Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Leden 2010

Hlíva ústřičná na smetaně

31. ledna 2010 v 9:12 | Jana H. |  Houby

Hlíva ústřičná na smetaně
                                                                                                             
Hlíva ústřičná na smetaně

500 g hlívy ústřičné
1 větší cibule
špetka papriky
sůl
pepř
olej
smetana na šlehání

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou hlívu. Osolíme opepříme , přidáme špetku červené papriky, podlijeme trošku vodou a necháme dusit doměkka. Když je hlíva měkká, zalijeme smetanou, chvilku povaříme, popřípadě dochutíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo brambory.
Poznámka: kdo chce více omáčky přidá do smetany trošku hladké mouky
Porce: 4

Čínské placičky z hlívy ústřičné

31. ledna 2010 v 9:01 | Jana H. |  Houby


500 g hlívy ústřičné
1 střední cibule, sůl, pepř
1 lžička koření na čínu
1 lžíce husté sojové omáčky
olej, 1,5 lžíce škrobové moučky
1 vejce, 2 - 3 stroužky česneku

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a na větší kousky nakrájenou hlívu Orestujeme a necháme za stálého míchání asi 15 minut dusit. Po 15 minutách přendáme do misky a necháme vychladnout. Do vychladlé hlívy přidáme koření, sojovou omáčku, vejce , posekaný česnek a škrobovou moučku, popřípadě sůl, promícháme. Lžící tvoříme na rozpáleném oleji placičky. Smažíme dozlatova.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
Z uvedeného množství hlívy máme 8 placiček.
Porce: 4

Kuřecí prsa s petrželkovou omáčkou

30. ledna 2010 v 6:51 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuřecí prsa s petrželkovou omáčkou

2 kuřecí prsa
sůl
pepř
kousek pórku
smetana víceprocentní
2 vrchovaté lžíce posekané petrželky
olej

Na olej dáme osolená a opepřená kuřecí prsíčka a rychle opečeme. Přidáme pórek nakrájený na kolečka a dusíme, až je maso měkké. Měkké maso vyjmeme na talíř, do výpeku přidáme nasekanou petrželku, zalijeme smetanou, přidáme maso a ještě krátce povaříme. Pokud je potřeba, dochutíme podle svých chutí. .
Podáváme s brambory.
Porce: 2

Kvasnicová se zeleninou

30. ledna 2010 v 6:41 | Jana H. |  Polévky

Kvasnicová se zeleninou


1 kostka kvasnic
2 lžíce másla
1 - 2 vajíčka
1 - 2 lžíce dětské krupičky
sůl, polévkové koření
pepř, 1 sáček mražené zeleniny na polévku - složení: kořenová zelenina, řapíkatý celer, jarní cibulka i s natí

Na máslo dáme kvasnice a necháme za stálého míchání rozpustit. Pozor, abychom je nepřipálili. Zalijeme asi 2 l vody, přidáme mraženou zeleninu a přivedeme k varu. Když je zelenina měkká, nasypeme dětskou krupičku a chvilku povaříme. Na závěr přidáme rozšlehané vajíčko a necháme srazit. Osolíme, opepříme a dochutíme polévkovým kořením.


Krkonošské kyselo

24. ledna 2010 v 11:50 | Jana H. |  Polévky

Krkonošské kyselo


200 g chlebového kvásku
2 - 3 velké hrsti sušených hub
1 větší cibule, 4 vajíčka, sádlo
kmín, mléko, sůl
asi 500 g brambor

Kvásek a houby zalijeme asi 500 ml vody a necháme namočené nejlépe přes noc, samozřejmě zvlášť houby a kvásek. Druhý den dáme do 1 l vody vařit houby i s vodou, ve které se namáčely, přidáme kmín a vaříme doměkka..
Na sádlo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Jakmile je cibule usmažená, rozklepneme vajíčka a necháme srazit Když jsou houby měkké, vlijeme rozkvedlaný kvásek, asi 500 ml mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme smažená vajíčka, promícháme, ještě chvilku povaříme a odstavíme z ohně. Osolíme a podáváme s brambory, které jsme si uvařili ve slupce, oloupané dáváme na jednotlivé talíře a zalijeme kyselem.
Asi 3 l polévky.
Poznámka: kdo chce, může přidat ještě smetanu pro zjemnění.

Malý ovocný koláč

23. ledna 2010 v 17:41 | Jana H. |  Moučníky

Malý ovocný koláč

250 ml polohrubé mouky
125 ml krupičkového cukru
125 ml mléka, 60 ml oleje
½ prášku do pečiva, 1 vejce
drobenka, ovoce


Do mouky dáme prášek do pečiva a promícháme. Potom přidáme cukr, olej, mléko a vajíčko, vymícháme hladké těsto a nalijeme do menší formy. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou a dáme péct na 150 stupňů do horkovzdušné trouby asi na 35 minut.

Fazolkové placičky

23. ledna 2010 v 17:35 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Fazolkové placičky

250 g mražených fazolek, 150 - 200 g anglické slaniny nebo uzeného masa, sůl, 2 vejce, asi 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky na těstíčko, mléko nebo voda , olej na smažení

Nejdříve si dáme vařit fazolky do osolené vody. Vaříme asi 15 minut ne doměkka. Slijeme vodu a necháme vystydnout. Mezi tím si připravíme anglickou slaninu, kterou nakrájíme na malé kostičky a smícháme s fazolkami. Do misky rozklepneme dvě vejce, osolíme, opepříme, zalijeme trošku vodou a přidáváme mouku tak, aby vzniklo hustější těstíčko. Do těstíčka vložíme fazolky se slaninou a pořádně promícháváme, aby se všechno pěkně spojilo. Těstíčko musí na fazolkách držet. Na pánvi rozhřejeme olej a pomocí lžíce děláme placičky, které smažíme z obou stran dozlatova.
Poznámka: pokud bychom si nebyli jistí, že se nám placičky při smažení nerozpadnou, usmažíme jednu a podle potřeby bychom přidali mouku a nebo těstíčko bude dobře vázat a pak můžeme pokračovat ve smažení.
Podáváme s brambory, kdo chce , může si dát i tatarku.
Porce: 4
Inspirace: www.ekucharka.net - zelené fazolové lusky v těstíčku + video ( hlavní jídla)

Koláč s jablky

21. ledna 2010 v 18:07 | Jana H. |  Moučníky

Koláč s jablky


Těsto: 600 g polohrubé mouky, 1 Hera, 1 vejce, 100 g moučkového cukru, 8 lžic mléka, 1 prášek do pečiva

Náplň: 1200 g jablek nastrouhaných nahrubo, cukr podle chuti, skořice, 1 vanilkový pudink (prášek)
Náplň si připravíme nejdříve.Nastrouhaná jablka dáme do kastrolku, přidáme cukr a skořici a dusíme. Pokud je potřeba, podlijeme trošku vodou, kterou necháme vydusit. Po vychladnutí zamícháme vanilkový prášek.

Těsto připravíme zpracováním mouky, Heru nastrouháme nahrubo, přidáme cukr, prášek do pečiva, vejce a mléko. Vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozválíme na velkost plechu, poklademe náplní a přikryjeme druhým , vyváleným dílem. Pečeme asi na 170 stupňů v horkovzdušné troubě. Hlídáme, aby se nám koláč nepřipálil. Necháme vychladnout, pak pocukrujeme, rozkrájíme na kousky a můžeme podávat. Nejlepší je druhý den až se pěkně rozleží a změkne.
Poznámka: když se upečený , ještě horký, koláč potře studeným mlékem, bude vláčný za kratší dobu.

Domácí houstičky

19. ledna 2010 v 18:08 | Jana H. |  Ostatní

Domácí houstičky

500 g hladké mouky
80 ml oleje
¾ lžičky soli
½ lžičky cukru
1 vejce do těsta
1 vejce na potření
sušené droždí - obsah sáčku přizpůsobíme množství mouky,
250 ml vlahé vody

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr droždí, olej vejce a vodu . vypracujeme hladké těsto, já pomocí hnětače , posypeme moukou, přikryjeme
a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí přendáme na pomoučený vál. Z těsta si uděláme šišku, kterou rozdělíme na 10 dílků. Každý dílek si rozřízneme na tři dílky a vyválíme válečky, které pak splétáme do copu. Přendáme na plech s pečícím papírem, pomašlujeme vajíčkem, posypeme sezamem nebo kmínem nebo hrubou solí nebo je necháme jen tak bez posypu.
Pečeme na 170 stupňů v horkovzdušné troubě dozlatova.
Zdroj: www.ekucharka.net - domácí houstičky + video

Pořezaný závin

17. ledna 2010 v 12:40 | Jana H. |  Moučníky

Pořezaný závin


1 listové těsto 400 g, kupuji v Tescu, vajíčko na potření

Pudinková náplň: 750 ml mléka, 2 vanilkové pudinky , 3 lžíce krupičkového cukru
Jablečná náplň: 4 větší nebo 6 menších jablek, skořice

Nejdříve si uvaříme pudinkovou náplň. Odebereme trošku mléka a v něm rozmícháme pudinkové prášky. Do zbytku mléka dáme cukr a vlijeme rozmíchané pudinky a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme vychladnout.
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Z jednoho dílu listového těsta vyválíme plát. Zlehka si na něm naznačíme třetiny. Na prostřední třetinu naneseme polovinu pudinku, na něj dáme polovinu nastrouhaných jablek. Kdo chce, může ještě jablka pocukrovat. Poprášíme skořicí. Jednu třetinu na straně , je jedno kterou, přetáhneme přes náplň a opatrně podsuneme pod náplň. Zbylou třetinu rozkrájíme na pásky,které nedokrojíme úplně k závinu, ale necháme si asi dva cm, aby nevytekla náplň a lépe se závin uzavřel. To samé uděláme i s druhou plackou. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 20 minut.
Zdroj: www.ekucharka.net, recept - šátečky s pudinkem a jablky + video, kde jsem si vypůjčila náplně. Ivanko dík, je výborný.
Zdroj: www.maminčinyrecepty.cz, kde je názorně předvedeno vázání závinu pod názvem Tvarohovo-višňový závin (listové těsto - sladké).

Kuře na cibuli a mrkvi

17. ledna 2010 v 11:52 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na cibuli a mrkvi

2 kuřecí stehýnka
2 střední cibule
1 mrkev
1 vrchovatá lžíce obyčejné hořčice
sůl
pepř
kmín
olej

Do zapékací mísy nalijeme trošku oleje. Cibuli nakrájíme na osminky, mrkev na kolečka a dáme do mísy. Přidáme lžíci hořčice, osolíme. opepříme a pěkně promícháme. Na vrch položíme porce kuřete, osolíme a okmínujeme. Podlijeme trošku vodou , stačí asi 100 ml .
Zakryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Nejprve pečeme přikryté, ale asi v půlce pečení alobal sundáme a dopečeme dozlatova.
Podáváme s brambory.
Porce: 2

Masové koule se zeleninou

15. ledna 2010 v 10:55 | Jana H. |  Mleté maso
250 g mletého masa já vepřového
2 cibule
4 stroužky česneku
sůl
pepř
1 malá cuketa
1 mrkev
asi 5 růžičkových kapustiček
olej
mléko a strouhanka na zahuštění
1 vejce

Z mletého masa, soli, cibule pokrájené na kostičky, 1 stroužku česneku, mléka pokud je potřeba, vajíčka a strouhanky vypracujeme těsto. Tvoříme koule o velikosti asi 50 mm, dáme na pomaštěný pečící papír a v troubě pečeme dozlatova.
Na pánev dáme trošku oleje, na osminky nakrájenou cibuli,rozpůlené kapustičky a na nudličky nakrájenou mrkev. Necháme restovat. Pak směs shrneme ke kraji a na volné místo položíme na kolečka nakrájenou cuketu. Restujeme při vyšší teplotě. Osolíme, opepříme, přidáme na plátky nakrájený česnek a odstavíme z ohně.
Na talíř dáme přílohu rýži nebo rýžové nudle nebo kus kus, poklademe zeleninou a přidáme upečené koule.
Porce: 2

Smažené filé v sýrovém těstíčku

15. ledna 2010 v 10:51 | Jana H. |  Ryby

Smažené filé v sýrovém těstíčku

Těstíčko: 1 vejce
1 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce najemno nastrouhané cihly
sůl
olej
2 porce filé

Nejdříve si připravíme těstíčko. Vejce rozkvedláme vidličkou, přidáme mouku a sýr a pořádně promícháme . Těstíčko by mělo být o něco víc husté jako na palačinky. Když by bylo potřeba rozředíme vodou nebo mlékem.
Rozmražené filé osolíme, obalíme polohrubou moukou a vložíme do těstíčka .Smažíme dozlatova. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
Porce: 2

Dušené vepřové s růžičkovou kapustou

11. ledna 2010 v 15:36 | Jana H. |  Vepřové maso

Dušené vepřové s růžičkovou kapustou

500 g vepřového plecka nebo libového bůčku
200 g růžičkové kapusty
sůl
pepř
3 cibule
olej

Na olej dáme nakrájenou cibuli a na kostky nakrájené maso. Osolíme , opepříme a dusíme do poloměkka. Mezi tím si očistíme kapustičky, přidáme k masu a dodusíme do měkka.
Porce: 3

Bramborovo-sýrové placičky

11. ledna 2010 v 15:32 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramborovo - sýrové placičky


4 větší uvařené brambory
200 g cihly
sůl
pepř
olej
strouhanka na obalení , vajíčko, hladká mouka

Uvařené, oloupané brambory a cihlu nastrouháme najemno. Přidáme vajíčko, osolíme, opepříme a promícháme. Potom přidáváme mouku tak až nám vznikne hladké těsto. Z těsta vyválíme placku asi 1 cm silnou, ze které pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrajujeme kolečka, obalíme ve strouhance a dáme na olej smažit dozlatova.
Podáváme buď s brambory nebo dáváme na krajíčky chleba a různě zdobíme a nebo konzumujeme jen tak samotné se zeleninovým salátem.
Kdo chce, může do těsta přidat různé bylinky.

Inspirace na: www.ekucharka.net

Zapékané hajdúcké zelí

8. ledna 2010 v 18:25 | Jana H. |  Vepřové maso

Zapékané hajdúcké zelí

500 g vepřového masa
1 papriková klobása
1 sklenice kysaného zelí
1 větší cibule
pepř
1 lžička mleté papriky
1 větší rajský protlak
1 rajče
olej

Maso a cibuli nakrájíme na kostičky a dáme do kastrolku.. Přidáme papriku, pepř, sůl a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Pokud je potřeba, podlijeme vodou. Když je maso poloměkké, přidáme na kostičky nakrájené rajče, na kolečka nakrájenou klobásu a zelí i s nálevem, zamícháme protlak a dáme do trouby na 170 stupňů horkovzduch asi na půl hodinky, dokud maso není měkké.
Pozor ale, aby se voda nevyvařila a maso se nepřipálilo.
Poznámka: pokud někdo nechce mít zelí kyselejší,
může si přidat cukr.
Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo chlebem.
Porce: 4
Inspirace na www. Top recepty.cz

Korejské čapče

7. ledna 2010 v 8:40 | Jana H. |  Kuřecí maso

Korejské čapče


500 g kuřecího masa
1 cibule
1 lžička pálivé papriky
pepř
sezamové semínko
6 lžic sojové omáčky
1 větší mrkev
3 vrchovaté hrsti čínského zelí, pokrájeného na nudličky, olej
6 stroužků česneku
rýžové nudle - malé balení

Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájené maso a necháme chvilku obdělat. Pak přidáme sójovou omáčku, papriku, sezamové semínko, pepř a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Mrkev a čínské zelí nakrájíme na malé nudličky a přidáme k masu. Odstavíme z ohně, aby zelenina zůstala křupavá. Na závěr přidáme utřený česnek.
Rýžové nudle uvaříme podle návodu na sáčku. Směs zamícháme s rýžovými nudlemi a podáváme. Můžeme posypat sezamovým semínkem..
Zdroj: www.ekucharka.net - hlavní jídla, autorka Jaruš.

Kapustová 2

7. ledna 2010 v 8:17 | Jana H. |  Polévky

Kapustová 2


½ menší kapusty, 2 kuřecí křídla, 1 mrkev, 1 malý pórek, olej, kmín, pepř, sůl, 1 - 2 vejce, 2 slepičí bujóny

Na olej dáme na plátky nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou kapustu, nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme. Zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme křídla a bujónové kostky, koření a vaříme doměkka. Na závěr přidáme rozkvedlaná vejce, chvilku povaříme a můžeme podávat. Popřípadě dochutíme podle své chuti.

Srnčí na víně

4. ledna 2010 v 18:48 | Jana H. |  Zvěřina

Srnčí na víně

750 g srnčího masa
200 g anglické slaniny
250 ml červeného vína
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
nové koření
celý pepř
jalovec
1 lžička koření " divočina
2 hřebíčky
špetka tymiánu
1 citron
sůl
trošku octa
125 g másla
1,5 lžíce polohrubé mouky
bobkový list

Marináda: do kastrolu dáme červené víno, mrkev, petržel, celer, rozpůlený citron, zbytek anglické slaniny, tymián, nové koření, pepř, jalovec, cibuli asi 1000 ml vody, trošku octa a všechny ingredience přivedeme k varu a chvilku povaříme. Necháme vychladnout.

Maso prošpikujeme anglickou slaninou a zbytek dáme do marinády. Do vychladlé marinády vložíme maso a necháme marinovat nejlépe přes noc.
Druhý den maso vyjmeme, osušíme, osolíme a posypeme kořením " divočina" a zprudka opečeme na polovině másla. Pak přendáme znovu do marinády i s výpekem , vložíme do trouby a pečeme asi na 190 stupňů v horkovzdušné troubě doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho spolu se zeleninou a kořením na talířek. Do mixeru dáme všechnu zeleninu a anglickou slaninu , můžeme nakrájet na menší kousky, zalijeme omáčkou a pořádně rozmixujeme. Rozmixovanou směs nalijeme zpátky do omáčky , přidáme moučné máslo a necháme povařit až nám omáčka zhoustne. Podle potřeby dochutíme jak kdo má rád.
Z druhé půlky másla si uděláme moučné máslo a to tak, že do něho budeme zpracovávat polohrubou mouku.
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Porce: asi 4 - 5

Vinná klobása s bramborovým salátem

3. ledna 2010 v 6:01 | Jana H. |  Saláty

Vinná klobása s bramborovým salátem


Bramborový salát a vinná klobása.
Protože toto sváteční jídlo každý zná, uvádím jen pro inspiraci.