Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Únor 2012

Mini bábovičky z ořechového těsta

24. února 2012 v 16:37 | Jana H. |  Vánoční cukroví

250 g hladké mouky
75 g ořechů
200 g Hery
100 g moučkového cukru
25 g kakaa
oblíbený krém nebo šlehačka

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto a dáme do ledničky asi na 1 hodinu odpočinout. Formičky vymažeme trošku tukem a vysypeme moukou. Plníme těstem , klademe na plech a pečeme chvilku ve vyhřáté troubě. Hlídáme, každá trouba peče jinak.
Po upečení necháme chvilku na plechu zchladnout a pak opatrně vyklápíme. Těsto je křehké.
Pod krém jsem dala trošku rybízového džemu a na něj krém. Je to lepší, nejsou tak hutné.
Plníme šlehačkou nebo oblíbenými krémy.
Poznámka: velikost báboviček si zvolíme sami. Je to těsto na ořechy, ale chtěla jsem zkusit i něco jiného a vyšlo to dobře.

Colcannon - irská brmborová kaše

24. února 2012 v 16:28 | Jana H. |  Ostatní


1000 g brambor
½ střední kapusty
sůl
olej
asi 250 ml smetany
125 g másla
3 lžíce jarní cibulky

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Kapustu nakrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou. Přendáme na pánev s olejem nebo máslem , podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Na konci dušení by voda měla být vydušená. Uvaření brambory slijeme, přidáme horkou smetanu, máslo a rozšleháme. Přidáme kapustu, jarní cibulku a promícháme, popřípadě dosolíme. Podáváme jako přílohu k masu.
Zdroj: www.toprecepty.cz - upraveno

Farmářovo kuře

19. února 2012 v 18:35 | Jana H. |  Kuřecí maso



1 kuře nebo 4 stehýnka
1 konzerva loupaných rajčat
1 větší mrkev
1 konzerva červených fazolí
100 g slaniny nebo měkkého salámu
1 větší cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1/4lžičky skořice
½ lžičky chilli

Cibuli nakrájíme na osminky, česnek na plátky a dáme do zapékací misky.
Omyté kuře rozčtvrtíme, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a dáme na cibuli. Přidáme rajčata, skořici, chilli, na plátky nakrájenou mrkev a slaninu. Podlijeme trošku vodou, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Chvilku před dokončením, odstraníme alobal, přidáme fazole bez nálevu a necháme v troubě zezlátnout.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 100 stupňů asi 2 hodiny.
Podáváme s rýží, noky, těstovinami, bramborami. My s kynutým bramborovým knedlíkem.
Porce: 4

Čína ze žampionů

19. února 2012 v 18:27 | Jana H. |  Houby

500 g žampionů
100 g pórku
1 střední mrkev
200 g zelí
sůl
2 lžíce tmavé sojové omáčky
½ lžičky koření na čínu
špetka mletého zázvoru nebo kousek čerstvého
¼ lžičky kari
špetka pepře
olej

Žampiony očistíme a loupeme. Na olej dáme na větší kousky nakrájené žampiony, na kolečka nakrájený pórek , na slabé nudličky nakrájenou mrkev a zelí. Zalijeme sojovou omáčkou, přidáme koření na čínu, mletý zázvor, kari, pepř, osolíme a chvilku podusíme Podlijeme trošku vodou a chvilku podusíme.
Podáváme s rýží.
Porce: 2

Loštické bramboráčky

15. února 2012 v 16:56 | Jana H. |  Ostatní


2 větší syrové brambory
sůl
pepř
1 vajíčko
majoránka
kmín
1 malá cibule
2 stroužky česneku
asi 1- 2 lžíce polohrubé mouky
olej na smažení
1 balení olomouckých tvarůžků

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek utřeme se solí. Přidáme k nastrouhaným bramborám. Směs osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku, vajíčko, mouku a vypracujeme těsto jako na klasické bramboráky. Na rozpálenou pánev nalijeme olej a lžící klademe malé hromádky. Na každou hromádku položíme půlku tvarůžku a přikryjeme druhou lžící těsta. Smažíme rychleji, aby sýr nevytekl. Placičky neděláme moc silné, aby se rychleji propekly. Když je z jedné strany osmažená, opatrně obrátíme a dosmažíme .
Lépe se dělají v lívanečníku.

Kvasnicová pomazánka

15. února 2012 v 16:51 | Jana H. |  Ostatní

3 kostky kvasnic
1 malá cibule
1 vajíčko uvařené natvrdo
1 střední nakládaná okurka
50 g měkkého salámu
sůl
pepř
1 lžička másla nebo oleje
špetka hořčice
1 lžíce jemné strouhanky

Na máslo nebo olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a chvilku restujeme. Pak přidáme rozdrobené kvasnice a necháme za stálého míchání rozpustit. Rozpuštěné kvasnice odstavíme a necháme vychladit . Vychladlé přendáme do misky, přidáme na malé kostičky nakrájené vajíčko, okurku a salám. Osolíme, opepříme, přisypeme strouhanku, hořčici, a pořádně promícháme.
Mažeme na plátky chleba. Můžeme zdobit čerstvou zeleninou.

Jelen na mrkvi a celeru

10. února 2012 v 20:39 | Jana H. |  Zvěřina

2 plátky jelena
sůl
1 střední cibule
pepř
3 hřebíčky
½ lžičky mletého nového koření
3 stroužky česneku
½ lžičky tymiánu
1 větší mrkev
2 lžíce řapíkatého celeru nebo 1 lžíce bulvy celeru
olej
plátek másla

Plátky vložíme do misky. Přidáme na plátky nakrájený česnek, hřebíček, nové koření, tymián, pepř, zalijeme olejem a dáme na 24 hodin do ledničky. Druhý den rozpálíme pánev a maso na ni vyklopíme. Necháme zatáhnout, přidáme na osminky nakrájenou cibuli a nejprve dusíme ve vlastní šťávě. Až se směs začne přichytávat na pánev, podlijeme trošku vodou. Pak podle potřeby podléváme. Před dokončením přidáme na slabé plátky nakrájenou mrkev a celer a necháme dodusit doměkka. Přidáme plátek másla, který sos trošku zahustí a odstavíme.
Podáváme s bramborovými špalíčky nebo klasickým bramborovým knedlíkem apod.
Porce: 2

Jiný ovocný knedlík dělaný v MT

10. února 2012 v 20:32 | Jana H. |  Ostatní

200 g polohrubé mouky
2 vajíčka
250 mléka
špetka soli

ovoce podle chuti

3 hrníčky ( 250 ml)

cukr na posypání
máslo na polití

Do mouky rozklepneme dvě vajíčka, přilijeme vlahé mléko, přidáme špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Těsto bude trošku řidší. Hrníčky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Na dno hrníčku dáme vrstvu těsta, přidáme ovoce a zase vrstvu těsta. Knedlíky by měly tvořit dvě vrstvy ovoce a tři těsta. Plníme do ¾ hrníčku. Takto spotřebujeme všechno těsto Dáme do MT vlnit na 8 - 9 minut při výkonu 700 W. Nebo se mohou dát do trouby na plech s vodou a nechat dělat asi po dobu 30 minut. Délka pečení je u každé trouby jiná, pohlídat.
Po uvaření knedlíky ihned propícháme párátkem, aby mohla vyjít pára aby se nesrazily.
Knedlíky nakrájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem a polijeme máslem.
Porce: 2

Kluski - polské bramborové knedlíky

1. února 2012 v 20:31 | Jana H. |  Ostatní

500 g brambor
1 žloutek
sůl
bramborový škrob
hladká mouka

Syrové brambory oškrábeme a dáme do osolené vody vařit. Po uvaření scedíme , šťouchadlem na brambory je rozšťoucháme a necháme vychladnout. Poté v misce uděláme bochánek , který rozdělíme na 4 díly. Jeden díl dáme stranou.



Do vyjmutého dílu do poloviny nasypeme bramborový škrob a dosypeme hladkou moukou. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Z těsta děláme koule asi o průměru 5 cm. Zmáčkneme na placičku, uprostřed uděláme důlek a dáme do vařící vody vařit. Kluski promícháme, aby se nepřilepily ke dnu . Po vyplavání , vaříme ještě asi 8 minut mírným varem.
Poznámka: originál recept na kluski obsahuje pouze škrob, ale nám víc chutnají s přidanou moukou.
Podáváme k omáčkám.
Porce: 2 - 3
Zdroj: www.toprcecepty.cz a jiné weby

Slovenský bramborový salát

1. února 2012 v 20:24 | Jana H. |  Saláty

750 g uvařených brambor ve slupce
2 střední cibule
2 - 3 střední nakládané okurky
sůl
pepř
olej
nálev z okurek

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka, okurky na menší kousky. Cibuli i okurky přidáme k bramborám, osolíme, opepříme, zalijeme trošku oleje a nálevem z okurek. Dáme do ledničky vychladit.
Porce: 4
Zdroj: internet