Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Září 2009

Mletý závitek na zelenině

29. září 2009 v 9:07 | Jana H. |  Mleté maso

Mletý závitek na zelenině


500 g mletého masa, 4-6 nožiček párku nebo točeného salámu, 200 g anglické slaniny, sůl, pepř, majoránka , mléko, strouhanka, cibule, olej

4 - 5 zelených paprik, 5 rajčat, 2 větší cibule, sůl pepř

Z mletého masa, koření, mléka a strouhanky vypracujeme těsto.Párky na okrajích nařízneme do růžičky. Z mletého masa pak děláme placičky, na které položíme půlku nožičky párku tak, aby rozříznutý kousek přesahoval placičku. Pořádně zabalíme do závitku a obalíme anglickou slaninou. Do pekáčku nalijeme trošku oleje, pak dáme na plátky nakrájenou cibuli, na ní nakrájená rajčata a papriky. Osolíme a opepříme. Na zeleninu dáme závitky, trošku podlijeme vodou, ale ne moc, zelenina vodu pustí, raději po troškách přiléváme podle potřeby. Pekáč zakryjeme alobalem nebo vrchním dílem a dáme do trouby péct. Pečeme asi na 170 - 180 stupňů v horkovzdušné troubě. Před dokončením alobal sejmeme a necháme dopéct dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo brambory.

Palačinky v mase

27. září 2009 v 17:37 | Jana H. |  Vepřové maso

Palačinky v mase


Těsto na palačinky: 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl, olej

Náplň do palačinek: 100 g uzeného plecka nakrájeného
50 g anglické slaniny,
1 sladkokyselá okurka

Asi 600 g plecka, rozkrojeného na plát asi 25 x 30 cm, 2 větší cibule, sůl, kmín

Z vajíčka, hladké mouky a soli vymícháme těstíčko na palačinky. Na pánev nalijeme olej a usmažíme dvě palačinky. Jednu poklademe uzeným pleckem a
srolujeme. Do druhé dáme na plátky nakrájenou anglickou slaninu, na okraj dáme okurku a opět srolujeme. Zatím dáme stranou.
Plát masa pořádně z obou stran naklepeme. Jednu stranu osolíme a opepříme. Na kratší okraj položíme vedle sebe obě palačinky a maso stočíme do rolády. Provázkem pevně omotáme tak, aby se nám při pečení nerozvírala. Srolovanou roládu ještě osolíme a okmínujeme. Cibuli nakrájíme na měsíčky a dáme na olej zesklovatět. Na ni položíme roládu a necháme ze všech stran zatáhnout. Podlijeme trošku vodou a dáme do rozehřáté trouby péct. Pekla jsem necelou
1,5 hod. v horkovzdušné troubě.
Poznámka: náplně do palačinek si každý může udělat podle svého gusta - špenátovou, houbovou, sýrovou nebo zeleninovou.

Nakládané karboše

26. září 2009 v 17:39 | Jana H. |  Mleté maso

Nakládané karboše


Na karbenátky: 1000 - 1200 g mletého masa, 1 větší cibule, cibule, sůl, majoránka, pepř, trochu mléka, strouhanka, olej, 2 vejce

Nálev: 1 DEKO, ½ l octa, pár kuliček nového koření a pepře, bobkový list

1200 g cibule na prokládání

Den dopředu si upečeme karbenátky a uvaříme nálev.

Do mletého masa přidáme vejce, sůl mléko, pepř, majoránku, najemno nakrájenou cibuli a vypracujeme těsto. Pak přidáme strouhanku a znovu propracujeme. Děláme menší placičky, které dáváme na pečící papír. Pokud děláme z bůčku, nemusíme dávat olej, maso sádlo pustí. Pokud máme maso libové, dáme na papír trošku oleje a rozetřeme. Dáme do trouby a upečeme dozlatova. Upečené dáme na ubrousek vystydnout..
Podle návodu na DEKU dáme vařit, 1,75 l vody, 1 DEKO, ½ l octa, přidáme celé nové koření, pepř a bobkový list a necháme asi 3 minuty povařit. Po ostavení necháme vychladnout.
Zbytek cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do láhve vrstvíme cibuli, na ni karbenátky a pak zas cibuli až do vyčerpání surovin. Zalijeme vychladlým nálevem a necháme tři dny uležet v lednici. Cibulí se nemusí šetřit. Kdo chce může přidat feferonku a kyselé okurky.
Rozpis je asi na 4 l láhev.

Maďarská zeleninová

23. září 2009 v 7:00 | Jana H. |  Polévky

Maďarská zeleninová

1 větší mrkev, kousek celeru, 1 větší kedlubna, 2 bujónové kostky, pepř, pálivá paprika - podle chuti, bobkový list, olej, vajíčko, podle potřeby polohrubou mouku a sůl

Na olej dáme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer , kedlubnu a necháme chvilku restovat. Pak přidáme papriku, pepř, bobkový list a zalijeme asi 1,5 l vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Mezi tím si připravíme noky. Z vajíčka, polohrubé mouky, vody a soli, uděláme hustější těstíčko. Z těstíčka lžičkou vykrajujeme nočky, které zavaříme do polévky a povaříme doměkka. Do hotové polévky dáme zelenou nať z cibulky nebo pažitku.

Česnekový bok

16. září 2009 v 6:53 | Jana H. |  Vepřové maso

Česnekový bok
1000 g libového bůčku
1 větší palička česneku ( může být i víc )
1 lžička majoránky
olej
sůl

Do bůčku uděláme zářezy a do každého vsuneme stroužek česneku. Z obou stran osolíme, posypeme majoránkou, potřeme olejem , zabalíme do alobalu a dáme do lednice nejméně přes noc.


Druhý den odstraníme alobal, bůček dáme do pekáčku, podlijeme trošku vodou, přikryjeme a pečeme doměkka. Před dokončením sundáme vrchní díl a necháme dopéct dozlatova na kůrčičku.

Zeleninová sekaná s kapustou

16. září 2009 v 6:38 | Jana H. |  Mleté maso

500 g mletého vepřového masa
300 g kapusty
1 mrkev
1 vajíčko
sůl
pepř
majoránka
strouhanka na zahuštění
olej

Kapustu nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce . Chvilku povaříme, scedíme a necháme vychladnout. Mleté maso dáme do mísy, přidáme vychladlou kapustu, nahrubo nastrouhanou mrkev, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, vejce a promícháme. Pak přidáváme strouhanku a znovu pořádně propracujeme.


Utvoříme 2 šišky, které dáme do pekáčku na olej a v troubě pečeme asi 45 minut.

Rychlý jablečný kompot

11. září 2009 v 18:25 | Jana H. |  Ostatní

Rychlý jablečný kompot


Jablka podle množství kompotu, cukr podle chuti, ½ lžičky sušené citrónové kůry, 1 - 2 růžičky badyánu, skořice podle chuti

Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky nebo větší kousky. Při loupání dáváme do studené vody. Pak vodu slijeme a dáme do nové vody. Přidáme cukr, skořici, badyán a citrónovou kůru, přivedeme k varu. Minutku zvolna povaříme a odstavíme z ohně. Necháme vychladnout. Kompot dáme do ledničky vychladit. Studený je moc lahodný.
Diabetici nahradí cukr umělým sladidlem.
Takto připravený kompot může být i z hrušek nebo švestek.

Květák na kari

10. září 2009 v 14:01 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Květák na kari


1 menší květák, 200 - 250 g anglické slaniny, 1 pórek, sůl, pepř, 5 i více stroužků česneku, 1 lžička kari, 1 lžíce sojové omáčky, smetana na zahuštění, olej

Květák omyjeme a rozkrájíme na růžičky. Zbylé košťály můžeme použít na polévku. Na pánev nalijeme trošku oleje, přidáme na kolečka nakrájený pórek, slaninu nakrájenou na kostičky, květák, česnek nakrájený na plátky , přidáme sůl, kari a sojovou omáčku a necháme dusit. Můžeme podlít trošku vodou. Dusíme asi 10 minut, přilijeme smetanu, promícháme a necháme krátkou chvilku provařit.
Podáváme s bramborami.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

10. září 2009 v 13:49 | Jana H. |  Ostatní

Švestkové knedlíky z bramborového těsta


500 g uvařených brambor,asi 200 g hrubé mouky jinak podle potřeby, 1 vajíčko, sůl, moučkový cukr na posypání a máslo na polití

Brambory uvařené den dopředu oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Pak přidáme sůl, vajíčko a hrubou mouku a vypracujeme těsto. Mouku do těsta postupně přisypávám. Těsto by se nemělo lepit na vál. Z těsta kousek odřízneme , vyválíme obdélník. A rozkrájíme na dílky, do kterých balíme švestky. Dáme do vroucí vody vařit. Já nechávám probublávat asi 10 minut, podle velikosti.. Když vyplavou na povrch vody, jeden zkusím, jestli je uvařený. Pokud ano, vyndám všechny knedlíky na talíř. Pokud ne, nechám je vařit ještě chvilku. Na talíři knedlíky pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem.

Dušené vepřové s majoránkou

5. září 2009 v 20:36 | Jana H. |  Vepřové maso

Dušené vepřové s majoránkou


300 g vepřového masa ( plecka, libový bůček), 2 střední cibule, 5 stroužků česneku, ½ malé lžičky staročeského koření, kmín, sůl, olej, majoránka

Cibuli rozkrájíme na kostičky a dáme na olej zezlátnout. Pak přidáme na větší kostky nakrájené maso, osolíme, okmínujeme, dáme staročeské koření a česnek , pokrájený na plátky a dusíme doměkka. Pokud je potřeba podléváme vodou. Když je maso měkké, přidáme majoránku, promícháme, popřípadě dochutíme. Rozdušená cibule nám udělá výborný sos.
Podáváme s kynutým nebo bramborovým knedlíkem a se zelím nebo špenátem.
Porce: 2

Zeleninová sekaná v srnčím hřbetu

1. září 2009 v 17:59 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Zeleninová sekaná v srnčím hřbetu


Doma jsem měla: ½ menší kapusty, ½ trsu brokolice, ½ kedlubny, 1 větší mrkev, 2 vrchovaté lžíce zelené petrželky, 1 menší cibule, 5 stroužků česneku, 2 vajíčka, sůl, pepř, majoránka, 3 lžíce strouhanky, 3 - 4 lžíce polohrubé mouky, ½ nožičky šunkové klobásy, asi 50 g anglické nakrájené slaniny, 100 g špeku

Kapustu a brokolici dáme chvilku povařit, stačí 7 minut a necháme vychladnout. Mrkev a kedlubnu nastrouháme nahrubo. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky. Vychladlou kapustu, brokolici a špek nakrájíme na menší kousky a přidáme k ostatním surovinám spolu s petrželkou.

Dáme vajíčka, sůl, pepř, majoránku, strouhanku a mouku a pořádně promícháme. Množství strouhanky a mouky řídíme množstvím zeleniny a také musíme počat s tím, že pustí trošku vodu při promíchávání. Těsto by mělo být takové hustší. Srnčí hřbet vyložíme anglickou slaninou a dáme první vrstvu směsi. Doprostřed položíme klobásku, vejde se tam asi 1,5 nožičky, záleží na velikosti a přikryjeme další vrstvou směsi. Zabalíme celý hřbet do alobalu a dáme péct. Před koncem pečení alobal otevřeme, aby se sekaná opekla i na povrchu. Pekla jsem asi 45 minut v horkovzdušné troubě. Ze zbylého těsta jsem ještě udělala 7 karbanátků. Takže buď by vyšly dva srnčí hřbety nebo jeden a ze zbytku těsta karbanátky. Kdo by chtěl jen jeden srnčí hřbet, tak je potřeba množství surovin ponížit.
Jako příloha brambory a nějaký salátek. Sekaná je dobrá i studená.

Zapečené žampióny

1. září 2009 v 11:36 | Jana H. |  Houby

Zapečené žampióny


Větší žampióny podle počtu porcí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, anglická slaniny, vajíčko, olej, uzená cihla, malý kousek cukety, pepř, sůl, 1 lžíce strouhanky na zahuštění směsi

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, najemno nastrouhanou cuketu, na malé kousky rozkrájené nožičky žampiónů, osolíme, opepříme a necháme chvilku podusit. Pak rozklepneme vajíčko a necháme srazit. Přidáme lžíci strouhanky na zahuštění.Vychladlou směsí plníme žampióny. Do zapékací mísy nebo pekáčku nalijeme trošku oleje , ne něj dáme naplněné žampióny a dáme do trouby zapéct. Když jsou hotové, to netrvá dlouho, jednotlivé žampióny poklademe plátky uzeného sýra a dáme na minutku zpátky do trouby až se nám roztaví. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

Slíváci

1. září 2009 v 11:16 | Jana H. |  Moučníky

Slíváci


750 g hladké mouky, sůl, 100 g cukru nebo podle chuti, 1 vajíčko, 30 g másla nebo Hery, 3 lžíce oleje, sušené kvasnice podle gramáže na sáčku na množství mouky některé je na 1000 g a některé na 500 g mouky, 200 - 250 ml vlahého mléka, asi 500 g vypeckovaných švestek, cukr do švestek a skořici, 1 vajíčko na potření,drobenka

Nejdříve si dáme rozpustit máslo nebo Heru a necháme vychladnout. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vajíčko, máslo, olej a mléko a vypracujeme těsto. Nejlepší se dělá pomocí hnětače. Posypeme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Když je těsto vykynuté, přendáme na vál a rozkrájíme na kousky. Každý kousek těsta roztáhneme rukou, a plníme švestkami. Švestky posypeme trošku cukrem, ale není nutné a skořicí. Zabalíme a dáme na pečící papír kousek od sebe. Necháme ještě chvilku kynout, potom potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme dozlatova jak dlouho, záleží na typu trouby.