Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Listopad 2009

Kokosky raz dva

30. listopadu 2009 v 18:14 | Jana H. |  Vánoční cukroví

Kokosky raz dva


200 g strouhaného kokosu, 150 g moučkového cukru, 2 vejce

Kokos, cukr a vejce se dobře promíchají . Vypracujeme hmotu, ze které uděláme kuličku, dáme na pečící papír a pomocí prstů utvoříme špičku.
Pečeme asi na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 10 minut dozlatova. Nižší teplotou a delším pečením jsou tvrdší. Pokud se nám je nepovede upéct doměkka, nezoufejte, přidáme k nim rozpůlené jablko a ony změknou.
Zdroj: www.recepty.cz, autorka Jana Kutačová

Štafetky

30. listopadu 2009 v 17:45 | Jana H. |  Moučníky

Štafetky


500 g bílků, 350 g krystalového cukru, 150 g hladké mouky
150 g mletých ořechů

Bílky ušleháme spolu s cukrem, Pak přidáme mouku, kterou zlehka zamícháme a na konec přidáme ořechy. Těsto rozdělíme na tři díly, každý díl namažeme na pečící papír a pečeme v troubě asi na 180 stupňů do lehce růžova. Po upečení necháme vychladnout . První plát natřeme krémem, přiklopíme druhý, opět natřeme krémem a přiklopíme třetím plátem. Krájíme o bdélníčky, které zdobíme čokoládovou polevou.
Krém si udělá každý, jaký má rád. Já dělám nastavovaný z kaše, másla a cukru. Pro chuť dávám pár kapek rumu.
Štafetky jsou výborné
Zdroj: www.ekucharka.net - vánoční cukroví, autorka: Maruška z Moravy.

Veselská zelnice

27. listopadu 2009 v 20:21 | Jana H. |  Polévky

Veselská zelnice


500 g sladkého zelí, 2 větší brambory, 1 zakysaná smetana, 2 bujónové kostky, sůl, kmín, ocet, 1 vajíčko, 300 ml mléka, 1 lžička hladké mouky na zahuštění, 1 větší cibule, olej nebo sádlo

Na tuk dáme na kostičky nakrájenou cibuli, brambory a zelí, pokrájené na nudličky. Zalijeme vodou tak, aby všechno bylo jen lehce ponořené. Přidáme kmín, bujónové kostky a necháme vařit doměkka. Když je zelí a brambory měkké, rozkvedláme v mléce hladkou mouku a zalijeme jím polévku. Zamícháme a necháme chvilku povařit. Polévku dochutíme octem, po případě ještě solí. Do zakysané smetany rozklepneme vajíčko, prošleháme vidličkou a vlijeme do polévky a už jen krátce povaříme.
Z uvedeného množství jsou necelé 2 l polévky.
Zdroj: převzato z jiného webu, ale bohužel už nevím z kterého

Kuřecí směs

27. listopadu 2009 v 7:01 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí prsíčka
1 zeleninová směs ASIE
olej
kousek pórku
sojová omáčka
koření podle chuti - grilovací, chilli
sůl

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky a dáme na rozpálený olej orestovat. Pak přidáme na plátky nakrájený pórek, zeleninu a necháme chvilku dusit ve vlastní šťávě. Pokud je potřeba, podlijeme trošku vodou. Když je maso měkké, dochutíme sojovou omáčkou a můžeme podávat.
Kdo chce může ještě přidat žampiony nebo i jinou zeleninu.
Podáváme s rýží.

Vanilkové rohlíčky

25. listopadu 2009 v 20:13 | Jana H. |  Vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky


280 g hladké mouky, 210 g másla, 100 g mletých oříšků, 1 žloutek, 70 g moučkového cukru

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, zabalíme do folie a dáme do ledničky alespoň na půl hodinky odpočinout. Pak si uděláme malý váleček, který rozkrájíme na malé špalíčky. Ze špalíčků vyválíme rukama válečky , ohneme do tvaru rohlíčků a dáváme na pečící papír na plech. Přesnou dobu pečení neuvádím, každá trouba peče jinak, ale hlídáme, abychom je nespálili. Teplé upečené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým.

Rolovaná kolečka

24. listopadu 2009 v 14:28 | Jana H. |  Vánoční cukroví

Rolovaná kolečka


Těsto: 140 g másla, 140 g hladké mouky, 2 žloutky, 20 g droždí, 1 lžíce mléka na rozpuštění droždí

Náplň: 100 g strouhaných vlašských oříšků, 150 g moučkového cukru, ze dvou bílků sníh. Všechny uvedené suroviny smícháme.

Na těsto si nejdříve rozpustíme droždí v mléce a přidáme je do mouky, másla a žloutků. Na vále vypracujeme těsto, které si rozdělíme na tři díly , aby se lépe rolovalo. Postupně vyválíme placky a každou potřeme náplní a zarolujeme ji na malou roládku. Krájíme asi na
1 cm silné plátky a řeznou stranou dáváme na pečící papír na plech. Pečeme do zrůžovění asi při 150 stupních v horkovzdušné troubě. Musíme hlídat.

Hrachovka se zelím

24. listopadu 2009 v 14:00 | Jana H. |  Polévky

Hrachovka se zelím


200 ml hrachu, 400 g kysaného zelí, 2 nožičky klobásy, mléko a hladká mouka na zahuštění, 150 g zakysané smetany, bobkový list, 4 kuličky nového koření a pepře, 6 stroužků česneku, majoránka, sůl, bujónová kostka

Hrách dáme den dopředu namočit nejlépe přes noc. Pokud máme předvařený, namáčet se nemusí. Druhý den vaříme hrách do poloměkka. Pak přidáme zakysané zelí, můžeme ho trochu pokrájet, bobkový list, nové koření, pepř, bujónovou kostku a vaříme doměkka. Klobásu nakrájíme na kolečka, vložíme do polévky. V mléce rozkvedláme mouku a zavaříme. Česnek prolisujeme nebo utřeme se solí , vložíme do polévky, přidáme majoránku a osolíme podle chuti. Na konec zamícháme zakysanou smetanu.
Z uvedeného mnnožství jsou asi 3 l polévky.

Pomazánka z pečeného masa

23. listopadu 2009 v 8:34 | Jana H. |  Ostatní


zbytky pečeného masa
okurka
cibule
česnek
hořčice
majolka
pepř

Maso umeleme spolu s cibulí, česnekem a okurkou. Promícháme, přidáme pepř, majolku a mažeme na chléb.



Kdo chce může ještě přidat natvrdo vařené vajíčko, nakládanou kapii. To už podle své chuti a fantazie.
Množství surovin neuvádím, záleží na množství masa.

Řezanka

22. listopadu 2009 v 8:20 | Jana H. |  Vepřové maso

Řezanka

750 g masa vepřového (kuřecího, krůtího)
1 větší cibule
4 žampiony
½ hlavičky čínského zelí
1 lžička kari
pepř
olej
6 stroužků česneku
kousek čerstvé chilli papričky nebo mletého

Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli, na delší hranolky nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme kari , česnek na plátky . a necháme dusit ve vlastní šťávě. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Čínské zelí nakrájíme na menší nudličky. Těsně před dovařením přidáme žampiony a ještě malou chvilku dusíme. Pak přidáme zelí, promícháme a odstavíme ze sporáku. Dochutíme podle potřeby a podle chuti každého.
Podáváme s těstovinami, různě upravenými brambory nebo rýží.

Sekaná svíčková

20. listopadu 2009 v 8:28 | Jana H. |  Mleté maso

500 g mletého masa
1 cibule
sůl
pepř
majoránka
mléko
strouhanka
olej

Na omáčku:
2 - 3 větší mrkve,
2 větší petržele, kousek celeru
1 cibule, kousek másla, 100 g slaniny, půlka citronu
tymián, pár kuliček pepře a nového koření
bobkový list, ocet, cukr
sůl, smetana
hladká mouka na zahuštění

Mleté maso vypracujeme se surovinami , tak jak jsme zvyklí. Na pečící papír dáme pár kapek oleje, ale ne moc, sekaná tuk pustí. Z masové hmoty tvoříme placičky a dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě dozlatova.
V kastrolku rozpustíme máslo a na něj dáme cukr a necháme rozpustit. Pak přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli na kostičky a slaninu. Necháme orestovat dohněda, ale nesmíme připálit. Raději restujeme za stálého míchání. Když je zelenina orestovaná, zalijeme potřebným množstvím vody, přidáme půlku citronu, tymián, pepř, nové koření, bobkový list a přivedeme k varu. Vaříme až je zelenina měkká. Uvařenou zeleninu rozmixujeme , osolíme , přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku a ještě chvilku povaříme. Kdo chce, dochutí si octem, hořčicí, ale to už každý podle své chuti.

Česnekové trojhránky

17. listopadu 2009 v 18:39 | Jana H. |  Ostatní


Těsto:750 g hladké mouky
500 ml mléka
100 ml oleje
1 vajíčko
1 lžička cukru
2 lžičky soli
sušené droždí ¾ sáčku na 1 kg mouky

Náplň: 100 ml oleje, 10 stroužků česneku, kečup podle chuti. Česnek prolisujeme a zamícháme do oleje a kečupu

Do mouky přidáme droždí, sůl, cukr, vlahé mléko, olej, vejce a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme placku , kterou potřeme náplní, zavineme jako závin a přendáme na plech s pečícím papírem. Ostrým nožem nařežeme trojúhelníčky, ale nedořízneme úplně. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat např. kmínem, sezamovými semínky, hrubou solí. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova.
Kdo chce, může místo česnekové náplně poklást anglickou slaninou s kečupem, plnit špenátem nebo postrouhanou nivou či cihlou. Nebo udělat každou placku s jinou náplní. Fantazii se meze nekladou.

Lokše s povidly

17. listopadu 2009 v 15:15 | Jana H. |  Levné pokrmy

Lokše s povidly


350 g uvařených brambor ve slupce, 1 vajíčko, sůl, hladká mouka, povidla, olej

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vajíčko, sůl a hladkou mouku . Vypracujeme těsto. Mouky dáváme tolik, aby se těsto nelepilo. Z těsta odkrajujeme kousky, ze kterých vyválíme slabé placičky do velikosti pánvičky. Smažíme na teflonové pánvi bez tuku, ale já pár kapek oleje dávám a už nemastím. Po usmažení potřeme povidly a zavineme jako palačinku. Přendáme na talíř, pocukrujeme. Podáváme teplé.
Místo povidel se dává i mák.

Dršťková z hlívy ústřičné

15. listopadu 2009 v 6:25 | Jana H. |  Polévky

Dršťková z hlívy ústřičné


Asi 300 g hlívy ústřičné, ale může být víc, 1 cibule, 2 - 3 stroužky česneku, červená paprika, pepř, majoránka, olej, hladká mouka na zahuštění, bujónová kostka

Na olej dáme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zadusit. Po chvilce přidáme na nudličky nakrájenou hlívu a ještě chvilku dusíme. Pak zamícháme asi 1 velkou lžíci hladké mouky, papriku, zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme bujónovou kostku , přivedeme k varu a vaříme doměkka. Občas musíme promíchat, aby se nám nepřipálila. Když je hlíva měkká, přidáme rozetřený česnek, pepř , majoránku a sůl.
Z uvedeného množství jsou asi 2 l polévky, ale to si už každý řídí sám, jak hustou ji chce mít.

Vepřová roláda s klobásou

12. listopadu 2009 v 7:00 | Jana H. |  Vepřové maso

Vepřová roláda s klobásou

600 g vepřového masa může být i libový bůček
2 nožičky paprikové klobásy
50 g anglické slaniny nebo šunky
1 lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř
trošku oleje1 větší cibule

Maso rozklepeme na plát veliký asi 200 x 250 mm, osolíme opepříme, potřeme hořčicí, poklademe anglickou slaninou,vedle sebe položíme klobásy a přehneme strany přes sebe. Omotáme provázkem a dáme do pekáčku na pokrájenou cibuli Podlijeme trošku vodou a necháme chvilku dusit. Pak přendáme do trouby a pečeme doměkka.Pokud je potřeba, tak podléváme vodou.
Podáváme s brambory nebo rýží, ale pak musíme udělat více šťávy nebo s knedlíkem.

Palačinky se špenátem a salámem

7. listopadu 2009 v 20:02 | Jana H. |  Levné pokrmy

Palačinky se špenátem



500 g hladké mouky
mléko,
1 vajíčko
sůl
olej
1 špenátový protlak
1 malá cibule
1 stroužek česneku
trošku mléka
1 lžička hladké mouky
200 g libovolného salámu

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme lžičku hladké mouky, vložíme rozmražený špenát , zalijeme mlékem , osolíme a necháme povařit. Špenát by měl být hustší.
Mezi tím si připravíme těstíčko na palačinky. Do misky dáme hladkou mouku a zalíváme mlékem do požadované hustoty. Přidáme sůl, vajíčko, promícháme a dáme na olej smažit .
Na každou palačinku dáme pár koleček salámu, potřeme špenátem a zavineme.
Podáváme s libovolným zeleninovým salátem, který máme rádi.

Žampiónová se sýrem

7. listopadu 2009 v 18:45 | Jana H. |  Polévky

Žampiónová se sýrem


150 g žampiónů, 200 ml šlehačky nebo smetany, 1 malá cibule, olej,
l slepičí bujón, 50 g taveného sýru, muškátový květ, pepř

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampióny. Orestujeme, přidáme bujónovou mostku, zalijeme asi 1,5 l vody a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou žampióny měkké. Pak vlijeme šlehačku, přidáme sýr a necháme chvilku povařit až se sýr roztaví. Dochutíme muškátovým květem a pepřem.
Na talíři můžeme posypat zelenou natí cibulky.
Porce: 4

Čočková s noky

7. listopadu 2009 v 18:39 | Jana H. |  Polévky

Čočková s noky


300 g čočky, 1 cibule, olej, hladká mouky, 1 vajíčko, sůl, 1 bujónová kostka, ocet, pepř

Na olej dáme zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku. Do ní zamícháme 1 lžíci hladké mouky a udělíme cibulovou jíšku. Zalijeme asi 1,5 - 2 l vody, přidáme čočku, bujónovou kostku a přivedeme k varu. Vaříme za promíchávání, aby se nepřipálila. Zatím si připravíme těstíčko na noky. Do vajíčka přidáme asi 1 lžíci hladké mouky, sůl a trošku vody, ale tak, aby bylo těstíčko hustší. Když je čočka měkká, lžičkou vykrajujeme noky a vkládáme je do polévky. Na závěr dochutíme pepřem, asi 1 lžící octa. Ale to podle chuti, jak kdo má rád. Můžeme přidat i zelenou petrželku.

Těstoviny s masem a brokolicí

4. listopadu 2009 v 18:49 | Jana H. |  Těstoviny

Těstoviny s masem a brokolicí

500 g kuřecího, krůtího nebo vepřového masa, 200 g brokolice, 1 lžíce bazalky, olej, smetana, sůl, pepř, 1 střední cibule, libovolné těstoviny

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a maso.Osolíme a opepříme. Necháme chvilku dusit ve vlastní šťávě. Podle potřeba podlijeme vodou. Těsně před dokončením přidáme na růžičky nakrájenou brokolici, aby zůstala trošku křupavá. Pak vlijeme smetanu, přidáme bazalku a chvilku ještě povaříme.
Podáváme s těstovinami.
Zdroj: www.ekucharka.net, pod názvem Brokolice s krůtím masem a těstovinami + video.
Já jsem si recept trochu pozměnila, ale na chuti to neubere.

Janiny česnekové brambory

3. listopadu 2009 v 6:58 | Jana H. |  Levné pokrmy

Janiny česnekové brambory


3 uvařené brambory, 2 stroužky česneku, kousek cibule,
1 - 2 vajíčka, olej, pepř

Na plátky nakrájené brambory dáme na olej osmažit. Osolíme a přidáme prolisovaný česnek.
Na druhou pánvičku dáme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme, opepříme. Když je cibulka měkká, rozklepneme do ní vajíčko a necháme srazit. Brambory přendáme na talíř a na ně dáme vajíčko.
Kdo chce, může do vajíčka přidat rozkrájený salám, pokud přebývá v lednici.
Porce: 1
Zdroj: www.ekucharka.net, autorka receptu Janina S, recept je uložen v bezmasých jídlech.

Vaječné krokety se sýrem

3. listopadu 2009 v 6:51 | Jana H. |  Levné pokrmy

Vaječné krokety se sýrem


1 vajíčko, 1 lžíce strouhanky, sůl, 2 lžíce vody, cihla nebo niva, olej na smažení

Na obalení: 1 vejce, hladká mouka, strouhanka

Do hrnečku si rozklepneme vajíčko, osolíme, přidáme strouhanku, vodu . Promícháme a vlijeme na rozpálený olej. Smažíme z obou stran. Pak přendáme na talíř, posypeme najemno nastrouhaným sýrem, zavineme jako palačinku. V půlce rozkrojíme a obalujeme nejdříve v těstíčku, které jsme udělali z vajíčka, hladké mouky a trošku vody. Pak obalíme ve strouhance a dáme na olej smažit. Podáváme s brambory a tatarkou.
Z 1 vajíčka je 1 porce.