Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červenec 2011

DIA bavorské vdolečky

27. července 2011 v 18:29 | Jana H. |  Moučníky
500 g polohrubé mouky
asi 200 ml mléka nebo podle potřeby
sušené kvasnice na 500 g mouky
1 lžička citrónové kůry
8 tabletek sacharínu
2 žloutky
50 g Hery
špetky soli
olej na smažení
povidla, šlehačka nebo šlehaný tvaroh

Nejdříve si dáme rozpustit Heru, aby nebyla horká. Do mouky dáme sůl, kvasnice, nalijeme vlahou Heru, žloutky a teplé mléko, ne horké.Přidáme rum a citrónovou šťávu a vypracujeme hladké těsto. Já pomocí hnětače. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Po vykynutí si na vále rozválíme placku silnou asi 1,5 cm a pomocí skleničky vykrajujeme kolečka. Na jedné straně promáčkneme důlek a necháme ještě chvilku kynout. Do kastrůlku nalijeme vyšší vrstvu oleje. Do rozpáleného oleje klademe vykynuté vdolečky důlkem dolů. Po osmažení jedné strany obrátíme a dosmažíme. Přendáme na papírovou utěrku nebo na mřížku , aby olej okapal. Do důlku dáme pomocí lžičky povidla a na dozdobíme šlehačkou nebo šlehaným tvarohem.
Z těsta se dají dělat různé tvary.
Zdroj: www.ekucharka.net., upraveno pro diabetiky.

Drůbeží játra na toastech

27. července 2011 v 18:08 | Jana H. |  Vnitřnosti
500 g drůbežích jater
1 střední cibule
pepř
sůl
50ml červeného vína
špetka tymiánu
olej

Játra odblaníme a nakrájíme. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, játra, osolíme, opepříme, přidáme tymián a necháme chvilku restovat. Pak zalijeme vínem a dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme trošku vodou. Mezi tím, co se dusí játra, dáme na plech alobal, poklademe plátky toastového chleba, pokapeme olejem a dáme do trouby zapéct. Pekla jsem na 180 stupňů v horkovzdušné troubě asi 15 - 20 minut, ale hlídáme. Když jsou toasty opečené, vyndáme z touby, poklademe játry a zdobíme podle svých chutí.
Porce: asi 3
Inspirace na TV Barrandov z pořadu Co bude dnes k večeři.

Těstovinový salát s ančovičkami

22. července 2011 v 6:08 | Jana H. |  Těstoviny
250 g těstovin
sůl
1 zelená, žlutá , červená paprika
kousek čerstvé okurky
1 krabička ančoviček
pepř

Těstoviny dáme do vroucí osolené vody vařit tak , jak jsme zvyklé. Po uvaření je scedíme a necháme vychladnout. Mezi tím si nakrájíme na kostičky omyté papriky, okurku a ančovičky.. Přidáme do uvařených těstovin a promícháme. Opepříme, popřípadě osolíme a zlehka promícháme. Já jsem přidala i olej z ančoviček. Kdo chce, může zakapat olivovým olejem. Podáváme vychlazený.
Porce: 2

Čočko zelňačka s houbami

22. července 2011 v 5:42 | Jana H. |  Polévky
2 větší hrsti čočky
necelá velká sklenice kysaného zelí
2 velké hrsti sušených hub
1 cibule
pepř
sůl
ocet
1 lžička červené papriky
bobkový list
olej

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriku, bobkový list, přidáme čočku, pokrájené zelí a houby a zalijeme asi 2 l vody. Opepříme a přivedeme k varu. Po uvaření dochutíme octem, solí a jinak podle své chuti.
Kdo chce , můžeme si ji zahustit hladkou moukou.

Vrstvená bábovka

12. července 2011 v 11:45 | Jana H. |  Moučníky
Těsto:
300 g polohrubé mouky
150 g krupičkového cukru
1 vanilkový cukr
120 g rozpuštěného másla
2 lžičky prášku do pečiva
300 ml mléka
asi 2 lžíce kakaa
4 vejce

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
1 vanilkový pudink
cukr podle chuti

meruňky nebo broskve ( velká konzerva)

Na těsto smícháme všechny suroviny, ale 1/3 oddělíme. Do oddělené třetiny přidáme kakao a podle potřeby zředíme mlékem.Stačí 2 lžíce.
Do tvarohové náplně smícháme tvaroh, cukr a pudinkový prášek.
Ovoce necháme odkapat.
Do vymazané a vysypané bábovkové formy vrstvíme: polovinu světlého těsta, na to polovinu kakaového těsta, dále dáme tvarohovou náplň, na ni poklademe meruňky nebo broskve, na ně zbytek kakaového těsta a na posledy všechno světlé těsto.
Dáme do vyhřáté trouby. Pekla jsem při 150 stupních v horkovzdušné troubě asi hodinu. Zkoušíme špejlí. Během pečení jsem bábovku přikryla alobalem, aby se na povrchu nespálila, přeci jen pečení trvá déle.
Poznámka: měla jsem tvaroh ve vaničce, myslím, že je lepší,pudink ho zahustí a nemusela jsem přilévat mléko. Dále jsem měla velkou konzervu broskví.
Zdroj: www.ekucharka.net. Kategorie sladké pečené, autorka Lenka24, která ho vložila a uvádí zdroj, www.mamincinyrecepty.

Kynutý litý koláč s ovocem

12. července 2011 v 11:42 | Jana H. |  Moučníky
2,5 hrníčku polohrubé mouky
( hrníček 250 ml )
1,25 hrníčku mléka
6 lžic rozpuštěné Hery (másla)
kvasnice sušené na 500 g mouky
( nebo ½ kostičky čerstvých kvasnice)
3 lžíce krupičkového cukru
2 žloutky

drobenka

ovoce

Žloutky šleháme spolu s cukrem do pěny . Postupně zašleháváme rozpuštěný tuk. Do mouky si rozmícháme kvasnice a přidáme do ušlehaných žloutků. Vlijeme mléko, promícháme a těsto vylijeme na plech s pečícím papírem. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou a pečeme dozlatova. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě.

Nivové placičky

8. července 2011 v 15:18 | Jana H. |  Ostatní

200 g Nivy
150 g libovolného salámu
( já měla zbytek pečeného masa)
3 vajíčka
½ střední cibule
3 stroužky česneku
hrst natě jarní cibulky
pepř
2 lžíce strouhanky
olej

Nivu nastrouháme nahrubo, maso jsem nakrájela na malé kostičky, pokud máme salám, také nastrouháme. Přidáme vajíčka, nadrobno nakrájenou cibuli, pepř, strouhanku pořádně propracujeme, aby se těsto nedrolilo. Lžící odebíráme, obalíme ve strouhance a ještě v rukou zatlačíme strouhanku do těsta, aby sýr nevytékal. Smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Poznámka: z uvedené množství jsem měla 6 placiček
Porce: 2

Niva bez smažení

8. července 2011 v 15:14 | Jana H. |  Ostatní


150 g nivy
150 g debrecínské slaniny
3 stroužky česneku
1 lžička strouhanky
2 vajíčka
máslo na vymazání misky
strouhanka na vysypání misky

Nejdříve si vymažeme misky máslem a vysypeme strouhankou. Nivu a debrecínskou klobásu nastrouháme nahrubo, přidáme prolisovaný česnek, vajíčka a strouhanku. Pomocí lžíce nandáme do mističek. Do pekáčku nalijeme horkou vodu tak, aby byly mističky ponořené do poloviny, dáme do trouby zapéct. Pekla jsem asi na 170 stupňů v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Ale raději hlídáme.
Poznámka: z uvedené množství jsem měla 3 mističky, ale to už záleží na velikosti.
Porce: 2

Kuřecí závitek se sladkým zelím

4. července 2011 v 10:22 | Jana H. |  Kuřecí maso
2 kuřecí prsíčka
1 menší sladké zelí
1 cibule
4 plátky anglické slaniny nebo šunky
kmín sůl
olej

Nejdříve si nakrájíme na nudličky zelí. Odebereme 2 větší hrsti, přendáme na talíř, osolíme a okmínujeme. Přikryjeme druhým talířem a necháme odstát, až zelí pustí trošku šťávu.
Do kastrolku dáme na olej cibuli, přidáme nakrájený zbytek zelí, osolíme, okmínujeme a necháme dusit doměkka. Na závěr podle chuti upravíme.
Prsíčka podélně rozřízneme a rozklepeme na větší plátek.Osolíme, poklademe anglickou slaninou nebo šunkou, přidáme odpočaté zelí a zavineme. Buď omotáme provázkem nebo spíchneme párátky. Osolíme i z druhé strany , okmínujeme a dáme do kastrůlku na olej . Podlijeme trošku vodou, vložíme do trouby a pečeme doměkka.
Podáváme s knedlíky nebo s bramborami.
Porce: 2

Kapustový mozeček

4. července 2011 v 9:46 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy
½ střední kapusty
sůl
pepř
kmín
1 střední cibule
3 vajíčka
olej

Kapustu nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou a necháme vykapat. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme okapanou kapustu, osolíme, opepříme a okmínujeme. Podle potřeby podlijeme malinko vodou . Do měkké kapusty rozklepneme vajíčka a za stálého míchání je necháme srazit.
Podáváme s brambory.
Porce: 2 - 3