Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Srpen 2010

Květákové krokety

31. srpna 2010 v 12:07 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Květákové krokety

                                                                                                            Květákové krokety                                                                                                         
1 menší květák
200 g měkkého salámu
200 g cihly
sůl
pepř
asi 7 lžic hrubé mouky
2 vajíčka
strouhanka
olej
nějaké zelené bylinky
hladká mouka, vejce, strouhanka na trojobal

Omytý květák dáme vařit do osolené vody do poloměkka, přendáme do sítka a necháme okapat. Do misky dáme vychladlý květák a pomocí vidličky rozmačkáme na malé kousky. Přidáme nahrubo nastrouhaný salám a cihlu, vajíčka,opepříme, nasypeme hrubou mouku, promícháme a vsypeme bylinky. Podle potřeby osolíme. Pokud je potřeba, přidáme ještě mouku nebo , já jsem dala 2 lžíce strouhanky tak, aby se z těsta daly tvořit krokety.
Krokety obalíme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
Porce: 4
Zdroj: http://zdena1028.blog.cz/, recept jsem si  mírně upravila

Květákové placičky

27. srpna 2010 v 15:01 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Květákové placičky

                                                                                                            
Květákové placičky
1 menší květák
2 - 3 vajíčka
sůl
pepř
špetka muškátového květu
4 - 5 lžic polohrubé mouky na zahuštění záleží na velkosti
strouhanka na obalení
olej

Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka a dáme do cedníku , aby vytekla všechna voda. Přendáme do misky, vidličkou nebo nožem rozmačkáme na malé kousky a necháme vychladnout. Pak přidáme vajíčka, pepř, muškátový květ a polohrubou moukou zahustíme tak , aby se daly tvarovat placičky. Obalujeme ve strouhance a smažíme dozlatova.
Poznámka: pokud by bylo potřeba a květák byl řidší , přidáme trošku strouhanky. Mouku už bych nepřidávala.
Podáváme s bramborovou kaší nebo jen s brambory.

Houby na paprice

25. srpna 2010 v 11:43 | Jana H. |  Houby

Houby na paprice

                                                                                                            
Houby na paprice
2 velké hrsti hub
1 menší cibule
1/2  lžičky červené papriky
1/2 lžičky pálivého grilovacího koření
pepř
sůl
olej
hladká mouka na zahuštění
smetana nebo zakysanka

Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, cibulku na malé kostičky a dáme na olej. Přidáme papriku, pepř , grilovací koření a zarestujeme . Podlijeme trošku vodou, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla a dusíme doměkka. Když jsou houby měkké, rozkvedláme ve smetaně hladkou mouku, zahustíme , chvilku povaříme a dochutíme solí.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo noky nebo těstovinami.
Porce: 1

Smažené houby - klasika

25. srpna 2010 v 11:39 | Jana H. |  Houby

Smažené houby - klasika

                                                                                                            
Smažené houby - klasika
zdravé hlavičky hub
hladká mouka
vajíčko
strouhanka na trojobal
sůl
olej na smažení

Hlavičky očistíme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Do rozkvedlaného vajíčka přidáme sůl a obalujeme nejprve v hladké mouce, vajíčku a na konec ve strouhance. Dáme na olej a smažíme dozlatova.
Podáváme s brambory nebo s chlebem nebo jen jako chuťovku.

Houbová směs v bramboráku

21. srpna 2010 v 11:07 | Jana H. |  Houby

Houbová směs v bramboráku

                                                                                                             
Houbová směs v bramboráku
500 g hub
1 paprika
1 menší cibule
sůl
pepř
nějaké pikantní koření
1 lžíce sojové omáčky
olej
nať z jarní cibulky nebo pažitka

Očištěné houby nakrájíme na kousky. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, houby a na proužky nakrájenou  papriku, opepříme, přidáme sojovou omáčku, sůl, pepř, koření a dusíme doměkka. Na konec přidáme nakrájenou nať z cibulky.
Mezi tím si usmažíme dva větší bramboráky. Houbovou směs dáme na půlku bramboráku, přehneme a podáváme. K tomu nějaký dobrý zeleninový salát.
Porce: 2

Letní toastíky

16. srpna 2010 v 16:21 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Sýrové toasty
                                                                                                            
Sýrové toastíky
toastový chleba
máslo
jemně nastrouhaná cihla
rajské jablíčko
cibule
majolka

Toasty namažeme máslem a bohatě posypeme nastrouhanou cihlou. Zdobíme na dílky nakrájeným rajským jablíčkem, cibulí nakrájenou na kolečka nebo majolkou. 


Tvarohové toasty
                                                                                 
Tvarohové toastíky
tvaroh
cibule
sůl
rajské jablíčko
paprika
cibule

Tvaroh smícháme s drobně nakrájenou cibulí a osolíme. Mažeme na toasty, zdobíme rajským jablíčkem a paprikou. Můžeme posypat na kolečka nakrájenou cibulí.

Inspirace pro rychlou a dobrou letní večeři nebo pohoštění.

Plněná rajčata

14. srpna 2010 v 16:21 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Plněná rajčata

                                                                                                            
Plněná rajčata
6 velkých rajčat
1 tvaroh i ve vaničce
1 pomazánkové máslo
1 jarní cibulka
sůl
dále různé ingredience do různých náplní
( vajíčko uvařené natvrdo, nastrouhaný salám, česnek, sardelku….)

Z rajčat odřízneme vršky a vydlabeme zrníčka. Do tvarohu přidáme pomazánkové máslo, zamícháme, přidáme sůl a cibulku, a to slouží jako základ pro různé náplně. Nakrájíme natvrdo uvařené vajíčko a máme vajíčkovou, přidáme nastrouhaný měkký salám a máme salámovou, nebo prolisovaný česnek a máme česnekovou. Ale to už každý takovou, jakou má rád. A ještě zelené bylinky.
Podáváme s toastíky, ty jsou k nim nejlepší nebo jen tak samotné a zase, tak jak to má každý rád.

Čočka na kyselo

12. srpna 2010 v 17:38 | Jana H. |  Levné pokrmy

Čočka na kyselo

                                                                                                          Čočka na kyselo
300 g čočky
sůl
ocet
2 lžíce másla a hladká mouka na jíšku

Čočku propláchneme, zalijeme asi 400 - 500 ml vody a vaříme doměkka. To trvá necelou hodinku, musíme hlídat. Mezi tím si uděláme jíšku. Když je čočka měkká, jíšku zavaříme, chvilku povaříme a dochutíme solí a octem. Pokud jsme dali vody víc, tak ji nejdříve trošku slijeme a jíšku zavaříme potom.
Podáváme s uzeným masem nebo vařenými vajíčky a okurkou. Sypeme osmaženou cibulkou.
Porce: 2 - 3

Sýrový špíz

8. srpna 2010 v 20:11 | Jana H. |  Levné pokrmy

Sýrový špíz

                                                                                                            
Sýrový špíz
200 g cihly vcelku
200 g nivy (výseč)
1 cibule

Na těstíčko:
2 vejce
hladká mouka
strouhanka na obalení
olej na smažení

Sýry nakrájíme na ploché kousky asi 4 x 4 cm nebo 5 x 5, podle chuti. Na špejli napichujeme střídavě cihlu, slabé kolečko cibule a nivu. Postup opakujeme
Sýrový špíz 1
tak aby byly špízy nejvíce dlouhé asi 15 cm. Kdyby byly delší, špatně by se  obalovaly.   Vajíčka smícháme s hladkou moukou na těstíčko. Pokud je potřeba , přidáme trošku vody. Těstíčko by mělo být hustší, aby ze sýrů nestékalo a dostalo se do všech záhybů. Pak obalíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 3 

Fazolky s anglickou slaninou

5. srpna 2010 v 8:50 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Fazolky s anglickou  slaninou

                                                                                                            
Fazolky s anglickou slaninou
350 g fazolových lusků
1 cibule
150 g anglické slaniny
1 lžička grilovacího koření na zeleninu
olej

Do vařící osolené vody vložíme fazolky a  chvilku povaříme. Pak je vložíme do studené vody aby neztratily pěknou zelenou barvu. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přidáme anglickou slaninu, grilovací koření , fazolky a  prohřejeme . Osolíme podle chuti, protože grilovací koření sůl obsahuje.
Podáváme s bramborami.
Porce: 2

Chorvatská

3. srpna 2010 v 14:29 | Jana H. |  Polévky

Chorvatská

                                                                                                             
Chorvatská
3 větší slovenské papriky
4 větší rajčata
2 hrsti rýže
1 malá cuketa
½ l rajčatové šťávy nebo rajský protlak
1 cibule
olej
sůl
pepř
bobkový list

Do hrnce na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata, papriky, cuketu na větší kousky, rýži, zalijeme rajčatovou šťávou, opeříme, osolíme a přilijeme asi 1 l vody. Přivedeme k varu a vaříme dokud není měkká rýže.
Pokud je polévka hustší, protože rýže nabyla víc, přilijeme vodu do požadované hustoty.
Na závěr přidáme libeček nebo pažitku nebo petrželku.
Z uvedeného množství jsou asi 2 l polévky.

Poznámka: přidala jsem ještě jednu nožičku debrecínského párku, protože zbyl v lednici, ale není to vůbec nutné. Ale když by vám zbylo trošku mletého masa , dejte ho tam. Polévka bude ještě lepší. Pokud byste dali rajský protlak, asi budete muset přidat trošku cukru. Ale to už každý podle své chuti. Rajčatová šťáva byla již ochucená, pěkně pikantní.