Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červen 2011

Hovězí závitky s fazolkami

29. června 2011 v 17:44 | Jana H. |  Hovězí maso
2 plátky hovězího masa
2 dvě hrsti zelených fazolek
2 cibule
6 plátků anglické slaniny
1 malý rajský protlak nebo 4 lžíce kečupu
sůl
pepř
olej

Plátky masa z obou stran naklepeme , osolíme a opepříme. Poklademe anglickou slaninou a na každý plátek dáme hrst zelených fazolek. Spíchneme párátky nebo omotáme nití a dáme na rozpálený olej zatáhnout. Opečené závitky přendáme na talíř, do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme chvilku zarestovat. Přidáme protlak , vložíme závitky, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Vodu doléváme podle potřeby. Na závěr, závitky dáme stranou na talíř, pomocí ponorného mixeru rozmixujeme cibuli, tím se sos trošku zahustí.
Podáváme s rýží.
Porce: 2

Kuře na pivu

29. června 2011 v 17:01 | Jana H. |  Kuřecí maso
2 kuřecí stehýnka
1 střední cibule
kousek pórku
pepř
koření na grilování
sůl
150 - 200 ml světlého piva
100 g špeku

Na pánev dáme na kostičky nakrájený špek a necháme restovat až pustí tuk. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený pórek. Stehýnka zlehka osolíme,opepříme, posypeme grilovacím kořením a přidáme k cibuli. Podlijeme pivem a dusíme doměkka. Pokud je potřeba podléváme vodou nebo vývarem, ale kdo chce, může i pivem.
Podáváme s houskovým knedlíkem a se zelím.
Porce: 2

Řapíkatý celer na kari

24. června 2011 v 8:45 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

1 řapíkatý celer
200 g šunkového salámu
3- 4 žampiony
1 střední cibule
1 rovná lžička kari
pepř
sůl
2 lžíce zakysané smetany
olej

Na olej dáme nakrájenou cibuli, salám, celer, žampiony, přidáme kari, pepř a trošku podlijeme vodou. Ne moc, cibule a žampiony vodu pustí. Pak podléváme podle potřeby tak, aby se směs nepřipalovala a dusíme doměkka Když je zelenina měkká, odstavíme , zalijeme smetanou, osolíme a podáváme. Dobré jsou k tomu opečené brambory.
Porce: 2 - 3

Celerová z řapíkatého celeru

24. června 2011 v 8:30 | Jana H. |  Polévky
asi ½ balení řapíkatého celeru nebo podle velikosti balení
1 střední mrkev
2 brambory
1 střední cibule
zeleninová bujónová kostka
2 - 3 stroužky česneku
1 zakysaná smetana
špetka muškátového oříšku ( nemusí být)
pepř
sůl
olej
1 lžíce hladké mouky

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli , česnek na plátky, mrkev na kolečka a na kousky nakrájený celer. Lístky si dáme stranou. Zasypeme asi 1 lžící hladké mouky a necháme zasmažit. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, bujónovou kostku a vaříme doměkka. Odstavíme a zamícháme zakysanou smetanu, pepř, nastrouháme muškátový oříšek , osolíme a přidáme nasekané lístky celeru.
Z uvedeného množství surovin jsem měla asi 2 l polévky.
Zdroj: www.ekucharka.net, kategorie Polévky, autorka Iris.

Miš maš z vepřového plecka

21. června 2011 v 16:35 | Jana H. |  Vepřové maso
350 g vepřového masa
1 cibule
100 g anglické slaniny
1 střední mrkev
1 větší brambora
1 zelená paprika
1 plechovka červených fazolí
olej
1 lžička papriky
½ lžičky chilli
olej
sůl

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, anglickou slaninu a plecko.Přidáme červenou papriku, chilli koření a sůl. Nejdříve dusíme ve vlastní šťávě, po chvilce podlijeme vodou nebo vývarem. Asi ve ¾ době dušení přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, na větší kostky nakrájenou bramboru a na nudličky nakrájenou papriku a dusíme doměkka. Na konec přidáme fazole i s nálevem, prohřejeme a podle potřeby dochutíme.
Podáváme s pečivem.
Porce: 2

Mleté koule se zelím a bramborami

21. června 2011 v 16:18 | Jana H. |  Mleté maso
Na koule:
500 g mletého masa
1 vajíčko
pepř
majoránka
trošku mléka
sůl
strouhanka na zahuštění

750 g syrových brambor
grilovací koření na zeleninu

½ hlávky nového zelí
sůl
kmín
200 ml šlehačky nebo smetany

Do mletého masa přidáme všechny suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Necháme chvilku odpočinout.
Mezi tím si oloupeme brambory, nakrájíme na plátky a zelí nakrájíme na nudličky.
Do zapékací mísy narovnáme nakrájené brambory osolíme a okořeníme. Na ně rozprostřeme zelí, osolíme, okmínujeme a přidáme koule. Zalijeme šlehačkou, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Pečeme doměkka. Těsně před dokončením alobal odstraníme a necháme dopéct.
Porce: 3

Kakaová roláda

15. června 2011 v 8:05 | Jana H. |  Moučníky
5 vajíček
2 rovné lžíce kakaa
1 čokoládový pudink
4 lžíce krupičkového cukru

Náplň:
500 ml mléka
3 lžíce cukru
1 banánový pudink
2 banány

Nejdříve si uděláme z 5 bílků sníh.Potom ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Do ušlehaných žloutků přidáme pudink a kakao, zlehka zamícháme sníh a vlijeme na plech s pečícím papírem. Po upečení překlopíme na utěrku, odstraníme pečící papír, ještě teplou zarolujeme a necháme vychladnout.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. Vychladlou roládu rozvineme a potřeme pudinkem. Ke kraji položíme banány a opatrně srolujeme. Hotovou roládu můžeme pocukrovat.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150 stupňů asi 10 minut. Nutno hlídat.

Kapustové placičky s nivou

15. června 2011 v 7:56 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy
½ střední kapusty
200 g nivy
sůl
pepř
1 vejce
strouhanka na zahuštění
olej

Kapustu nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou a chvilku povaříme. Po necelých 10 minutách slijeme přes cedník a necháme vychladnout. Přendáme do misky, přidáme nahrubo nastrouhanou nivu, sůl, pepř, vejce a strouhanku. Vypracujeme těstíčko tak, aby drželo pohromadě a placičky se nerozpadávaly. Obalíme znovu ve strouhance a na oleji smažíme dozlatova.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 2 -3

Soljanka

12. června 2011 v 9:02 | Jana H. |  Polévky
300 g předního hovězího masa
1 větší cibule
1 malý rajský protlak
1 stroužek česneku
2 - kusy sterilované okurky
sůl
olej
špetka pepře
1 kostka zeleninového bujónu
zelená petrželka
zakysaná smetana

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso. Necháme restovat ve vlastní šťávě. Pak přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, rajský protlak, bujónovou kostku, podlijeme asi 1 l vody a necháme dusit. Asi v polovině dušení přidáme na nudličky nakrájené okurky a dodusíme doměkka. Pokud je vody málo, dolijeme do požadovaného množství.
Na závěr polévku podle potřeby dochutíme. Nandáme na talíř a ozdobíme zakysanou smetanou a petrželkou. Podáváme s pečivem.
Z uvedeného množství jsem měla asi 2 l polévky.
Zdroj: internet

Krupicové flameri

12. června 2011 v 8:51 | Jana H. |  Moučníky
500 ml mléka
80 g dětské krupičky
100 g cukru nebo podle chuti
sůl
2 bílky na sníh

Do teplého mléka nasypeme krupičku, přidáme sůl, cukr, přivedeme k varu a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnou a zlehka zamícháme sníh. Formičky vylijeme studenou vodou a kaši do nich nandáme. Necháme vychladit, zdobíme ovocem, nebo poléváme ovocnou šťávou, zdobíme šlehačkou. Pokud nemáme ovoce nebo podle chuti, můžeme zamíchat kakao, čokoládu a jiné.
Zdroj: internet

Kuře jako bažant

9. června 2011 v 20:07 | Jana H. |  Kuřecí maso
1 kuře nebo 4 stehýnka
200 g anglické slaniny
sůl
2 lžičky koření na divočinu
bobkový list
5 kuliček nového koření
7 kuliček jalovce
100 ml červeného vína
1 menší cibule
1 malé jablko
máslo

Omyté a osušené kuře osolíme a posypeme kořením. Do kastrolku dáme rozpustit máslo a kuře na něm opečeme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli , anglickou slaninu, bobkový list, nové koření, jalovec, nakrájené jablko na osminky, podlijeme vínem a dáme do trouby péct. Během pečení podléváme buď vodou nebo vínem, což je lepší.
Podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Porce: 4

Smažená cuketa

6. června 2011 v 9:45 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy
cuketa
sůl
vajíčko, hladká mouka a strouhanka na obalení
olej

Cuketu oloupeme, odstraníme semena a nakrájíme na centimetrové kousky. Rozkvedlané vajíčko osolíme a obalujeme klasicky v trojobalu. Smažíme dozlatova.
Pokud máme cuketu malou nemusíme loupat ani odstraňovat semena.
Poznámka: kdo chce může do vajíčka přidat koření podle chuti.

Sekaná z jelena

6. června 2011 v 9:22 | Jana H. |  Zvěřina
750 g jeleního masa
250 g vepřového bůčku
100 g špeku
2 střední cibule
2 větší stroužky česneku
1 lžička koření Divočina
pepř
sůl
1 lžíce zelených bylinek
2 vajíčka
100 ml mléka
strouhanka na zahuštění

Jelení, špek, vepřové maso a cibuli umeleme. Přidáme prolisovaný česnek, koření, pepř, sůl, vajíčka, bylinky , přilijeme mléko a směs pořádně promícháme. Přidáme strouhanku a zapracujeme tak, aby bylo těsto hladké. Uděláme dvě šišky, dáme na rozpálený olej, podlijeme vodou a vložíme do trouby péct.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší .

Ostrá salámová pomazánka s pórkem a sýrem

1. června 2011 v 17:35 | Jana H. |  Ostatní

250 g točeného salámu
100 g cihly
100 g pórku
3 lžíce ostrého kečupu
3 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy

Salám a cihlu nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na velmi slabá kolečka. Pěkně promícháme, přidáme kečup a tatarskou omáčku, zamícháme a mažeme na pečivo. Zdobíme čerstvou zeleninou podle chuti.
Poznámka: komu by se zdála být málo ostrá, může přidat špetku chilli.