Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Březen 2010

Bramborový nákyp

30. března 2010 v 11:48 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramborový nákyp

                                                                                                           
Bramborový nákyp
1200 g brambor
500 g mletého masa
500 g kysaného zelí
250 - 300 ml smetany
trošku oleje
Do mletého masa: sůl
pepř
majoránka
1 vejce
mléko
strouhanka

Do mletého masa přidáme všechny suroviny a vypracujeme vláčné těsto.
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelí pokrájíme na menší kousky.
Do zapékací mísy dáme trošku oleje a vrstvíme brambory,osolíme pak
mleté maso, zelí a pokračujeme bramborami . Kolik vrstev si uděláme záleží na množství surovin. Končíme ale vždy bramborami. Na závěr celé zalijeme smetanou. Pečeme asi na 160 stupňů v horkovzdušné troubě dozlatova.
Zdroj: www.ekucharka.net - hlavní jídla

Bramborák s kysaným zelím

30. března 2010 v 11:44 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramborák s kysaným zelím

                                                                                                           
Bramborák s kysaným zelím
8 větších brambor
300 g kysaného zelí
200 g anglické slaniny
1 vejce
2 cibule
česnek podle chuti - dávám skoro celou paličku
sůl
pepř
majoránka
kmín
polohrubá mouka na zahuštění
olej na smažení

Brambory oloupeme na nastrouháme najemno. Já to dělám na robotu. Cibuli s česnekem rovněž strouhám na robotu. Do tohoto těsta přidáme sůl, pepř, kmín, vejce, majoránku, pokrájené zelí, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Promícháme a přidáváme tolik mouky, abychom měli těsto " tak akorát" ne husté ale také ne řídké.Na pánev dáme trošku oleje, necháme rozhřát a lžící klademe těsto , které rozetřeme po pánvi. Smažíme z obou stran dozlatova.

Ovocná buchta s drobenkou

28. března 2010 v 15:13 | Jana H. |  Moučníky

Ovocná buchta s drobenkou

                                                                                                            
Ovocná buchta s drobenkou
2 skleničky polohrubé mouky
1 sklenička krupicového cukru
½ skleničky oleje
1 sklenička kysaného mléka nebo podmáslí
1 vejce
1 prášek do pečiva
ovoce čerstvé nebo mražené
drobenka

Z mouky, cukru oleje, vejce, mléka a prášku do pečiva umícháme těsto a vlijeme na plech s vyložený pečícím papírem. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou a pečeme asi na 170 stupňů v horkovzdušné troubě dozlatova.

Pudinkové řezy s meruňkami

28. března 2010 v 14:41 | Jana H. |  Moučníky

Pudinkové řezy s meruňkami

                                                                                                            
Pudinkové řezy s meruňkami
1 listové těsto - 400 g
1 l mléka
3 vanilkové pudinky
3 lžíce cukru
1 sáček piškotů - 240 g
asi 750 g meruněk

Nejdříve si uvaříme pudink a za stálého promíchávání
necháme trošku vychladnout.
Jeden plát listového těsta rozválíme na velikost plechu 30 x 40 cm a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Poklademe piškoty jeden vedle druhého. Na piškoty rozetřeme polovinu pudinku a poklademe meruňkami. Vylijeme zbytek pudinku a pěkně rozetřeme po celém plechu. Vyválíme druhou placku listové těsta a přikryjeme jí pudink.
Pečeme asi na 170 stupňů v horkovzdušné troubě dozlatova. Necháme vychladnout a dáme asi na dvě hodinky do ledničky zatuhnout.
Poznámka: dělala jsem z mražených meruněk a nenechávala rozmrazit.
Zdroj: kamarádka Zdena

Jednohubky s olivou a klobáskou

26. března 2010 v 15:16 | Jana H. |  Ostatní

Jednohubky s olivou a klobáskou
1 balení oliv s papričkou
1 větší pikantní klobása
1 pomazánkové máslo s příchutí nivy

Rohlíky nebo bagetu si nakrájíme na plátky a namažeme máslem. Zdobíme na plátky nakrájenou klobáskou a olivou.
Rychlé, jednoduché a dobré.
Pro inspiraci.

Brokolicová se žampiony

26. března 2010 v 15:07 | Jana H. |  Polévky

Brokolicová se žampiony

                                                                                                            
Brokolicová se žampiony
300 g brokolice
150 g žampionů
1 cibule
3 větší stroužky česneku
olej
sůl
1 bujónová kostka
pepř mléko nebo smetana
hladká mouka na zahuštění

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme omytou, na růžičky rozebranou brokolici, bujónovou kostku , na plátky nakrájený česnek ,zalijeme vodou a vaříme. Může se přidat i košťál. Asi v půlce vaření, odstavíme z ohně a rozmixujeme. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a vaříme ještě asi 10 minut . V mléce nebo ve smetaně si rozmícháme asi 1,5 lžíce hladké mouky a zavaříme do polévky. Chvilku povaříme, osolíme a opepříme a můžeme podávat.
Z uvedeného množství je asi 1,5 l polévky.

Morková se sýrovými knedlíčky

26. března 2010 v 14:50 | Jana H. |  Polévky

Morková se sýrovými knedlíčky

                                                                                                            Morková se sýrovými knedlíčky
3 morkové kosti
1 mražená zelenina -babiččina směs
sůl
trošku vegety

Na knedlíčky:
120 g cihly
1 vajíčko
strouhanka na
pepř
asi 2 lžíce vody

Do vroucí vody dáme kosti, vsypeme zeleninovou směs a vaříme doměkka.
Mezi tím si připravíme knedlíčky. Cihlu nastrouháme najemno, přidáme vejce, bylinky, pepř, vodu a tolik strouhanky, aby se těsto pěkně zahustilo. Rukama pořádně propracujeme, aby se ingredience spojily a šly tvořit knedlíčky. Z polévky odstraníme kosti, vložíme knedlíčky a asi 5 minut povaříme. Dochutíme solí nebo vegetou.

Jarní zeleninový aspik

24. března 2010 v 17:27 | Jana H. |  Ostatní

Jarní zeleninový aspik

3 vejce uvařená natvrdo
1 směs Mexiko od Bonduelle
1 větší mrkev
1 malá brokolice
4 žampiony
½ červené a zelené papriky
4 lžíce majolky
2 sáčky želatiny na vajíčkovou tlačenku po 300 ml nálevu
2 zeleninové bujónové kostky
trošku soli a pepře

Mrkev , rozebranou brokolici na malé růžičky, žampiony a papriky dáme na 10 minut povařit a necháme vystydnout. Potom všechno rozkrájíme na menší kousky, přidáme směs Bonduelle,
nakrájená vajíčka, majolku , trošku osolíme a opepříme, zlehka promícháme. Želatinu uvaříme podle návodu na sáčku s bujónovými kostkami a zalijeme zeleninovou směs. Po vychladnutí dáme ztuhnout do ledničky

Fazolačka

24. března 2010 v 14:32 | Jana H. |  Polévky

Fazolačka


Fazolačka
200 g bílých fazolí
2 větší brambory
hrst sušených hub
uzené kosti
sůl
ocet
pepř
150 g zakysané smetany
1 cibule
olej

Den dopředu si namočíme fazole a houby. . Druhý den dáme na olej na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme namočené fazole i s vodou , uzené kosti a přivedeme k varu. Houby scedíme a přidáme k fazolím. V půlce vaření vložíme na kostičky nakrájené brambory a vaříme doměkka. Na závěr osolíme, opepříme a dochutíme octem Zamícháme zakysanou smetanu a chvilku ještě povaříme. Kosti obereme a maso vložíme do polévky.

Tunel s jahodovo-jogurtovým krémem

14. března 2010 v 10:11 | Jana H. |  Moučníky

Tunel s jahodovo-jogurtovým krémem


1 malý sáček piškotů
500 g smetanového jogurtu
200 g jahod
moučkový cukr podle chuti
1 želatinový ztužovač za studena ( Dr. Oetker)

Formu na srnčí hřbet vyložíme folií a po stranách poklademe piškoty.
Do misky dáme jahody a vidličkou je rozmačkáme. Do větší misky vyklepneme jogurt , přidáme cukr a rozmačkané jahody. Podle návodu na sáčku , připravíme ztužovač, zamícháme do jahodové směsi a vlijeme do formy. Krém přikryjeme piškoty , přeložíme folií a dáme do ledničky ztuhnout. Nejlépe do rána.
Poznámka: zmražené jahody jsem nechala povolit a vidličkou rozmačkala.

Trojbarevná buchta

12. března 2010 v 17:41 | Jana H. |  Moučníky

Trojbarevná buchta


Těsto: 6 žloutků
6 bílků na sníh,
4 lžíce krupičkového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 - 2 lžíce kakaa

Vanilková náplň: 1000 ml mléka
2,5 sáčku vanilkového pudinku
cukr podle chuti

Jahodová náplň: 2 více procentní zakysané smetany
250 g jahod
cukr podle chuti
1 ztužovač za studena

Žloutky šleháme spolu s cukrem do pěny. Přidáme mouku, kakao a zlehka zamícháme sníh z bílků. Dáme na plech s vyšším okrajem na pečící papír. Pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 15 - 20 minut. Je-li těsto upečené, zkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout.
Ze 1000 ml mléka a 2,5 sáčků vanilkového pudinku uvaříme klasický pudink a nalijeme na těsto. Zakysané smetany rozmícháme spolu s cukrem . Jahody rozmixujeme přidáme ke smetanám. Podle návodu na sáčku, připravíme ztužovač a zašleháme do jahodové směsí.
Nalijeme na vanilkovou náplň, a dáme do ledničky , nejlépe přes noc, aby pudink a jahodová náplň zatuhla.

Smažený uzený řízek

9. března 2010 v 8:11 | Jana H. |  Vepřové maso

Smažený uzený řízek

4 plátky uzené rolky nebo krkovičky
vajíčko, hladká mouka a strouhanka na obalení
olej na smažení

Plátky masa obalíme v klasickém trojobalu a smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
Porce: 4

Jednoduchý štrůdl

9. března 2010 v 8:01 | Jana H. |  Moučníky

Jednoduchý štrůdl


400 g polohrubé mouky
30 g cukru
80 g másla
1 vejce
125 mléka
¾ prášku do pečiva
1000 g jablek
strouhanka, skořice

Do mísy dáme mouku práškem do pečiva a promícháme. Přidáváme cukr, vejce, rozpuštěné máslo , mléko a vypracujeme těsto. Pokud by bylo těsto řidší, přidáme trošku mouky. Přesuneme na vál a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na 2 - 3 díly, rozválíme na plát, posypeme strouhankou, jabky, kdo chce pocukruje a posypeme skořicí. Zavineme, přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 150 stupních v horkovzdušné troubě dozlatova. Po upečení a vyndání z trouby ihned potřeme mlékem. Těsto bude brzy vláčné.

Hrnková buchta

9. března 2010 v 7:37 | Jana H. |  Moučníky

Hrnková buchta


Těsto: 1 hrnek (250 ml) mléka
3 vejce
0,5 hrnku oleje
1 hrnek cukru
2,5 hrnku polohrubé mouky
3 lžíce kakaa

Náplň: 1000 ml mléka
2 vanilkové pudinky
cukr podle chuti
1200 g jablek a skořice

Nejdříve si uvaříme klasický pudink a nastrouháme nahrubo jablka
Těsto: mléko, vejce, olej a cukr vyšleháme, smícháme s moukou a rozdělíme na dvě části. Do jedné zamícháme kakao a pokud bude těsto tužší , přidáme trošku mléka. Na plech s pečícím papírem vlijeme žluté těsto , poklademe jablky, pocukrujeme a posypeme skořicí .Na jablka nalijeme pudink a přikryjeme kakaovým těstem.
Pečeme při 150 stupních v horkovzdušné troubě asi 35 minut.
Zdroj: www.ekucharka.net, sladké recepty. Recept vložila Jaruš.