Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Srpen 2009

Papriková pomazánka

30. srpna 2009 v 9:39 | Jana H. |  Ostatní



Papriková pomazánka

1,5kg zelených paprik
0,5kg červených paprik
0,75kg rajčat
sůl
olej
2 velké cibule
2 lžičky sušeného česneku

Na olej dáme pokrájenou cibuli, rajčata i papriky, tak jako na lečo a necháme dusit. Nejdříve pod pokličkou a asi po půl hodině dusíme odkryté doměkka. Po uvaření rozmixujeme, kdo má rád kousky zeleniny tak tyčovým mixerem, kdo má rád hladkou, tak směs přendá do mixeru a rozmixuje. Já jsem dělala tyčovým.Sterilizujeme v páře 20 minut při 80 stupních.
Dělala jsem v 7litrovém kastrolu a byl plný.

Bigmanův hrnec

28. srpna 2009 v 8:44 | Jana H. |  Vepřové maso

Bigmanův hrnec

750 g vepřového plecka nebo libového bůčku, 1 větší cibule, 2 lžíce oleje, 2 vrchovaté lžíce krupičkového cukru nebo krystalu, sůl, pepř, zakysaná smetana, 1 sklenice kysaného zelí

Na olej dáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso, aby se nám v karamelu pěkně obalilo. Osolíme, opepříme, podlijeme trošku vodou a necháme chvilku dusit. Pak přidáme zelí, kdo chce tak i s lákem, a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, podléváme vodou. Na závěr přidáme zakysanou smetanu. Promícháme, po případě dochutíme solí nebo pepřem.
Podáváme s brambory, nebo bramborovými knedlíky, což je nejlepší.
Porce: 4
Zdroj: www.recepty.cz. Recept jsem trochu upravila.

Smažený květák

26. srpna 2009 v 17:34 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Smažený květák


1 květák, 1 - 2 vejce, hladká mouka, sůl, strouhanka, olej

Syrový květák rozebereme na růžičky, omyjeme a necháme osušit. Mezi tím si uděláme z vajec a hladké mouky těstíčko,po případě přidáme trošku vody, ve kterém namáčíme jednotlivé osolené růžičky květáku, pak obalujeme ve strouhance a smažíme na mírném plameni dozlatova.

Džuveč

26. srpna 2009 v 17:28 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Džuveč

600 g vepřového masa - plecka, 8 velkých zelených paprik, 6 velkých rajčat, 2 velké cibule, 1 větší rajský protlak, 5 stroužků česneku, ½ malé cukety, 1 lžička sladké papriky, pepř, čubricu,sůl, olej, asi 150 - 200 g proprané rýže

Na rozehřátý olej se dá pokrájená cibule a na kostičky nakrájené maso. Zadusí se a po chvilce se přidá červená paprika, pepř, sůl, podlije se vodou a nechá se dusit do poloměkka.
Na velký pekáč se dá olej, na nudličky pokrájené papriky, nahrubo nastrouhaná cuketa a na kousky pokrájená rajčata. Po chvilce dušení se přidá česnek, rajský protlak a směs se nechá chvilku dusit. Pokud je maso poloměkké, přidá se do této směsi spolu s opranou rýží, zalije se asi 750 - 1000 ml vody a dá se do trouby dusit až je rýže měkká.
Rýže zvětší svůj objem asi 3x. Množství přidávané vody závisí na dužnatosti paprik a rajčat.
Kdo chce, mnůže přikusovat chleba.
Porce: 4

Pikantní kuřecí nudličky

24. srpna 2009 v 11:06 | Jana H. |  Kuřecí maso

Pikantní kuřecí nudličky


2 kuřecí prsíčka, 1 lžička vegety, trochu chilli, 1 vejce, 1,5 lžíce škrobu, olej na smažení

Prsíčka nakrájíme na nudličky. Do misky dáme nakrájená prsíčka, vejce, škrob, chilli, vegetu, promícháme a dáme asi na hodinku do lednice odležet. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s různě upravenými bramborami a jogurtovým dressingem.

Cuketové placičky

24. srpna 2009 v 11:01 | Jana H. |  Levné pokrmy

Cuketové placičky


250 g cukety, 200 g cihly, 100 g měkkého salámu, 1 vejce, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, popřípadě 1 lžíce strouhanky do placiček, pepř, strouhanka na obalení, olej

Cuketu, cihlu a salám nastrouháme nahrubo, přidáme pepř, vejce , mouku a strouhanku , promícháme a tvoříme placičky. Obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji.
Podáváme s brambory nebo jen tak samotné s chlebem.






Můžeme potřít hořčicí a ozdobit cibulí.
Inspirace na www.ekucharka.net - ve fóru zeleninová jídla

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

24. srpna 2009 v 10:54 | Jana H. |  Ostatní

250 g tvarohu - kostka
50 g másla
1 vejce
sůl
asi 250 g hrubé mouky

Do misky dáme tvaroh, sůl, máslo , vejce a mouku a rukama zpracujeme těsto. Pokud je potřeba, přisypáváme mouku.Těsto pěkně propracujeme. Z těsta vytvoříme váleček a z něho nakrájíme dílky, které rozválíme na potřebnou velikost ovoce. Očištěné ovoce zabalíme a dáme vařit asi na 10 minut. Vařila jsem tak, že jsem nechala knedlíky jen probublávat. Z této dávky jsem měla 9 velikých meruňkových knedlíků. Počet se řídí velikostí ovoce.
Na talíři polijeme oslazenou zakysanou smetanou nebo posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Smažená niva

19. srpna 2009 v 15:11 | Jana H. |  Ostatní

Smažená niva


250 g nivy, hladká mouka, vajíčko, strouhanka , olej

Nivu nakrájíme na plátky, které obalujeme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance. Je lepší ji obalovat dvakrát, aby nám při smažení nevytekla . Dáme na rozpálený olej a smažíme dozlatova.
Podáváme s brambory a tatarkou nebo upraveným jogurtem.

Sladká rychlovka od Zdeny

19. srpna 2009 v 15:05 | Jana H. |  Moučníky

Sladká rychlovka od Zdeny


250 g polohrubé mouky, 150 g krupičkového cukru, 3 vejce, 4 lžíce oleje, 200 ml mléka, 1 prášek do pečiva,jakékoli ovoce, drobenka

V míse rozmícháme mléko, olej, cukr a vejce. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva, promícháme a vylijeme na plech o rozměrech
20 x 30 cm. Těsto je řídké, tak se nelekejte. Dala jsem pečící papír a jen trochu podsypala moukou. Na těsto jsem kladla na osminky nakrájené nektarinky, ale jde tam jakékoli ovoce. V původním receptu jsou jablka. Posypala drobenkou a pekla v horkovzdušné troubě na 160 stupňů asi 20 - 25 minut.
Zdroj: http://zdena1028.blog.cz/, jablečný koláč . Zdeni dík, je výborný a rychlý

Brambory vařené v mikrovlnce

19. srpna 2009 v 14:34 | Jana H. |  Ostatní

Brambory vařené v mikrovlnce


5 středních brambor, sůl, kmín, libeček nebo celerovou nať nebo jiné bylinky, 1 lžíce vody


Brambory oloupeme a rozkrájíme na dílky. Dáme do sklenice s víčkem na uzávěr. Osolíme, přidáme kmín a libeček nebo jiné bylinky, přidáme 1 lžíce vody: Protřepepe, aby se sůl a bylinky dostaly všude, pořádně zašroubovat a dát do mikrovlnky. Já mám výkon 700 W tak jsem vlnila 9 minut. V mikrovlnce s vyšším výkonem se doba zkracuje. V původním receptu je výkon 850 - 900 W a doba vlnění 7 minut. Dobu vlnění řídíme výkonem trouby.
Porce:1větší nebo 2 porce menší, pokud bychom chtěli porcí víc, dáme do dvou skleniček

Libeček dal bramborám dobrou chuť. Já jsem dala 2 lžíce vody, protože jsem vlnila déle.
Zdroj: http://www.zandule.cz/recepty/ , týmu Ňamek moc děkuji za dovolení uveřejnit recept

Zapečené brambory s květákem

15. srpna 2009 v 17:20 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


Zapečené brambory s květákem


1 květák, 1000 g syrových brambor, 4 - 5 vajec, asi 300 ml mléka nebo šlehačky, sůl, pepř, máslo na vymazání pekáčku

Pekáček vymažeme máslem.Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky nebo plátky silné asi 5 mm a dáme do pekáčku. Syrový květák nakrájíme na kousky a přidáme do brambor , osolíme, opepříme, zalijeme mlékem nebo šlehačkou, kde jsme rozšlehaly vejce. Přikryjeme alobalem nebo druhým pekáčkem a dáme do vyhřáté trouby asi na 180 - 200 stupňů. Hlídáme, teplotu si řídíme podle trouby. Pečeme doměkka. Podáváme s okurkovým salátem.

Rybí filé na majonéze

15. srpna 2009 v 17:12 | Jana H. |  Ryby


Rybí filé na majonéze


500 g filé, 2 vrchovaté lžíce majonézy,sůl, 1 malá lžička citrónové šťávy,6 větších stroužků česneku, 100 g cihly,máslo na vymazání zapékací mísy

Zapékací mísu vymažeme máslem, filé opatrně osolíme a poklademe dno mísy. Je lepší, když je celé dno vyplněné. Pokapeme citrónovou šťávou. Do majonézy dáme prolisovaný česnek, najemno nastrouhanou cihlu a touto směsí přikryjeme filé. Dáme do trouby asi na 25 minut.

Kuře na tatarce

13. srpna 2009 v 20:05 | Jana H. |  Kuřecí maso


Kuře na tatarce


1 kuře, 4 lžíce tatarky, 2 větší cibule, pepř, sůl

Omyté a rozporcované kuře osolíme, opepříme. Cibule nakrájíme na kolečka nebo větší kostky a dáme do zapékací mísy. Na ni poklademe kuře a na každou porci naneseme lžíci tatarky. Přikryjeme vrchním dílem mísy, dáme do trouby asi na 160 stupňů - horkovzduch, a pečeme doměkka. Před dopečením vrchní díl sejmeme, aby se udělala zlatá kůrčička.



Podáváme s různě upravenými bramborami.


Lečo

10. srpna 2009 v 18:52 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Lečo

750g zelených paprik, 500 g rajčat, 2 větší cibule, 400 g měkkého salámu, sůl, 4 - 5 vajec , olej nebo sádlo

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, na proužky nakrájené papriky a nakrájená rajčata. Necháme dusit. Po chvilce přidáme nakrájený salám a dusíme doměkka. Když je směs měkká, přidáme vajíčka a za stálého míchání je necháme srazit, odstavíme z ohně, osolíme a můžeme podávat buď s brambory nebo chlebem, což je nejlepší.

Květáková s hráškem

10. srpna 2009 v 18:50 | Jana H. |  Polévky

Květáková s hráškem

Kousek květáku, 1 menší mrkev, kousek pórku nebo cibule, 1 konzerva hrášku, sůl,
1 bujónová kostka, zelená petrželka, pepř

Na olej nebo máslo dáme na kolečka nakrájený pórek, nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme restovat. Pak přidáme na růžičky rozdělaný květák, zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku , opepříme a vaříme doměkka. Když je zelenina měkká, přidáme hrášek, necháme prohřát a odstavíme. Posypeme zelenou petrželkou a podáváme.
Komu by se zdála polévka řídká, může zahustit jíškou.
Zlatavou barvu udělá restovaná mrkev.

Tandoori masala řízečky s jogurtem

8. srpna 2009 v 20:12 | Jana H. |  Vepřové maso

Tandoori masala řízečky s jogurtem


2 plátky vepřového ( kuřecího) masa , olej na smažení

Na těstíčko: 1 menší cibule nakrájená na velmi drobné kostky, 4-5 větší stroužky prolisovaného nebo rozdrceného česneku, 1 vejce, 2 - 3 vrchovaté lžíce smetanového jogurtu, sůl, 1- 2 lžičky koření tandoori masala, pepř, 2 lžíce strouhanky, 1 malá lžička oleje do těstíčka , 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky . Všechny suroviny smícháme a vytvoříme husté těstíčko.

Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a vložíme do těstíčka , které jsme udělali z ostatních surovin. Necháme marinovat asi tři hodiny, nejlépe přes noc.
Rada: usmažit jednu placičku a pokud by se rozpadla, přidat trochu mouky .

Těstoviny s dušeným zelím a slaninou

7. srpna 2009 v 16:07 | Jana H. |  Těstoviny


Těstoviny s dušeným zelím a slaninou


1 balíček těstovin, 1 hlavička zelí, sůl, pepř, sádlo nebo olej, 2 větší cibule, 250 g anglické slaniny, kmín

Těstoviny dáme vařit podle návodu.
Cibuli nakrájíme a dáme na sádlo .Zelí nakrájíme na nudličky a dáme do kastrolku na
cibulku, osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Na malé pánvičce osmažíme anglickou slaninu, nakrájenou na kostičky. Do scezených těstovin zamícháme dušené zelí a dáme na talíř, kde je posypeme opraženou slaninou.

Rajčata s Mozzarelou

7. srpna 2009 v 16:01 | Jana H. |  Saláty

Rajčata s Mozzarelou

4 rajčata, 4 Mozzarely, olivový olej, bazalka, sůl

Omytá rajčata nakrájíme na plátky a budeme prokládat Mozzarelou.Trošku osolíme, posypeme bazalkou a pokapeme olivovým olejem.
4 porce

Zeleninový salát s jogurtem

2. srpna 2009 v 14:44 | Jana H. |  Saláty

Zeleninový salát s jogurtem


Hlávkový nebo ledový salát, cibule, rajčata, okurka, sůl, pepř

Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, salát natrháme, dáme do misky .Trošku osolíme a opepříme. Jogurt osolíme a přidáme do salátu.

Zeleninový salát s balsamikovým dressingem

2. srpna 2009 v 14:39 | Jana H. |  Saláty

Zeleninový salát s balsamikovým dressingem


Různá letní zelenina jako je okurka, paprika, rajče, mladé zelí, cibule, balsamikový dressing

Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, polijeme 1 lžící dressingu a promícháme. Dáme do ledničky odležet. Kdo chce může přidat kousek uzeniny nebo uvařené vajíčko.. Nesolíme, dressing je slaný dost.