Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Říjen 2009

Čertova topinka

30. října 2009 v 18:29 | Jana H. |  Ostatní




400 g libového bůčku nebo plecka
1 malé zeleninové lečo
1 menší cibule
pepř
sůl
chilli
5 lžic kečupu
olej
150 g cihly

Plátky staršího chleba, olej, sůl, česnek

Maso umeleme na masovém strojku s většími otvory nebo nakrájíme na malinké kousky a dáme na olej spolu s cibulí , nakrájenou na osminky. Přidáme sůl, pepř, chilli a necháme dusit ve vlastní šťávě. Pokud je potřeba , podléváme vodou. Před dokončením přidáme lečo, které slijeme a kečup. Chvilku povaříme a odstavíme.
Plátky chleba opečeme na oleji, osolíme, potřeme česnekem. Na každý plátek chleba dáme masovou směs, posypeme najemno nastrouhanou cihlou.
Porce: asi 6

Španělský ptáček

29. října 2009 v 18:31 | Jana H. |  Hovězí maso

Španělský ptáček

4 plátky zadního hovězího masa
3 větší cibule
1 vajíčko uvařené natvrdo
kousek mrkve
2 sladkokyselé okurky
4 hranolky špeku
kousek točeňáku nebo nožička párku
pepř
sůl
plnotučná hořčice
hladká mouka na zhuštění
olej nebo sádlo

Plátky masa pěkně naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Jednu stranu pomažeme hořčicí a poklademe na půlkolečka nakrájenou cibulí, kouskem okurky, mrkve, osminku vajíčka, špekem a kouskem salámu nebo párkem. Opatrně zabalíme , převážeme nití nebo propícháme párátkem tak, aby se nám při vaření nerozbalily. Do kastrolku dáme na olej nadrobno pokrájenou cibuli a necháme restovat dohněda. Pozor nespálit. Pak na vložíme zabalené plátky masa a necháme ze všech stran zatáhnout. Posypeme hladkou moukou ,asi třemi lžícemi, opatrně zamícháme a zalijeme vodou. Přidáme 1 lžíci hořčice a přivedeme k varu , stáhneme oheň a pomalu necháme vařit . Tato příprava vyžaduje časté míchání, aby se nám omáčka nepřipalovala. Když je maso měkké, vyjmeme ho na talíř, odstraníme nitě nebo párátka. Omáčku ponorným mixerem rozmixujeme nebo propasírujeme, popřípadě dochutíme. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Celerová se smetanou

27. října 2009 v 8:43 | Jana H. |  Polévky

Celerová se smetanou


1 střední celer, 1 mrkev,
3 střední brambory,1 zakysaná smetana, pepř,
2 slepičí bujónové kostky , 500 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, kmín, zelená petrželka, olej, 1 cibule

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou mrkev a chvilku zarestujeme. Pak přidáme nahrubo nastrouhaný celer a na kostičky nakrájené brambory. Zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme bujónové kostky, pepř, kmín a vaříme doměkka. Do mléka zamícháme mouku a vlijeme do polévky, chvilku povaříme. Na závěr přimícháme zakysanou smetanu. Na talíři přidáme zelenou petrželku.

Špecle se zelím

27. října 2009 v 7:54 | Jana H. |  Těstoviny

500 g hrubé mouky, sůl
5 vajec
220 ml vlahé vody
1 menší hlavička zelí
olej
cibule
sůl
kmín

Nejdříve dáme dusit zelí. Do kastrolu dáme olej a na kostky nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět. Pak přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme okmínujeme a necháme dusit doměkka. Pokud je potřeba, podlijeme trošku vodou, aby se nepřipálilo.
Vypracujeme těsto a pomocí cedníku na halušky je protlačíme do vařící vody. Vaříme asi 4 minuty, pokud nevyplavou nahoru.
Na závěr smícháme zelí se špeclemi a podáváme. Kdo chce, může k tomu podávat i pečené maso.
Poznámka: podrobný recept na špecle nejdete v kategorii ostatní.

Špecle se špenátem a sýrovou omáčkou

26. října 2009 v 15:16 | Jana H. |  Těstoviny

Špecle se špenátem a sýrovou omáčkou
Na těsto: 500 g hrubé mouky
sůl
5 vajíček
220 ml vlahé vody

Špenátový protlak , olej, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, sůl,1 lžička hladké mouky a trošku mléka

Na omáčku: kousek másla, 1 lžička hladké mouky 100 ml mléka
100 g cihly, 100 g nivy
250 ml smetany na vaření

Nejdříve si uvaříme špenát. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a zamícháme. Přidáme rozmražený špenát , podlijeme trošku mlékem a uvaříme. Pak dáme prolisovaný česnek a sůl.
Hrubou mouku, sůl, vajíčka a vodu smícháme a uděláme polotuhé těsto. Do hrnce dáme4 l vody a přes haluškový cedník protlačíme do vařící vody a necháme asi 4 minuty povařit, dokud nevyplavou na povrch.
Máslo necháme rozpustit, přidáme hladkou mouku, podlijeme mlékem a uděláme bešamel. Do něho přidáme najemno nastrouhané sýry a necháme roztavit. Pak přilijeme smetanu a za stálého míchání necháme provařit.
Špecle smícháme se špenátem a dáme na talíř a polijeme sýrovou omáčkou.
Zdroj: www.ekucharka.net, kde jsou v hlavních jídlech pod názvem Bramborové nočky se špenátem a sýrovou omáčkou . Já jsem použila špecle. Recept je uváděn i s videem.

Špecle -základní recept

26. října 2009 v 15:11 | Jana H. |  Těstoviny

Špecle - základní recept


500 g hrubé mouky
5 vajec
sůl
220 ml vlažné vody

Do dáme 4 l vody a přivedeme k varu. Než se nám začne vařit, vypracujeme těsto.
Smícháme mouku, sůl, vajíčka a vodu a vypracujeme těsto. Do " cedníku" přendáme vypracované těsto a protlačujeme přes cedník do vařící vody. Stáhneme oheň a vaříme pozvolna, dokud špecle nevyplavou nahoru, asi 4 minuty. Pokud si nejsme jisti, že špecle jsou měkké, jeden ochutnáme.

Kuře na zelenině v římském hrnci

18. října 2009 v 7:08 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na zelenině v římském hrnci


2 kuřecí stehýnka, 500 g rajčat, 2 velké slovenské papriky, 1 cibule, 2 malé smetanové jogurty, sůl, čubrica

Do jednoho jogurtu dáme sůl a čubricu, zamícháme a vložíme stehýnka.
Do římského hrnce dáme na větší kousky nakrájená rajčata, papriky i cibuli. Na tuto směs položíme stehýnka i s jogurtem a dáme do studené trouby péct. Pečeme asi ¾ hodinky, odkryjeme vrchní díl a necháme dopéct dozlatova. Zelenina nám pustí šťávu. Stehýnka vyjmeme na talíř a do směsi zamícháme druhý jogurt. Osolíme, přidáme čubricu a podáváme s rýží.
Používání římského hrnce se řídíme návodem, to je , před použitím musíme ho namočit do studené vody asi na půl hodinky. Já ho máčím déle.
V římském hrnci nemusíme používat tuk. Ale záleží na receptu.

Fazolková se smetanou

18. října 2009 v 6:57 | Jana H. |  Polévky

Fazolková se smetanou


1 menší cibule, 2 střední brambory, 2 vajíčka, hrst fazolek, pepř, sůl, ocet, kousek loveckého nebo jemu podobnému salámu, olej, 250 ml smetany, asi 600 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, přidáme fazolky, nahrubo nastrouhaný salám, osolíme, opepříme , zalijeme asi ¾ l vody a vaříme doměkka. Když jsou brambory a fazolky měkké, uděláme záklechtku z mléka a hladké mouky a zavaříme do polévky. Přivedeme k varu, rozklepneme vajíčka a vložíme je do polévky. Vlijeme smetanu a krátce povaříme. Na závěr dochutíme octem podle chuti. Kdo nechce polévku nakyslou, ocet vynechá. Z uvedeného množství je asi 2,5 l polévky.

Utopenci

12. října 2009 v 16:01 | Jana H. |  Ostatní

Utopenci


20 - 22 špekáčků, 750 g cibule i víc, hořčice, pepř, chilli

Nálev: 1 DEKO, ½ l octa, nové koření - asi 1 lžička , bobkový list, celý pepř - asi 1 lžička. Podle návodu na DEKU dáme ½ l octa, 1,75 l vody, DEKO, ostatní koření, přivedeme k varu a necháme chvilku povařit

Špekáčky oloupeme, vidličkou propícháme, uprostřed podélně rozřízneme, ale nedokrojíme. Pak obě půlky opepříme , přidáme chilli ( nemusí být) , potřeme hořčicí, vložíme půlku kolečka cibule .
Na dno láhve dáme na kolečka nakrájenou cibuli - nešetříme. Na cibuli skládáme v jedné vrstvě připravené špekáčky, na ně zase cibuli a pokračujeme až máme láhev plnou. Potom zalijeme vychladlým lákem, pořádně uzavřeme a dáme na chladné místo. Otvíráme nejdříve za 5 dní až jsou špekáčky pěkně proležený. Toto množství je na 4 l láhev.
Kdo chce, může přidat ještě nakládanou okurku.
Na obrázku jsou dělané z kabanosu a do malé láhve.

Ostrá svačinová

7. října 2009 v 15:54 | Jana H. |  Polévky

Ostrá svačinová


500 g mletého masa, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 5 - 6 velkých slovenských paprik, 6 větších rajčat, 3 brambory, olej, sůl, pepř, chilli koření nebo kousek čerstvé chilli papričky

Na olej dáme nakrájenou cibuli, česnek a mleté maso. Necháme chvilku dusit ve vlastní šťávě. Pak přidáme brambory nakrájené na kostičky, na velmi malé kostičky nakrájená papriky a rajčata. Osolíme, opepříme, přidáme chilli, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Polévka by měla být hustší, tak si podle toho volíme množství vody. Asi 2,5 l. Pokud by někdo chtěl polévku hustší, tak si do ní udělá jíšku.

Jablečný závin z kynutého těsta

5. října 2009 v 20:25 | Jana H. |  Moučníky

Jablečný závin z kynutého těsta


500 g hladké mouky, špetka soli, sušené kvasnice na 500 g mouky, 1 lžička cukru, 2 žloutky, 3 lžíce oleje, 250 ml teplého mléka, 1 lžíce rumu, 1000 g jablek

Do mouky nasypeme kvasnice, sůl, cukr, žloutky a olej, rum, přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Já dělám hnětačem. Dáme vykynout na teplé místo.
Jablka oloupeme , vykrájíme jádřinec, pokrájíme na větší kousky, přidáme cukr podle chuti, skořici a dáme do kastrolu dusit. Pokud je potřeba podlijeme lžící vody. Jablka nerozdusíme úplně na kaši, ale jen tak, aby nám zůstaly kousky . Necháme vychladnout. Když je těsto vykynuté, přendáme na vál, který jsme podsypali hladkou moukou a vyválíme plát. Na rozválené těsto nasypeme trošku strouhanky, poklademe rozdušenými a vychladlými jablky, zavineme a přendáme na plech s pečícím papírem. Kdo chce, může během pečení potírat rozpuštěným máslem.

Kapustový nákyp

5. října 2009 v 18:52 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy
1 menší kapusta nebo ½ větší
1 tavený sýr (100 g)
150 g anglické slaniny nebo zbytky salámu
2 stroužky česneku
majoránka
250 ml mléka
3 - 4 vajíčka
pepř
2 - 3 lžíce polohrubé mouky

Kapustu nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce a chvilku povaříme. Necháme vychladnout a scezenou dáme do vymazané zapékací mísy. Přidáme tavený sýr, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo jinou uzeninu, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, mouku a promícháme. V mléce rozšleháme vajíčka, zalijeme a dáme zapéct.

Kuřecí prsa na hořčici

5. října 2009 v 18:41 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuřecí prsa na hořčici


2 kuřecí prsa nebo vykostěná stehýnka, sůl, pepř, plnotučná hořčice, 2 střední cibule, sůl, kousek másla, 50 g anglické slaniny, bobkový list, tymián

Maso trošku naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a dáme na máslo opéct z obou stran.
Když je maso opečené, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a anglickou slaninu. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a tymián a necháme dusit ve vlastní šťávě. Pokud je potřeba, podlijeme vodou. Když je maso měkké, přendáme ho na talířek, a cibuli rozmixujeme, pokud se nerozdusila. Podle potřeby dochutíme.
Podáváme s brambory , bramborovým knedlíkem nebo s houskovým .