Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2011

Chřestový krém

29. května 2011 v 21:08 | Jana H. |  Polévky

250 g chřestu
1 menší cibule
olej
1 zeleninová bujónová kostka
200 ml smetany
hladká mouka na zahuštění
libeček
sůl
pepř

S masovými knedlíčky:
200 g mletého masa
1 malá cibule
sůl
pepř
1 vajíčko
strouhanka na zahuštění

Na olej dáme na malé kostičky nakrájenou cibulku, na menší kousky nakrájený chřest a necháme restovat. Pak přidáme lžíci hladké mouky, zalijeme asi 1,5l vodou, přidáme bujónovu kostku a přivedeme k varu. Mezi tím si připravíme masové kuličky. Smícháme maso a ostatní ingredience a uděláme si malé kuličky. Dáme do hrnce s polévkou a vaříme asi 20 minut. Když jsou knedlíčky měkké, přendáme je na talíř. Uvařený chřest rozmixujeme ponorným mixerem. Vložíme zpátky knedlíčky, zalijeme smetanou , osolíme, přidáme pepř a libeček.

S celestýnskými nudlemi
Postup vaření stejný, jen na závěr přidáme celestýnské nudle.
Recept na nudle je v kategorii ostatní.

Ovocný koláč

24. května 2011 v 16:51 | Jana H. |  Moučníky
Těsto:
3 vajíčka
2 - 3 lžíce krupičkového cukru
3 lžíce polohrubé mouky

Náplň:
400 g zakysané smetany
1 choceňský smetanový jogurt velký (380 g)
3 lžíce moučkového cukru
1 velká plechovka broskví nebo jiné ovoce
1 ztužovač za studena

Z vajíček oddělíme zvlášť žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutků přidáme cukr a šleháme do pěny. Potom přidáme mouku a zlehka zamícháme sníh. Dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 15minut. Hlídáme. Po upečení necháme vychladnout.
Ovoce si pokrájíme na menší kousky. Pár pěkných kousků si necháme na ozdobu.
Mezi tím si dáme do menší mísy jogurt, smetanu a cukr. Podle návodu na sáčku si připravíme ztužovač a přidáme ho do jogurtu a smetany. Vyšleháme dohladka. Do vyšlehané směsi dáme nakrájené ovoce, promícháme a natřeme na korpus. Ozdobíme zbylým ovocem a dáme do ledničky, nejlépe přes noc, vychladit.

Pudinkové poháry s ovocem

23. května 2011 v 20:07 | Jana H. |  Moučníky
S jahodami
banánový pudink
jahody
cukr
mléko

Jahody vidličkou rozmačkáme a dáme do pohárů. Z mléka uvaříme pudink, přidáme cukr podle chuti a nalijeme na jahody. Ozdobíme šlehačkou

S jablky
asi dvě jablka
vanilkový pudink
cukr
mléko
skořice
Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky, přidáme trošku cukru, skořici , podlijeme trošku vodou a dáme do kastrolku chvilku podusit. Nemusí být úplně rozdušená. Dáme do pohárů.
Z mléka uvaříme pudink, přidáme cukr a nalijeme na jablka. Můžeme ozdobit šlehačkou a ořechy.
Poznámka: pro diabetiky místo cukru dáme umělé sladilo, třeba cukerín.

Tvarohové knedlíky vařené v páře

17. května 2011 v 13:27 | Jana H. |  Ostatní

250 g měkkého tvarohu ve vaničce
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
2 lžíce oleje
ovoce

Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké, vláčné těsto. Množství mouky závisí na jakosti mouky. Pokud bude těsto řídké , přidáváme opatrně po troškách mouku.


Varianta 1.
Těsto rozválíme, nakrájíme na stejné dílky nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Poklademe ovocem, v ruce zabalíme a dobře umačkáme. Do kastrolu nalijeme vodu tak, aby nepřesahovala pařák. Pařák potřeme olejem nebo z pečícího papíru vykrojíme kolo o velikosti pařáku, poklademe knedlíky, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 10 minut.
Hotové knedlíky pocukrujeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.


Varianta 2.
Z těsta uděláme knedlík asi o průměru 7 cm. Ubrousek namočíme do studené vody a knedlík do něho zabalíme. Dáme na pařák do páry a vaříme asi 20 - 25 minut. Po uplynutí doby, knedlík vyjmeme a v polovině rozkrojíme, abychom zjistili jestli je uvařený. Pokud není, dáme ho znovu ještě na minutku do páry vařit. Hotový knedlík rozkrájíme na plátky a polijeme omáčkou z jahod. Čerstvé nebo rozmražené jahody rozmačkáme vidličkou, přidáme moučkový cukr podle chuti a knedlíky jí polijeme.
Inspirace na www.ekucharka.net , kde je uveden recept na těsto i s videem. Já jsem je vařila v páře.

Uzené koleno na cibuli

12. května 2011 v 14:57 | Jana H. |  Vepřové maso
1 zadní uzené koleno
2 - 3 větší cibule
4 - 5 stroužků česneku
1 lžička hladké mouky
pepř
sůl
olej nebo sádlo

Koleno dáme uvařit doměkka. Z vývaru budeme mít dobrou polévku. Do pekáčku dáme trošku oleje nebo sádla. Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme do pekáčku restovat. Restujeme dokud není cibule hnědá. Pozor, nespálit. Potom přidáme uvařené koleno, pokrájený česnek na plátky, opepříme,
osolíme , podlijeme vývarem a dáme do trouby péct, aby byla kůrčička opečená. Upečené koleno vyjmeme, do výpeku dáme lžičku hladké mouky, podlijeme vývarem a chvilku povaříme. Pokud je potřeba, osolíme. Koleno vykostíme a podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím nebo bramborovou kaší a špenátem.
Porce: podle velikosti kolena, já měla 5 porcí.

Pečené plecko s jablkem

12. května 2011 v 14:47 | Jana H. |  Vepřové maso
1000 g plátek plecka s kostí
1 jablko
1 lžička sádla
sůl
kmín

Pekáček vytřeme sádlem, přidáme osolené a okmínované plecko, na půlku rozkrojené jablko, podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct. Běhen pečení maso poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podlijeme vodou. Pečeme dozlatova až je maso měkké.
Podáváme se zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Porce: 3 - 4

Kmínová s řapíkatým celerem

9. května 2011 v 9:45 | Jana H. |  Polévky
4 větší řapíky celeru
1 malá cibule
1 lžička drceného kmínu
špetka pepře
olej nebo máslo
sůl
1 zeleninová bujónová kostka
pečivo na osmažení

Na olej nebo máslo dáme nadrobno nakrájenou cibulku, celer, kmín a chvilku restujeme. Zalijeme, asi 1,5 l vody, přidáme bujónovou kostku a vaříme doměkka. Na závěr přidáme sůl a pepř. Na pánvičce osmažíme na kostky nakrájené pečivo, polévku nalijeme na talíře a přidáme kostičky pečiva.

Krůtí paprikáš

9. května 2011 v 9:38 | Jana H. |  Kuřecí maso
500 g krůtího masa
1 větší cibule
1 lžíce červené papriky
pepř
olej
200 g zakysané smetany

Maso nakrájíme na kostičky asi jako na guláš. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, vložíme maso, zaprášíme červenou paprikou, přidáme trošku pepře, sůl, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Na závěr zamícháme zakysanou smetanu, popřípadě dochutíme podle své chuti.
Podáváme se špeclemi nebo noky, rýží nebo podle své chuti.
Porce: 3 - 4
Inspirace na www.toprecepty.cz

Smažené kroužky

4. května 2011 v 6:57 | Jana H. |  Moučníky
500 g polohrubé mouky
600 ml mléka
špetka soli
1 vajíčko
½ prášku do pečiva
olej na smažení

Do misky dáme mouku, přidáme prášek do pečiva a promícháme. Pak přidáme vajíčko, sůl a zalijeme mlékem.vypracujeme těsto o trošku hustší než na palačinky. Na pánev vlijeme vyšší vrstvu oleje a necháme rozpálit. Do trychtýřku nalijeme trošku těsta a tvoříme nepravidelný kroužek. Smažíme z obou stran. Usmažené kroužky dáváme na kuchyňský ubrousek okapat. Sypeme cukrem a skořicí.
Inspirace: Velká kuchařka Viléma Vrabce.

Špízy z mletého masa

4. května 2011 v 6:51 | Jana H. |  Mleté maso
300 g mletého masa
sůl
pepř
chilli
1 malá cibule
1 vejce
trošku mléka
strouhanka na zahuštění
2 červené a zelené papriky
1 střední cibule
olej

Do mletého masa dáme koření, sůl, vajíčko, trošku mléka, nadrobno nakrájenou cibuli, strouhanku a propracujeme. Ze směsi uděláme koule a střídavě napichujeme na jehly s paprikami a cibulí. Plech s pečícím papírem pomažeme olejem, poklademe špízy a pečeme dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Zdroj: www.ekucharka.net, recept je v kategorii mleté maso i s videem.

Rybí filé v sýrovém těstíčku II.

1. května 2011 v 15:20 | Jana H. |  Ryby

500 g rybího filé
2 vajíčka
2 vrchovaté lžíce cihly
1 stroužek česneku
hladká mouka
strouhanka
sůl
olej na smažení

Filé zlehka osolíme, obalíme v mouce. Do rozkvedlaných vajíček zamícháme najemno nastrouhanou cihlu, prolisovaný česnek a filé v nich smočíme. Potom obalíme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 4

Rybí filé v jogurtovém těstíčku

1. května 2011 v 15:11 | Jana H. |  Ryby
300 g rybího filé
2 vrchovaté lžíce smetanového jogurtu
1 vajíčko
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
sůl
pepř
olej

Do jogurtu dáme vejce, sůl, pepř a promícháme. Přidáme mouku a vypracujeme těstíčko. Filé osušíme a namáčíme do těstíčka. Přendáme na olej a smažíme dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2