Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Únor 2010

Bramborový knedlík s vajíčkem

28. února 2010 v 16:06 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramborový knedlík s vajíčkem


Bramborový knedlík
olej, vajíčka, sůl, pepř
měkký salám
kousek pórku

Bramborový knedlík nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka, salám na kostičky a necháme na oleji opéct. Rozkvedlaná vajíčka vlijeme na knedlíky a necháme srazit. Osolíme, opepříme a podáváme s okurkou. Kdo chce, může si přidat kečup.
Já vím, nic nového, ale i bramborový knedlík lze takto udělat. Můžete si přidat i chilli papričku pro ostřejší chuť. Fantazii se meze nekladou.

Bramborové placičky se salámem

28. února 2010 v 15:49 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramborové placičky se salámem


400 g uvařených brambor
200 g měkkého salámu
1 menší cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka
olej, 1 vajíčko, hladká mouka

Brambory nastrouháme najemno, salám a cibuli nahrubo. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a vajíčko. Propracujeme, přidáme hladkou mouku podle potřeby tak, aby bylo těsto vláčné, ale nelepilo se.
Na vál si dáme trochu mouky na podsypání a vyválíme plát silný asi 4 mm. Pomocí vykrajovátka vykrajujeme kolečka a smažíme na olej z obou stran.
Porce: 2 - 3

Rybí salát

27. února 2010 v 5:54 | Jana H. |  Saláty

Rybí salát


2 větší zavináče
2 nakládané kapie
2 nakládané okurky
3 lžíce majolky
špetka pepře
1 malý hrášek

Zavináče, pokrájíme na nudličky. Na menší kostičky nakrájíme kapii, okurky na slabé plátky,
zelí překrájíme, aby nebylo dlouhé . Přidáme hrášek bez nálevu, majolku ,promícháme a
opepříme. Dochutíme podle své chuti. Podáváme s pečivem.
Porce 2 - 3

Hovězí na osmi bylinkách

24. února 2010 v 9:23 | Jana H. |  Hovězí maso

Hovězí na osmi bylinkách


750 g hovězího masa
2 větší cibule, sůl, pepř, olej
1 - 2 lžíce směsi 8 bylin
150 ml zakysané smetany

Na olej dáme nadrobno nakrájené cibule, přidáme na nudličky nakrájené maso, osolíme opepříme a dusíme, nejprve ve vlastní šťávě a pak , pokud je potřeba, podléváme vodou.
Před dokončením přidáme bylinkovou směs. Na závěr zamícháme zakysanou smetanu, chvilku povaříme .
Podáváme s rýží. Bylinky dají sosu zajímavou příchuť.
Poznámka: já jsem dala 2 lžíce bylinek.
Složení: petržel, šťovík kyselý, řeřicha zahradní, kerblík, pažitka, kopr, brutnák, krkavec menší.
Koupila jsem v Kauflandu.
Porce: 4

Zapražená se zeleninou

24. února 2010 v 8:45 | Jana H. |  Polévky

Zapražená se zeleninou


350 g mražené zeleninové směsi
2 lžíce másla
2 - 3 lžíce dětské krupičky
1 cibule, sůl, pepř
1 - 2 vajíčka

Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme dětskou krupičku, chvilku restujeme a zalijeme asi
1,5 - 2 l vody. Přidáme zeleninovou směs, sůl a pepř a vaříme doměkka. Na závěr vmícháme rozkvedlaná vajíčka.
Porce: 5

Buličí oko

21. února 2010 v 20:13 | Jana H. |  Moučníky

Buličí oko

Na těsto: 500 g hladké mouky
sušené droždí na 500 g mouky
2 žloutky, 2 lžíce krupičkového cukru
3 lžíce oleje, špetka soli
asi 250 - 300 ml vlahého mléka ( podle mouky)
2 lžíce rumu

Na náplň: 650 g tvarohu - kostky, cukr podle chuti, trošku citrónové kůry, 1 lžíce rumu, 1 žloutek, ze tří bílků sníh, meruňky

Do mouky dáme droždí, cukr, sůl, olej, rum, vlahé mléko, žloutky a vypracujeme těsto. Dáme na teplé místo kynout.
Z bílků si uděláme sníh. Tvaroh vyšleháme spolu s cukrem , citónovou kůrou a rumem. Pak přidáme ušlehaný sníh a zamícháme.
Vykynuté těsto si rozdělíme na poloviny, lépe se bude vyvalovat. Z jedné poloviny vyválíme placku a potřeme asi 2 lžícemi tvarohovou náplní.

Svineme jako závin a krájíme kolečka asi 1 cm široká. Dáváme na plech na pečící papír. Půlky meruněk vtlačíme do těsta. Do cukrářského sáčku dáme tvarohovou náplň a naneseme okolo meruněk. Totéž uděláme i s druhou polovinou těsta.
Pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě dozlatova. Hotové oči posypeme vanilkovým cukrem.
Zdroj: recept jsem dostala od sousedky, ale určitě je i na některých webwch

Smažená vepřová játra

20. února 2010 v 6:24 | Jana H. |  Vnitřnosti

500 g vepřových jater
hladká mouka
vajíčko a strouhanka na obalení
olej
sůl

Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Obalíme v mouce, ve vajíčku a strouhance a smažíme na oleji dozlatova. Usmažená játra osolíme a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší. Kdo chce, může si dát i tatarskou omáčku.
Porce: 4

Žampióny s nivou na smetaně

18. února 2010 v 16:32 | Jana H. |  Houby

Žampióny s nivou na smetaně


300 g žampiónů
150 g nivy
1 větší cibule
250 ml smetany
sůl, pepř, olej

Na pánev dáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme na plátky nakrájené žampióny, osolíme, opepříme a necháme dusit. Pokud je potřeba, podlijeme trošku vodou. Když jsou žampióny měkké, a to netrvá dlouho,přidáme nastrouhanou nivu a necháme rozpustit. Na závěr vlijeme smetanu, chvilku povaříme , popřípadě dochutíme.
Podáváme s brambory nebo rýží nebo těstovinami.
Porce: 2

Kuře na leču

18. února 2010 v 16:15 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na leču

1 kuře
1 velké lečo
sůl
pepř
1 lžička červené papriky

Kuře rozporcujeme a dáme do zapékací mísy. Na něj vylijeme velkou skleničku dobrého leča, trošku osolíme , opepříme, přidáme papriku, přikryjeme vrchním dílem a dáme do trouby péct. Asi 15 minut před dokončením pečení, vrchní díl odděláme a necháme dopéct.

Poznámka: pokud nemáme husté lečo, dáme asi 4 zelené papriky nakrájené na proužky a 4 lžíce kečupu. V tom případě, kuře trošku podlijeme vodou.
Řídké, vodovaté lečo nepoužijeme.
Porce: 4

Hovězí pečeně na zelenině

15. února 2010 v 15:38 | Jana H. |  Hovězí maso

Hovězí pečeně na zelenině

750 g zadního hovězího masa
2 větší mrkve
2 větší petržele
půlka menšího celeru
1 větší cibule
asi 6 kuliček nového koření a pepře,bobkový list, sůl, olej

Na olej dáme zprudka ze všech stran osmažit osolené hovězí maso. K masu přidáme na kolečka nakrájené mrkve, petržel, cibuli a celer, osolíme, přidáme koření , podlijeme trošku vodou a necháme dusit.
Dusíme podle kvality masa 1 - 1,5 hodiny. Podle potřeby podléváme vodou. Potom přendáme do trouby až se maso opeče a bude měkké.
Podáváme s brambory nebo bramborovým knedlíkem nebo s noky.
Porce: 4 - 5

Kuře na šlehačce

15. února 2010 v 15:23 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na šlehačce

1 větší kuře
1200 g brambor
500 ml šlehačky
2 stroužky česneku
koření na čínu, sůl

Kuře rozporcujeme na šest porcí, trošku osolíme, přidáme na krájený česnek a posypeme kořením na čínu. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné necelé 5 mm. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem. Na jednu půlku plechu dáme porce kuřete a na druhou na plátky nakrájené brambory.
Osolíme, zalijeme šlehačkami, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct.
Pečeme asi na 180 stupňů v horkovzdušné troubě necelou 1.5 hodinku. Před dopečením odstraníme alobal a necháme kuře i brambory zezlátnout.
Porce: 4 - 5

Křenová omáčka s uzeným masem

11. února 2010 v 16:48 | Jana H. |  Vepřové maso

Křenová omáčka s uzeným masem


500 ml mléka
250 šlehačky
40 g hladké mouky
sůl, asi 100 g křenu
asi 1 lžíce cukru jinak
podle chuti
asi 1 lžička citrónové šťávy

V mléce rozmícháme hladkou mouku a za stálého míchání přivedeme k varu. Chvilku povaříme, vlijeme šlehačku a ještě malinkou chvilku povaříme.
Odstavíme, přidáme najemno nastrouhaný křen, osolíme, ocukrujeme a na závěr zamícháme citrónovou šťávu. Jinak dochutíme podle své chuti.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo brambory a uzeným nebo vařeným hovězím masem.
Porce: asi 4
Zdroj: www.ekucharka.net - Křenová omáčka + video. Lehce upraveno.

Nepečený jablečný dort

11. února 2010 v 15:52 | Jana H. |  Moučníky

Nepečený jablečný dort


6 velkých jablek
1 sáček piškotů ( malý)
2 x 250 ml vody
2 vanilkové pudinky
2 vanilkové cukry
100 g krupičkového cukru nebo podle chuti
špetka skořice

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dáme do kastrolku, přidáme 250 ml vody, vanilkové cukry, krupičkový cukr, skořici a dusíme doměkka. V druhém množství 250 ml vody rozmícháme 2 pudinky a přidáme do kastrolku k jablkám. Necháme chvilku provařit a odstavíme. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou a na dno dáme část jablečné hmoty. Poklademe piškoty, potřeme další vrstvou jablečné hmoty, opět dáme piškoty a na konec zbytek jablečné hmoty. Necháme vychladnout a dáme do lednice, nejlépe přes noc. Můžeme ozdobit šlehačkou nebo smetanovým jogurtem , do kterého zamícháme vanilkový cukr.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
- lehce upravený

Uzená žebírka na zelí

3. února 2010 v 20:11 | Jana H. |  Vepřové maso

Uzená žebírka na zelí


1000 g uzených žeber
1 sklenice kysaného zelí
2 velké cibule, kmín, olej, cukr,sůl

Do pekáčku nalijeme olej, na něj dáme na osminky nakrájené cibule, trošku osolíme. Na cibuli nandáme zelí i lákem, okmínujeme, trošku pocukrujeme. A na konec na zelí dáme uzená žebra. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Pečeme asi ¾ hodinky na 150 stupňů v horkovzdušné troubě.Pokud je potřeba podléváme trošku vodou. Podáváme s chlebem.
Porce: 2 - 3

Rohlíkové placičky se sýrem a tvarohem

3. února 2010 v 13:04 | Jana H. |  Levné pokrmy

1,5 staršího rohlíku nebo 1 houska
2 vejce
2 lžíce tvarohu
00 g cihly
sůl
pepř
2 vrchovaté lžíce natě z jarní cibulky
olej na smažení
strouhanka na obalení

Rohlík nebo housku nakrájíme na malé kostičky asi 5 x 5 mm a dáme do misky. Pak přidáme nastrouhanou cihlu, tvaroh , sůl, pepř, vajíčka a zelenou nať z cibulky a pořádně propracujeme tak, až se všechny ingredience spojí..
Necháme chvilku odstát až rohlíky nasáknou vlhkost. . Pak tvoříme placičky ve velikosti karbanátků, pořádně obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji.
Porce: 2
Inspirace: www.ekucharka.net, slané pečené, autorka Lenka 24.

Vepřové plátky na houbách

3. února 2010 v 10:16 | Jana H. |  Vepřové maso

Vepřové plátky na houbách


4 vepřové plátky
300 g hub nebo žampionů
2 cibule
sůl
pepř
hořčice plnotučná
olej
hladká nebo polohrubá mouka
250 ml smetany

Plátky masa naklepeme, osolíme opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Obalíme z obou stran v mouce a dáme na rozpálený olej opéct z obou stran. Přendáme na talířek a na výpek dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Vložíme plátky masa, podlijeme trošku vodou a dusíme. Podléváme podle potřeby. Když je maso poloměkké, přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme doměkka. Na závěr vlijeme smetanu a necháme chvilku povařit .
Podáváme s brambory, rýží, jak kdo má rád.
Porce: 4

Bramborové placičky s tvarohem

3. února 2010 v 10:02 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramborové placičky s tvarohem


5 středně velkých uvařených brambor
1 vejce
asi 150 g tvarohu
asi 150 g polohrubé mouky
sůl, olej na smažení

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno Do brambor přidáme tvaroh, sůl, vejce a vypracujeme vláčné těsto. Vál si posypeme polohrubou moukou, aby se nám těsto nelepilo. Vyválíme plát silný asi 3 - 4 mm vykrajujeme kolečka, třeba pomocí skleničky Smažíme
na oleji z obou stran dozlatova.
Poznámka: mouku přidáváme podle potřeby, gramáž je orientační.
Porce: 2
Zdroj: www.ekucharka.net , pod stejným názvem + video.