Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Březen 2011

Soljanka

30. března 2011 v 15:31 | Jana H.
300 g předního hovězího masa
1 větší cibule
1 malý rajský protlak
1 stroužek česneku
2 - kusy sterilované okurky
sůl
olej
špetka pepře
1 kostka zeleninového bujónu
zelená petrželka
zakysaná smetana

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso. Necháme restovat ve vlastní šťávě. Pak přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, rajský protlak, bujónovou kostku, podlijeme asi 1 l vody a necháme dusit. Asi v polovině dušení přidáme na nudličky nakrájené okurky a dodusíme doměkka. Pokud je vody málo, dolijeme do požadovaného množství.
Na závěr polévku podle potřeby dochutíme. Nandáme na talíř a ozdobíme zakysanou smetanou a petrželkou. Podáváme s pečivem.
Z uvedeného množství jsem měla asi 2 l polévky.
Zdroj: internet

Rybí rolky

27. března 2011 v 18:33 | Jana H. |  Ryby
500 g rybího filé (tresky)
50 g anglické slaniny nebo šunky
1 malá cibule
sůl
pikantní koření ( grilovací, chilli)
pepř
olej

Filé osušíme, osolíme, posypeme kořením, poklademe anglickou slaninou ( šunkou) a cibulí nakrájenou na plátky. Srolujeme a sepneme párátky, aby se nerozvíraly. Dáme na rozpálený olej smažit. Smažíme pomalu, aby se propekly.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2 - 3
Inspirace na internetu

Sladké toasty s jablíčkem

23. března 2011 v 17:29 | Jana H. |  Moučníky
toastový chleba
jablka
cukr
skořice
máslo na pomazání toastů
olej na vymazání sedvičovače

Toastový chleba potřeme máslem vždy dva kusy k sobě. Jeden kousek chleba poklademe na plátky nakrájenými jablky, cukr ( kdo chce), přidáme skořici a přiklopíme druhým kouskem chleba. Sendvičovač vymažeme trošku olejem, položíme slepený toast, zavřeme a děláme dozlatova. Hotové toasty pocukrujeme podle chuti.
Inspirace: www.toprecepty.cz

Toastová roláda

20. března 2011 v 17:06 | Jana H. |  Ostatní

Toastový chleba
150 g šunky

Náplň:
2 pomazánková másla
3 stroužky česneku
pár nudliček strilované kapie

Nejdříve si připravíme náplň.
Do pomazánkového másla prolisujeme česnek a na malé kostičky nakrájíme kapii a promícháme.
Z toastového chleba odřežeme kůrky a na potravinářskou folii skládáme vždy přes sebe plátky chleba. Asi pět plátků vodorovně a přes ně 4 řady na šířku. Přikryjeme opět folií a válečkem na těsto se snažíme chleba rozválet tak, aby se kraje spojily. Odstraníme folii a potřeme jednou třetinou náplně, na ni poklademe plátky šunky, potřeme druhou třetinou a pomocí folie srolujeme. Dáme do ledničky asi na dvě hodinky uležet. Pak pomažeme třetí třetinou náplně.
Zdroj: internet

Katův šleh z párků

20. března 2011 v 15:40 | Jana H. |  Levné pokrmy
3 liberecké párky
2 cibule
4 lžíce kečupu
chilli koření podle chuti
2 lžíce sterilovaných kapií
sůl
olej

Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme na kolečka nakrájené párky, kečup, chilli koření, na nudličky nakrájené okurky, trošku podlijeme vodou a chvilku povaříme. Podle potřeby osolíme a podáváme s chlebem.
Porce: 2 - 3

Jelení řízek

18. března 2011 v 7:55 | Jana H. |  Zvěřina
4 plátky jeleního masa
sůl
koření na divočinu
olej
hladká mouka, vajíčko, strouhanka na obalení

Plátky masa naklepeme, z obou stran osolíme a posypeme kořením na divočinu. Obalíme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance a na oleji smažíme dozlatova.
Podáváme s brambory.

Celerový salát 2

15. března 2011 v 13:35 | Jana H. |  Saláty
250 g celeru
2 rajčata
kousek okurky
1 menší cibule
1 lžíce kaparů
150 g nivy
sůl
pepř
2 lžíce majolky
1 lžička citrónové šťávy

Celer nastrouháme najemno a zakapeme citrónem. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, na plátky nakrájenou okurku. Cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Přidáme lžíci kaparů a nivu nastrouhanou nahrubo. Osolíme, opepříme, přidáme majoku a promícháme.
Podáváme s pečivem.
Porce: 3 - 4
Inspirace z kuchařky 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně.

Švédský sypaný koláč

13. března 2011 v 10:40 | Jana H. |  Moučníky
Sypané těsto:
1 hrnek ( 250 ml) hrubé mouky
1 hrnek hrubé krupice
1 hrnek krupičkového cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Náplň:
1000 g oloupaných jablek
cukr podle chuti
skořice
1 celé máslo na polití koláče

Do mísy si dáme hrubou mouku a hrubou krupici, krupičkový cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Všechno pěkně promícháme . Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pekáč vymažeme máslem a nasypeme první vrstvu těsta. Na ni poklademe půlku nastrouhaných jablek, pocukrujeme a posypeme skořicí. Dáme druhou vrstvu těsta a opět přidáme jablka. Na konec dáme třetí vrstvu těsta, polijeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby péct. Pečeme asi na 160 - 170 stupňů v horkovzdušné troubě dozlatova.
Zdroj: inetrnet

Bůčková tlačenka se salámem

9. března 2011 v 20:26 | Jana H. |  Mleté maso
1000 g libovějšího mletého bůčku
300 g měkkého obyčejného salámu
1,5 lžíce vegety
3 vajíčka
2 - 3 lžíce zelené petrželky
paprika na obalení
2 sáčky na tlačenku

Do větší mísy dáme pomletý bůček, němu přidáme na kostičky nakrájený salám, vegetu, vajíčka, petrželku a pořádně promícháme. Do sáčku na tlačenku napěchujeme polovinu masové směsi a na obou stranách pořádně zavážeme.Totéž uděláme s druhou půlkou. Dáme do většího kastrolu vařit . Vařila jsem něco málo přes hodinku. Vyndáme na větší talíř a necháme vychladnout v lednici. Potom sáček opatrně rozřízneme , popřípadě setřeme tuk.
Na závěr, kdo chce může obalit v paprice .
Z uvedeného množství jsem měla dvě šišky toho užšího sáčku.
Zdroj: www.cukrovi.kvalitne.cz, recept jsem mírně upravila.

Bůček s nádivkou

8. března 2011 v 12:48 | Jana H. |  Vepřové maso
1000 g bůčku
2 rohlíky
100 g měkkého salámu
2 vajíčka
1 lžíce zelené petrželky nebo jarní cibulky
sůl
pepř
kmín

Do bůčku uděláme ostrým nožem kapsu Rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme vejce, petrželku, na kostičky nakrájený salám, osolíme, opepříme a rukama promícháme tak, aby se nádivka dobře spojila. Lžící nebo rukama plníme kapsu, ale ne úplně do okraje. Nádivka nabude a mohla by vytéct. Opatrně kapsu propícháme párátky nebo se šijeme nití. Celý bůček osolíme, okmínujeme, dáme do pekáčku. Podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Pečeme asi 1,5 hodiny podle velikosti a podle výkonu trouby. Pekla jsem v horkovzdušné troubě. Bůček podle potřeby podléváme výpekem.
Podáváme s knedlíky a zelím nebo jen s bramborami.
Porce: 4 - 5

Krůtí stehno s česnekem

5. března 2011 v 16:43 | Jana H. |  Kuřecí maso
1 vykostěné krůtí stehno
asi 8 stroužků česneku
kmín
sůl
polovina párku
trošku másla

Stehno omyjeme a osušíme. Ostrým nožem děláme otvory, do kterých zasuneme stroužek česneku a na čtvrtinu nakrájený párek. Celé stehno osolíme a okmínujeme, dáme do kastrolu na rozpuštěné máslo osmažit, aby se nám zatáhlo. Podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Pečeme za podlévání asi 1,5 podle trouby. Po upečení maso vyndáme a do výpeku přidáme 2 lžičky hladké mouky a chvilku restujeme, podlijeme vodou a ještě chvilku povaříme. Vznikne výborný sos na polití přílohy.
Podáváme s knedlíkem a nebo s bramborami.
Porce: podle velikosti stehna

Rohlíkové knedlíky

5. března 2011 v 16:32 | Jana H. |  Ostatní


4 rohlíky den staré
4 vrchovaté lžíce hrubé mouky
2 vajíčka
sůl
150 ml mléka
špetka prášku do pečiva
1 lžíce pažitka nebo zelené petrželky

Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme sůl, vajíčka hrubou mouku, prášek do pečiva, mléko, petrželku a vypracujeme těsto. Ubrousek namočíme do studené vody rozprostřeme na stole. Na něj přendáme těsto a uděláme pěknou šišku. Zabalíme a dáme na pařáček do kastrolu do páry asi na 25 minut.
Z uvedeného množství jsem měla jednu šišku.
Porce: 3
Inspirace: www.mamincinyrecepty.cz, odkud jsem si vzala suroviny, ale množství jsem si přizpůsobila .

Gulášová s hlívou ústřičnou

2. března 2011 v 9:41 | Jana H. |  Polévky

200 g hlívy ústřičné
4 větší brambory
1 cibule
½ lžíce papriky
olej
pepř
1 lžička majoránky
sůl
asi 2 lžíce hladké mouky na zahuštění

Na olej na kostičky nakrájenou cibuli a necháme chvilku restovat. Pak přidáme nakrájenou hlívu, brambory, přidáme papriku, pepř, hladkou mouku a zalijeme asi 1,5 l vody. Přivedeme k varu a vaříme doměkka. Musíme promíchávat, aby se nám polévka nepřipálila. Na závěr přidáme majoránku, osolíme a můžeme podávat.
Z uvedené množství jsem měla asi 2 l polévky.

Dýňová s hráškem

2. března 2011 v 9:15 | Jana H. |  Polévky
Dýňová s hráškem

650 g dýně
200 g mraženého hrášku
4 stroužky česneku nebo podle chuti
2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
1 bujónová kostka
sůl
pepř

Nejdříve si dáme vařit hrášek a vaříme doměkka. Dýni oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme do druhého hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku a vaříme také doměkka.
Když je dýně uvařená, rozmixujeme ji na hladkou hmotu. Přidáme uvařený hrášek, prolisovaný česnek , sůl a zamícháme zakysanou smetanu.
Podáváme buď na nudličky nakrájenou šunkou nebo opečenou houskou.

Poznámka: měla jsem asi 2,5 l polévky, ale hustotu si řídíme podle svého.