Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Únor 2011

Cuketovo - brokolicový nákyp

28. února 2011 v 9:15 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy
Cuketovo - brokolicový nákyp

350 g cukety
200 g brokolice
100 g cihly
200 g uzeného boku nebo anglické slaniny
3 vejce
3 - 4 stroužky česneku
asi 6 vrchovatých lžic polohrubé mouky na zahuštění
sůl
pepř
sádlo a mouky na vymazání a vysypání misky

Oloupanou cuketu a cihlu nastrouháme nahrubo.Růžičky brokolice a uzený bok nakrájíme na menší kousky a přidáme k cuketě. Přidáme vejce , sůl, pepř a rukama promícháme .
Přidáme mouku, sůl, pepř a vypracujeme tužší těsto. Zapékací misku nebo menší pekáček vymažeme tukem a vysypeme moukou, přendáme těsto , uhladíme a dáme zapéct do trouby . Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě.

Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Poznámka: z brokolice použijeme jen růžičky a košťály použijeme na polévku. Mouku na zahuštění můžeme nahradit strouhankou nebo dát půl mouky a půl strouhanky.
Porce: 6

Cuketovo - brokolicová zbytková

27. února 2011 v 17:24 | Jana H. |  Polévky
Cuketovo - brokolicová zbytková

200 g cukety
150 g zbylých košťálů z brokolice
sůl
trošku muškátového oříšku
1 vajíčko

Cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme košťály z brokolice, zalijeme asi 750 ml vody a vaříme doměkka. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, osolíme, nastrouháme trošku muškátového oříšku, přidáme rozkvedlané vajíčko. Chvilku povaříme, aby se vejce srazilo a podáváme.
Poznámka: měla jsem kousek kůže z uzeného bůčku a tu jsem v polévce vyvařila. Zbytková proto, protože jsem měla zbytky cukety i brokolice.
Z uvedeného množství je asi 1 l polévky.

Tvarohové koblížky

21. února 2011 v 20:05 | Jana H. |  Moučníky

Tvarohové koblížky

                                                                                                            
Tvarohové koblížky
250 g tvarohu ve vaničce
100 ml hladké mouky
150 ml polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 vejce
špetka soli
1 lžíce cukru krupičky
olej na smažení

Do misky dáme tvaroh, obě mouky smíchané s práškem do pečiva, sůl, cukr, vejce a vypracujeme těsto. Jde to velice dobře. Přendáme na vál a rozválíme na placku silnou asi 1 cm. Pomocí  kleničky nebo vykrajovátka vykrajujeme kolečka, která dáme do vyšší vrstvy
rozpáleného oleje smažit.
Kdo chce, může ještě teplé obalovat v cukru.
Poznámka: velice rychlé a pro nečekanou návštěvu výborné.

Toasty s pórkovo - sýrovou pomazánkou

21. února 2011 v 20:01 | Jana H. |  Ostatní

Toasty s pórkovo - sýrovou pomazánkou


bílá část pórku
100 g nahrubo nastrouhané cihly
3 lžíce tatarské omáčky
toastový chléb nebo veka


Pórek nakrájíme na kolečka, přidáme nahrubo nastrouhanou cihlu, tatarskou omáčku, promícháme a mažeme na chleba. Na plech si dáme pečící papír, poklademe namazanými toasty a dáme na 10 minut do trouby zapéct.
Poznámka: kdo chce, může cihlu nahradit syrečkami
Porce: 3

Čína chudých

18. února 2011 v 10:24 | Jana H. |  Levné pokrmy

Čína chudých

                                                                                                             Čína chudých 1
300 g měkkého salámu
200 g sladkého zelí
malá hrst sušených hub
2 stroužky česneku
olej
1,5 lžičky koření na čínu
1 lžíce ústřicové omáčky nebo 1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce worcesterové omáčky
1 lžička solamylu
1 střední cibule nebo kousek pórku
1 sklenice paprikového salátu

                                                                                                          
Čína chudých
Před vařením si nejprve namočíme do vody houby a necháme asi 2 hodinky namočené.
Na pánev nalijeme trošku oleje, přidáme na kostičky nakrájený salám a cibuli. Necháme chvilku restovat. Potom přidáme na slabé nudličky nakrájené zelí, paprikový salát i s nálevem,   česnek na plátky, koření na čínu, vlijeme houby i s vodou a dusíme. Na závěr dochutíme ústřicovou ( sojovou) a  worcesterovou   omáčkou. Do hrníčku s troškou vody rozmícháme solamyl, vlijeme do směsi a necháme minutku povařit.
Podáváme s rýží nebo s  chlebem. 
Poznámka: v původním receptu nebylo zelí, ale sklenice moravského salátu ( směs nakyselo naloženého zelí, papriky a cibule). Protože nevím, zdali se ještě prodává, použila jsem svůj paprikový salát ( viz.kategorie saláty) a přidala sladké zelí. Ostatní suroviny jsem dodržela. Recept mám asi 30 let od sousedky.
Porce: 3

Krupicový nákyp

18. února 2011 v 10:15 | Jana H. |  Moučníky

Krupicový nákyp

                                                                                                            
Krupicový nákyp
1000 ml mléka
250 ml dětské krupice
špetka soli
125 g másla
100 g moučkového cukru
4 vejce
libovolné ovoce

Do hrnce nalijeme mléko, osolíme a necháme ohřát. Když je horké, ale ne vařící, přisypáváme pomalu za stálého míchání krupici a uvaříme hustou kaši. Odstavíme z ohně, zamícháme máslo a cukr a necháme vychladnout. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh.  Do vychladlé kaše přidáme žloutky, sníh a zlehka promícháme.
Do vysypané a vymazané zapékací misky dáme polovinu hmoty, poklademe libovolným ovocem, přikryjeme druhou polovinou hmoty. Pečeme při 150 stupních v horkovzdušné troubě dozlatova asi 35 minut.
Podáváme teplé jako hlavní pokrm nebo studené jako moučník. Dobrý je politý rozmačkanými jahodami.
Zdroj.www.mamincinyrecepty.cz

Guláš z jelena

14. února 2011 v 15:51 | Jana H. |  Zvěřina

Guláš z jelena

                                                                                                            
Guláš z jelena
600 g jeleního masa
1 velká cibule
1 malý rajský protlak
1 lžička červené papriky
½ lžičky koření na divočinu
½ lžičky tymiánu
150 ml červeného vína
1 krajíc chleba
sůl
pepř
1 lžíce sádla

Na sádlo dáme na kostičky nakrájenou cibuli a maso. Necháme zarestovat, přidáme koření, rajský protlak, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou.Když je maso měkké, necháme vydusit na tuk, přidáme rozdrobený chléb, podlijeme požadovaným množstvím vody. Chleba necháme za stálého míchání rozdusit, aby nebyly v guláši hrudky a nepřipálil se. Dochutíme solí.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo bramborovým nebo chlebem
Porce: 3 - 4.

Kuřecí stehýnka na václavkách

11. února 2011 v 13:05 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuřecí stehýnka na václavkách

                                                                                                            
Kuřecí stehýnka na václavkách
3 kuřecí stehýnka
1 střední cibule
300 g zmražených václavek
125 ml šlehačky
sůl
pepř
olej

Na olej dáme osmažit omytá , osušená a osolená stehýnka. Osmažíme z obou stran. Potom k nim přidáme na kostičky nakrájenou cibuli , václavky ( mohou být i zmražené) , opepříme a nejprve dusíme ve vlastní šťávě. Potom podle potřeby trošku podléváme vodou. Když je maso měkké, vyjmeme a přendáme na talířek.
Václavky zalijeme smetanou a necháme probublávat na požadovanou hustotu. Vložíme stehýnka, krátce prohřejeme a podáváme s bramborami nebo těstovinami. Pokud je potřeba dochutíme podle své chuti.
Porce: 3

Kuře na majoránce

10. února 2011 v 7:59 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na majoránce

                                                                                                            
Kuře na majoránce
2 kuřecí stehýnka
Marináda:
3 lžíce majolky
1 lžíce kečupu
3 stroužky česneku
1,5 lžičky majoránky

sůl
1 lžička oleje
1 střední cibule
1 lžička hladké mouky na zahuštění

Do majolky přidáme lžíci kečupu, prolisovaný česnek , majoránku a promícháme. Omytá stehýnka osolíme a vložíme do misky s marinádou. Do kastrolu dáme lžičku oleje, na kostičky nakrájenou cibuli a na ni položíme stehýnka . Všechnu marinádu přidáme k masu , podlijeme vodou do poloviny stehýnek , přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě dozlatova. Během pečení  stehýnka poléváme výpekem. Po upečení stehna přendáme na talíř a výpek zahustíme malou lžičkou hladké mouky a chvilku povaříme. Mouky by mělo být jen tolik, aby vázal sos.
Porce: 2
Inspirace na www.toprecepty.cz

Rajčatový krém s cuketou

4. února 2011 v 10:09 | Jana H. |  Polévky

Rajčatový krém s cuketou

                                                                                                           Rajčatový krém s cuketou                                                                                                          
500 g zralých rajčat
250 - 300g cukety
1 lžíce zakysané smetany
špetka oregána
1 menší cibule
olej
sůl
cukr

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme orestovat. Potom přidáme nakrájená rajčata a na větší kousky nakrájenou a oloupanou cuketu. Zalijeme vodou tak, aby přesahovala asi 2 cm nad zeleninu. Přivedeme k varu a vaříme doměkka. Uvařenou plévku odstavíme, zeleninu rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu, oregáno, cukr a osolíme.
Z uvedeného množství jsem měla asi 1,5 l polévky

Mleté koule na pórku

4. února 2011 v 9:49 | Jana H. |  Mleté maso

Mleté koule na pórku

                                                                                                            
Mleté koule na pórku
300 g mletého masa
1 pórek
1 červená paprika
250 ml smetany
sůl
pepř
majoránka
trošku mléka
vejce
strouhanka na zhuštění

Do mletého masa dáme sůl, pepř, majoránku, trochu mléka, vajíčko,strouhanku , vypracujeme a děláme koule ve velikosti dlaně. Do zapékací misky na dno dáme na kolečka nakrájený pórek a na nudličky nakrájenou papriku. Osolíme, opepříme, vložíme koule, zalijeme smetanou a dáme do trouby péct. Pečeme dozlatova
Podáváme s brambory.
Porce: 2

Kynuté bramborové knedlíky

1. února 2011 v 15:17 | Jana H. |  Ostatní

Kynuté bramborové nedlíky


500 g uvařených brambor
300 g hrubé mouky
125 ml teplého mléka
1 vajíčko
1 rohlík
sůl
špetka cukru
sušené kvasnice na 500 g mouky

Brambory nastrouháme najemno , přidáme vejce a sůl. Do mouky zamícháme kvasnice a trošku cukru a přidáme k bramborám. Rohlík nakrájíme na malé
kostičky a přidáme i s teplým mlékem do směsi Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout 1,5 hodiny. Držela jsem se přesně receptu a těsto bylo tak, jak je uvedeno v receptu. Je trošku řidší než na bramborové knedlíky pouze z brambor a nevykyne jako těsto jen z mouky.
Z vykynutého těsta uděláme dvě šišky, zabalíme do mokrého ubrousku a dáme na pařáček vařit do páry na 30 - 35 minut, to už podle velikosti knedlíků. Po uplynutí doby vaření, jeden knedlík vyndáme a v půlce ho rozkrojíme. Pokud nebude uvařený, dáme zpátky do páry a ještě minutku vaříme.
Poznámka: z uvedené množství jsem měla dvě šišky. Knedlíky jsou jemné, můžeme je podávat i ke guláši.

Porce: 4 - 5

Zdroj: www.ekucharka.net, kategorie přílohy k hlavnímu jídlu + video. V původním receptu autorka uvádí vaření knedlíků v hrnečkách a také v páře.
Recept jsem si mírně upravila