Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Březen 2012

Ostrá kuřecí směs

28. března 2012 v 20:27 | Jana H. |  Kuřecí maso

500 g kuřecího masa

Marináda:
2 lžíce krémžské hořčice
libovolné pikantní koření
1 lžička sambal oelek
2 lžíce tmavé sojové omáčky
3 stroužky česneku
3 lžíce oleje

sůl
1 lžička čerstvého zázvoru
1 střední cibule

Do misky dáme na nudličky nakrájené maso. Přidáme hořčici, zvolené koření, sambal oelek, sojovou omáčku, česnek nakrájený na plátky a olej. Pořádně promícháme , přikryjeme folií a dáme do lednice uležet, nejlépe přes noc. Na rozpálenou pánev dáme masovou směs a chvilku restujeme, než se maso zatáhne. Potom přidáme na osminky nakrájenou cibuli a nakrájený zázvor, přikryjeme a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Podle potřeby můžeme podlít vodou, pokud chceme víc šťávy a dusíme doměkka.. Na závěr opatrně osolíme, sojová omáčka je slaná dost.
Podáváme s rýží.
Porce: 2 - 3

Brokolicové placičky

28. března 2012 v 20:20 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

3 housky
1 svazek brokolice
2 vajíčka
sůl
pepř
kousek pórku
100 g cihly
trošku mléka
strouhanka na obalení

Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a dáme do osolené vody na chvilku povařit.Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Housky nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Vychladlou brokolici rozkrájíme na menší kousky , sýr nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka a dáme do misky k houskám. Přidáme vajíčka, sůl, pepř, mléko, strouhanku a pěkně propracujeme. Tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 2 - 3

Staročeský kuthan

22. března 2012 v 10:09 | Jana H. |  Vepřové maso

300 g hovězího zadního masa
300 g vepřového bůčku bez kostí
3 druhy klobásek, ale ne paprikové
( po jedné nožičce)
150 g plnotučné hořčice
150 g krémžské hořčice
sůl
3 lžičky pepře
200 g anglické slaniny
500 g cibule
2 kelímky smetany na vaření

Den předem si naložíme oba druhy mas rozkrájené na kostičky, klobásy na kolečka,anglickou slaninou na kostičky, opepříme, a promícháme s hořčicemi. Přikryjeme alobalem a dáme do ledničky.
Druhý den přendáme směs do pekáčku, já jsem trošku podlila vodou, osolíme, přikryjeme a dáme do trouby péct. Mezi tím si oloupeme cibuli a nakrájíme na osminky. Vyzkoušíme jestli je hovězí maso měkké a pokud ano, tak přidáme cibuli a promícháme. Zalijeme smetanami a odkryté dáme ještě na chvilku do trouby péct. Podáváme s chlebem.
Porce: 4
Zdroj: ČT 1, pořad Dobrá rada nad zlato, vysílaný 30.prosince 2006. Pořad uvádí p. J. Bohdalová a recept uvedl p. R.Jelínek.

Tažený závin

22. března 2012 v 9:58 | Jana H. |  Moučníky

300 g hladké mouky
1 vajíčko
125 ml vlahé vody
špetka soli
15 g másla
asi 1000 g jablek
cukr
skořice
strouhanka na posypání
kousek másla na pokapání jablek

Na vál si dáme odvážené množství mouky a uprostřed si uděláme důlek. Přidáme sůl, rozklepnuté vajíčko. Do teplé vody dáme rozpustit máslo, po troškách přiléváme do mouky a nožem od středu zpracováváme . Poté již rukama vypracujeme hladké těsto. Přendáme na vyhřátý talířek a přikryjeme teplým kastrolkem. Nejlépe je, když dáme na dvířka vyhřáté trouby a necháme odpočívat půl hodiny. Troubu jsem vyhřála na 50 stupňů. Těsto musí být v teple, aby se dobře vytahovalo. Mezi tím, co těsto odpočívá, si připravíme jablka. Oškrabeme, vykrájíme jadřince a rozkrájíme na plátky. Po půl hodině přendáme na pomoučenou větší utěrku nebo ubrus. Nejdříve pomocí válečku těsto rozválíme na plát a pak opatrně vytahujeme prsty, až do požadované velikosti. Těsto dobře vytažené by mělo být velmi slabé až průhledné. Měla jsem vytažené asi do 60 cm x 45 cm. Jde to. Vytažené těsto posypeme strouhankou, poklademe jablka, zlehka pokapeme rozpuštěným máslem, pocukrujeme, posypeme skořicí a pomocí utěrky rolujeme. Opatrně přendáme na plech s pečícím papírem. Budeme muset závin stočit do podkovy.
Nebo těsto rozdělit na dva bochánky a dát je odpočinout zvlášť a vytáhnout dva záviny.
Zdroj: Velká kuchařka mistra Vrabce.

Krkovička v marinádě

17. března 2012 v 16:35 | Jana H. |  Vepřové maso

4 plátky krkovičky
4 stroužky česneku
2 cibule
sůl

Na marinádu:
2 lžíce oleje
2 lžíce sojové omáčky
5 lžic ostrého kečupu
1 lžička cukru
1 lžička sladké papriky
pepř

Do misky si dáme všechny ingredience na marinádu, olej, sojovou omáčku, kečup, cukr, papriku, pepř, promícháme. Krkovičku zlehka naklepeme a vložíme do marinády nejlépe přes noc.
Druhý přendáme naloženou krkovičku i s marinádou na pánev, přidáme na osminky nakrájené cibule a na plátky nakrájený česnek,osolíme , podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 4
Zdroj: www.ekucharka.net , upraveno. V původním receptu se krkovička peče, já jsem ji dusila.

Rebarborový koláč od Alenky

17. března 2012 v 16:28 | Jana H. |  Moučníky

5 vajec
150 tuku
150 g krupicového cukru
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 sklenice mléka ( 200 ml)
sníh z pěti bílků
150 g moučkového cukru

Tuk a krupičkový cukr šleháme a postupně zašleháváme žloutky jeden po druhém.

Vyšleháme do pěny. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec zalijeme mlékem. Pořádně promícháme a dáme na plech s vyšším okrajem na pečící papír. Když nemáme pečící papír, musíme plech vymazat a vysypat buď strouhankou nebo hrubou moukou. Bohatě posypeme rebarborou .Dáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 20 minut. Mezi tím si vyšleháme bílky s cukrem. Koláč vyjmeme z trouby , potřeme sněhem a dáme dopéct.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150 stupňů.
Zdroj: www.ekucharka.net, kategorie Vaše recepty,pečené sladké, recept vložila Alenka

Domácí kuřecí nugetky

8. března 2012 v 13:47 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 menší kuřecí prsíčka
sůl
pepř
3 lžíce šlehačky
hladká mouka, 1 vajíčko a strouhanka na obalení
olej

Prsíčka rozkrájíme na malé kousky, dáme do mixeru, přidáme sůl, pepř a šlehačku a umixujeme do hladka. Těsto by mělo být hustší a držet pohromadě, nemělo by se rozpadávat.
Lžící odebíráme kousky těsta a děláme malé nugetky. Obalíme v trojobalu a na oleji pomalu smažíme dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 3

Žampionová po třetí jednoduchá

8. března 2012 v 13:43 | Jana H. |  Polévky

500 g žampionů
1 cibule
kousek másla
1 šlehačka
sůl
pepř
asi 300 ml mléka
1 lžíce hladké mouky

Na máslo dáme nadrobno krájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme na čtvrtky nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, zalijeme asi ½ l vody i a vaříme doměkka. Když jsou žampiony měkké, odstavíme a rozmixujeme. Přilijeme asi ¾ l vody, v mléce rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do polévky. Přivedeme k varu a chvilku povaříme. Na konec vlijeme šlehačku , přivedeme k varu a ihned odstavíme.
Z uvedeného množství jsem měla asi 2 l polévky.

Kuličkový guláš

5. března 2012 v 11:56 | Jana H. |  Mleté maso

Na kuličky:
300 g mletého masa
1 vejce
1 lžíce petrželky
sůl
pepř
strouhanka na zahuštění


Na omáčku:
2 střední cibule
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1 malý rajský protlak
bobkový list
3 větší brambory

olej

Do mletého masa dáme vejce, sůl, petrželku ,pepř ,strouhanku a pěkně propracujeme. Děláme kuličky, které dáme na olej smažit. Usmažené kuličky přendáme na talíř a do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriky, rajský protlak a chvilku restujeme. Podlijeme vodou, přidáme osmažené kuličky, na kostky nakrájené brambory, bobkový list a dusíme doměkka. Pokud máme omáčku řidší, přidáme lžičku hladké mouky a provaříme.
Podáváme s chlebem.
Porce: 3
Zdroj: www.ekucharka.net kategorie mleté maso. Mírně upraveno.

Křehký mrkvový závin

5. března 2012 v 10:47 | Jana H. |  Moučníky

400 g hladké mouky
250 g mrkve
1 Hera
1 prášek do pečiva
asi 1000 g jablek
skořice
cukr podle chuti
strouhanka

Mrkev nastrouháme najemno, přidáme mouku s práškem do pečiva , Heru a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na tři díly a z každého dílu vyválíme slabou placku. Slabě posypeme strouhankou, poklademe jablky, pocukrujeme, posypeme skořicí a zarolujeme. Pečeme na plechu s pečícím papírem dozlatova.
Zdroj: www.ekucharka.net , kategorie pečené sladké. Recept vložila Maruška.