Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Leden 2012

Květákový špíz

27. ledna 2012 v 20:42 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

250 g uvařených brambor
asi 200 g uvařeného květáku
sůl
pepř
muškátový květ
mletý zázvor
1 vajíčko
5 vrchovatých lžic polohrubé mouky
3 lžíce strouhanky
olej
strouhanka na obalení
červená paprika
kousek anglické slaniny
(popřípadě měkký salám)

Do misky dáme brambory, květák a pomocí vidličky rozmačkáme. Přidáme sůl, pepř, muškátový květ, mletý zázvor, vajíčko, mouku, strouhanku a směs propracujeme, nejlépe rukama. Tvoříme koule , které obalujeme ve strouhance. Na špejle střídavě napichujeme koule, kousek papriky, anglickou slaninu. Smažíme na rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Poznámka: směs by měla být pevnější, aby se kuličky nerozpadávaly.
Porce: 3

Smažené žampiony v sýrovém těstíčku

27. ledna 2012 v 20:22 | Jana H. |  Houby

300 g žampionů
sůl
100 g cihly
2 vajíčka
hladká mouky
olej

Do rozklepnutých vajíček nastrouháme najemno cihlu, přidáme hladkou mouku, trošku vody a vymícháme těstíčko. Těstíčko by mělo být hustší než na palačinky. Očištěné a oloupané žampiony osolíme a smáčíme v těstíčku tak, aby byly pěkně obalené ze všech stran. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Podáváme s bramborami a tatarskou omáčkou.
Porce: 2

Bábovka s letokruhy

20. ledna 2012 v 13:32 | Jana H. |  Moučníky

2 hrnky polohrubé mouky ( 250 ml)
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
1 prášek do pečiva
3 vejce
kakao + mléko

Vajíčka šleháme spolu s cukrem a pomalu přiléváme olej a mléko. Do mouky si zamícháme prášek do pečiva a přisypáváme do ušlehaných vajec . Těsto rozdělíme na polovinu a do druhé poloviny nasypeme kakao a rozředíme mlékem, aby nebylo moc husté.
Do vymazané a vysypané formy od středu postupně lžící klademe světlé těsto, na něho přidáváme tmavé těsto až do spotřebování obou těst. Dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi hodinu. Je potřeba kontrolovat špejlí. Když těsto začalo zlátnout, přikryla jsem alobalem, aby se bábovka na povrchu nespálila. Po vyndání necháme vychladnout a pocukrujeme.


Plecko se zeleninou z trouby

20. ledna 2012 v 11:05 | Jana H. |  Vepřové maso

500 g vepřového plecka
2 nožičky libového párku nebo klobásy
1 paprika zelená
2 hrsti fazolových lusků
sůl
koření na rožnění
olej
kousek másla

Do zapékací misky nebo kastrůlku nalijeme trošku oleje, přidáme na krájenou cibuli a na větší kostičky nakrájené plecko.Opatrně osolíme, okořeníme kořením, podlijeme trošku vodou, přikryjeme alobalem nebo pokličkou a dáme do trouby péct. Před dokončením přidáme na nudličky nakrájené papriky, fazolové lusky, na kolečka nakrájenou klobásu a krátce dopečeme.
Na závěr dáme do směsi kousek másla na zjemnění. Během pečení trošku podléváme buď vývarem nebo vodou, abychom měli trošku šťávy .
Podáváme s rýží.
Porce: 3

Stifado z kuřete

14. ledna 2012 v 15:35 | Jana H. |  Kuřecí maso

½ kuřete
500 g malých cibulek
1 plechovka nakládaných rajčat ( 400 g)
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
sůl
pepř
bobkový list
špetka rozmarýnu
špetka skořice
3 hřebíčky
6 stroužků česneku

Na rozpálený olej dáme kuře rozkrájené na menší kousky a opečeme. Zalijeme rajčaty, přidáme sůl, ocet, skořici, rozmarýn,hřebíčky , bobkový list, česnek,celé cibulky, podlijeme trošku vodou a dusíme bez míchání na malém plameni doměkka..
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Mleté krokety s klobásou

14. ledna 2012 v 15:28 | Jana H. |  Mleté maso

400 g mletého masa
1 vejce
strouhanka na zahuštění
sůl
pepř
1 menší cibule
2 lžíce kečupu
1 lžička mleté papriky
2 - 3 nožičky paprikové nebo debrecínské klobásy
olej na smažení

Do misky dáme maso, na kostičky nakrájenou cibuli, vejce, sůl, pepř, mletou papriku, kečup a pořádně promícháme. Přidáme strouhanku a ještě propracujeme tak, aby se těsto nerozpadávalo. Tvoříme placičky, do kterých dáváme kousek klobásy, zavineme a v rukách pořádně stlačíme, aby se při smažení nerozjížděly, obalíme ve strouhance a smažíme dozlatova. Po usmažení přendáme na papírový ubrousek k odkapání přebytečného tuku.
Podáváme s různě upravenými bramborami. Kdo chce, může posypat syrovou cibulí.
Porce: 3 - 4

Bramborová musaka

7. ledna 2012 v 11:54 | Jana H. |  Mleté maso

600 g brambor
500 g mletého masa
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 malý rajský protlak
sůl
pepř
1 malá lžička adžiky
2 lžíce zelené petrželky
olej
Bešamel:
2 plátky másla
asi 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
mléko podle potřeby

Nejdříve si dáme na olej na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, na plátky nakrájený česnek,osolíme, opepříme, posypeme adžikou . Směs mícháme , aby se nám nedělaly z masa kuličky. Trošku podlijeme vodou a dusíme, až se voda vydusí a směs je sypká. Asi v polovině dušení přidáme na kostičky nakrájené papriky. Odstavíme, vmícháme petrželku a necháme vychladnout. Mezi tím si oloupeme brambory a nakrájíme na velmi slabé plátky.
Na pánev si dáme rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku a mícháme. Za stálého míchání přiléváme tolik mléka , aby bešamel byl hustší než těstíčko na palačinky. Osolíme, opepříme a vaříme asi 10 - 15 minut, pak odstavíme.
Zapékací misku jemně vymažeme máslem a skládáme, nejprve brambory osolíme, opepříme, rozetřeme masovou směs, na naneseme bešamel, zbytek brambor a bešamel.
Já jsem přikryla alobalem, aby se mi bešamel nespálil. Před dokončením jsem ho odstranila do dopekla .
Zapékáme asi 50 - 60 minut.

Drůbeží žaludky na zelenině

7. ledna 2012 v 11:48 | Jana H. |  Vnitřnosti

500 g drůbežích žaludků
1 větší cibule
1 červená a zelená paprika
pepř
sůl
grilovací nebo jiné pikantní koření
olej

Do papiňáku nalijeme trošku oleje, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a chvilku restujeme. Pak přidáme omyté a pokrájené žaludky, koření, pepř,sůl, zalijeme vodou tak, aby bylo všechno ponořené. Hrnec uzavřeme a vaříme asi 45minut. Po uplynutí doby,z hrnce vypustíme páru. Papriky nakrájíme na nudličky, dáme k žaludkům a chvilku povaříme.
Pokud je potřeba dochutíme podle svých chutí.
Podáváme s rýží.
Poznámka: kdo nemá papiňák buď uvaří žaludky v osolené vodě nebo dusí na pánvi za podlévání vodou, ale to trvá delší dobu.
Porce: 2 - 3

Vepřová roláda s drůbežími játry

1. ledna 2012 v 19:09 | Jana H. |  Vepřové maso

750 g vepřového plátu masa
( může být i libový bůček)
350 g drůbežích jater
1 cibule
pepř
sůl
kmín
olej

Nejprve si dáme na olej očištěná játra a na kostičky nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Nemusíme dlouho a necháme vychladnout.
Plát masa naklepeme, zlehka osolíme a poklademe vychladlými játry. Opatrně zarolujeme a převážeme provázkem. Roládu opatrně ještě osolíme a okmínujeme a dáme na olej do pekáčku. Podlijeme vodou nebo vývarem a chvilku podusíme na plotně. Potom přendáme do trouby a pečeme dozlatova asi 1 hodinu, ale to záleží na mase.
Podáváme s bramborami nebo bramborovými knedlíky.
Porce: 4

Kyšková

1. ledna 2012 v 19:00 | Jana H. |  Polévky

3 střední brambory
500 ml kyšky
1 vajíčko
asi 300 ml mléka
1 vrchovatá lžíce hladké mouky na zahuštění
pepř
kmín
sůl
bobkový list
1 lžička kopru
oříšek másla

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly jen ponořené.
Osolíme, okmínujeme , opepříme , přidáme bobkový list a vaříme doměkka. V mléce rozkvedláme mouku a vlijeme do brambor. Přidáme kyšku, vajíčko , promícháme a chvilku povaříme. Na konec přidáme kopr , máslo a podle chuti dochutíme. Kdo chce, může si dát i ocet.
Z uvedeného množství jsem měla 2 litry polévky.
Zdroj: internet