Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Krkonošské kyselo

24. ledna 2010 v 11:50 | Jana H. |  Polévky

Krkonošské kyselo


200 g chlebového kvásku
2 - 3 velké hrsti sušených hub
1 větší cibule, 4 vajíčka, sádlo
kmín, mléko, sůl
asi 500 g brambor

Kvásek a houby zalijeme asi 500 ml vody a necháme namočené nejlépe přes noc, samozřejmě zvlášť houby a kvásek. Druhý den dáme do 1 l vody vařit houby i s vodou, ve které se namáčely, přidáme kmín a vaříme doměkka..
Na sádlo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Jakmile je cibule usmažená, rozklepneme vajíčka a necháme srazit Když jsou houby měkké, vlijeme rozkvedlaný kvásek, asi 500 ml mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme smažená vajíčka, promícháme, ještě chvilku povaříme a odstavíme z ohně. Osolíme a podáváme s brambory, které jsme si uvařili ve slupce, oloupané dáváme na jednotlivé talíře a zalijeme kyselem.
Asi 3 l polévky.
Poznámka: kdo chce, může přidat ještě smetanu pro zjemnění.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Věruše Věruše | 24. ledna 2010 v 17:38 | Reagovat

Čauky Jani, tak tohle u nás letí. Dělám jí dost často. Je to teda mňamka, že? A aby to nebylo tak fádní (když jí máme častěji), přidávám do ní občas ještě čerstvý kopr a pak z toho mám "kyselokulajdu". Tahle polévka je moc vděčná a jde na dračku. Měj se Věruše :-)

2 Barnabášek Barnabášek | 24. ledna 2010 v 17:44 | Reagovat

Smetana tam nepatří to už není kyselo. To už si raději udělám "mlíkačku" Hlavně musí být husté, hodně hub.  :D  :D

3 Jana H. Jana H. | 24. ledna 2010 v 18:54 | Reagovat

Bárny, na tebe jsem čekala, až mi poradíš. :-P  :-D  :-) A hustý musí být, to je jasný, ale záleží na kvásku.
;-)  :-?  ???
Věruško, někde jsem četla, že si do něj dávají kopr.  Pá. :-P  :-)  ;-)

4 Barnabášek Barnabášek | 25. ledna 2010 v 22:51 | Reagovat

:-D  :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama