Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Duben 2011

Kančí ragú

28. dubna 2011 v 6:19 | Jana H. |  Zvěřina
300 g kančího masa
1 lžička rajského protlaku
100 ml červeného vína
1 menší mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
2 lžíce ster.hrášku
1 cibule
pepř
koření na divočinu
trošku citrónové kůry
2 plátky citrónu
sůl
olej

Na olej dáme orestovat na kostičky nakrájené maso, aby se pěkně zatáhlo. Přidáme rajský protlak, nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou zeleninu,plátky citrónu a citrónovou kůru, posypeme kořením na divočinu, opepříme, osolíme , zalijeme červeným vínem. Přivedeme k varu a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, podléváme trošku vodou, popřípadě ještě vínem. Když je maso měkké,přidáme hrášek, necháme prohřát a podáváme. Popřípadě dochutíme podle potřeby, jak kdo má rád .
Podáváme s rýží nebo bramborovými knedlíky nebo jen s bramborami.
Porce: 2 - 3

Houbovo - masové řízečky

28. dubna 2011 v 6:12 | Jana H. |  Houby
300 g mletého masa
500 g čerstvých nebo mražených hub
1 větší cibule
sůl
pepř
špetky drceného kmínu
1 vejce
strouhanka na zahuštění
olej
Na trojobal:
Vejce, hladká mouky a strouhanka

Nejdříve si na oleji podusíme houby s cibulkou, nakrájenou na kostičky, kmínem a necháme vychladnout. Do mletého masa přidáme vajíčko, sůl, pepř , vychladlé houby, promícháme a zahustíme strouhankou. Těsto musí držet pohromadě, nesmí se rozpadávat. V ruce tvoříme placičky, které obalujeme v hladké mouce, vajíčku, ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova.
Porce: 4
Zdroj: internet

Jidáše

20. dubna 2011 v 15:37 | Jana H. |  Moučníky
250 g polohrubé mouky
50 g Hery nebo másla
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
125 ml mléka
špetka soli
½ balíčku sušených kvasnic na 500 g mouky
1 žloutek
kůra z půlky citronu
1 lžíce rumu

Do mouky dáme kvasnice,sůl, cukry, rozpuštěnou Heru nebo máslo, žloutek, teplé mléko, citrónovou kůru a vypracujeme těsto. Přendáme na vál a ještě propracujeme rukama. Dáme kynout na teplé místo. Po vykynutí rozdělíme na 10 dílků, které vyválíme asi na 20 cm válečky. Z nich pak motáme spirálky. Přendáme na plech s pečícím papírem a necháme asi 20 minut ještě kynout. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě. Po upečení jsem potřela studeným mlékem, rychleji zvláční.
Poznámka: pro diabetiky dáme před ohřátím do mléka na toto množství mouky 5 cukerínů. Dále můžeme přidat i rozinky namočené v rumu. Toto je recept na polovinu dávky, takže kdo chce víc Jidášů, dávku zdvojnásobí.
Zdroj: www.ekucharka.net , kde je recept i s videem. V původním receptu rum není.

Restovaná játra

18. dubna 2011 v 16:15 | Jana H. |  Vnitřnosti
400 g vepřových jater
pepř
sůl
olej

Játra omyjeme a nakrájíme asi na 1 cm na plátky. Okraje plátků nařízneme, aby se nám při restování nekroutila. Opepříme a dáme na rozpálený olej a restujeme asi 2 - 3 minuty z každé strany. Záleží , jak jsou plátky silné. Hotové jsou, když nám z nich nevytéká krvavá voda. Na konec je osolíme a podáváme s brambory a nějakým dipem.
Porce: 2 - 3

Plněné žampiony taveným sýrem a sekanou

18. dubna 2011 v 16:07 | Jana H. |  Houby
8 větších žampionů
100 g mletého masa
1 větší tavený sýr
sůl
pepř
strouhanka na zahuštění
1 vajíčko
olej

Žampiony oloupeme, odstraníme nožičky. Do misky dáme mleté maso, přidáme vajíčko, sůl, pepř, nadrobno nakrájené nožičky žampionů, pepř, strouhanku a pěkně propracujeme. Do očištěných hlaviček dáme kousek taveného sýra a přikryjeme kopečkem z mletého masa.
Do zapékací misky nalijeme trošku oleje, naskládáme naplněné žampiony, podlijeme trošku vodou, ale ne moc, houby vodu pustí, můžeme přikrýt alobalem a dáme do trouby zapéct. Před dopečením alobal odstraníme a necháme opéct dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší nebo různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Utopenci v aspiku

15. dubna 2011 v 8:01 | Jana H. |  Ostatní


500 g kabanosu
1 sklenička Kunovjanky
1 malá cibule
2 sladkokyselé okruky
želatina na asi 500 ml vody
Na nálev:
voda, ocet, sůl

Kabanos oloupeme a hustě propícháme vidličkou. Svaříme vodu, ocet, sůl a necháme vychladnout. Do vychladlého nálevu vložíme kabanos a necháme asi tři dny marinovat, aby nasáknul.

Na želatinu si dáme do odměrky vodu, slitý nálev z Kunovjanky, ocet, sůl,cukr a promícháme. Když se cukr a sůl rozpustí, ochutnáme jestli nám kyselost nálevu vyhovuje.Popřípadě doplníme vodou do požadovaného množství vody. Podle návodu na sáčku uvaříme želatinu. Do misky dáme Kunovjanku, na kostičky nakrájenou cibuli a okurky. Zalijeme hotovou želatinou a promícháme. Do formy dáme kabanos , přidáme zeleninovou směs a necháme vychladnout. Potom dáme do ledničky, aby želatina ztuhla.

Uzený bůček na kedlubnách

14. dubna 2011 v 5:52 | Jana H. |  Vepřové maso
300 g uzeného bůčku
2 nožičky spišského párku
2 větší kedlubny
1 cibule
sůl
kmín
olej

Bůček nekrájíme asi na 1 cm plátky a párek na silnější kolečka. Na rozpálený olej dáme kousky bůčku opéct spolu s cibulí. Pak přidáme nakrájené párky, nahrubo nastrouhané kedlubny, osolíme , okmínujeme, přidáme asi 2 lžíce vody a dusíme doměkka. Trvá to necelých 10 minut.
Podáváme s brambory.
Porce: 3

Minestrone

10. dubna 2011 v 13:08 | Jana H. |  Polévky
1 cibule
4 stroužky česneku
větší hrst sladkého zelí
2 hrsti zelených fazolových lusků
1 plechovka loupaných rajčat
1 plechovka fazolí
2 mrkve
1 petržel
2 -3 řapíky řapíkatého celeru
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř
špetka oregána
špetka bazalky
špetka rozmarýnu
olej
parmezán nebo cihla

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, na kousky nakrájený řapíkatý celer, zalijeme vodou a necháme vařit. Když je tato zelenina z polovičky měkká, přidáme na nudličky nakrájené zelí a fazolové lusky. Na závěr přidáme loupaná rajčata i se šťávou. Z fazolí slijeme nálev a přidáme je k zelenině. Ještě chvilku povaříme. Dochutíme solí, oregánem, bazalkou, pepřem a rozmarýnem.
Na talíři posypeme parmezánem. Já ho neměla, tak postačila najemno nastrouhaná cihla.
Poznámka: polévka by měla být hustá množstvím zeleniny.
Z uvedeného množství jsem měla asi 3,5 l polévky.

Pikantní kuře

7. dubna 2011 v 16:17 | Jana H. |  Kuřecí maso
2 kuřecí stehýnka
1 větší cibule
1 malý rajský protlak
3 stroužky česneku
1 lžíce sojové nebo ústřicové omáčky
2 lžíce worchestru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžička cukru
sůl
olej

Do misky si dáme protlak, prolisovaný česnek, sojovou omáčku, worchestr, citrónovou šťávu, hořčici, cukr a směs důkladně promícháme. Do této směsi vložíme kuřecí stehýnka. Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli, kuřecí maso i se směsí, podlijeme trošku vodou. Dáme do trouby, pečeme doměkka a podle potřeby podléváme vodou. Po upečení necháme přebytečnou vodou vypařit tak, aby nám zbyl hustý sos.
Podáváme s bramborami nebo rýží.
Porce: 2
Zdroj: www.ekucharka.net, kde najdeme recept v kategorii Drůbeží maso + video.

Výborné buchty

7. dubna 2011 v 16:14 | Jana H. |  Moučníky
500 g hladké mouky
2 žloutky
špetka soli
1 vrchovatá lžíce majolky
200 ml oleje
200 ml mléka
2 lžíce krupičkového cukru
1 sáček sušeného droždí
( na 500 g mouky)
olej na plech

Do mouky přidáme sůl, teplé mléko, olej , majolku, droždí, cukr a žloutky. Vařečkou nebo hnětačem vypracujeme těsto a vypracované přendáme na pomoučený vál a ještě dobře propracujeme rukama. Vložíme zpátky do mísy, posypeme moukou , přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Po vykynutí, přendáme na vál, nakrájíme na menší kousky a necháme ještě chvilku vykynout. Potom rukama tvoříme placičky, které plníme různými náplněmi. Zabalíme a klademe na plech, na který jsme nalili trošku oleje a buchty v něm omočíme. Klademe jednu vedle druhé. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů v horkovzdušné.

Pečený divočák

4. dubna 2011 v 17:30 | Jana H. |  Zvěřina
1000 g hřbetu z divočáka
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
lžička koření na divočinu
cibule
100 g másla
sůl
100 ml smetany ke šlehání

Omyté maso osušíme, osolíme a dáme do kastrolku na rozpuštěné máslo spolu s pokrájenou zeleninou a cibulí. Přidáme koření na divočinu, podlijeme trošku vodou a pečeme v troubě doměkka.
Podle potřeby podléváme trošku vodou. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přendáme na talíř. Zeleninu rozmixujeme, přilijeme smetanu a necháme chvilku povařit, aby omáčka zhoustla. Maso vykostíme a podáváme .
Poznámka: kdo by chtěl podávat s knedlíky, musí si udělat omáčky víc.

Bramborové placičky co dům dal

4. dubna 2011 v 13:33 | Jana H. |  Levné pokrmy
200 g zbylé bramborové kaše
1 vajíčko
polohrubá mouka
2 špekáčky
70 g nivy
cibulová zelená nať nebo bylinky
pepř
olej na smažení

Do bramborové kaše přidáme vajíčko, nastrouhané nebo na malé kostičky nakrájené špekáčky, nahrubo nastrouhanou nivu, přidáme nať, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme mouku a vypracujeme těsto. Tvoříme placičky , zlehka obalíme v mouce a smažíme dozlatova.
Podáváme se zeleninovým salátem nejlépe hlávkovým anebo okurkovým.
Porce: 2 menší