Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Září 2011

Nakládaná Niva

30. září 2011 v 20:25 | Jana H. |  Ostatní

Měla jsem:
420 g Nivy
130 g balkánského sýra
4 střední cibule
2 lžičky feferonkové pasty
bobkový list
asi 10 kuliček celého pepře
asi 10 kuliček nového koření
1000 ml oleje ( já slunečnicový)

Sýry nakrájíme na kostičky asi 3 x 2 cm. Cibuli rozkrájíme na kolečka nebo půlkolečka a dáme do misky k sýrům.

Přidáme ostatní ingredience feferonkovou pastu , nové koření, pepř a bobkový list. Zalijeme olejem, promícháme a plníme do sklenic.
Měla jsem plný jeden kbelíček od 1 kg salátu a ještě menší misku.
Podáváme s pečivem.
Porce: 5 - 6
Poznámka: necháme naložené 7 - 8 dní, aby se sýry pěkně rozležely. Chutnala jsem za tři dny a nebylo to ono. Opravdu vydržet a nechat uležet.
Zdroj: www.ekucharka.net , kategorie slané - nakládané pochoutky, autorka Janina S. Autorce bych chtěla poděkovat za vynikající pochoutku. Recept jsem si mírně upravila.

Vepřové kostky na Baby Grillu

29. září 2011 v 15:44 | Jana H. |  Vepřové maso

400 g vepřového plecka
1 červená paprika
2 lžíce natě jarní cibulky
1 větší cibule
1 lžička koření Baby Grill
sůl
olej

Maso nakrájíme na kostky asi jako na guláš. Na pánev nebo do kastrůlku nalijeme olej a maso orestujeme. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli, Baby Grill, osolíme a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Potom podle potřeby podléváme po troškách vodou a dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme na nudličky nakájenou papriku a na závěr vložíme nakrájenou jarní cibulku.
Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky.
Poznámka: koření Baby Grill se prodává na trhu.
Porce: 3

Vepřové plátky se sladkokyselou omáčkou

29. září 2011 v 15:26 | Jana H. |  Vepřové maso

500 g vepřového masa
2 cibule
100 g točeného salámu nebo jiného měkkého
3 sladkokyselé okurky
sůl
pepř
1 malý rajský protlak
4 plátky citronu
1 lžíce citrónové šťávy
špetka pálivé papriky
olej
popřípadě trošku cukru

Maso nakrájíme na plátky a z obou stran naklepeme. Osolíme a opepříme a dáme na olej orestovat. Přidáme na kostičky nakrájené cibule, rajský protlak, papriku, plátky citronu i citrónovou šťávu , podlijeme vodou a dusíme. Před dokončením přidáme na nudličky nakrájený salám a okurky a necháme dodusit. Podle potřeby přidáme cukr.
Podáváme s knedlíky.
Porce: 4

Pečené brambory se zeleninou

23. září 2011 v 15:58 | Jana H. |  Levné pokrmy
6 velkých brambor
2 zelené papriky
2 červené papriky
2 větší cibule
150 - 200 ml smetany
grilovací koření na zeleninu
sůl
olej
100 g cihly nebo nivy

Syrové brambory pořádně omyjeme nebo vydrhneme kartáčkem a rozpůlíme. Půlky brambor naskládáme do pekáčku, posypeme grilovacím kořením na zeleninu, papriky nakrájíme na proužky a cibuli na silnější kolečka. Zeleninou dáme na brambory, opět trošku posypeme grilovacím kořením, opatrně osolíme, pokapeme olejem a zalijeme smetanou. Pekáček přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Pečeme asi 30 - 40 minut. Potom směs posypeme nahrubo nastrouhanou cihlou, vrátíme na minutku do trouby,aby se sýr roztavil.
Poznámka: brambory se mohou nakrájet i na plátky nebo menší kousky.
Porce: 2 - 3
Zdroj: internet

Buchtičková bábovka DIA

23. září 2011 v 15:43 | Jana H. |  Moučníky

500 g hladké mouky
sušené kvasnice na 500 g mouky
sůl
1 vajíčko
8 sacharínů
4 lžíce oleje
250 ml mléka
různé náplně maková, jablečná, tvarohová , povidlová apod.

Do mouky dáme špetku soli, sušené kvasnice, olej a vajíčko. Do mléka dáme sacharíny a ohřejeme. Přidáme k mouce a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Já pomocí hnětače. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.
Z těsta vykrajujeme kousky, které ještě necháme asi 10 minut na vále kynout. Rukama rozděláme jednotlivé kousky na placičky , které plníme zvolenou náplní. Vytvoříme buchtičky a skládáme do vymazané bábovkové formy. Dáme do trouby péct dozlatova. Pekla jsem v horkovzdušné troubě asi na 150 stupňů něco kolem hodinky. Aby nebyl povrch moc hnědý, k závěru pečení jsem ji přikryla alobalem. Po vyndání z trouby , potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem.
Zdroj: internet

Mexický krém

15. září 2011 v 8:15 | Jana H. |  Polévky

300 g cukety
600 g přezrálých rajčat
1 menší cibule
2 zelené papriky
1 plechovka červených fazolí
50 g selského salámu nebo půlka klobásy
sůl
pepř
chilli
olej

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme oloupanou , na větší kousky nakrájenou cuketu. Rajčata omyjeme, rozkrájíme menší na půlky, větší na čtvrtky, a přidáme k cuketě. Zalijeme vodou tak ,aby byla asi 2 cm nad rajčata a cuketu a vaříme doměkka. Pomocí tyčového mixeru uvařenou cuketu rozmixujeme. Do této hmoty přidáme na nudličky nakrájené papriky, salám nebo klobásu a vaříme tak dlouho , až paprika trošku změkne. Na konec přidáme scezené fazole, necháme prohřát, dochutíme pepřem, solí a chilli kořením a můžeme podávat.
Poznámka: hustotu si řídíme sami přidáním vody.
Porce: asi 2,5 l polévky nebo víc, podle hustoty.
Zdroj: internet, mírně upraveno.

Cuketová se zeleninou

15. září 2011 v 8:10 | Jana H. |  Polévky

350 g cukety
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 malá kedlubna
kousek pórku
větší hrst zelených fazolek
2 stroužky česneku
1 bujónová zeleninová kostka
plátek másla
sůl
pepř

Oloupanou cuketu nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce i s česnekem, zalijeme vodou asi 2 cm nad cuketu a přivedeme k varu. Když je cuketa měkká, tyčovým mixerem rozmixujeme. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka, přidáme fazolky, vložíme do cukety spolu s bujónovou kostkou, opepříme, osolíme a vaříme doměkka. Tím se nám i zredukuje rozmixovaná hmota, proto hlídáme, aby se nepřipálila. Jinak podle potřeby můžeme podlévat. Když je zelenina měkká a pokud je potřeba dochutíme. Odstavíme, přidáme plátek másla, pokud chceme i zelenou petrželku.
Porce: z uvedeného množství jsem měla necelé 2,5 l hustší polévky.

Hlíva ústřičná s fazolkami

11. září 2011 v 8:32 | Jana H. |  Houby

250 g hlívy ústřičné
2 hrsti zelených fazolových lusků
1 cibule
50 g anglické slanina
100 ml šlehačky
2 lžíce nakládané kapie
pepř
sůl
olej

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, anglickou slaninu a zarestujeme. Hlívu pokrájíme na větší kousky, ty menší necháme vcelku a přidáme k cibuli. Opepříme a podle potřeby podlijeme trošku vodou, raději častěji a v menším množství. Fazolky vložíme do vroucí vody, stáhneme oheň a dvě minutky povaříme. Pak scedíme a vložíme do studené vody nejlépe s ledem, aby zůstaly pěkně zelené. Chvilku před dokončením, přidáme na nudličky nakrájenou kapii, fazolky , přilijeme šlehačku a chvilku povaříme. Osolíme a podáváme s různě upravenými bramborami.
Poznámka: pokud by nám zůstalo ve směsi více vody nebo bychom chtěli více šťávy, můžeme přidat lžičku hladké mouky a pak teprve zalít šlehačkou. Fazolky jsem měla mražené, ale kdo má nakládané , odpadá povaření a může je přidat před dokončením .
Porce: 2

Znojemský guláš z divočáka

8. září 2011 v 8:05 | Jana H. |  Zvěřina

500 g masa z divočáka
400 g cibule
olej
2 větší sladkokyselé okurky
2 rajčata
sůl
pepř
kmín
1,5 lžičky plnotučné hořčice
1 lžička červené papriky
100 g šunky nebo anglické slaniny

Na olej dáme na kostičky nakrájené cibule a necháme osmažit dohněda. Pozor nepřipálit, pak by byla hořká. Na ni dáme na kostičky nakrájené maso, orestujeme, aby se zatáhlo. Přidáme papriku, pepř, kmín, sůl, hořčici, podlijeme trošku vodou a dusíme . Asi po hodince dušení, přidáme na malé kousky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájené okurky a šunku a necháme dodusit doměkka.
Podáváme s knedlíky houskovými, bramborovými, rýží nebo těstovinami. To už podle vlastního výběru.
Já jsem nezahušťovala, jen jsem hlídala šťávu, aby byla hustá, podlévala jsem opatrně v meších dávkách a častěji.
Porce: 3
Zdroj: internet

Tvarohové lívanečky

8. září 2011 v 8:02 | Jana H. |  Ostatní

250 g tvarohu i ve vaničce
2 vejce
250g - 300g polohrubé mouky
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
špetka soli
olej

Vejce vyšleháme spolu s cukrem a solí do husté pěny. Pak přidáme tvaroh, mouku a mléko, pěkně promícháme a na oleji smažíme lívance.

Můžeme potřít džemem, rozdušenými jablky, tvarohem, to si už každý určí sám.
Z uvedené množství surovina jsem měla 15 větších kousků.
Poznámka: lívance mohou posloužit jako rychlé sladké pohoštění pro nečekanou návštěvu.

Segedín z kuřete

1. září 2011 v 20:10 | Jana H. |  Kuřecí maso

3 kuřecí stehýnka
1 sáček kysaného zelí
2 střední cibule
mletá paprika
pepř
sůl
olej
bobkový list
1 smetana na vaření (250 ml)
150 ml mléka
hladká mouka na zahuštění

Stehýnka omyjeme, osušíme a dáme na olej osmažit. Osmažené vyndáme na talíř, do výpeku dáme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, opepříme, trošku osolíme, zalijeme vodou, přidáme bobkový list ,vložíme zpátky stehýnka a dusíme doměkka.
Do druhého hrníčku si dáme vařit pokrájené zelí. Kdo nechce aby guláš byl kyselejší, nálev scedí a zelí propláchne. Vaříme asi 20 minut, pak zelí scedíme a necháme okapat. Měkké maso vyndáme na talíř, obereme od kostí, pokrájíme na větší kousky a vložíme zpátky do omáčky. Přidáme scezené zelí a zahustíme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali hladkou mouku. Na konec vlijeme smetanu a krátce povaříme. Popřípadě dochutíme solí..
Porce: 3

Kuře s mrkví a fazolkami

1. září 2011 v 19:57 | Jana H. |  Kuřecí maso
2 kuřecí stehna
4 větší mrkve
200 g zelených fazolek
1 větší cibule
pepř
sůl
olej
100 g zakysané smetany

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme kuřecí stehna, osolíme opepříme a necháme dusit ve vlastní šťávě. Po chvilce přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a ještě dusíme. Před dokončením přidáme fazolové lusky a dodusíme. Stehna vyjmeme a přendáme na talířek. Obereme maso, vložíme zpět , přidáme zakysanou smetanu, promícháme a odstavíme z ohně. Podle potřeby osolíme. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 2