Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Listopad 2011

Kuře na paprice s houbami

23. listopadu 2011 v 14:14 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí stehýnka
1 větší cibule
olej
sůl
pepř
3 lžíce husté rajčatové šťávy
1 lžička mleté papriky
hladká mouka na zahuštění
200 ml mléka
2 lžíce zakysané smetany
2 hrsti hub

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme mletou papriku, kuřecí stehýnka, podlijeme vodou, osolíme, opepříme , zalijeme rajčatovou šťávou a přivedeme k varu. Asi v půlce vaření přidáme houby čerstvé nebo zmražené a vaříme doměkka. Po uvaření vyndáme stehýnka a přendáme na talíř . Z mléka a hladké mouky si uděláme zavářku a za stálého míchání zavaříme do omáčky. Stehna obereme a vložíme zpět do omáčky. Na závěr zamícháme zakysanou smetanu, popřípadě dochutíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Porce: 3

Jinak plněný bramborový knedlík

23. listopadu 2011 v 14:10 | Jana H. |  Levné pokrmy

asi 500 g brambor
1 vajíčko
sůl
asi 250 g hrubé mouky
3 nožičky šunkové klobásy

Uvařené, oloupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vajíčko a hrubou mouku. Mouky dáváme tolik, abychom vypracovali hladké těsto. Z těsta si vyválíme obdélník o šířce 10 cm, poklademe klobásou a vytvoříme váleček. Do kastrolu nalijeme vodu do výše pařáčku a přivedeme k varu.Knedlík zabalíme do mokrého ubrousku a dáme na pařák vařit asi na 20 - 25 minut podle velikosti knedlíku.
Uvařený knedlík rozkrájíme na plátky a podáváme např. se zelím, špenátem apod.
Můžeme ho podávat i osmažený se zeleninovým salátem jako rychlou večeři..
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz i jiné weby.

Bramborové rizoletky

18. listopadu 2011 v 8:59 | Jana H. |  Levné pokrmy
Na rizoletky:
asi 500 g uvařených brambor
sůl
1 vajíčko
250 g hladká mouka

O loupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vajíčko a mouky tolik, aby těsto bylo vláčné, ale ne tuhé. Vyválíme kulatou placku, osmažíme na oleji a přendáme na talíř. Takto zpracujeme všechno těsto. Potom plníme různými náplněmi, zarolujeme, obalíme v trojobalu a opět smažíme na trošce oleje dozlatova.

Náplň s hlívou ústřičnou:
Asi 250 g hlívy ústřičné
1 malá cibule
sůl
pepř
petrželka nebo jarní cibulka
olej
trojobal

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a hlívu, osolíme, opepříme, podlijeme trošku vodou a chvilku dusíme. Necháme vychladnout. Vychladnutou směsí plníme , zavineme, obalíme v trojobalu a smažíme na oleji dozlatova.

Náplň se šunkou a sýrem:
100 g plátků cihly
100 g šunky
trojobal olej

Na placky klademe plátky sýra a šunky, zavineme, obalíme v trojobalu, usmažíme.

Podáváme samostatně se zeleninovým salátem.

Porce: 3

Božtěšický švestkový koláč

18. listopadu 2011 v 8:47 | Jana H. |  Moučníky
400 g polohrubé mouky
250 ml vody
200 g cukru
125 g Hery
špetka soli
2 vejce
1 prášek do pečiva

drobenka

Svaříme vodu, cukr, Heru a trošku soli a necháme trošku vychladnout. Do vlahé směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a vejce. Promícháme a vylijeme na plech s pečícím papírem. Poklademe řídce ovocem a posypeme drobenkou. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 30 minut. Musíme hlídat a zkoušíme špejlí.
Zdroj: www.toprecepty.cz

Kuřecí stehýnka s česnekem

14. listopadu 2011 v 6:53 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí stehýnka
2 větší stroužky česneku
majoránka
sůl
kmín
máslo

Stehýnka omyjeme a osušíme. Česnek utřeme se solí, přidáme majoránku. Stehýnka třikrát nařízneme a do zářezů namačkáme česnek s majoránkou. Trošku osolíme, okmínujeme, vložíme do zapékací misky, poklademe plátky másla, podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct.
Porce: 2

Smažené toasty

14. listopadu 2011 v 6:40 | Jana H. |  Ostatní

toastový chleba
plátkový sýr eidam
šunka nebo šunkový salám
máslo

Trojobal:
hladká mouka
vajíčko
strouhanka na obalení

olej na smažení

Plátky toastového chleba potřeme vždy z jedné strany máslem. Pak položíme plátek cihly, šunky a zase cihly. Přiklopíme druhým plátkem chleba a obalujeme v mouce, vajíčku a ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámka: množství ingrediencí není uvedeno, záleží na počtu porcí.
Zdroj: internet

Třetí setkání kuchařinek z www.ekucharka.net 22.10.2011

10. listopadu 2011 v 10:40 | Jana H. |  Setkání kuchařek
Třetí setkání kuchařinek z www.ekucharka.net v Praze 22.10.2011


Obrácené řízky z jelena se zeleninou a houbami

10. listopadu 2011 v 10:38 | Jana H. |  Zvěřina

2 větší plátky z jelena
sůl
strouhanka na obalení
1 vejce
3 hrsti mražených nebo čerstvých hub
½ zelené a červené papriky
pepř
koření na divočinu
200 ml smetany
olej

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme kořením na divočinu a pořádně obalíme ve strouhance. Vajíčko rozklepneme, našleháme a obalené řízky v něm smočíme. Dáváme na rozpálený olej smažit. Do zapékací misky dáme na kostičky nakrájené houby a na nudličky nakrájené papriky. Směs osolíme a na ni položíme osmažené řízky, zalijeme smetanou, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct asi na 35 minut. Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Setkání kuchařek v18.10.2010 v Praze

10. listopadu 2011 v 10:19 | Jana H. |  Setkání kuchařek
Setkání kuchařek, dnes však už i přítelkyň z www.ekucharka.net 18.10.2010 v Praze.
Sešly jsem se opět po roce a v hojném počtu.
Skvělá nálada, výborné pohoštětní, což dosvědčují fotky.

Tombola

Masové kuličky se žampiony a fazolkami

5. listopadu 2011 v 15:46 | Jana H. |  Mleté maso

Na kuličky:
300 g mletého masa
1 menší cibule
sůl
pepř
1 vajíčko
strouhanka na zahuštění
trošku mléka

300 žampionů
2 - 3 hrsti zelených fazolek
1 větší cibule
olej pepř
sůl
2 lžíce zakysané smetany

Mleté maso smícháme s cibulí, vajíčkem, osolíme, opepříme, přilijeme trošku mléka a pěkně promícháme. Necháme chvilku odležet, pak zahustíme strouhankou a vypracujeme hladké těsto. Na plech s pečícím papírem nalijeme trošku oleje, ne moc, maso tuk pustí, děláme kuličky a dáme do trouby péct dozlatova.
Na pánev nalijeme trošku oleje, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a zarestujeme, vložíme na větší kousky nakrájené, oloupané žampiony. Pokud máme žampiony malé, jen oloupeme a necháme vcelku. Podlijeme trošku vodou a chvilku dusíme. Přidáme fazolky ,chvilku podusíme. Osolíme, opepříme, zamícháme smetanu a odstavíme.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 3

Jahodovo - jogurtové řezy

5. listopadu 2011 v 15:21 | Jana H. |  Moučníky

Na korpus:
5 vajec
4 lžíce krupičkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
1 lžíce rumu
3 lžíce oleje

Na náplň:
2 choceňské jogurty á 380 g
350 g jahod mražených
cukr podle chuti
2 želatinové ztužovače za studena

Poleva:
100 g čokolády na vaření
1 zakysaná smetana
3 lžíce oleje

Žloutky ušleháme spolu s cukrem a pomalu přiléváme olej a rum. Pak přidáme mouku a zlehka promícháme se sněhem z bílků. Dáme na plech s pečícím papírem a dáme do vyhřáté trouby péct. Po upečení necháme vychladnout.
Mezi tím si připravíme krém. Rozmražené jahody rozmělníme vidličkou a přidáme cukr. V druhé větší misce , si připravíme ztužovače podle návodu na sáčku. Zamícháme do jogurtů spolu s jahodami a naneseme na vychladlý korpus. Dáme na chvilku do lednice ztuhnout.
Polevu si připravíme ve vodní lázni tak, že dáme do většího kastrolku vodu a počkáme až se začne vařit. Na něj položíme menší, do kterého dáme olej, přidáme rozlámanou čokoládu a mícháme až se rozpustí. Odstavíme a zvolna za stálého míchání, přidáváme smetanu. Naneseme na náplň a pěkně rozetřeme.
Mně se to nepovedlo tak, jak bych chtěla, ale příště snad už mi to půjde lépe.

Uzená kuřecí stehna na zelenině

1. listopadu 2011 v 11:10 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 uzená kuřecí stehna
4 střední rajčata
3 střední zelené papriky
1cibule
sůl
1 lžička grilovacího koření na zeleninu
kousek másla

Do zapékací misky dáme na větší kousky nakrájená rajčata, papriky a cibuli. Přidáme grilovací koření, trošku soli, a promícháme. Na zeleninu položíme stehýnka, podlijeme trošku vovou, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct asi 40 minut. Zelenina by měla zůstat mírně křupavá.
Po upečení, stehna přendáme na talíř a do směsi zamícháme kousek másla a necháme rozpustit.
Podáváme s bramborami.
Porce: 2

Zapečené provensálské brambory

1. listopadu 2011 v 11:01 | Jana H. |  Levné pokrmy

600 g syrových brambor
2 střední mrkve
kousek pórku
250 ml šlehačky
sůl
pepř
1,5 lžičky provensálského koření

Brambory, pórek i mrkev oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme do zapékací mísy, osolíme, přidáme provensálské koření, pepř a promícháme. Zalijeme šlehačkou a dáme do trouby péct nejdříve na asi na 200 stupňů a pak troubu zeslabíme na 150 a dopečeme doměkka. Pekla jsem v horkovzdušné troubě.
Porce: 2 - 3¨
Zdroj: internet