Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Říjen 2011

Trhané hovězí maso na rozmarýnu

26. října 2011 v 11:11 | Jana H. |  Hovězí maso

500 g vařeného předního hovězího masa
z polévky
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
špetka rozmarýnu
bobkový list
1 cibule
100 ml červeného vína
kousek másla
sůl
pepř
2 lžíce zakysané smetany

Uvařené maso natrháme na kousky. Na kousek másla dáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a restujeme dozlatova. Pak přidáme nakrájenou cibuli, rozmarýn , zarestujeme, přilijeme víno a necháme dusit doměkka. Podušenou směs osolíme a opepříme. Na konec buď prolisujeme přes cedník nebo , jako já, rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme zakysanou smetanu, promícháme a podle potřeby dochutíme. Vložíme natrhané maso a necháme prohřát.
Kdo chce, může přidat pár kapek citrónové šťávy.
Poznámka: uvařené maso se nemusí pouze vracet zpátky do polévky, ale můžeme z něho uvařit i druhý chod s bramborami.
Porce: 2 - 3

Špenátová se žampiony

26. října 2011 v 10:58 | Jana H. |  Polévky

1 balení mraženého špenátového protlaku
1 cibule
1 stroužek česneku
hladká mouka
troška mléka
150 ml smetany
6 žampionů
2 vajíčka
sůl
pepř
muškátový květ nebo oříšek
olej nebo máslo

Do hrnku na olej nebo máslo dáme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek a necháme chvilku restovat. Pak přidáme polorozmražený špenát, trošku hladké mouky a zalijeme asi 200 ml mléka. Přivedeme za stálého míchání k varu a necháme pomalu probublávat.. Pokud je hmota hustá, přilijeme mléko.
Na menší pánvičku dáme trošku másla, přidáme na plátky nakrájené žampiony, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.
Na závěr rozklepneme do polévky vajíčka, zalijeme smetanou, přidáme žampiony a chvilku povaříme. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem nebo oříšekem..
Z uvedené množství jsem měla asi 2 l polévky, ale záleží, jak kdo ji chce mít hustou.

Pikantní párkový salát

20. října 2011 v 20:37 | Jana H. |  Saláty

4 nožičky slabého párku
1 paprika zelená nebo červená
1 cibule
1 lžíce natě jarní cibulky
sůl
majonéza
chilli koření nebo lžička pálivé papriky

Do misky nakrájíme na kolečka párky, na nudličky pokrájenou papriku a na půlkolečka cibuli. Do majonézy zamícháme podle chuti chilli , přidáme k párkům a pěkně promícháme. Podle potřeby osolíme, pokud je salát méně slaný. Na závěr přidáme nakrájenou jarní cibulku. Dáme do ledničky na hodinku odležet. Podáváme s pečivem.
Porce: 2

Kuře v paprikové omáčce

20. října 2011 v 20:32 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí stehýnka
2 kapie
1 lžíce jarní cibulky
sůl
mletá paprika
pepř
1 menší cibule
50 ml smetany
olej

Stehýnka osolíme, opepříme a zlehka poprášíme mletou paprikou. Vložíme do kastrolku a dáme do trouby péct. Pokud je potřeba, podlijeme trošku vodou. Po upečení maso přendáme na talíř a do výpeku dáme nadrobno nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou kapii, podlijeme trošku vodou a chvilku podusíme. Přilijeme smetanu, vložíme stehýnka a necháme prohřát. Na konec posypeme zelenou jarní cibulkou.
Podáváme s rýží.
Porce: 2

Jelení po cikánsku

14. října 2011 v 20:31 | Jana H. |  Zvěřina

650 g jeleního masa
2 střední cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
1 velké lečo
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
200 ml smetany
hladká mouky na zahuštění
olej a kousek másla

Do kastrolku nalijeme olej a přidáme kousek másla. Necháme rozpustit, vložíme maso a necháme orestovat, aby se pěkně zatáhlo. Pak přidáme na kostičky nakrájené cibule, na plátky nakrájený česnek, mletou papriku, pepř, bobkový list, nové koření. Maso i směs osolíme, podlijeme trošku vodou a dusíme. Podle potřeby podléváme. Asi v polovině dušení vyklepneme celou sklenici leča k masu, přivedeme znovu k varu a dusíme doměkka. Vyjmeme maso a přendáme ho na talíř. Asi ve 150 ml vody rozmícháme hladkou mouku, zavaříme do omáčky a za stálého míchání povaříme asi 10 minut. Na závěr vlijeme smetanu, necháme chvilku probublat a podle potřeby dochutíme.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem nebo noky.
Porce: 3 - 4

Kuřecí kousky se žampiony

14. října 2011 v 20:21 | Jana H. |  Kuřecí maso
2 kuřecí prsíčka
1 cibule
1 červená paprika
olej
200 g žampionů
3 lžíce kečupu

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a kuřecí maso. Osolíme a necháme restovat ve vlastní šťávě. Po chvilce přidáme na plátky nakrájené žampiony a na nudličky nakrájenou papriku a necháme dusit.. Na závěr přidáme kečup, chvilku povaříme.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Kdo chce, může přidat chilli koření nebo chilli papričku nebo pálivý kečup.
Porce: 2 - 3 podle velikosti prsíček
Zdroj: www.ekucharka.net, kde je v rubrikách - drůbeží maso + video.

Vepřová plec Zingaro

9. října 2011 v 10:20 | Jana H. |  Vepřové maso

400 g vepřového plecka
3 střední rajčata
2 střední zelené papriky
1 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku
sůl
pepř
hladká mouka na zahuštění
olej

Plecko nakrájíme na kostky a dáme na olej spolu s na kostičky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným česnekem. Přidáme rajský protlak, pepř, sůl a chvilku restujeme. Podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Lehce zahustíme hladkou moukou a povaříme.
Rajčata i papriky nakrájíme na větší kousky , vložíme na rozpálený olej, osolíme a necháme opéct.. Opečené přidáme k masu, zlehka promícháme a podáváme.
Porce: 2

Plněné papriky vajíčkovou náplní

9. října 2011 v 10:09 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

4 větší zelené papriky
1 pomazánkové máslo
3 vajíčka uvaření natvrdo
sůl
pepř
1 lžíce majoky

Papriky řádně omyjeme a opatrně vydlabeme jádřinec. Z pomazánkového másla a na malé kostičky nakrájených vajíček,majolky, umícháme pomazánku. Osolíme, opepříme a plníme papriky.
Dáme do ledničky na chvilku ztuhnout. Krájíme na plátky a podáváme s pečivem.
Poznámka: kdo chce, může do náplně nakrájet kousek měkkého salámu.
Inspirace na www.ekucharka.net