Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Říjen 2010

Rychlá buchta

27. října 2010 v 7:18 | Jana H. |  Moučníky

Rychlá buchta

                                                                                                           
Rychlá buchta
4 vejce
250 smetany na vaření
150 ml oleje
500 g polohrubé mouky
3 lžíce krupičkového cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
100 ml mléka

Vajíčka šleháme spolu s cukry do pěny a pomalu přidáváme olej.Zlehka zamícháme mouku s práškem do pečiva , přilijeme smetanu, pořádně promícháme. 2/3 žlutého těsta nalijeme na plech nebo pekáč s pečícím papírem. Do zbylého těsta dáme kakao, promícháme, přidáme asi 100 ml mléka na zředění , aby těsto  bylo trošku řidší a dalo se dobře nalít na žluté. Obě těsta na plechu promícháme třeba vidličkou, aby se udělala pěkná mozaika.
Dáme do vyhřáté trouby na 150 stupňů a pečeme v horkovzdušné troubě asi 25 - 30 minut. Zkoušíme špejlí, dokud není suchá a těsto se na ni nelepí.
Buchta je dobrá, když se po upečení potře rybízovým džemem.

Kořeněné řízky

23. října 2010 v 17:55 | Jana H. |  Vepřové maso

Kořeněné řízky

                                                                                                            
Kořeněné řízky
4 malé řízky
sůl

Na těstíčko:
1 vejce
libovolné koření
(grilovací, pálivá paprika atd.)
2 lžíce nastrouhané cihly
2 lžíce hladké mouky
4 lžíce mléka

dále strouhanka na obalení
olej na smažení

Nejdříve si připravíme smícháním všech surovin těstíčko. Řízky naklepeme, opatrně osolíme, některé koření sůl obsahuje, a ponoříme do těstíčka tak, aby byly ze všech stran obalené. Pak ještě obalíme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Cuketová s václavkami

23. října 2010 v 17:42 | Jana H. |  Polévky

Cuketová s václavkami

                                                                                                            
Cuketová s václavkymi
1 střední cuketa
400 g čerstvých hlaviček
václavek
olej
1 menší cibule
pepř
sůl
1 zeleninová bujónová kostka
2 lžíce smetany na vaření

Na olej dáme nadrobno nakájenou cibuli , přidáme nakrájené václavky. Václavky krájím na větší kousky, malé hlavičky nechávám celé. Opepříme a dusíme doměkka. Oloupanou a zrníček zbavenou cuketu nakrájíme na větší kousky,dáme do hrnce a zalijeme asi 1000 ml vody. Přidáme bujónovou kostku a vaříme doměkka. Když je cuketa měkká, rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.Přidáme smetanu a chvilku povaříme. Pokud jsme dali méně vody a polévka je hustá, přidáme ještě vodu do požadované hustoty. Pokud jsem dali vody více a polévka je řídká, můžeme zahustit mlékem a hladkou moukou. Na závěr přidáme dušené václavky,osolíme  a podáváme.
Z uvedeného množství surovin jsou asi 2,5 l polévky.

Setkání kuchařek v r. 2010

19. října 2010 v 12:13 | Jana H.
Druhé setkání kuchařek v r. 2010 z webu www. ekucharka.net


                                                                                                          
Sraz kuchařek 16.10.2010
Setkání opět proběhlo v Praze a opět úžasné. Sešlo nás již víc, 24 ženských z celé republiky , které spolu drží bezvadnou partu. Odpoledne uteklo jak voda a my se už těšíme na další srazík v r. 2011.

                                                                Prostřená tabule
Prostřeno
                                                                                                            

Setkání kuchařek v r. 2009

18. října 2010 v 8:36 | Jana H. |  Setkání kuchařek

Setkání kuchařek v r. 2009 z webu www.ekucharka.net



                                                                                                             
Setkání kuchařek r. 2009

Setkání proběhlo v Praze  a bylo to něco úžasného. Jsme parta žen, která moc fandí Ivance . Ivanka je majitelkou  webu www.ekucharka.net a v r. 2009 zvítězila ve své kategorii v Kříšťálové lupě. Moc jí fandíme a děkujeme, že se díky ekucharce dala dohromady taková skvělá parta ženských všech věkových kategorií.
V minulém roce se nás sešlo jedenáct z celé republiky.

Majolkové koláčky kynuté

18. října 2010 v 6:24 | Jana H. |  Moučníky

Majolkové koláčky kynuté

                                                                                                            
Majolkové koláčky kynuté
500g polohrubé mouky
2 žloutky
4 vrchovaté lžíce majolky
2 lžíce oleje
špetka soli
2 lžíce krupičkového cukru
200 ml vlahého mléka
sušené droždí na ½ kg mouky

Do mouky nasypeme droždí, přidáme špetku soli, cukr, žloutky, olej , majonézu, vlahé mléko a vypracujeme hladké těsto. Já vypracovávám pomocí hnětače. Dáme na teplé místo kynout Když máme těsto vykynuté, pomocí kávové lžičky odebíráme kousky, v ruce uděláme kuličku a dáme na plech s pečícím papírem. Pomocí menší skleničky uprostřed promáčkneme důlek, který plníme různými náplněmi. Tvarohovou, makovou, jablkovou nebo povidlovou. Posypeme drobenkou a pečeme dozlatova.
V horkovzdušné troubě jsem pekla na 140 stupňů.
Zdroj: jiné weby

Zapečené kuřecí řízečky s nivou

10. října 2010 v 17:53 | Jana H. |  Kuřecí maso

Zapečené kuřecí řízečky s nivou

                                                                                                            
Zapečené kuřecí řízečky s nivou
500 g horních kuřecích řízků
200 g nivy
1 vejce
1 menší cibule
pepř
sůl
2 lžíce majolky

Řízky omyjeme a trochu naklapeme. Do misky nastrouháme nahrubo nivu, přidáme vajíčko, přidáme trošku pepře a promícháme. Do menší zapékací misky dáme na kolečka nakrájenou cibuli, na položíme polovinu řízků. Na ně lžící naneseme      Zapečené kuřecí řízečky s nivou 1
nivu      a   rozetřeme . Pak opět řízky. Trochu osolíme, ještě opepříme , potřeme majolkou, podlijeme asi 50 ml vodou ,přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Nejdříve jsem pekla asi na 190 stupňů, pak jsem ubrala na 150. Pekla jsem v horkovzdušné troubě. Před koncem pečení, odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
Porce: 3 - 4

Cuketové zelí

5. října 2010 v 9:46 | Jana H. |  Ostatní

Cuketové zelí

3 menší cukety
2 větší cibule
olej
kmín
sůl
ocet
cukr
asi 1 lžíce hladké mouky na zahuštění

Na olej dáme nadrobno nakrájené cibule a necháme zlehka osmažit. Mezi tím si připravíme cukety, které omyjeme a nastrouháme nahrubo. Neloupeme, přidáme k cibuli, osolíme, okmínujeme a dusíme

doměkka. Pokud je potřeba podlijeme trošku vodou. Když je cuketa měkká, zaprášíme moukou, chvilku povaříme, dochutíme octem a cukrem.
Podáváme s masem a knedlíky.
Porce: 3 - 4

Brambory na kyselo

5. října 2010 v 9:30 | Jana H. |  Levné pokrmy

Brambory na kyselo

                                                                                                            
Brambory na kyselo
1000 g brambor
1 cibule
olej
sůl
bobkový list
nové koření
mletý pepř
200 ml smetany na vaření
hladká mouka na zahuštění
ocet
4 natvrdo uvařená vejce

Do kastrolku dáme na olej nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a dáme k cibuli. Zalijeme vodou tak , aby byly jen trošku ponořené. Přidáme bobkový list, nové koření, pepř a necháme dusit doměkka. Ve smetaně rozmícháme trošku hladké mouky a zavaříme do brambor. Krátce povaříme, přidáme ocet, popřípadě dochutíme podle své chuti. Na talíř dáme brambory a poklademe vařeným vajíčkem.
Poznámka: kdo chce, může posypat čerstvým koprem.
Porce: 4