Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2010

Ostrá kuřecí

31. května 2010 v 14:33 | Jana H. |  Polévky

Ostrá kuřecí

                                                                                                           Ostrá kuřecí                                                                                                        
1 kuřecí stehýnko
1 mražená babiččina směs
½ lžičky pálivé papriky
chilli papričky podle chuti
3 lžíce sojové omáčky
2 stroužky česneku
sůl
1 lžíce škrobu
zelená petrželka

Do hrnce dáme omyté kuřecí stehýnko , přidáme celý sáček babiččiny směsy, nakrájený česnek a papriku, zalijeme asi 1,5 - 2l vody a vaříme doměkka. Když je maso měkké, vyndáme na talířek a obereme. Maso roztrháme na menší kousky, přidáme chilli papričku  a vložíme zpátky do hrnce .Ve 200 ml vody rozmícháme škrob a vlijeme za stálého míchání do polévky a krátce povaříme. Dochutíme sojovou omáčkou a troškou solí. Ale to už každý podle své chuti.
Poznámka: kdo chce, může přidat žampiony

Lehká stracciatella

28. května 2010 v 5:10 | Jana H. |  Moučníky

Lehká stracciatella

                                                                                                           
Lehká Straciatella
Na piškot
3 vejce
60 g krupičkového cukru
60 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
20 g kakaa
2 polévkové lžíce oleje



Krém
500 ml velkého, smetanového jogurtu Hollandia
3 vanilkové cukry
1 želatinový ztužovač za studena
500 ml šlehačky
2 ztužovače do šlehačky
100 g hořké čokolády
100 g Margot čokolády nebo 50 g hořké

Žloutky spolu s cukrem ušleháme do pěny a přidáváme olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a zamícháme se žloutky. Nakonec zlehka zamícháme sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Přendáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 10 mnut. Musíme hlídat. Po upečení necháme korpus vychladnout. Ve větší misce smícháme jogurty s vanilkovými cukry. V menší misce si podle návodu na sáčku připravíme želatinový ztužovač, k němu   přidáme asi 2 lžíce jogurtu, zašleháme a vlijeme ke zbytku jogurtu. Šlehačky vyšleháme spolu se ztužovači a přidáme k do misky k jogurtu. 100 g hořké čokolády nastrouháme najemno a zamícháme do krému.
Krémem pokryjeme piškotový korpus, navrch nastrouháme čokoládu Margot nebo 50 g hořké čokolády a dáme do lednice vychladit, nejlépe přes noc.
Zdroj: www.mimibazar.cz - mírně upraveno.

Játrová omáčka

25. května 2010 v 8:02 | Jana H. |  Vnitřnosti

Játrová omáčka

                                                                                                            
Játrová omáčka
500 g vepřových jater
olej
1 velká cibule
pepř
sůl
hladká mouka na zahuštění

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájená játra, opepříme a necháme dusit ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, podle potřeby podléváme vodou a dusíme doměkka.
Hladkou mouku rozmícháme asi ve 300 ml vody a za stálého míchání vlijeme na játra. Necháme chvilku povařit a odstavíme z ohně. Dochutíme solí.
Podáváme s rýží nebo knedlíky.
Porce: 3

Pečený hejk

21. května 2010 v 5:36 | Jana H. |  Ryby

Pečený hejk

                                                                                                             
Pečený hejk
1 hejk větší nebo 2 menší
2 lžíce másla
kmín
sůl
bylinky podle chuti
pár kapek citrónové šťávy

Rozmraženého hejka omyjeme a osušíme. Osolíme, okmínujeme, pokapeme citrónem a dáme do zapékací misky na rozpuštěné máslo. Pečeme v troubě asi 30 minut na 170 stupňů v horkovzdušné troubě. Teplotu a délku pečení si musíte hlídat podle druhu trouby.
                                                                                  
Pečený hejk 1

Po upečení rozřízneme hejka na hřbetu a vyndáme celou páteř. Jde to velice dobře.
Podáváme s brambory.
Poznámka: nejdříve musíme pořádně vyříznout ploutve na hřbetě a břichu, tam jsou kostičky. Jinak hejk žádné kosti nemá,má jemné maso, u nás oblíbená ryba.   
Porce: 2

Selský talíř

20. května 2010 v 8:44 | Jana H. |  Vepřové maso

Selský talíř

                                                                                                             
Selský talíř
400 g vepřové plece
2 kuřecí stehýnka
2 paprikové nebo podobné klobásy
300 g uzeného bůčku
1 cibule
1 kysané zelí
350 g špenátu nebo 1 kysané červené zelí
olej nebo trošku sádla

Kuřecí stehýnka v kloubu rozřízneme. Vepřové plecko a stehýnka osolíme a okmínujeme.
Do pekáčku dáme trošku oleje nebo vymyžeme sádlem.  Na něj dáme nakrájenou cibuli a poskládáme vepřové maso a kuřecí stehýnka. Podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct. Asi v polovině pečení přidáme uzený bůček. Klobásy rozpůlíme, nařežeme na ježka a
těsně před koncem pečení přidáme k masu, aby se opekly .
Zelí a špenát si uděláme podle toho jak jsme zvyklí.
Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.
Podle potřeby maso podléváme, abychom měli dobrý sosík, který můžeme zahustit hladkou moukou, podlít vodou a nechat povařit.
Porce: 4

Dršťková

18. května 2010 v 11:14 | Jana H. |  Polévky

Dršťková

                                                                                                            
Dršťková
1000 g uvařených drštěk
1 větší cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce mleté papriky
1/2 lžičky pepře
½ lžičky kmínu
majoránka
sůl
olej
asi 3 lžíce hladké mouky na jíšku

Na olej dáme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli Zasypeme mletou paprikou,vložíme uvařené a pokrájené dršťky na nudličky a zalijeme vodou. Přidáme kmín, pepř a přivedeme k varu. Mezi tím si připravíme jíšku. Po chvilce vaření přidáme jíšku a pořádně promícháme, aby se nám neudělaly žmolečky a povaříme asi 10 minut.
Na závěr dáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl. Kdo chce, může si přidat polévkové koření.
Poznámka: pokud máme mražené dršťky, necháme rozmrazit . Pokud máme syrové,pořádně propereme pod vodou, dáme do tlakového hrnce, přivedeme k varu, zeslabíme oheň a necháme vařit hodinu. Potom slijeme vodu, dáme čistou a znovu vaříme hodinu. Znovu slijeme a dáme třetí vodu, opět vaříme hodinu, ale vodu už nevylíváme, ale z této třetí vody vaříme polévku. Dršťky vyjmeme, necháme vychladnout a pak krájíme slabší nudličky.
Z 1000 g drštěk jsem měla asi 3 litry polévky.

Drůbeží guláš s hlívou ústřičnou

14. května 2010 v 19:51 | Jana H. |  Vnitřnosti

Drůbeží  guláš s hlívou ústřičnou

                                                                                                            
Drůbeží guláš s hlívou ústřičnou
500 g drůbežích jater
300 g hlívy ústřičné
1 větší cibule
1 lžička mleté papriky
chilli koření podle chuti
2 stroužky česneku
pepř
olej
2 lžíce kečupu
sůl
½ čerstvé červené papriky

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli , pokrájená játra a nakrájenou hlívu, přidáme mletou papriku, chilli, pepř, prolisovaný česnek, kečup a chvilku restujeme. Zalijeme trošku vodou a necháme dusit. Před dokončením vložíme na menší kostičky nakrájenou papriku a dodusíme. Osolíme a podáváme s rýží nebo knedlíkem.
Porce: 2 - 3

Helenské rohlíčky

11. května 2010 v 20:05 | Jana H. |  Moučníky

Helenské rohlíčky

                                                                                                             
Helénské rohlíčky
Těsto: 500 g hladké mouky
75 g másla
50 g sádla
100 g krupicového cukru
půl lžičky soli
kůra z půlky citronu
25 g kvasnic
250 ml mléka
1 vejce na potření
Náplň: instantní kakao, kokos, nastrouhaná čokoláda
Rozvar:75 ml vody, 2 sáčky vanilkového cukru

Do mouky přidáme změklé máslo a sádlo, rozžmouláme, aby nezůstaly kousky tuku. Přidáme sůl, cukr , kůru z citronu a promícháme. Uprostřed uděláme důlek a do něho přidáme rozdrobené kvasnice, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Když máme hotový kvásek, přilijeme zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme vykynout.Po vykynutí odebíráme kousky, necháme chvilku ještě kynout a pak vyvalujeme delší oválky. Posypeme náplní, smotáme do rohlíčků. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem v rozehřáté troubě pečeme dozlatova asi na 180 stupňů. Záleží na troubě, já mám horkovzduch.
Během pečení si svaříme vodu s vanilkovým cukrem. Po vytažení plechu z trouby ihned potíráme rozvarem.
Poznámka: já jsem pekla s náplní krupičkový cukr s kakaem. Toto je poloviční dávka.
Zdroj: www. mamincinyrecepty.cz

Škvarková pomazánka

8. května 2010 v 6:06 | Jana H. |  Ostatní

Škvarková pomazánka

250 g škvarků
2 větší sladkokyselé okurky
1 malá cibule
2 stroužky česneku
sůl podle potřeby
pepř
1 - 2 lžíce majolky
1 lžíce plnotučné hořčice
asi 2 lžíce láku z okurek




Škvarky umeleme na masové strojku spolu s cibulí, okurkami a česnekem. Pak přidáme pepř, hořčici, lák a majolku, pořádně promícháme, osolíme a mažeme na chléb.

Kapustová s rýží

8. května 2010 v 5:57 | Jana H. |  Polévky

Kapustová s rýží

                                                                                                            
Kapustová s rýží
¼ menší kapusty
hrst rýže
mrkev
celer
petržel
1 malá cibule
1 lžíce másla
sůl
pepř
špetka mleté papriky
2 stroužky česneku
1 bujónová kostka

Do hrnce na rozpuštěné máslo dáme nakrájenou cibuli,  nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, papriku a rýži a chvilku restujeme. Pak přidáme na nudličky nakrájenou kapustu, zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme bujónovou kostku a vaříme až je rýže uvařená. Na závěr přidáme prolisovaný česnek, chvilku povaříme a dochutíme solí a pepřem.
Z uvedené množství jsou asi 2 l polévky.
Porce: 4

Kořeněné vepřové kostky

4. května 2010 v 11:09 | Jana H. |  Vepřové maso

Kořeněné vepřové kostky

                                                                                                            
Kořeněné vepřové kostky
500 g vepřového plecka
sůl
¼ lžičky mletého nového
koření
½ lžičky pepř
½ lžičky tymián
kmín
½ lžičky majoránky
¼ citrónové kůry
2 větší cibule
olej
5 stroužků česneku

Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na menší kostky a česnek na plátky. Dáme na olej, přidáme všechno koření kromě majoránky a necháme dusit ve vlastní šťávě. Když je maso měkké, přidáme majoránku a podle potřeby dochutíme.
Pokud bychom měli sos řídký, můžeme zahustit hladkou mouku.
Podáváme s knedlíky nebo brambory a špenátem.
Porce: 4
Zdroj: www.ceskahospodynka.cz mírně upraveno

Kuře na zázvoru a jogurtu

4. května 2010 v 11:03 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na zázvoru a jogurtu

                                                                                                            
Kuře na zázvoru s jogurtem
1 kuře
sůl
kousek čerstvého zázvoru
4 stroužky česneku
pepř
4 vrchovaté lžíce smetanového jogurtu
kari koření
2 větší cibule
olej

Do zapékací misky dáme olej a cibuli, naporcované kuře okořeníme a osolíme , přidáme na malé kostičky nakrájený zázvor.
Do jogurtu zamícháme sůl, nakrájený česnek a potřeme kuře. Dáme do trouby péct. Podle potřeby podlijeme trošku vodou.
Podáváme s rýží.
Porce: 4