Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Srpen 2011

Huspenina podle Kamily Magálové

25. srpna 2011 v 10:47 | Jana H. |  Vepřové maso

1 velké zadní vepřové koleno
2 větší vepřové nožičky
1 mrkev
kousek celeru
1 petržel
bobkový list
nové koření
celý pepř
1 cibule
sůl

Do hrnce vložíme koleno spolu s nožičkami, přidáme očištěnou zeleninu s kořením, osolíme , zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené a vaříme doměkka. Maso musí být měkké, aby se oddělovalo od kosti. Do misky dáme obrané a na kousky nakrájené koleno, zalijeme vývarem, dosolíme, přidáme trošku octa. Libovolnou formu vypláchneme vodou a směs do ní přelijeme . Dáme do ledničky přes noc ztuhnout.
Kdo chce, může ozdobit vajíčkem uvařeným natvrdo, okurkou, mrkví z vývaru.

Zdroj: STV Tajemství mojej kuchyně . Mírně upraveno

Rohlíčky ze šlehačkového těsta

21. srpna 2011 v 9:18 | Jana H. |  Moučníky
400 g hladké mouky
250 ml šlehačky
1 Hera ( 250 g)
1 vejce
špetka soli
1 vejce na potření
nádivka podle chuti

Vypracujeme těsto, rozdělíme na pět dílů. Každý díl rozválíme na kruh a rozdělíme na osm dílů. Plníme na širší stranu a zavineme. Dáváme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova.
Náplň jakou kdo má rád.
Poznámka: mouky jsem musela dát víc asi o 2 lžíce , protože těsto se lepilo. Záleží na mouce.
Z uvedeného množství jsem měla dva plechy.
Zdroj: www.ekucharky.net, kategorie Pečené sladké.

Staročeské jelení medailonky

16. srpna 2011 v 16:39 | Jana H. |  Zvěřina

300 g jeleního masa
1 lžička staročeského koření
sůl
150 ml červeného vína
100 ml oleje
1 cibule

Maso nakrájíme na menší kousky - medailonky a naklepeme. Posypeme kořením a dáme do misky . Zalijeme vínem a olejem a necháme až 48 marinovat. Na rozpálenou pánvičku přendáme marinované maso i s marinádou, osolíme a dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme podlévat vínem nebo vodou.
Podáváme s rýží nebo různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Divočák s provensálským kořením

12. srpna 2011 v 15:40 | Jana H. |  Zvěřina
500 g divočáka
100 g anglické slaniny
1 lžička provensálského koření
1 střední cibule
sůl
pepř
oříšek másla a trošku polohrubé mouky
olej
200 ml červeného vína

Divočáka odblaníme, ostrým nožem uděláme otvory a prošpikujeme anglickou slaninou. Do misky nalijeme trošku oleje, červené víno a přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Maso posypeme kořením , vložíme do marinády a marinujeme i 48 hodin. Nesolíme.
Po uplynutí doby, maso osolíme, přendáme do kastrůlku a dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme vodou, ale ne moc jen tak, aby se vytvořil sos a cibule se rozvařila. Když je maso měkké, do oříšku másla zapracujeme polohrubou mouku, přidáme do sosu a chvilku povaříme. Máslo s moukou nám sos zahustí a zjemní.
Podáváme s bramborami, noky nebo s jemným knedlíkem.
Porce: 2 - 3

Přílohový toastový nákyp

12. srpna 2011 v 15:34 | Jana H. |  Ostatní

8 krajíčků toastového chleba
3 větší vajíčka ( nebo 4 menší)
150 - 200 g anglické slaniny
1 střední cibule
sůl
pepř
olej
zelená petrželka nebo pažitka

Na pánev dáme trošku oleje, na kostičky nakrájenou cibuli a anglickou slaninu.Mírně osolíme a opepříme a restujeme doměkka.Po orestování necháme vychladnout. Mezi tím si nakrájíme na kostičky toastový chleba. Celá vajíčka vyšleháme do pěny a přidáme spolu s cibulí, slaninou a jemně nasekanou petrželkou do chleba. Zlehka promícháme a dáme do vymazané chlebíčkové formy nebo formy na srnčí hřbet. Přikryjeme alobalem a pečeme ve vodní lázni asi 40 minut na 170 stupňů dozlatova. Hlídáme podle trouby.
Porce: 2 - 3
Zdroj: TV Barrandov, pořad Co bude dnes k večeři.

Obrácené mleté řízečky

7. srpna 2011 v 7:15 | Jana H. |  Mleté maso
Masová směs na řízky:
600 g mletého libového bůčku
sůl
1 lžička koření gyros
1 vejce
1 menší cibule
mléko
strouhanka

Dále potřebujeme:
strouhanku a 2 vejce na obalení
olej na smažení

1 větší cibuli a smetanu na zalití

Do masa přidáme všechny ingredience a vypracujeme klasickou sekanou. Z ní tvarujeme menší řízky, které nejdříve obalíme ve strouhance, pak ve vejci a dáme smažit na pánev. Osmažené přendáme na pekáček, posypeme cibulí,zalijeme smetanou a dáme zapéct do trouby.
Kdo chce může přidat na cibuli na plátky pokrájené žampiony.
Porce: 4

Duo švestkový koláč

7. srpna 2011 v 6:40 | Jana H. |  Moučníky
Křehké těsto:
100 g moučkového cukru
200 g Hery
300 g hladké mouky
½ prášku do pečiva

Piškotové těsto:
100 g krupičkového cukru
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
100 ml vlahé vody
4 vejce

švestky, cukr kdo chce a skořici

Nejdříve si vypracujeme křehké těsto. Vyválíme placku a přendáme na plech s pečícím papírem. Dáme asi na 5 minut do trouby předpéct. Předpečenou placku poklademe vypeckovanými švestkami slupkou na těsto.Pocukrujeme a posypeme skořicí.
Pak si uděláme piškotové těsto.
Žloutky vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme olej. Do mouky si zamícháme prášek do pečiva, přidáme sníh z bílků a nakonec vlahou vodu. Promícháme a nalijeme na švestky. Dáme do trouby dopéct .
Zdroj: internet

Uzený česnekový řízek v bylinkovém těstíčku

1. srpna 2011 v 11:21 | Jana H. |  Vepřové maso
2 plátky uzeného masa
1vajíčko
2 stroužky česneku
1,5 lžíce hladké mouky
zelené bylinky, já měla libeček
olej

Z vajíčka, mouky , prolisovaného česneku a bylinek si vyšleháme hladké polotuhé těstíčko. Pokud je těstíčko tuhé, přidáme trošku vodu. Plátky masa smáčíme do těstíčka a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran .
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 2

Uzený bůček s kapustou

1. srpna 2011 v 11:12 | Jana H. |  Vepřové maso
500 g uzeného bůčku
½ střední kapusty
pepř
sůl
olej
1 cibule

Kapustu nakrájíme na nudličky,přendáme do většího cedníku a spaříme vroucí vodou.
Bůček nakrájíme na malé kostičky nebo nameleme nahrubo .Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a chvilku restujeme. Přidáme bůček, okapanou kapustu, opepříme, osolíme, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.
Podáváme s bramborami.
Porce: 3