Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červenec 2010

Bruschetta ( brusketa)

31. července 2010 v 6:37 | Jana H. |  Ostatní

Bruschetta ( brusketa)

1 bageta
asi 4 větší rajčata
2 - 3 stroužky česneku
olivový olej podle potřeby
sůl
pepř
bazalka

Bagetu nakrájíme na plátky a dáme na suchý plech do trouby opéct. Z rajčat odstraníme semínka a zbytek nakrájíme na malé kostičky. Dáme do mističky, přidáme prolisovaný česnek,zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme natrhanou bazalku. Směs nanášíme na opečenou bagetu.
Poznámka: protože jsem neměla čerstvou bazalku, dala jsem sušenou a přidala nať z jarní cibulky.
Inspirace na www.ekucharka.net, autorka Lenka a jiné weby.

Olejová bublanina

26. července 2010 v 17:58 | Jana H. |  Moučníky

Olejová bublanina

                                                                                                           
Olejová bublanina
400 g polohrubé mouky
2 vajíčka
200 cukru
200 ml oleje
200 ml mléka
1 prášek do pečiva
různé ovoce

Vajíčka ušleháme spolu s cukrem a postupně zašleháváme olej. Prášek do pečiva rozmícháme v polohrubé mouce a přidáme k vajíčkům. Přilijeme mléko, promícháme a vlijeme na pekáč s pečícím papírem Poklademe ovocem a pečeme dozlatova při 150 stupních v horkovzdušné troubě.

Dušené srnčí na česneku

24. července 2010 v 18:01 | Jana H. |  Zvěřina

Dušené srnčí na česneku

                                                                                                            
Dušené srnčí na česneku
750 g srnčího masa
2 střední cibule
1 rajské jablíčko
5 stroužků česneku
1,5 lžičky koření na divočinu
pepř
sůl
olej
hladká mouka na zahuštění
zakysaná smetana na zjemnění

Na olej dáme na kostky nakrájené maso, cibuli, rajče a 3 stroužky česneku. Osolíme, přidáme koření na divočinu, pepř a dusíme ve vlastní šťávě. Podle potřeby podlijeme vodou. Když je maso měkké, necháme vydusit na tuk, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a chvilku povaříme. Na závěr přidáme 2 lžíce zakysané smetany.¨
Podáváme s kynutými nebo bramborovými knedlíky.
Porce: 4
Zdroj: www.ekucharka.net, + video ,kde recept najdeme pod názvem Kančí hřbet na česneku v kategorii zvěřina.

Bramborový salát s jogurtem a paprikou

17. července 2010 v 18:07 | Jana H. |  Saláty

Bramborový salát s jogurtem a paprikou

                                                                                                            
Bramborový salát s jogurtem a paprikou
750 g uvařených brambor
1 salátová okurka
5 stroužků česneku
350 ml smetanového jogurtu
asi 1 lžíce oleje
sůl
pepř
zelená petrželka nebo pažitka
1 červená paprika

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Já to dělám pomocí kráječe na vajíčka. Salátovou okurku, papriku pořádně omyjeme, rozpůlíme a krájíme na menší dílky. Smícháme, přidáme prolisovaný česnek, jogurt , olej, sůl, pepř. Salát zlehka promícháme. Porce salátu posypeme petrželkou nebo pažitkou.
Podáváme k masu, rybám nebo jen tak samotný.
Porce: 4 - 5
Čerpáno z kuchařky S vůní česneku a cibule od Pavly Michňové
Poznámka:  v původním receptu byla ještě citronová šťáva, ale tu jsem nedávala.

Bramborové ragú se zeleninou

17. července 2010 v 18:00 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramborové ragú se zeleninou

                                                                                                           
Bramborové ragú se zeleninou
6 větších brambor
1 balíček mražené zeleniny
1 cibule
4 žampiony
1 červená paprika
1 lžička kari
1 bujónová kostka
sůl
3 vejce uvařená natvrdo
200 ml smetany
zelené bylinky
olej

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme restovat. Přidáme na kostičky nakrájené syrové brambory , na plátky nakrájené žampiony , papriku a mraženou zeleninu, přidáme kari , bujónovou kostku, podlijeme trošku vodu a necháme dusit doměkka. Na závěr zalijeme smetanou a posypeme bylinkami. Podle potřeby osolíme. Na talíři zdobíme vajíčkem. Počítáme jedno vajíčko na jednu porci.
Porce: asi 3
Čerpáno z jedné Hrníčkové kuchařky

Kuře na brazilském koření

13. července 2010 v 11:08 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na brazilském koření

                                                                                                            
Kuře na brazilském koření
1 kuře nebo 4 kuřecí stehýnka
2 cibule
sůl
olej
brazilské koření

Naporcované kuře dáme do zapékací misky na pokrájenou cibuli a olej. Posypeme brazilskou směsí, podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct.
Ve směsi je už sůl, tak opatrně se solí.
Podáváme s různě upravenými brambory .
Porce: 4
Složení brazilské směsi: jedlá sůl, restovaná cibule, česnek, pepř, kořenová zelenina.Kupuji na trhu.

Kovbojské hovězí

10. července 2010 v 20:05 | Jana H. |  Hovězí maso

Kovbojské hovězí

                                                                                                            
Kovbojské hovězí
350 g hovězího masa
200 g bůčku
1 větší cibule
150 g plochých zelených
fazolek
1 konzerva červených fazolí
3 stroužky česneku
pepř
sůl
1 lžíce hladké mouky

Do rozehřátého kastrolku dáme na malé kostičky nakrájený bůček a necháme vypéct na tuk. Pak přidáme na nudličky nakrájené hovězí maso a cibuli, pokrájenou na osminky. Opeříme, osolíme a dusíme nejprve ve vlastní šťávě, pak podle potřeby , podléváme vodou.
Před koncem dušení přidáme nakrájené zelené fazolky a chvilku podusíme. Směs necháme vydusit na tuk, poprášíme hladkou moukou, přidáme červené fazole z konzervy i s nálevem a necháme chvilku povařit. Pokud bude potřeba, přidáme trošku vody a ještě povaříme.
Podáváme s rýží.
Poznímka: pokud vynecháme bůček, dáme olej.
Porce: 3 - 4

Špenátová roláda

3. července 2010 v 15:21 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Špenátová roláda

                                                                                                            
Špenátová roláda
1 mražený špenát - protlak
2 vejce
sůl
1 cibule
2 stroužky česneku nebo podle chuti
3 lžíce hrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva

Nejdříve si dáme uvařit špenát. Na olej si dáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Necháme chvilku orestovat. Pak přidáme
rozmražený a slitý špenát, trošku osolíme, chvilku povaříme. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout.                                                         
Špenátová roláda 1
                                                                     
Do vychladlého  špenátu dáme žloutky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a na konec sníh z bílků. Zlehka promícháme a rozetřeme na pečící papír na plech. Pečeme asi při 150 stupních v horkovzdušné troubě. Hlídáme, každá trouba peče jinak. Po upečení plát přeneseme na utěrku, zarolujeme a necháme vychladnout . Před plněním ji rozbalíme a plníme různými náplněmi a opět zarolujeme. Dáme na chvilku do ledničky, aby náplň ztuhla a krájíme.

Náplň: 2 pomazánková másla , 50 g na malé kousky pokrájené šunky nebo 2 pomazánková másla a 100 g najemno nastrouhané cihly s prolisovaným česnekem nebo poklademe plátky šunky a potřeme pomazánkou podle své představy.   Fantazii se meze nekladou.

Poznámka: Měla jsem 200 g cihly a 150 g uzené krkovičky. Cihlu jsem nastrouhala najemno a   rozetřela jsem ji ještě na teplý plát , posypala na nudličky nakrájeným uzeným, zarolovala a po chvilce jsem ji nakrájela.

Smetanová česnečka

1. července 2010 v 14:36 | Jana H. |  Polévky

Smetanová česnečka

                                                                                                            
Smetanová česnečka
5 stroužků česneku i více
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 šlehačka nebo smetana
pepř
majoránka
sůl

Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájený česnek a necháme chvilku restovat. Pak přidáme hladkou mouku, orestujeme, zalijeme vodou do požadované hustoty a chvilku povaříme.   Na konec přidáme smetanu, okořeníme pepřem, majoránkou, osolíme. Na talíři přidáme opražený rohlík nakrájený na kostičky.

Cibulový salát

1. července 2010 v 14:27 | Jana H. |  Saláty

Cibulový salát

                                                                                                           
Cibulový salát
4 středně velké cibule
4 lžíce majolky nebo tatarské omáčky
1,5 lžičky soli
1 lžíce cukru
1 lžíce octa

Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Do 500 ml vody dáme cukr, sůl , ocet a přivedeme k varu. Do vařící vody dáme nakrájenou cibuli a minutku za mírného varu povaříme. Přendáme do cedníku , slijeme vodu a necháme vychladnout. Pak přidáme majolku nebo tatarskou omáčku, promícháme a dáme do lednice vychladit.



Podáváme k opečeným bramborám nebo                                                  
Cibulový salát 1
ke grilovanému nebo pečenému masu a podobně.
Po případě dosolíme. Můžeme i trošku opepřit.
Porce: 3