Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Leden 2011

Rybí karbanátky se sýrem

29. ledna 2011 v 7:21 | Jana H. |  Ryby

Rybí karbanátky se sýrem

                                                                                                            
Rybí karbanátky se sýrem
300 g rybího filé
200 g cihly
sůl
špetka pepře
2 vajíčky
2 lžíce strouhanky na zahuštění
2 lžíce polohrubé mouky na zahuštění
hladká mouka, vejce a strouhanka na trojobal
olej na smažení

Z rozmraženého filé nakrájíme malé kostičky
asi 1 x 1 cm. Cihlu nastrouháme nahrubo a přidáme k filé. Osolíme, opepříme, dáme vajíčka, zasypeme strouhankou a polohrubou mouku. Těsto dobře propracujeme, v ruce děláme placičky a obalujeme v trojobalu. Pokud by těsto nedrželo pohromadě, musíme přidat buď mouku nebo strouhanku.
Porce: 3 - 4

Koláčky od sousedky

29. ledna 2011 v 6:57 | Jana H. |  Moučníky

Koláčky od sousedky

                                                                                                            
Koláčky od sousedky
310 g hladké mouky
150 g Hery
1 vejce
100 g zakysané smetany
různé náplně



Z uvedených surovina vypracujeme těsto. Těsto vyválíme, rozkrájíme na čtverečky, plníme různými náplněmi a děláme buď vázané šátečky nebo jako malé  vdolečky.                                                                                                            
Koláčky od sousedky 1
 Pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a sypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme asi na 150 stupňů v horkovzdušné troubě dozlatova.

Kachní kaldoun

25. ledna 2011 v 21:02 | Jana H. |  Polévky

Kachní kaldoun

                                                                                                            
Kachní kaldoun
2 kachní krky, žaludek, srdíčko
odřezaná křídla
1 cibule
2 střední mrkve
1 velká petržel
kousek celeru
1 stroužek česneku
100 g másla
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
muškátový oříšek
sůl
100 ml smetany
1 lžíce hladké mouky na zahuštění
2 - 3 hrsti nudlí do polévky

Na knedlíčky:
kachní játra
1 vejce
1 malá cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka, strouhanka

Nejdříve si dáme vařit droby asi 1,5 l vody. Vaříme pomalým varem asi dvě hodiny. Mezi tím si dáme do většího hrnku máslo a přidáme kořenovou zeleninu a cibuli s česnekem, nakrájenou na menší kousky nebo nudličky. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list a restujeme za stálého míchání skoro doměkka. Dáváme pozor, aby se zelenina nepřipálila.
Uvařené droby přendáme na talířek a necháme vychladnout.
Teď si připravíme knedlíčky.
Játra umixujeme spolu s cibulí a česnekem, osolíme, opepříme, přidáme vejce a majoránku, strouhanku a vypracujeme těsto. Děláme menší knedlíčky a dáme stranou.
Orestovanou zeleninu zaprášíme moukou, zamícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vložíme nudle, zavaříme knedlíčky a pomalu na slabém plameni provařujeme asi 10
minut.
Zatím nakrájíme žaludek a srdíčko na kousky, obereme maso z krků a vložíme do polévky.
Na závěr přilijeme smetanu, chvilku povaříme, dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem, přidáme zelenou petrželku a můžeme podávat.
Poznámka: je to velmi hutná polévka , rozhodně není pro ty, kteří drží diety. Z uvedeného
množství surovin jsem měla asi 2,5 l polévky. Pokud by byla polévka hustá, zředíme vodou .
Zdroj: Babicovy dobroty a jiné pořady.

Slezský bigos

22. ledna 2011 v 13:34 | Jana H. |  Vepřové maso

Slezský bigos

                                                                                                            
Slezský bigos
600 g vepřového plecka nebo libového bůčku
600 g sladkého zelí
¾ velké skleničky kysaného zelí
2 nožičky paprikové klobásy
300 g uzeného masa
100 g anglické slaniny
1 velká cibule
3 velké hrsti sušených hub
1 lžíce oleje
bobkový list
nové koření
pepř
sůl
1 velký rajský protlak

Nejdříve si namočíme houby. Sladké zelí nakrájíme na slabé nudličky a dáme do vody vařit. Kysané zelí dáme do jiného hrnce, a také vaříme. Obě zelí se vaří jen do poloměkka. Do většího kastrolu dáme olej, na něj na kostičky nakrájenou slaninu a necháme vyškvařit. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nakrájené maso, orestujeme, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a dusíme ve vlastní šťávě.
Přimícháme rajský protlak, vlijeme namočené houby i s vodou a pokrájené uzené maso. Pokud je potřeba podlijeme vodou.   Až je maso skoro měkké, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu.Sladké zelí scedíme,přidáme k masu.  Kysané zelí vložíme i s vodou a ještě chvilku dusíme. Na konec osolíme podle chuti.
Vody by mělo být tolik, aby nebyl bigos vodovatý. Pokud je vody víc, vaříme s odkrytou pokličkou, aby se přiměřeně vyvařila. Nebo si uděláme tmavou jíšku a pokrm zahustíme.
Porce: 6 - 7
Zdroj: internet

Kančí medailonky

18. ledna 2011 v 9:18 | Jana H. |  Zvěřina

Kančí medailonky

                                                                                                            
Kančí medailonky
300 g kančího masa
200 ml červeného vína
50 ml oleje
1 menší cibule
1 lžička tymiánu
½ lžičky rozmarýnu
sůl

Maso nakrájíme na malé kousky a zlehka naklepeme. V misce rozmícháme červené víno, olej, tymián, rozmarýn. Do této marinády naklademe kousky masa tak, aby bylo skoro ponořené. Poklademe plátky cibule , přikryjeme alobalem a dáme do lednice nejméně na 24 hodin.
Na pánev dáme 1 lžičku oleje, necháme rozehřát. Na olej klademe osušené plátky masa a necháme chvilku restovat. Pak přilijeme zbylou marinádu, osolíme  a dusíme doměkka.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Jiná špenátová roláda

15. ledna 2011 v 5:55 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Jiná špenátová roláda

                                                                                                            
Jiná špenátová roláda 1
400 g špenátového protlaku
1 malá cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
3 vrchovaté lžíce strouhanky
3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1 vejce
olej
asi 200 g
bílé vinné klobásy
150 g anglické slaniny 
                                                                                                           
Jiná špenátová roláda
Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pokud nemáme špenát rozmražený, pomocí nože ho nařežeme a přidáme k cibuli. Ztlumíme oheň, aby se nám nepřipálil,
ale pomalu rozpustil. Potom přidáme česnek a stále promícháváme, aby se přebytečná voda vypařila. Pokud necháme špenát rozmrazit, přebytečnou vodu slijeme a dál postup stejný. Hotový špenát necháme vychladit, pak přidáme vejce, strouhanku, polohrubou mouku, sůl, pepř a pořádně propracujeme v hustší těsto. Formu na srnčí hřbet vysteleme plátky anglické slaniny, do poloviny naplníme špenátovým těstem, položíme klobásu a zakryjeme zbytkem těsta.
Formu zabalíme do alobalu a dáme do trouby péct. Pečeme asi na 150 - 160 stupňů v horkovzdušné troubě asi 50 minut, aby se propekla klobása.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 4

Pečené kuře s anglickou omáčkou

10. ledna 2011 v 21:28 | Jana H. |  Kuřecí maso

Pečené kuře s anglickou omáčkou

                                                                                                           
Pečené kuře s anglickou omáčkou
kuře nebo 4 stehýnka
sůl
½ lžičky koření na kuře

Anglická omáčka:
1 střední cibule
50 g anglické slaniny
pepř
500 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
petrželka
1 vrchovatá lžíce plnotučné hořčice
olej

Kuře osolíme, okořeníme, podlijeme trošku vodou a dáme péct dozlatova.
Omáčku připravíme tak, že si dáme na olej nadrobno krájenou cibuli, anglickou slaninu, opepříme a restujeme doměkka. Pak přidáme hladkou mouku, zalijeme mlékem, přidáme hořčici, petrželku a necháme chvilku povařit. Dochutíme solí.
Porce: 4
Zdroj: jiné weby, mírně upraveno

DIA kynuté těsto s podmáslím

10. ledna 2011 v 21:19 | Jana H. |  Moučníky


DIA kynuté těsto s podmáslím

                                                                                                            
DIA těsto s podmáslím
600 g hladké mouky
150 ml oleje
250 ml podmáslí
1,5 sáčku suchého droždí ( na ½ kg) nebo ¾ na 1 kg
špetka soli
asi 8 kuliček cukerínů
1 žloutek -
nemusí být

Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Do podmáslí dáme cukeríny a ohřejeme tak , aby bylo teplé., vlijeme do mouky spolu s olejem. Přidáme žloutek, všechny suroviny spojíme, přendáme na vál a ještě propracujeme. Vrátíme do mísy a dáme na teplé místo kynout.
Po vykynutí tvoříme buchty, netynku , šátečky, a podobně a plníme  libovolnou náplní.
Pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě dozlatova.

Hovězí nudličky Chicken Masala

6. ledna 2011 v 20:10 | Jana H. |  Hovězí maso

Hovězí nudličky Chicken Masala

                                                                                                             
Hovězí nudličky Chicken Masala
300 g hovězího masa
1 větší cibule
1 lžička koření Chicken Masala
sůl
1 zelená paprika
olej
50 ml šlehačky
chilli omáčka podle chuti

Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli spolu
na nudličky nakrájeným masem. Přidáme
koření Chickem Masalu, chilli omáčku a dusíme. Pokud je potřeba, podlijeme trošku vodou. Těsně před dokončením , přidáme na nudličky nakrájenou papriku a necháme dodusit doměkka. Na závěr zalijeme šlehačkou, promíchámne, minutku provaříme a odstavíme z ohně. Podle chuti osolíme.
Podáváme s rýží.
Porce: 2 - 3

Fazolová s nudlemi

6. ledna 2011 v 19:57 | Jana H. |  Polévky

Fazolová s nudlemi

                                                                                                           
Fazolová s nudlemi
1 hrst fazolí
2 hrsti vlasových nudlí
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g anglické slaniny
ocet
hladká mouka na jíšku
olej
1 bujónová kostka
4 kuličky nového koření a pepře
2 bobkové listy
sůl


Fazole namočíme do vody nejlépe přes noc. Druhý je den je dáme vařit, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel, celer, česnek , bujónovou kostku, nové koření, pepř a bobkový list, a vaříme doměkka. Na pánvičku si dáme trošku oleje, ne moc slanina ještě pustí tuk,, přidáme nakrájenou cibuli na kostičky spolu s anglickou slaninou a necháme restovat.
Poté přidáme  hladkou mouku, promícháváme . Tím jsme si udělali jíšku. Když jsou fazole měkké, přidáme nudle a chvilku povaříme. Na závěr zamícháme cibulovou jíšku s anglickou slaninou, ještě chvilku povaříme a dochutíme solí a octem, ale to už každý podle své chuti.
Z uvedené množství surovin jsem měla asi 2 litry polévky.

Fazolky s parmazánem

3. ledna 2011 v 6:37 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Fazolky s parmazánem

                                                                                                            
Fazolky s parmazánem
350 g fazolových lusků
sůl
pepř
150 g parmazánu
máslo

Fazolky vložíme do vroucí vody asi na 7 minut. Pomocí cedníku vyndáme z vody a necháme okapat. Přendáme na talíř, osolíme, opepříme, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme parmazánem.
Podáváme s bramborami , ale i jako přílohu k masu.
Porce: 2 - 3

Pestrý salát s vejci

3. ledna 2011 v 6:11 | Jana H. |  Saláty

Pestrý salát s vejci

                                                                                                           
Pestrý salát s vejci
1 ledový salát
3 vejce
1 salátová okurka
3 větší rajčata
sůl
pepř
3 lžíce majolky nebo tatarky
2 sýry Mediterranean

Omytý salát natrháme na kousky, přidáme nakrájenou okurku, rajče, na plátky nakrájená vajíčka. Trošku osolíme a opepříme, poklademe na plátky nakrájeným sýrem a pokapeme majolkou.
Poznámka: kdo  chce, může majolku nahradit ochuceným jogurtem.
Porce: 4