Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červenec 2009

Hrachová kaše s uzeným

31. července 2009 v 21:02 | Jana H. |  Ostatní

Hrachová kaše s uzeným


400 g hrachu, česnek podle chuti, majoránka, sůl
uzené maso, cibule podle chuti, olej nebo sádlo

Hrách přes noc namočíme a druhý den vaříme doměkka. Až je hrách měkký, slijeme vodu a ponorným mixerem rozmixujeme. Osolíme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek
.Kdo chce kaše uvařit víc, nechá v hrachu trošku vody, udělá jíšku, přidá do kaše a chvilku povaří.
Uzené maso opečeme na oleji nebo na sádle spolu s cibulkou.
Asi 2 porce

Koláč s ovocem a drobenkou

26. července 2009 v 15:26 | Jana H. |  Moučníky

Koláč s ovocem a drobenkou

150 g zakysané smetany, 2 kelímky od smetany polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ kelímku cukru nebo víc, podle chuti, ½ kelímku oleje, 1 kelímek mléka, 1 velké nebo 2 menší vajíčka, různé ovoce

Všechny suroviny smícháme a dáme na pečící papír na malý plech nebo formy, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě necelou půl hodinku.
Inspirace na www.ekucharka.net

Sekaná v srnčím hřbetu

26. července 2009 v 15:20 | Jana H. |  Mleté maso

Sekaná v srnčím hřbetu


250 g mletého masa, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, majoránka, strouhanka na zahuštění, 50 g anglické slaniny, 1 vajíčko
Náplň: 2 vajíčka, trošku steril.papriky, kousek cihly nakrájený na hranolky. Jinak si každý udělá takovou, jakou chce sám

Do mletého masa dáme zakysanou smetanu, sůl, pepř, majoránku, vejce a pořádně promícháme. Pak přidáme strouhanku a zpracujeme. Srnčí hřbet vyložíme anglickou slaninou a mletým masem asi ve vrstvě 1 cm , vyložíme dno a strany srnčího hřbetu. Pak vložíme náplň a na závěr přiklopíme zbytkem masa. Zabalíme celý srnčí hřbet do alobalu, dáme ještě na pekáček a pečeme asi při teplotě 160 - 170 stupňů v horkovzdušné troubě asi 1 hodinu.

Musíme hlídat. Na závěr alobal odděláme, aby se maso opeklo na povrchu.
Na pekáček jsem to dala proto, že vypečený tuk může vytéct do trouby.

Zeleninová se sýrem

26. července 2009 v 15:13 | Jana H. |  Polévky

Zeleninová se sýrem


1 mrkev, 1 malá petržel, malý kousek celeru nebo kousek kedlubny, 1 cibule, 4 vetší stroužky česneku, 1 tavený sýr smetanový, sůl, pepř., olej, 1,5 lžíce hladké mouky

Na olej dáme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Necháme chvilku restovat. Pak přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a ještě restujeme. Přidáme hladkou mouku, zalijeme vodou a necháme chvilku povařit. Na závěr dáme na kousky nakrájený sýr a necháme rozpustit. Dochutíme solí, pepřem nebo i vegetou , přidáme zelenou petrželku nebo cibulovou nať a podáváme.

Pečené houby

22. července 2009 v 20:12 | Jana H. |  Houby

Pečené houby


Čerstvé houby i žampiony, olej, sůl, pikantní koření podle chuti (grilovací , paprika apod.)

Očištěné houby rozkrájíme na větší kousky, jsou lepší. Na rozpálený olej dáme kousky hub a necháme osmažit dozlatova. Po usmažení osolíme a přidáme koření. Promícháme a podáváme s různě upravenými bramborami, popřípadě s tatarkou nebo upraveným jogurtem.

Chleba ve vajíčku

21. července 2009 v 17:45 | Jana H. |  Levné pokrmy

Chleba ve vajíčku

2 krajíce staršího chleba , 1 vajíčko, vegeta, olej, hořčice a cibule na ozdobu

Vajíčko rozšleháme, přidáme vegetu. Do něho namáčíme chleba a dáváme smažit na rozpálený olej. Plamen stáhneme a smažíme pozvolna, tak abychom jej nepřipálili. Osmažený chléb potřeme hořčicí a poklademe cibulí nakrájenou na kolečka. Můžeme přidat i jinou zeleninu.
Rychlá a dobrá snídaně i večeře.
1 porce

Cuketové lívanečky

21. července 2009 v 17:34 | Jana H. |  Levné pokrmy

Cuketové lívanečky

1 malá cuketa, 6 - 7 lžic hladké mouky, sůl, 2 stroužky česneku, pepř, 1 vajíčko, asi 200 ml mléka
špetka prášku do pečiva, oilej na smažení

Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. Pak přidáme mouku,prášek do pečiva, pepř, vajíčko, mléko, prolisovaný česnek a promícháme. Úplně na konec osolíme, to proto, aby nám cuketa nepustila moc vody. Těstíčko má mít konsistenci jako na kynuté lívance. Takže pak podle potřeby přidáme mouku nebo mléko. Smažíme pozvolna z každé strany.
Podle chuti zdobíme zeleninou, uzeninou, sýrem.

Kapustové zelí

20. července 2009 v 14:41 | Jana H. |  Ostatní

Kapustové zelí


1 kapusta, 2 větší cibule, sůl, kmín, ocet, cukr, olej nebo sádlo, 1 lžička hladké mouky

Kapustu nakrájíme na nudličky jako zelí, dáme do hrnce, zalijeme vařící vodou a necháme asi 10 minut vypařit. Pak vodu slijeme a necháme prochladnout. Do kastrolku dáme olej nebo sádlo, nakrájenou cibuli, na to dáme kapustu, okmínujeme, osolíme a pokud je potřeba zalijeme trošku vodou. Ale jen málo a necháme dusit. Když je kapusta měkká, přidáme lžičku hladké mouky, ne víc, a chvilku za stálého míchání ještě povaříme. Mouka nám kapustu váže. Přidáme ocet a cukr podle chuti.

Dušené vepřové na kmínu

20. července 2009 v 14:37 | Jana H. |  Vepřové maso

Dušené vepřové na kmínu


500 g libového vepřového plecka , ale může být jakékoliv maso, sůl, kmín, 3 větší cibule, olej nebo máslo

Na olej dáme na kostičky nakrájené cibule a maso. Osolíme, okmínujeme a necháme dusit ve vlastní šťávě. Pokud se šťáva vydusí, podlijeme trošku vodou. Dusíme doměkka až je cibule pěkně rozdušená a dělá pěkný sos.
Podáváme s knedlíky a brambory se zelím nebo špenátem, rýží nebo těstovinami, a to jak kdo má rád.

Cuketová polévka z Dolace

15. července 2009 v 18:12 | Jana H. |  Polévky


Cuketová polévka z Dolace

1 cuketa většího objemu, 300 g mletého masa, 1 hrst neuvařené rýže, 1 cibule, 7 stroužků česneku, 1 lžíce čubrici, sůl, 1 vrchovatá lžíce celerové natě, kečup, 4 větší rajčata, 2 papriky, zakysaná smetana, 2 větší brambory, troška oleje.

Na pánev dáme olej, mleté maso, rýži, čubricu, kečup, celerovou nať, cibuli nakrájenou na kostičky a česnek nakrájený na plátky a necháme chvilku podusit. Pokud se nám začne přichytávat, zalijeme trošku vodou. Necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, ne moc silné, asi 3 mm a poklademe dno kastrolu tak, aby bylo celé pokryté.. Cuketu oloupeme a nakrájíme na válečky silné asi 70mm, vydlabeme jádřinec a postavíme na brambory těsně vedle sebe a plníme mletým masem. Mleté maso je řidší, protože rýže maso zahustí až se bude dusit. Každou cuketu přikryjeme plátkem rajčete, aby maso nevyteklo. Rozkrájíme zbylá rajčata na plátky a papriky na nudličky a přidáme do kastrolu. Zalijeme vodou asi 2 cm pod cukety a mírně vaříme doměkka. Na talíř dáme dva válečky naplněné cukety, zbylou zeleninu, posypeme celerovou natí, přidáme zakysanou smetanu. Pokud se voda více vyvaří, doplníme do požadovaného množství.
Recept přivezla dcera z Chorvatska.

Ovocné knedlíky z pařeného těsta

14. července 2009 v 20:20 | Jana H. |  Ostatní

Ovocné knedlíky z pařeného těsta

750 g polohrubé mouky, ½ lžičky soli, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 300 ml horké vody
Různé ovoce na plnění

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, olej a vodu a vypracujeme těsto až je vláčné. Rozválíme na plátek, rozřízneme na díly a balíme ovoce.
Dělala jsem pouze z 1/3 surovin a měla jsem 6 velkých meruňkových knedlíků.
Vaříme asi 10 minut podle velikosti ovoce doměkka.

Dvounudlová

13. července 2009 v 20:35 | Jana H. |  Polévky

Dvounudlová


1 kedlubna, hrst vlasových nudlí, 1 bujón, sůl, zelená petrželka, pepř, troška oleje nebo másla

Na olej nebo máslo dáme na nudličky nakrájenou kedlubnu, zalijeme asi 1 l vody, osolíme, opepříme, přidáme bujón a necháme chvilku povařit. Pak přidáme vlasové nudle a dovaříme. Podle potřeby dochutíme. Na závěr přidáme zelenou petrželku.


Vajíčková

13. července 2009 v 20:25 | Jana H. |  Polévky

Vajíčková


1 lžíce másla, 2 lžíce krupičky nebo hrubé mouky, 2 vajíčka, 1 menší mrkev, 1 zeleninový bujón, sůl, zelená petrželka, sůl

Na máslo dáme nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme restovat. Pak přidáme krupici, rozklepneme vajíčka a necháme srazit. Zalijeme asi 1 l vody, přidáme zeleninový bujón a necháme povařit. Dochutíme solí, přidáme petrželku a podáváme.

Těstoviny se sýrovou omáčkou

12. července 2009 v 17:36 | Jana H. |  Těstoviny

Těstoviny se sýrovou omáčkou


2 kuřecí nebo vepřové řízky, 1 pórek, olej, sůl, pepř, 1 velký smetanový tavený sýr, 1 lžíce parmezánu, asi 150 ml mléka, těstoviny

Na olej dáme na nudličky nakrájené maso, osolíme, opepříme , přidáme pórek a necháme dusit doměkka. Jakmile je maso měkké, přidáme tavený sýr a parmezán,zamícháme , podlijeme mlékem za stálého míchání necháme sýry rozpustit. Hustotu omáčky si řídíme sami.

Roštěná

12. července 2009 v 17:32 | Jana H. |  Hovězí maso

Roštěná

4 plátky hovězího zadního, 3 větší cibule, sůl, pepř, hořčice, hladká mouka, olej nebo sádlo
( je lepší)

Plátky masa naklepeme z obou stran a osolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. Z obou stran smažíme na rozpáleném tuku. Když jsou plátky osmažené, přendáme na talíř a do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibule a necháme smažit dohněda - nepřipálit. Když je cibule hnědá, vložíme plátky masa, podlijeme trošku vodou a necháme dusit doměkka. Pokud je potřeba , podléváme. Rozdušená cibule nám udělá dobrý sos.
Podáváme s různě upravenými bramborami a tatarkou.
Můžeme použít i jiné druhy masa, můžeme přidat houby, fantazii se meze nekladou.

Vajíčková pomazánka jednoduchá

10. července 2009 v 18:34 | Jana H. |  Ostatní


Vajíčková pomazánka jednoduchá

1 pomazánkové máslo, 4 vajíčka uvařená natvrdo, sůl, pepř, 2 lžíce majolky

Do pomazánkového másla nastrouháme najemno uvařená vajíčka, osolíme , opepříme, přidáme majolku, pořádně promícháme a mažeme na chlebíčky nebo chleba. Zdobíme podle vlastní fantazie.

Medailonky v jogurtovém těstíčku

10. července 2009 v 18:27 | Jana H. |  Kuřecí maso


Medailonky v jogurtovém těstíčku


400 g masa kuřecího nebo vepřového, olej nebo sádlo na smažení
Na těstíčko: 1 vejce, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 1,5 vrchovaté lžíce smetanového jogurtu, sůl, pepř, 1 lžička ústřicové omáčky , 1 lžička oleje .Vidličkou vyšleháme polotuhé těstíčko.

Maso nakrájíme na menší kousky a naklepeme. Pak obalujeme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Dobré je, když se naklepané plátky nechají v těstíčku hodinku odležet.
Podáváme s různě upravenými brambory.