Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Listopad 2010

Kančí s kaparovou omáčkou

27. listopadu 2010 v 8:06 | Jana H. |  Zvěřina

Kančí  s kaparovou omáčkou

                                                                                                             
Kančí s kaparovou omáčkou
600 g kančího masa
2 střední cibule
sůl
pepř
1 lžička provensálského koření
100ml červeného vína
olej
1 lžíce hladké mouky na zahuštění
1 sklenička kapar v bílém vinném octu
150 g smetany nebo zakysanky

Maso nakrájíme na kostičky a dáme na olej spolu s nakrájenou cibulí. Chvilku restujeme, pak přidáme pepř, podlijeme vínem a dusíme. Pokud je potřeba , podléváme vodou. Když je maso měkké, ve 250 ml vody rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do masa. Přivedeme k varu a chvilku povaříme. Na konec přidáme kapary i nálevem, provensálské koření a opatrně osolíme. Na závěr zamícháme smetanu, minutku necháme povařit a odstavíme .
Podáváme s houskovými  knedlíky.
Porce: 3

Buřty v leču

25. listopadu 2010 v 15:58 | Jana H. |  Levné pokrmy

Buřty v leču

                                                                                                            
Buřty v leču
4 buřty
1 velké husté lečo
1 cibule
4 plátky anglické slaniny
1 feferonka
ostrý kečup

Buřty oloupeme, propícháme vidličkou, podélně rozřízneme, ale nerozřízneme.Do řezu dáme malou lžičku kečupu, vložíme anglickou slaninu a na plátky nakrájenou cibuli, feferonku a přitiskneme. Do zapékací misky nalijeme lečo a vložíme buřty. Dáme do trouby péct asi na 20 minut.
Podáváme s chlebem.
                                                                                                           
Buřty v leču 1
Poznámka: pokud se budou dělat ve větším množství, pak je lepší použít zelené papriky a rajčata v požadovaném množství,cibuli , podlít vodou, přidat trošku kečupu.
Kdo chce, může podlít pivem, ale nám to chutná bez toho piva. Dobré jsou, když se připraví den předem a nechají se nasáknout šťávou z leča.
Porce: 2

Karamelka

20. listopadu 2010 v 7:21 | Jana H. |  Moučníky

Karamelka

                                                                                                             
Karamelka
Těsto:6 vajec
4 lžíce cukru
6 lžic polohrubé mouky
3 lžíce oleje
3 lžíce kakaa
½ prášku do pečiva
krém: 1 tvaroh
1 máslo
1 Salko
1 sáček piškotů
1 lžíce kyselejšího džemu
1 lžíce instantní
kávy
čokoládová poleva
                                                                                  
Karamelka 1
Den předem si dáme vařit Salko, vaříme dvě hodiny zcela ponořené ve vodě.
Žloutky a cukr vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme olej. V mouce rozmícháme prášek do pečiva a kakao a zamícháme do pěny. Z bílků vyšleháme sníh, a zlehka zamícháme s ušlehanými žloutky. Na plech s vyšším okrajem na pečící papír nalijeme těsto a dáme do předehřáté trouby péct. Pekla jsem asi na 160 stupňů
na horkovzduch.  

Krém: tvaroh
vyšleháme s máslem a uvařeným Salkem do hladkého krému. Vychladlý korpus potřeme slabě džemem, poklademe piškoty, které namáčíme v rozpuštěné kávě a rozetřem krém. Na konec  polijeme polevou a vidličkou můžeme ozdobně promíchat.
Necháme v lednici uležet do druhého dne.
Poznámka: pokud nebudeme dělat řezy i pro děti, můžou se piškoty namáčet do rumu.
Zdraj: www.mimibazar.cz. Recept jsem si mírně upravila.

Guláš z vepřového srdíčka

17. listopadu 2010 v 10:24 | Jana H. |  Vnitřnosti

Guláš z vepřového srdíčka

                                                                                                            
Guláš z vepřového srdíčka
2 vepřová srdíčka
1 větší cibule
1 lžička mleté papriky
1 lžíce kečupu nebo rajského protlaku
sůl
pepř
olej
hladká mouka nebo chleba  na zahuštění

Srdíčka omyjeme a odblaníme. Dáme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a necháme hodinku vařit. Po uvaření nakrájíme na nudličky. Do kastrolku dáme olej, na malé kostičky nakrájenou cibuli a necháme restovat. Pak přidáme  mletou papriku, kečup nebo protlak ,přidáme nakrájená srdíčka, opepříme, podlijeme trošku vodou   a dusíme, až máme cibuli měkkou. Nepodléváme moc, jen aby se nám srdíčka nepřipalovala. Zaprášíme hladkou moukou nebo nastrouhaným chlebem a teprve teď podlijeme vývarem  na požadované množství omáčky, povaříme a dochutíme solí.
Podáváme s rýží nebo knedlíky.
Porce: 4

Matjesy z cukety

12. listopadu 2010 v 16:02 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Matjesy z cukety

                                                     Matjesy z cukety                                                                                                           
600 g cukety
3 velké cibule
200 ml oleje
3,5 lžičky soli
1 vrchovatá
lžička nového koření
1 vrchovatá lžička celého pepře
4 bobkové listy

Oloupanou cuketu nakrájíme na plátky silné asi
7 mm , osolíme a necháme vypotit.
Mezi tím si nakrájíme na plátky cibuli. Cuketu přendáme do misky, přidáme cibuli a
koření,zalijeme                                                                                                        
Matjesy z cukety 1
olejem. Promícháme, přikryjeme alobalem a necháme v lednici nejméně 7 dní uležet.
Před uložením do ledničky , ochutnáme, aby byly matjesy dostatečně osolené.
Podáváme s chlebem.

Salámové holandské řízky

10. listopadu 2010 v 20:06 | Jana H. |  Levné pokrmy

Salámové holandské řízky

                                                                                                            
Salámové holandské řízky
250 g měkkého salámu
150 g cihly
1 vajíčko
olej
trojobal

Salám i cihlu
nastrouháme nahrubo, přidáme vajíčko a pořádně promícháme. Tvoříme placičky, které obalíme v hladké mouce stiskneme, aby se mouka dobře zapracovala a řízky se nerozpadávaly. Pak smočíme ve vajíčku a na konec ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme s bramborami.
Z uvedeného množství jsem měla 6 menších řízků.

Česnečka s fazolovými lusky a sýrem

6. listopadu 2010 v 8:53 | Jana H. |  Polévky

Česnečka s fazolovými lusky a sýrem

                                                                                                            
Česnečka s fazolovými lusky a sýrem
350 g mražených fazolových lusků
6 stroužků česneku
150 g cihly
pepř
sůl
majoránka
1 zeleninová bujónová kostka

Asi do 2 l vody dáme vařit fazolky, přidáme bujónovou kostku, pepř a vaříme doměkka.
Před koncem vaření přidáme prolisovaný nebo utřený česnek. Vařením ztrácí na síle. Přidáme trošku majoránky , popřípadě dosolíme. Nalijeme na talíř a posypeme nastrouhanou cihlou.

Smažené liberecké párky

1. listopadu 2010 v 17:50 | Jana H. |  Levné pokrmy

Smažené liberecké párky

                                                                                                            
Smažené liberecké párky
4 nožičky párků
50 g turistického salámu nebo anglické slaniny
kečup
hořčice
cibule
olej na smažení
Na těstíčko:
1 vejce
1 lžíce hladké mouky
strouhanka na obalení

Párky podélně rozřízneme, ale nedořízneme. Jednu stranu potřeme hořčicí a druhou kečupem nebo nějakou ostrou pomazánkou např. harisou. Pak po celé délce poklademe salámem, půlkami plátků cibule a přitiskneme k sobě. Z vajíčka a hladké mouky si uděláme hustší  těstíčko aby nestékalo.
Párky smáčíme do těstíčka a  obalujeme ve strouhance. Smažíme na oleji nebo ve fritovacím hrnci dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Poznámka: těstíčko se lépe chytá, pokud se nám podaří párky oloupat.
Porce: 4