Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červen 2009

Míchaný salát s mlékem

30. června 2009 v 9:04 | Jana H. |  Saláty

Míchaný salát s mlékem


Hlávkový salát, 1 salátová okurka, sůl, pepř, ocet, mléko

Salát pořádně omyjeme na natrháme, okurku oloupeme a nastrouháme na kolečka. Promícháme, zalijeme mlékem, osolíme , opepříme, přidáme asi
1 - 2 lžíce octa, jinak podle chuti a podle množství salátu , ale pozor, aby se nám nesrazilo a promícháme.


Lornové masíčko

30. června 2009 v 8:51 | Jana H. |  Vepřové maso

Lornové masíčko

1000 g vepřového plecka nebo libového bůčku, 750 g cibule, 1 sáček mražené zeleniny libovolné, sůl, vegeta, pepř, a libovolné pikantní koření, sádlo

Maso nakrájíme na větší kousky. Do kastrolku dáme lžíci sádla , nakrájené maso, drobně nakrájenou cibulku, přidáme mraženou zeleninu, vegetu, sůl a koření a necháme dusit ve vlastní šťávě. Cibule a zelenina pustí dost vody. Až se vyvaří, tak podléváme častěji a po malých dávkách. Zelenina a cibule by měly být rozdušené a měly by udělat pěkně hustý sosík.
Lornové maso proto, že se dělá v lornách na ohni venku ve větším množství. Může se podlévat pivem. Podáváme s chlebem nebo brambory.

Řezy s pudinkem

29. června 2009 v 8:17 | Jana H. |  Moučníky

Řezy s pudinkem


1 balení listového těsta, 1 l mléka , 3 vanilkové pudinky, různé ovoce, cukr podle chuti

Nejdříve si uvaříme z mléka , cukru a pudinkového prášku pudink. Do něho zamícháme ovoce a necháme asi 10 minut chladnout. Občas promícháme.

Z ½ listového těsta vyválíme jednu placku a přendáme na plech o rozměrech 30 x 40 cm na pečící papír. Placku potřeme náplní z pudinku a ovoce a přiklopíme druhou plackou. Dáme do trouby a pečeme dorůžova. Mám horkovzdušnou troubu a pekla asi 25 minut při 170. Ale každý má jinou troubu, tak že hlídat, upečené je brzo.
Zdroj: www. mamincinyrecepty.cz

Česnekový smažený Hermelín

29. června 2009 v 8:04 | Jana H. |  Ostatní

Česnekový smažený Hermelín


Hermelín podle počtu osob, česnek podle chuti, vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej na smažení.

Hermelín podélně rozřízneme a obě poloviny vydlabeme. Necháme asi 1 cm okraj. Vydlabanou hmotu přendáme do miska a utřeme spolu s prolisovaným česnekem. Naplníme obě poloviny sýru, přiklopíme k sobě a pořádně přitlačíme . Pak obalíme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance, zase ve vajíčku a opět ve strouhance. Je lepší obalit dvakrát, aby sýr nevytekl. Zprudka smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, aby se nemusel obracet.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Vepřové kapsy s křenem a jablkem

26. června 2009 v 18:20 | Jana H. |  Vepřové maso

Vepřové kapsy s křenem a jablkem


4 vepřové plátky, sůl, 4 lžičky krenexu, jablko, chilli koření, 1 cibule, olej, 100 g šunky nebo šunkového salámu

Plátky masa naklepeme, osolíme, poklademe šunkou, potřeme krenexem, dáme osminku oloupaného jablka. Jablko posypeme chilli kořením , přehneme a sepneme párátkem a zprudka opečeme na oleji z obou stran. Pak přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.

Kedlubnová polévka

24. června 2009 v 16:41 | Jana H. |  Polévky

Kedlubnová polévka


2 větší kedlubny nastrouhané nahrubo, 1 cibule, 1 menší mrkev, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, kopru - nemusí být, sůl, maggi

Na olej dáme pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme chvilku restovat. Pak přidáme 1 nahrubo nastrouhanou kedlubnu a ještě chvilku restujeme. Zamícháme lžíci hladké mouky, aby se udělala jíška. Zalijeme vodou a přidáme druhou kedlubnu a necháme vařit doměkka. . Na konec dochutíme solí a přidáme pár kapek maggi. Kdo má rád kopr, může ho do polévky na závěr přidat.Pozor: polévka je uvařená za chvilku

Papriky plněné tvarohem

22. června 2009 v 17:46 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Papriky plněné tvarohem


2 červené papriky, 1 tvaroh, sůl, 1 menší cibule, mléko, zelenina na ozdobu

Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a sůl.
Papriky omyjeme a rozpůlíme. Do každé půlky dáme tvaroh a ozdobíme zeleninou. Podáváme s pečivem nebo chlebem.

Kuličky v omáčce tandoori masala

21. června 2009 v 17:32 | Jana H. |  Mleté maso

Masové kuličky v omáčce tandoori masala


Na kuličky: 300 g mletého masa, sůl, cibule, pepř, majoránka, sůl, 1 vajíčko, strouhanka na zahuštění
Na omáčku: 1 pórek, 50 g šunky, koření tandoori masala, ½ lžičky sojové omáčky.

Do mletého masa přidáme všechny suroviny, propracujeme a děláme kuličky . Na pečící papír kápneme trochu oleje a rozetřeme. Pak poklademe kuličkami a dáme do trouby péct.
Na pánev si dáme trošku oleje a něj na plátky nakrájenou bílou část pórku a na nudličky nakrájenou šunku. Necháme chvilku zadusit a přidáme koření tandoori masala , podlijeme trošku vodou a ještě chvilku dusíme. Pak přidáme zbytek pórku, chvilku provaříme a odstavíme. Pórek nám omáčku zahustí.
Na talíři přelijeme kuličky omáčkou a podáváme s rýží.

Kuře s bazalkou a kapary

17. června 2009 v 16:19 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře s bazalkou a kapary


1 kuře, 3 lžíce oleje, sůl, 6 lžic kečupu, pepř, 1 - 2 lžičky bazalky, 1 sklenička kaparů

Do misky dáme olej, kečup, pepř, bazalku a promícháme. Do této směsi vložíme osolené , rozporcované kuře, dáme do zapékací misky nebo pekáče, mírně podlijeme vodou a pečeme přikryté doměkka. Když je kuře měkké, přidáme scezené kapary, a necháme ještě chvilku odkryté péct.
Podáváme s rýží nebo brambory.










Bramboráková kosmatice

16. června 2009 v 8:51 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramboráková kosmatice

4 větší květy černého bezu se stopkami, olej na smažení

Na těstíčko: 3 větší brambory, 1 malá cibule, 4 stroužky česneku nebo podle chuti, sůl, pepř, kmín, majoránka, 1 - 2 vajíčka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky

Brambory nastrouháme najemno, tak jako na bramboráky, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těstíčko husté jak na palačinky. Květy bezu vezmeme za stopku a namáčíme v těstíčku a smažíme na oleji. Nůžkami stopku ustřihneme a smažíme po druhé straně.

Kosmatice na sladko

16. června 2009 v 8:46 | Jana H. |  Levné pokrmy

Kosmatice na sladko

4 velké květy černého bezu s delšími stopkami, olej na smažení

Těstíčko: 1 - 2 vajíčka, minerální voda s bublinkami podle potřeby, cukr podle chuti nebo umělé sladidlo pro diabetiky, špetka soli a skořice, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky

Smícháním popřípadě vyšleháním surovin připravíme těstíčko, husté asi jako na palačinky

Očištěn květy bezu namáčíme v těstíčku a to tak, že uchopíme za stopku, smočíme v těstíčku a dáme do oleje smažit. Nůžkami stopku odstřihneme a smažíme z druhé strany.







Šneci s pudinkem

14. června 2009 v 7:44 | Jana H. |  Moučníky

Šneci s pudinkem

Listové těsto, ½ l mléka, 1 pudink, cukr, ovoce, 1 vajíčko

Nejdříve si uvaříme z ½ l mléka a pudinkového prášku a cukru pudink . Z listového těsta vyválíme plát,na který rozetřeme trošku prochladlý pudink. Srolujeme v roládu a krájíme asi 1 cm plátky a dáváme na pečící papír na plech. Na každý šnek dáme kousek ovoce. Může být jak čerstvé, tak i nakládané. Pomažeme vajíčkem a dáme péct.

Slaní šneci

14. června 2009 v 7:37 | Jana H. |  Ostatní

Slaní šneci


1 listové těsto, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 50 g Herkulesu (Poličanu, anglické slaniny, Paprikáše atd.),50 g sýra na strouhání ( Nivy, Parmezánu),1 vajíčko na potření

Těsto rozválíme na plát a pomažeme kečupem a rozetřeným česnekem. Salám klademe do první půlky placky, je to lepší a lépe drží srolovaná. Na salám přidáme nastrouhaný sýr a zavineme. Krájíme asi 1 cm plátky, které dáme na pečící papír na plech. Mažeme rozkvedlaným vajíčkem.
Náplň můžeme obměňovat podle chuti, můžeme vynechat salám a pomazat jen sýrem nebo vynechat sýr. Může se naplnit špenátem se sýrem, podušenými houbami , tak jak kdo má rád. Fantazii se meze nekladou.

Ražniči

13. června 2009 v 7:07 | Jana H. |  Vepřové maso

Ražniči

750 g vepřového masa nebo kuřecího, 300 g točeného salámu, 150 špek nebo anglická slanina 2 střední cibule, sůl, pepř, olej

Maso nakrájíme na kostičky asi 3x3 cm, osolíme a opepříme, točený salám na plátky, špek na slabší kousky, cibuli nakrájíme na měsíčky a rozebereme na jednotlivé listy. Napichujeme na špejle nebo na jehly v pořadí maso, salám, špek cibule až všechny suroviny zpracujeme. Na pánvičku dáme olej a smažíme doměkka. Pokud je potřeba , podlijeme trošku vodou. Pokud máme ražniči delší, dáme do pekáče a pečeme v troubě.

Ražniči nastojato

13. června 2009 v 6:50 | Jana H. |  Vepřové maso

Ražniči nastojato

750 g masa vepřového nebo kuřecího, 250g špeku nebo anglické slaniny,300 g nakrájeného dietního salámu, 3 velké cibule, sůl, pepř, olej

Z masa nakrájíme plátky asi 5x5 cm, cibuli nakrájíme na měsíčky a rozebereme na jednotlivé listy, špek nebo anglickou slaninu a točený salám nakrájíme na plátky. Maso osolíme a opepříme . Do menší zapékací misky nebo kastrolku nalijeme trošku oleje a stavíme za sebou tak , jako bychom chtěli maso propichovat špejlí plátek masa, plátek salámu, plátek špeku a list cibule a zase plátek masa a pokračujeme do zpracování všech surovin. Podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct. Když je potřeba, ještě podléváme.
Pokud někdo chce, může vkládat např. papriku, houby atd. fantazii se meze nekladou.

Čína ze slepice

10. června 2009 v 15:21 | Jana H. |  Kuřecí maso


Čína ze slepice


Slepičí prsíčka, olej, 1 červená a 1 zelená paprika
1 cibule, kousek pórku,1 malá kedlubna,1 lžička sojové omáčky, 1 lžička ústřicové omáčky, sůl

Prsíčka uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Nejlepší si je uvařit den dopředu a pak z vývaru připravit polévku.
Na olej dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Prsíčka nakrájíme na menší kousky, přidáme k cibuli a necháme chvilku zadusit. Pak přidáme na nudličky nakrájené papriky, kedlubnu, na kolečka nakrájený pórek, chvilku promícháme, přidáme sojovou a ústřicovou omáčku a odstavíme. Pokud je potřeba dosolíme.
Podáváme s rýží.

Znojemská ze slepice

10. června 2009 v 15:16 | Jana H. |  Kuřecí maso

Znojemská ze slepice

1 slepice, 2 nožičky párku, 2 - 3 okurky, 2 cibule
2 vejce uvařená natvrdo, 1 lžička plnotučné hořčice
pepř, sůl, sádlo, 2 lžíce hladké mouky na jíšku
.
Slepici osolíme , dáme vařit a vaříme doměkka. Uvařenou přendáme na talíř a obereme.
Na sádlo dáme nadrobno pokrájenou cibuli a smažíme dohněda, ale nespálit. Na ni pak dáme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme slepičím vývarem a necháme vařit, za stálého míchání, asi 20 minut. Přidáme hořčici, vajíčka nakrájená na kostky, párek nakrájený na kolečka a okurku, kterou jsme nakrájeli na nudličky.Dochutíme pepřem a solí.
Podáváme s rýží nebo houskovými knedlíky.

Pečená krůta

5. června 2009 v 13:26 | Jana H. |  Kuřecí maso

Pečená krůta


Krůta, 1 jablko, ½ másla, sůl, kmín

Krůtu omyjeme, osolíme, okmínujeme a dáme do pekáčku na rozpuštěné máslo. Přidáme rozkrojené jablko, podlijeme trošku vodou a necháme chvilku dusit . Asi po hodince dušení přendáme pekáč do trouby a pečeme doměkka. Občas podlijeme vypečenou šťávou. Když je maso měkké, přendáme ho na talíř a do výpeku dáme asi 1 lžíci hladké mouky, zamícháme, přilijeme vodu a za stálého míchání necháme provařit. Pokud je potřeba, šťávu dosolíme.
Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a červeným nebo bílým zelím.

Vepřová játra s kedlubnou

4. června 2009 v 14:45 | Jana H. |  Vnitřnosti

Vepřová játra s kedlubnou

500 g vepřových jater, 1 kedlubna
1 cibule, citrónová kůra a šťáva z půlky citrónu,sůl, pepř, lžička ústřicové nebo sojové omáčky, olej

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme osmažit. Potom přidáme na menší kousky nakrájená játra, opepříme a necháme dusit. Pokud je potřeba, podlíváme vodou. Asi v polovině ušení přidáme na nudličky nakrájenou kedlubnu a citrónovou kůru, vymačkanou šťávu a necháme dusit do měkka. Na závěr osolíme, přidáme ústřicovou omáčku.

Vepřový řízek jinak obalovaný

4. června 2009 v 14:39 | Jana H. |  Vepřové maso

Vepřový řízek jinak obalovaný

4 vepřové řízky, sůl, 2 - 3 vajíčka
hladká mouka ,strouhanka , 4 rohlíky

Rohlíky nakrájíme na plátky a ty pak na nudličky.
Řízky naklepeme, osolíme a obalujeme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance. Pak znovu ve vajíčku a v nakrájených nudličkách z rohlíku. Pořádně přitiskneme na vajíčko, když tak si pomůže dlaní, aby nudličky na něm držely. Dáme na rozpálená olej a smažíme dozlatova. Po usmažení dáme na papírový ubrousek okapat.
Recept je určen pro ty, kteří mají rádi nejen maso , ale i osmaženou strouhanku.