Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červen 2010

Ohnivé maso

29. června 2010 v 5:38 | Jana H. |  Vepřové maso

Ohnivé maso

                                                                                                            
Ohnivé maso
600 g vepřového plecka
2 střední cibule
3 sladkokyselé okurky
1,5 červené papriky
1 lžíce plnotučné hořčice
olej
chilli koření nebo feferonka
sůl
pepř
1 lžička worcesterové omáčky

Maso i cibule nakrájíme na kostičky a dáme na olej dusit. Osolíme, opepříme, přidáme chilli koření . Nejprve dusíme ve vlastní šťávě, pak podle  otřeby podléváme. Když je maso skoro měkké, přidáme na nudličky nakrájené okurky, papriku, worcesterovou omáčku , hořčici a ještě chvilku dusíme.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 3 - 4

Špenátové placičky

25. června 2010 v 8:35 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Špenátové placičky

                                                                                                            
Špenátové placičky se salámem
450 g špenátového protlaku
250 g měkkého salámu
1 malá cibule
1 stroužek česneku
olej
pepř
sůl
1 vajíčko
strouhanka

Z rozmraženého špenátu slijeme přebytečnou vodu. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a necháme zesklovatět. Potom přidáme rozmražený špenát a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se nám všechna voda vyvaří. Uvařený špenát necháme vychladnout. Do mísy si nakrájíme na malé kostičky salám, přidáme vychladlý špenát, přidáme vajíčko, sůl, pepř a zahustíme strouhankou tak, aby se těsto nerozpadlo. V ruce děláme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji. Podáváme s bramborami  nebo bramborovou kaší.
Porce: 4

Kovbojské fazole

24. června 2010 v 6:08 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Kovbojské fazole

                                                                                                            
Kovbojské fazole
2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu
1 menší cibule
1 velké, husté lečo
olej
5 vrchovatých lžic ostrého kečupu
100 g měkkého salámu
chilli koření nebo pálivá paprika
1 lžíce zelené cibulové natě
sůl

Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli a necháme chvilku restovat. Vodu z fazolí slijeme. Do orestované cibule přidáme fazole a lečo , přidáme chilli koření a necháme chvilku dusit. Na závěr dáme na kostičky nakrájený salám, kečup a chvilku povaříme. Osolíme, přidáme cibulovou nať a podáváme buď s chlebem nebo samotné.
Porce: 3 - 4

Rozpíčky Káji Maříka

20. června 2010 v 8:32 | Jana H. |  Moučníky

Rozpíčky Káji Maříka

                                                                                                           
Rozpíčky Káji Maříka
Těsto: 500 g hladké mouky
70 g másla nebo Hery
20 g droždí, já dávám sáček sušených na půl kila
70 g cukru
250 ml mléka
sůl
1 vajíčko

Náplň:
3 vrchovaté
lžíce švestkových povidel
1 hrst rozinek namočených v rumu
1 hrst vlašských ořechů namletých nahrubo

Do mouky dáme trošku soli, cukr,
droždí, přidáme rozpuštěné máslo nebo Heru, teplé mléko a vajíčko. Zamícháme a vypracujeme  těsto, které necháme vykynout.
Mezi tím si dáme do kastrolku povidla, ořechy a rozinky, podlijeme 1 malou lžičkou vody a necháme rozehřát. Pěkně promícháme , odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.
Když máme těsto vykynuté, přendáme na pomoučený vál. Rozkrojíme na polovičku a vyválíme plát silný asi 4 mm. Z něho pomocí hrníčku nebo vykrajovátka o průměru 10 cm vykrajujeme kolečka, která plníme povidlovou náplní. Přehneme napůl, stiskneme strany aby náplň nevytekla a dáme na pečící papír na plech. Pečeme dozlatova v horkovzdušné troubě na 140 stupňů. Po vychladnutí pocukrujeme .
Poznámka: kdo chce , může do povidel přidat trošku skořice a do cukru na posypání také. Pokud použijete droždí v kostce, tak nejdříve se udělá kvásek z trošky mléka, cukru a mouky, a pak se přidá do zbytku mouky. 
Zdroj: www.ceskahospodynka.cz

Tarator

19. června 2010 v 9:42 | Jana H. |  Polévky

Tarator

Tarator
1 salátová okurka
250 ml smetanového jogurtu
250 smetany na vaření
2 - 3 stroužky česneku
1 lžička oleje
pepř
sůl
kopr
nasekané vlašské ořechy

Okurku pořádně omyjeme, ale neloupeme. Nakrájíme na slabé plátky, osolíme a necháme v lednici vypotit, aby pustila vodu. Pak přidáme jogurt, naředíme smetanou, dále prolisovaný česnek, pepř, sůl, olej, kopr a promícháme. Tuto bulharskou polévku podáváme vychlazenou a posypanou nasekanými ořechy.
Zdroj: internet

Vepřové s omáčkou podle Ivy

17. června 2010 v 8:07 | Jana H. |  Vepřové maso

Vepřové s omáčkou podle Ivy

                                                                                                           
Vepřové s omáčkou podle Ivy
500 g vepřového masa
2 střední cibule
1 lžíce octa
1 lžíce sladké chilli omáčky
sůl
kečup
worcestr
olej


Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, maso a necháme dusit ve vlastní šťávě, podle potřeby podléváme vodou.  Když je maso měkké přidáme worcestrovou omáčku, kečup, chilli omáčku, ocet, sůl a necháme ještě chvilku dusit.
Poznámka: kdo nemá sladkou chilli omáčku, může dát cukr a pálivou chilli omáčku. Množství koření si každý určí sám podle své chuti. Maso může být jakékoliv kuřecí, hovězí, ale tady pozor na délku dušení.
Porce: 3
Zdroj: www.ekuchyarka.net - recepty + video, Omáčka na kuřecí kousky. Jednoduchý a dobrý recept. Recept jsem si mírně upravila.

Burek

13. června 2010 v 10:07 | Jana H. |  Mleté maso

Burek

400 g listové těsta
250 g mletého masa
150 g cihly
sůl
pepř
2 stroužky česneku
tymián
1 lžíce posekané petrželky
sůl
olej
Na potření : 1 vajíčko
olej na smažení

Do mletého masa přidáme nastrouhanou cihlu, sůl, tymián, prolisovaný česnek, petrželku a pěkně promícháme. Těsto si rozdělíme na půl a vyválíme kolo. Rozdělíme na osm dílů. Na každý díl dáme váleček masové směsi na delší stranu trojúhelníku a rolujeme jako rohlík. Strany zahýbáme dovnitř, aby nám směs nevytekla. Každý burek potřeme vajíčkem a dáme smažit do většího množství oleje. Smažíme dozlatova. Dáme odkapat na papírový ubrousek.
Poznámka: smažením těsto dost nasákne tuk, kdo nemá rád, může dát péct do trouby na vyšší vrstvu oleje.
Porce: 4

Šnytlíková s vejci

10. června 2010 v 7:44 | Jana H. |  Polévky

Šnytlíková s vejci

                                                                                                           
Šnytlíková s vejci
4 střední brambory
2 vajíčka
3 lžíce šnytlíku ( pažitky)
sůl
kmín
300 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
150 ml zakysané smetany
1 lžíce octa

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce a zalijeme asi 1,5 l vody. Přidáme sůl, kmín a vaříme doměkka. V mléce rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do polévky. Přidáme rozklepnutá vajíčka a necháme srazit. Na závěr přidáme zakysanou smetanu, šnytlik, ocet, popřípadě dochutíme solí.
Poznámka: šnytlík ( pažitku) si dejte podle  svvé chuti, já nešetřím.
Inspirace: www.recepty.cz, recept jsem si trochu upravila.

Bramborová s libečkem

10. června 2010 v 7:37 | Jana H. |  Polévky

Bramborová s libečkem

                                                                                                           
Bramborová s libečkem
4 střední brambory
1 cibule
olej
2 lžíce hladké mouky
pepř
sůl
1 lžička mleté papriky
1 lžíce posekaného libečku

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Po chvilce přidáme papriku, pepř, hladkou mouku a zalijeme asi 1,5 l vody. Vložíme na kostičky nakrájené brambory a přivedeme k varu. Promícháváme, aby se nám polévka nepřipalovala.
Na závěr přidáme nadrobno pokrájený libeček, dochutíme podle potřeby a můžeme podávat..

Koleno pro zdraví

7. června 2010 v 8:40 | Jana H. |  Vepřové maso

Koleno pro zdraví

1 zadní koleno
1 palička česneku
sůl
kmín
2 větší cibule

Celé koleno prošpikujeme česnekem, vždy do jednoho zářezu dáme stroužek česneku. Do kastrolu dáme na osminky nakrájenou cibuli, na ni položíme osolené a okmínované koleno, podlijeme vodou a necháme dusit na sporáku. Asi po hodince dušení, přendáme do trouby a pečeme doměkka a dozlatova.
Podáváme libovolnými knedlíky, brambory, se zelím nebo špenátem a nebo jen s chlebem.
Poznámka: měla jsem vykostěné, ale není to nutné.
Porce: 3 - 4

Zapečené brambory s kapustou

3. června 2010 v 16:01 | Jana H. |  Levné pokrmy

Zapečené brambory s kapustou

                                                                                                           
Zapečené brambory s kapustou
600 g vařených brambor
200 g uvařené kapusty
150 g cihly
150 g anglické slaniny nebo uzeného masa
1 malá mrkev
kousek pórku
sůl
pepř
250 ml smetany nebo 3 vajíčka a mléko
olej

Kapustu rozkrájíme na nudličky a dáme do vroucí vody povařit asi na 10 minut. Dáme okapat a necháme vychladnout.Uvařené brambory oloupeme a na kráječi na vajíčka rozkrájíme na plátky. Do vymazané zapékací misky vrstvíme brambory, osolíme a opepříme, na ně poklademe uvařenou kapustu, uzené maso nebo slaninu, nakrájenou na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev, nahrubo nastrouhanou cihlu a na kolečka nakrájený pórek., opepříme a přikryjeme druhou vrstvou pokrájených brambor . Opět osolíme a zalijeme smetanou. Pokud nepoužijeme smetanu, tak v mléce rozkvedláme vajíčka . Zapékáme v troubě dozlatova.
Porce: 3