Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Bramborové těsto

17. května 2009 v 8:35 | Jana H. |  Ostatní

Bramborové těsto

750 g vařených brambor, sůl, 1 vejce , asi 300 g hrubé mouky

Uvařené a oloupané brambor nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, vejce a hrubou mouku a vypracujeme těsto. Těsto by se nemělo lepit na vál. Ale nemělo by být moc tuhé, záleží jaké máme brambory
Knedlík vařený v páře
Nejdříve si dáme do kastrolu pařáček a nalijeme vodu, aby dosahovala výše pařáčku a převedeme k varu.
Budeme potřebovat bílý plátěný ubrousek podle počtu šišek. Z vypracovaného těsta uděláme asi 2 šišky. Ubrousek namočíme do studené vody, pořádně vyždímáme , rozprostřeme na stůl a do něho zabalíme udělanou šišku knedlíku. Položíme na pařáček, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a vaříme asi 30 minut podle velikosti knedlíku. Já ho nejprve rozříznu v polovině. Pokud je hotový, nakrájím přes kráječ, pokud je ještě uvnitř syrový, vrátím ho do páry a ještě chvilku vařím.



Bramborové špalíčky
Z vypracovaného těsta si odkrajujeme menší kousky, ze kterých vyválíme váleček o průměru 2,5 - 3 cm. Z něho odkrajujeme plátky široké asi 1 cm. Dáváme do vařící osolené vody vařit. Nejprve plamen stáhnu, po chvilce zvýším teplotu, ale jen tak, aby špalíčky jen tak lehce probublávaly. Po vyplavání na povrch, ještě chvilku povařím a pak už je vyndávám s pomocí cedníku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama