Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Duben 2010

Papoušek

30. dubna 2010 v 11:28 | Jana H. |  Moučníky

Papoušek

                                                                                                            
Papoušek
5 vajec
250 g krupičkového cukru
300 g másla
300 g polohrubé mouky
1 šlehačka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový pudink
1 čokoládový nebo kakaový pudink
1 jahodový nebo malinový pudink

Máslo s cukrem šleháme a postupně přidáváme vajíčka. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a všechno zalijeme šlehačkou. Promícháme a těsto rozdělíme na tři díly. Do jednoho přidáme vanilkový, do druhého kakaový a do třetího jahodový pudink. Pořádně promícháme a střídavě klademe lžící na plech s pečícím papírem. Jak bude buchta vysoká, záleží na velikosti plechu. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 25 minut a v menším pekáčku o rozměrech 20 x 30 cm.
Kdo chce, může polít rumovou nebo citrónovou polevou.

Zapečené brambory s mozzarelou

27. dubna 2010 v 16:53 | Jana H. |  Levné pokrmy

Zapečené brambory s mozzarelou

                                                                                                            
Zapečené brambory s mozzarelou
400 g uvařených brambor
200 g měkkého salámu nebo uzeného masa
1 mozzarela
kousek pórku
sůl
pepř
1 lžíce směsi osmi bylinek
olej

Den dopředu uvařené brambory oloupeme a pomocí kráječe na vajíčka nakrájíme na plátky. Na dno zapékací misky nalijeme trošku oleje a poklademe půlkou brambor. Osolíme a opepříme. Na ně dáme na kostičky nakrájený salám nebo uzené maso, přidáme na plátky nakrájený pórek a na slabší plátky nakrájenou mozzarelu, posypeme 1 lžící směsi bylinek. Poklademe druhou půlkou brambor, znovu osolíme a opepříme a dáme zapéct dozlatova.
Porce: 2                                                                       

Směs bylinek jsem koupila v Kauflandu, je zmražená.

Vepřové srdíčko Mexiko

27. dubna 2010 v 16:17 | Jana H. |  Vnitřnosti

Vepřové srdíčko Mexiko

                                                                                                           
Vepřové srdíčko Mexiko
1 vepřové srdíčko
1 konzerva červených fazolí
1 malá konzerva kukuřice
1 větší cibule
sůl
olej
pepř
chilli koření
červená mletá paprika

Očištěné srdíčko nakrájíme na nudličky a dáme na olej spolu s nakrájenou cibulí. Přidáme papriku, pepř a chilli a dusíme doměka. Podléváme vodou podle potřeby, aby se nám směs nepřipalovala. Na závěr přidáme fazole, kukuřici a osolíme.
Podáváme s rýží.
Porce: 2 - 3

Guláš z trouby

21. dubna 2010 v 10:21 | Jana H. |  Vepřové maso

Guláš z trouby

                                                                                                            
Guláš z trouby
300 g vepřového masa
1 větší cibule
mletá paprika
3 lžíce kečupu
sůl
pepř
bobkový list
2 stroužky česneku
1 krajíček chleba na zahuštění

Cibuli nakrájenou na kolečka vložíme do zapékací misky nebo malého pekáčku, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme,přidáme mletou papriku, bobkový list,kečup a promícháme. Podlijeme trošku vodou vodou, ale počítáme s tím, že nám cibule pustí šťávu. Přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečení trvá asi hodinu, ale záleží na mase. Já jsem guláš hlídala, aby se mi nepřipálil. Když je maso měkké , přidáme rozdrobený chleba, pokud bude potřeba malinko podlijeme vodou a ještě dáme do trouby asi na 15 minut podusit. Chleba nám guláš zahustí.
Podáváme s knedlíkem nebo rýží.
Porce: 2

Hodolanská omáčka

21. dubna 2010 v 10:17 | Jana H. |  Levné pokrmy

Hodolanská omáčka

                                                                                                            
Hodolanská omáčka
4 větší brambory
2 nožička párků nebo klobásy
1bujónová kostka
ocet
majoránka
pepř
1 větší cibule
sůl
nové koření
bobkový list
150 ml zakysané smetany
olej
máslo a hladká mouka na jíšku

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli
a na kostičky nakrájené brambory, zalijeme ¾ - 1 l vody, přidáme, bujónovou kostku , bobkový list, nové koření, pepř a přivedeme k varu. Až jsou brambory skoro měkké, přidáme na kolečka nakrájený párek nebo klobásu. Z másla a hladké mouky si uděláme jíšku, přidáme do brambor a chvilku povaříme. Na závěr přimícháme zakysanou smetanu, asi 1 lžíci octa a majoránku.
Podáváme s pečivem.
Porce: 2 - 3
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz - mírně upraveno

Piškotová roláda se šlehačkou

18. dubna 2010 v 8:24 | Jana H. |  Moučníky

Piškotová roláda se šlehačkou

                                                                                                            
Piškotová roláda
4 vajíčka
3 lžíce krupičkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání plechu
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače do šlehačky

Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do pěny. Pak přidáme mouku a zlehka zamícháme ušlehaný sníh.   Těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech, dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme asi 8 - 10 minut podle typu trouby, ale těsto by mělo zůstat světlé, lépe se roluje. Po upečení vyklopíme na pomoučenou utěrku, zarolujeme a necháme vychladnout. Ušleháme si šlehačky se ztužovačem, pomažeme rozbalenou roládu a znovu zavineme. Ozdobíme a dáme na chvilku do ledničky ztuhnout.

Dalmatské čufty

17. dubna 2010 v 6:15 | Jana H. |  Mleté maso
Na čufty:
300 g mletého masa
sůl
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 vajíčko
pepř
4 lžíce mléka
strouhanka na zahuštěné
olej

Na omáčku:
Olej
1 malý protlak
1 větší cibule
pepř
5 kuliček celého nového koření
bobkový list
½ lžičky tymiánu
1 lžička mleté papriky
2 sladkokyselé okurky
1 velké husté lečo nebo
3 rajčata a 2 zelené papriky
1 malý ster. hrášek
sůl
olej
100 ml smetany

Z mletého masa a ostatních surovin vypracujeme těsto jako na sekanou. Děláme kuličky asi o průměru 4 cm. Dáme na plech s pečícím papírem, který jsme pomazali olejem a dáme do trouby péct.
Na pánev nalijeme trošku oleje, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, pepř, nové koření, bobkový list, mletou papriku, tymián , lečo nebo zelené papriky nakrájené na nudličky a rajčata nakrájená na menší kousky a necháme dusit. Po chvilce dušení vložíme na nudličky nakrájené okurky a dusíme doměkka. Na závěr osolíme, přidáme hrášek, zamícháme smetanu, přidáme upečené čufty a krátce povaříme.
Podáváme s rýží.
Porce: 3

Rohlíkové placičky s tofu

14. dubna 2010 v 20:05 | Jana H. |  Levné pokrmy

Rohlíkové placičky s tofu

                                                                                                           
Rohlíkové placičky s tofu
3 starší rohlíky
150 g sýra tofu
2 vajíčka
4 lžíce polohrubé mouky
100 ml mléka
sůl
pepř
majoránka
olej
strouhanka

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme rozdrobený sýr Tofu,pepř, majoránku, trošku soli, vajíčka, mouku a rukama prohněteme a spojíme. Pokud je těsto řidší, přidáme podle potřeby mouku. Rukama tvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a dáme na olej smažit. Smažíme
z obou stran dozlatova.
Z uvedené množství surovin jsem měla 6 placiček.
Můžeme podávat buď samotné se zeleninovým salátem
nebo s brambory či bramborovou kaší.

Rebarborové řezy

13. dubna 2010 v 8:28 | Jana H. |  Moučníky

Rebarborové řezy

                                                                                                            
Rebarborové řezy
Křehké těsto:
350 g polohrubé
mouky
½ sáčku prášku do pečiva
70 g
moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla nebo Hery
3 lžíce mléka
1 vejce

Piškotové těsto:
4 vejce
120 g krupičkového cukru
150 g hrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva
1 vanilkový cukr

Náplň:
500 g oloupané rebarbory
150 g krupičkového cukru
skořice

Všechny ingredience na křehké těsto zpracujeme
a vyválíme placku a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme do zezlátnutí krajů a vyndáme z trouby. Poklademe očištěnou a na kousky nakrájenou rebarborou, posypeme cukrem a skořicí. Vejce vyšleháme spolu s cukrem do pěny, přidáme hrubou mouku s práškem do pečiva
a vylijeme na rebarboru. Dáme do trouby dopéct.
Pečeme asi na 160 stupňů v horkovzdušné troubě.
Zdroj: www.mimibazar.cz

Bělehradské maso

10. dubna 2010 v 19:55 | Jana H. |  Vepřové maso

Bělehradské maso

500 g vepřového plecka
1 velké husté lečo ne vodovaté
1 větší cibule
4 stroužky česneku
½ lžičky mleté papriky
pepř
sůl
½ lžičky čubrici
olej

Na olej dáme na kostičky pokrájenou cibuli a maso. Osolíme, přidáme papriku, čubricu, pepř a necháme dusit ve vlastní šťávě. Pokud je potřeba mírně podlijeme vodou a dusíme . V půlce dušení přidáme lečo a na krájený česnek a dodusíme.
Podáváme s rýží.
Porce: 3 - 4

Zelovka s mrkví a anglickou slaninou

9. dubna 2010 v 6:39 | Jana H. |  Polévky

Zelovka s mrkví a anglickou slaninou

300 g kysaného zelí
1 větší mrkev
200 g anglické slaniny
1 větší cibule
1 zeleninová bujónová kostka
150 g smetany
bobkový list
pepř
nové koření
sůl
olej
hladká mouka na zahuštění

Na olej dáme nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a necháme chvilku restovat. Přidáme pokrájené zelí, bujónovou kostku, pepř, 3 kuličky nového koření , bobkový list , zalijeme vodou a vaříme doměkka. V trošce vody rozmícháme 1 zarovnanou lžíci hladké mouky, zavaříme do polévky. Na závěr zjemníme smetanou. Osolíme podle chuti, anglická slanina je již slaná.
Z uvedeného množství jsou necelé 2 l polévky.

Pro inspiraci - jednohubky, obložené vejce

8. dubna 2010 v 8:21 | Jana H. |  Ostatní



Jednohubky pro inspiraci

různé pomazánky
salám
okurky
















Obložené vejce

Žloutkové věnečky

6. dubna 2010 v 9:45 | Jana H. |  Moučníky

Žloutkové věnečky

                                                                                                           
Žloutkové věnečky
140 g hrubé mouky
70 g másla
3 vejce
250 ml vody
špetka soli
                      
Krém: 250 ml mléka
2
lžíce polohrubé mouky
2 žloutky
1 vanilkový cukr
2 vrchovaté lžíce moučkového
cukru nebo podle chuti
půlka másla                                                                
Žloutkové pusinky
1 lžíce rumu
                                                                               
Vodu, sůl a máslo uvedeme do varu, vsypeme všechnu mouku a mícháme, až nám vznikne hladká nelepící
hrouda. Hrnek znovu zahřejeme, aby se mouka propařila. Těsto dáme do mísy a necháme prochladnout. Potom postupně vmícháme postupně vejce. Na plechu s pečícím papírem stříkáme ozdobnou trubičkou věnečky nebo jiné tvary. Pekla jsem na 160 stupňů v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Ještě vlažné věnečky rozkrojíme a po vychladnutí plníme.
Krém: v mléce rozmícháme mouku a žloutky, přidáme vanilkový cukr a uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout a postupně zašleháváme do másla s moučkovým cukrem a rumem.

Piškotový chlebíček

6. dubna 2010 v 9:39 | Jana H. |  Moučníky

Piškotový chlebíček

                                                                                                            
Piškotový chlebíček
3 vejce
2 lžíce krupičkového cukru
3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
tuk na vymazání formy
hrubá mouky na vysypání formy


Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Cukr spolu se žloutky vyšleháme, pak přidáme mouku a zlehka zamícháme sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané
formy na srnčí hřbet . Pečeme na 140 stupňů v horkovzdušné troubě. Zkoušíme špejlí. Když je těsto upečené, necháme chvilku odpočinout, pak vyklepneme na prkénko nebo mřížku a necháme vychladnout. Po vychladnutí krájíme na žebra a slepujeme buď jen šlehačkou nebo oblíbeným krémem.
Zdobíme ovocem.