Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Duben 2012

Čabraka

23. dubna 2012 v 16:17 | Jana H. |  Polévky

1000 g uzených kostí nebo uzené koleno
4 brambory
1 střední mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 velká sklenice kysaného zelí
1 plechovka fazolí
2 hrsti sušených hub
200 ml zakysané smetany nebo smetany na vaření
bobkový list
4 kuličky jalovce
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře nebo ½ lžičky mletého olej
1 lžička majoránky

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory , na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme chvilku restovat. Přidáme pokrájené zelí i s nálevem, všechno koření, houby, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Když je maso měkké, přendáme na talíř, maso obereme a vložíme zpátky do polévky. Přidáme okapané fazole, majorínku a prohřejeme. Na závěr zamícháme smetanu a podle potřeby dochutíme solí.
Poznámka: v původním receptu je pouze uzené koleno, ale já jsem použila uzené kosti a místo zakysané smetany jsem dala smetanu na vaření. Pokud by byla polévka řidší, můžete zahustit hladkou moukou, ale myslím, že není potřeba.

Dukátové buchtičky

23. dubna 2012 v 16:12 | Jana H. |  Ostatní

Těsto:
500 g hladké mouky
3 lžíce oleje
špetka soli
2 lžíce krupičkového cukru
sušené kvasnice na 500 g mouky
1 vejce
200 ml mléka

Na pudink:
650 ml mléka
cukr podle chuti
1 vanilkový pudink
2 lžíce rumu

Do mouky přidáme všechny ingredience , vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout. Po vykynutí přendáme na vál, posypeme moukou a rozválíme na placku silnou asi 1,5 cm. Pomocí malé skleničky vykrajujeme kolečka a dáváme na plech s pečícím papírem. Každé kolečko potřeme ze stran olejem nebo rozpuštěným máslem, aby po upečení se dala oddělit na jednotlivé buchtičky. Dáme do vyhřáté trouby péct .
Mezi pečením si připravíme pudink. Mléko dáme do kastrolku, přidáme cukr, rum a pořádně rozmícháme pudinkový prášek. Za stálého míchání přivedeme k varu, chvilku povaříme a odstavíme.
Na talíř dáme buchtičky a přelijeme omáčkou.
Poznámka: pro diabetiky lze dát do těsta i pudinku sacharin nebo jiné umělé sladidlo.
Porce: 3

Chunajský hejk

18. dubna 2012 v 9:45 | Jana H. |  Ryby

2 kusy hejka
olej na smažení
hladká mouka na obalení

Na omáčku:
2 vrchovaté lžíce natě jarní cibulky
5 stroužků česneku
1 lžička pálivé papriky
5 - 6 lžic sojové omáčky

Ryby omyjeme a osušíme. Odstraníme ploutve a každý rozkrojíme asi na tři kousky. Porce obalíme v hladké mouce a zvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje asi 20 minut.
Mezi tím si připravíme omáčku. Na pánvi ohřejeme asi 3 lžíce oleje, přidáme nakrájenou nať jarní cibulky, přidáme papriku, sojovou omáčku a na plátky nakrájený česnek. Podlijeme vodou a chvilku povaříme. Do hotové omáčky vložíme osmažené porce hejka, zlehka promícháme. Podáváme s chlebem.
Porce: 2

Kapustová ze Slovenska

18. dubna 2012 v 9:41 | Jana H. |  Polévky

½ střední kapusty
1 střední cibule
100 g slaniny
mletá paprika sladká i pálivá
1 papriková klobása
3 střední brambory
2 stroužky česneku
bobkový list
nové koření
celý pepř
hrst sušených hub
sůl
olej
mletý pepř
2 stroužky česneku
majoránka
zelená petrželka nebo pažitka
hladká mouka

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, slaninu, přidáme papriky a zamícháme. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájené brambory, česnek nakrájený na plátky, zasypeme hladkou moukou a opražíme. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list , nové koření, celý pepř, namočené sušené houby i s vodou, sůl a vaříme doměkka. Nakrájenou kapustu na nudličky spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Okapanou kapustu přidáme do téměř hotové polévky a už jen krátce povaříme. Na konec přidáme rozetřený česnek, majoránku, mletý pepř a petrželku.
Zdroj: www.ekucharka.net , Vaše recepty, kategorie polévky. Recept vložila Iris.

Karamelové zelí

15. dubna 2012 v 14:47 | Jana H. |  Ostatní


1 sklenice kysaného zelí
1 střední cibule
asi 3 lžíce krystalového cukru
asi 2 lžíce oleje
sůl
kmín

Do kastrůlku nalijeme olej,přisypeme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se nám neudělá karamel. Pozor nespálit.



Zelí slijeme a nálev si dáme stranou. Nevyléváme. Na hotový karamel dáme na kostičky nakrájenou cibuli a promícháme. Vložíme okapané, pokrájené zelí, přidáme kmín, promícháme a trošku podlijeme slitým nálevem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Podle potřeby podléváme nálevem. Na konec dochutíme podle potřeby solí popřípadě octem, pokud by bylo zelí moc sladké.
Poznámka: pokud bychom chtěli vařit ze sladkého zelí, postup je stejný jen podléváme vodou a na konec okyselíme octem podle chuti.
Zdroj: inetrnet

Drůbeží směs s těstovinami

15. dubna 2012 v 14:39 | Jana H. |  Kuřecí maso


250 g kuřecího masa
250 g kuřecích jater
2 lžíce kečupu nebo malý protlak
sůl
olej
1 cibule
3 stroužky česneku
bazalka
100 g cihly nebo parmezánu na posypání

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek , přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso a játra , bazalku, osolíme, opeříme, zakapeme kečupem nebo protlakem, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.
Podáváme s těstovinami a posypané nastrouhaným sýrem.
Porce: 3

Pikantní vepřová játra

10. dubna 2012 v 8:06 | Jana H. |  Vnitřnosti

400 g vepřových jater
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžička sušeného zázvoru
½ lžičky pepře
1 lžíce krémžské hořčice
sůl
2 lžíce sojové omáčky
olej
1 vrchovatá lžíce zakysané smetany

Játra omyjeme, nakrájíme na nudličky a dáme na pánev s olejem spolu s najemno nakrájenou cibulí. Přidáme na plátky nakrájený česnek, zázvor, pepř a nejprve dusíme ve vlastní šťávě, po chvilce podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Měkká játra zakapeme sojovou omáčkou, přidáme hořčici, osolíme, zamícháme zakysanou smetanu a necháme prohřát.
Podáváme s rýží nebo různě upravenými bramborami.
Porce: 2 - 3

Bramboráková roláda

10. dubna 2012 v 7:59 | Jana H. |  Levné pokrmy

asi 500 g syrových brambor
česnek podle chuti
1 menší cibule
1 vajíčko
pepř
kmín
sůl
polohrubá mouka na zahuštění

Brambory nastrouháme najemno, okořeníme kořením, přidáme vajíčko, cibuli nakrájenou na malé kostičky a rozetřený česnek, sůl, mouku a vypracujeme polotuhé těst jako na bramboráky.
Na plech 30x 40 cm dáme pečící papír, jemně posypaný moukou. Na něj rozetřeme těsto a dáme péct do trouby. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 40 minut. Těsto má být na povrchu světle zlatavé . Upečenou roládu vyndáme , potřeme zvolenou náplní, pomocí pečícího papíru srolujeme a ještě dáme asi na 15 minut do trouby zapéct.
Náplň:
sýrová - postrouhaná cihla nebo Niva nebo Hermelín , postrouhaný měkký salám nebo šunka
zelná - podušené sladké nebo kysané zelí, osmažená cibulka a nastrouhané uzené maso
houbová - podušené houby s cibulkou
Fantazii se meze nekladou.
Náplně nedáváme hodně, špatně se roluje.
Roládu je lepší krájet vychladlou, teplá se mi rozpadávala, ale měla jsem té náplně víc.
Zdroj: internet

Velikonoční hlavička

3. dubna 2012 v 16:20 | Jana H. |  Ostatní


6 housek
500 g uzeného masa
150 g špeku
6 vajec
sůl
pepř
špetka muškátového květu
1 lžíce petrželky
1 lžíce libečku
1 lžíce celerové natě

Housky, uzené maso a špek nakrájíme na menší kostičky a dáme do mísy. Celá vajíčka vyšleháme do pěny a přidáme do směsi.

Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu, petrželku, libeček , celerovou nať a rukama pořádně prohněteme, aby se všechny ingredience spojily. Zapékací misku vymažeme máslem, přendáme směs a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme dozlatova.

Babiččin mazanec

3. dubna 2012 v 16:10 | Jana H. |  Moučníky

500 g polohrubé mouky
200 ml mléka
100 g másla nebo Hery
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
sůl
½ prášku do pečiva
1 balíček sušených kvasnic na 500 g mouky
2 žloutky
rozinky namočené v rumu
1 menší vajíčko na potření

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, kvasnice a promícháme. Do mléka dáme máslo, zahřejeme a počkáme, až se máslo rozpustí a mléko trošku vychladne. Nesmí být horké. Pak nalijeme do mouky, přidáme žloutky a rozinky i s rumem. Vymícháme těsto buď vařečkou nebo hnětačem. Přendáme na vál a ještě rukama pořádně propracujeme. Vložíme zpátky do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Vykynuté těsto přendáme na vál , ještě propracujeme a vytvoříme bochánek, který necháme 15 minut kynout. Přendáme na plech s pečícím papírem , potřeme rozšlehaným vajíčkem. Doprostřed nůžkami rozstřihneme křížek a dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150 stupňů. Pokud je mazanec na povrchu zlatavý aby se nespálil, přikryjeme alobalem a dopečeme.
Poznámka: z uvedeného množství je jeden mazanec. Kdo chce, může na povrch posypat mandlemi.
Zdroj: recept jsem našla v maminčině sešitku