Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Září 2010

Dušená mrkev a kedlubna na smetaně

30. září 2010 v 17:53 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


Dušená mrkev a kedlubna na smetaně

                                                                                                            
Dušená mrkev a kedlubna na smetaně
2 větší mrkve
1 kedlubna
1 menší cibule
sůl
2 lžíce zakysané smetany
pepř
ocet
olej
1 zeleninová bujónová kostka

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a na nudličky nakrájenou kedlubnu. Opepříme, přidáme bujónovou kostku, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Na závěr zakápneme trošku octem a zamícháme zakysanou smetanu. Popřípadě dochutíme solí, ale to opatrně, kostka sůl již obsahuje.
Podáváme s bramborami.
Porce: 2

Omáčka z párků

27. září 2010 v 12:35 | Jana H. |  Levné pokrmy

Omáčka z párků    

                                                                                                        
Omáčka z párků
1 liberecké párky
1 střední cibule
2 žampiony
2 sladkokyselé okurky
2 vajíčka uvařená natvrdo
1 menší červená paprika
1 malá lžička plnotučné hořčice
pepř
sůl
olej
1,5 lžíce hladké mouky

Na kastrolku nalijeme trošku oleje a přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli.Necháme restovat dozlatova. Pak přidáme na kolečka nakrájené párky, okurky,žampiony, na nudličky nakrájenou papriku, zaprášíme moukou a zalijeme asi 500 ml vody nebo podle potřeby. Opepříme, přidáme hořčici a necháme povařit asi 15 minut. Na závěr přidáme nakrájená vajíčka. Podle potřeby osolíme.
Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Porce: 3

Zelňačka s houbami

22. září 2010 v 11:18 | Jana H. |  Polévky

Zelňačka s houbami

                                                                                                           
Zelňačka s houbami
1 sklenice kysaného zelí
4 velké hrsti sušených hub
200 g uzeného masa nebo klobásy
3 střední brambory
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce mleté papriky
olej
500 ml mléka
hladká mouka na zahuštění
100 g kysané smetany
bobkový list, několik kuliček nového koření a pepře
2 bujónové kostky
sůl

Do hrnce nalijeme olej, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Nasypeme mletou papriku, přidáme na kostičky nakrájené brambory , uzené maso, česnek, zalijeme asi 1,5 l vody a přivedeme k varu. Po chvilce přidáme houby, bobkový list, nové koření, pepř a bujónové kostky a vaříme asi 15 minut. Kysané zelí pokrájíme na menší kousky, vložíme k bramborám a vaříme doměkka. V mléce si rozmícháme jednu vrchovatou lžíci hladké mouky a vlijeme za stálého míchání do polévky. Chvilku povaříme a na konec přidáme zakysanou smetanu.
Z uvedené množství by měly být asi 3 l polévky.

Čína z vepřového jazyka

20. září 2010 v 9:10 | Jana H. |  Vnitřnosti

Čína z vepřového jazyka

                                                                                                            
Čína z vepřového jazyka
2 vepřové jazyky
½ červené papriky
½ kedlubny
5 žampionů
pepř
sůl
1 pórek
chilli koření nebo harisa
3 lžíce ústřicové nebo sojové omáčky
1 lžíce vorchestru
olej

Jazyky dáme do papiňáku vařit. Po uvaření je dáme pod studenou vodu a sloupneme. Nakrájíme na slabší plátky, na pánvičku nalijeme olej, přidáme jazyk, pórek, papriku a kedlubnu nakrájenou na nudličky, žampiony nakrájené na plátky, osolíme, opepříme, přidáme chilli, podlijeme trošku vodou a dusíme. Na závěr zkapeme ústřicovou omáčkou a vorchestrem. Můžeme ještě přidat nať z jarní cibulky.
Podáváme s rýží.
Porce: 2

Uzená cuketová

16. září 2010 v 6:37 | Jana H. |  Polévky

Uzená cuketová

                                                                                                            
Uzená cuketová
500 g uzených kostí
600 g cukety
2 stroužky česneku
pepř
sůl
majoránka

Do hrnku dáme vařit uzené kosti a vaříme do poloměkka. Potom přidáme oloupanou a na větší kostky nakrájenou cuketu a vaříme doměkka.
Kosti vyndáme na talíř a obereme. Cuketu rozmixujeme, přidáme maso, sůl, pepř, prolisovaný česnek a majoránku.
Z uvedeného množství jsou asi 2 l polévky.
Poznámka: vody jsem dala tolik, abych nemusela po rozmixování, přidávat na zahuštění jíšku.

Vepřové závitky se sýrovo paprikovou náplní

12. září 2010 v 18:46 | Jana H. |  Vepřové maso

Vepřové závitky se sýrovo paprikovou  náplní   

                                                                                                       Vepřové závitky se sýrovo paprikovou náplní
2 vepřové plátky
½ zelené papriky
½ červené papriky
1 velký tavený sýr
2 lžíce strouhanky
sůl
pálivá paprika
pepř
olej

Plátky masa pěkně naklepeme přes mikrotén , osolíme a posypeme pálivou paprikou a pepřem. Papriky nakrájíme na malé kostičky, smícháme se sýrem a přidáme strouhanku, která nám náplň zahustí. Lžící klademe na rozklepané plátky, zavineme, spíchneme párátky tak, aby náplň moc nevytekla, posypeme paprikou a dáme na olej. Přilijeme trošku vody a pečeme v troubě, dokud nejsou závitky měkké. Během pečení závitky přeléváme výpekem.
Podáváme s knedlíky, bramborami nebo rýží.
Porce: 2

Cuketa na smetaně

9. září 2010 v 17:52 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Cuketa na smetaně

                                                                                                            
Cuketa na smetaně
asi 500 g cukety
hrst fazolových lusků
200 g měkkého salámu
1 střední cibule
pepř
sůl
ocet
1 lžíce hladké mouky na zahuštění
200 ml smetany
olej

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme chvilku restovat. Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme k cibuli spolu s fazolkami.Zalijeme trošku
vodou, osolíme, opepříme a chvilku dusíme. Potom přidáme na kolečka nakrájený salám a dusíme doměkka. Když je zelenina měkká, rozmícháme ve smetaně hladkou mouku, nalijeme do směsi a necháme chvilku provařit. Dochutíme octem.
Podáváme s bramborami.
Porce: 2 - 3

Cukeťák

7. září 2010 v 11:26 | Jana H. |  Levné pokrmy

Cukeťák

                                                                                                            
Cukeťák
3 střední brambory
600 g cukety
grilovací koření na zeleninu
150 g točeného salámu ( nemusí být)
2 vajíčka
sůl
polohrubá mouky podle potřeby
pepř
kmín
majoránka
6 stroužků česneku
1 střední cibule
olej

Cuketu a brambory oloupeme, nastrouháme najemno , trošku osolíme a necháme ve větším cedníku vykapat vodu. Potom ještě rukama vodu, která zbyla, vymačkáme. Přendáme do mísy, přidáme všechno koření, vajíčka, cibuli nakrájenou na malé kostičky, prolisovaný česnek, salám nastrouhaný nahrubo a mouku podle potřeby, abychom měli těstíčko husté, jak na bramboráky.
Smažíme na oleji dozlatova.
Poznámka: se solí opatrně, grilovací koření sůl obsahuje.
Porce: 2 - 3

Jednohubky z balkánského sýru

5. září 2010 v 11:04 | Jana H. |  Ostatní

Jednohubky z balkánského sýru

balkánský sýr
okurka
rajské jablíčko

Sýr, okurky a rajčata
rozkrájíme na plátky asi 5 mm silné a klademe na sebe. Nesolíme.
Poznámka: pro inspiraci, množství surovin řídíme podle počtu jednohubek.

Anglická játra

2. září 2010 v 9:56 | Jana H. |  Vnitřnosti

Anglická játra

                                                                                                             
Anglická játra
350 g vepřových jater
200 g anglické slaniny
1 větší cibule
naťová cibulka
3 lžíce pikantního kečupu
1 lžíce plnotučné hořčice
pepř
chilli podle chuti
majoránka
sůl
olej

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibulku, anglickou slaninu a necháme chvilku restovat.Pak přidáme na menší kousky nakrájená játra , chilli, pepř a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Na konci dušení  přidáme kečup, hořčici a provaříme. Úplně na závěr osolíme, přidáme majoránku  a pokrájenou naťovou cibulku.
Podáváme buď s rýží nebo různě upravenými bramborami.
Porce: 2 - 3