Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2009

Oběd ze zabíjačky

31. května 2009 v 10:25 | Jana H. |  Vepřové maso

Oběd ze zabíjačky

1 jitrnice, 1 jelítko, kysané zelí a brambory, olej

Jitrnici a jelítko osmažíme na oleji a podáváme s brambory a kysaným zelím.

Obalená smažená klobása

31. května 2009 v 10:16 | Jana H. |  Vepřové maso

Obalená smažená klobása

1000 g bílé vinné klobásy, vejce, olej, hladká mouka a strouhanka na obalení

Z klobásy zatočením uděláme šneky a propíchneme špejlí, aby se nerozvíraly, pak obalujeme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran. Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo salátem.
4 porce

Plátek s cibulí

31. května 2009 v 9:58 | Jana H. |  Vepřové maso

Plátek s cibulí


4 plátky masa vepřového nebo kuřecího, 1 větší cibule, 50 g turistického salámu ( nemusí být), sůl, pepř, olej,hořčice, hladká mouka na obalení, vejce, strouhanka

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe plátky cibule a plátky salámu, přehneme a pořádně sklepneme okraje. Dále obalujeme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance. Smažíme na oleji doměkka.
Podáváme s různě upravenými bramborami a salátkem.
Inspirace na www.ekucharka.net, v kategirii hlavních jídel

Kynutý knedlík s ovocem vařený v páře

29. května 2009 v 17:54 | Jana H. |  Ostatní


Kynutý knedlík vařený v páře


500 g polohrubé mouky
špetka sol
2 lžíce cukru
sušené kvasnice na 500 g mouky
1 lžička oleje
1 vejce
mléko podle potřeby

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme ho na teplé místo kynout. Po vykynutí odřízneme kousek těsta a plníme různým ovocem nebo povidly. Necháme na vále ještě asi 10 minut kynout. Mez tím dáme do kastrolu pařáček a nalijeme vodu tak aby těsně dosahovala k pařáčku. Na něj položíme kousek plátna a přivedeme vodu k varu. Knedlíky dáváme podle velikosti buď tři nebo čtyři, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen tak, aby voda stále vřela a knedlíky byly v páře. Vaříme asi 15 minut. Pak posypeme cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Jednoduché řezy

27. května 2009 v 16:17 | Jana H. |  Vánoční cukroví

Jednoduché řezy

1.těsto: 300 g polohrubé mouky, 240 g Hery,120 g moučkového cukru, 1 vejce, na špičku nože skořici, citronová kůra z jednoho citronu.
Vypracujeme těsto.

2.těsto: 120 g cukru, 150 g Hery, 150 g rozemletých oříšků,90 g kokosu, 3 celá vejce. Vypracujeme opět těsto.

Višňový džem na potření, čokoládová poleva.

Z prvního těsta vyválíme placku na vymaštěný a vysypaný plech a dáme péci asi tak do ¾ ne úplně do konce. Vyndáme z trouby a potřeme nějakým pikantním džemem ( višňovým nebo rybízovým). Na džem dáme a pěkně rozetřeme druhé těsto z oříšků a dáme do trouby dopéct.
Po upečení a vychladnutí polijeme čokoládovou polevou..
Krájíme na malé kostičky nebo jiné tvary.

Je to rychlé nezabere to moc času a hlavně dobré.

Opečené brambory s Nivou

26. května 2009 v 16:28 | Jana H. |  Levné pokrmy

Opečené brambory s Nivou


Zbytky brambor, sůl, Niva, sádlo nebo olej.

Uvařené brambory oloupeme a dáme na rozpálené sádlo opéct. Osolíme, ale opatrně, Niva je slaná dost. Posypeme nahrubo nastrouhanou Nivou.
Nějaký dobrý salátek k tomu a je laciné jídlo.
Jen nápad, když zbudou staré brambory.

Gulášek z hlívy ústřičné

26. května 2009 v 16:20 | Jana H. |  Houby

Gulášek z hlívy ústřičné


1 trs hlívy ústřičné, 1 cibule, 1 červená paprika
hrst fazolových lusků, 1 lžička sladké papriky
½ lžičky pálivé papriky, 2 krajíčky chleba na zahuštění
sůl, špetka kmínu, sádlo

Na rozpuštěné sádlo dáme na kostičky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou hlívu, přidáme sladkou a pálivou papriku, kmín, podlijeme trošku vodou a necháme dusit. Ke konci dušení přidáme nakrájenou papriku a fazolové lusky, rozdrobený chleba a necháme dodusit. Osolíme a podáváme s bramborovým knedlíkem nebo i s chlebem.
2 porce.

Kuře na kari s balkánským sýrem

22. května 2009 v 8:46 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na kari s balkánským sýrem


1 kuře, olej, 1 lžička kari, 1 pórek
200 g balkánského sýra, 1 malá zakysaná smetana
nebo smetanový jogurt, sůl

Kuře rozdělíme na 4 díly, osolíme a dáme na rozpálený olej opéct ze všech stran. Potom přendáme na talířek a do výpeku dáme na kolečka nakrájenou bílou část pórku, kari , přidáme kuře, podlijeme trošku vodou a necháme dusit doměkka. Když je kuře skoro měkké, přidáme zelenou část pórku. Na závěr do šťávy rozdrobíme balkánský sýr, necháme trošku rozpustit, přidáme zakysanou smetanu nebo jogurt, promícháme a odstavíme z ohně.
Podáváme s rýží.
4 porce

Vajíčkový salát

21. května 2009 v 18:15 | Jana H. |  Saláty

Vajíčkový salát

6 vajíček uvařených natvrdo,
1 sladkokyselá okurka,1 menší cibule, sůl pepř, majolka

Oloupaná vajíčka nakrájíme na větší kousky, cibuli a okurku na drobné kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme majolku a necháme vychladit. Podáváme s pečivem.

Okurkový salát s ředkvičkami

21. května 2009 v 18:04 | Jana H. |  Saláty

Okurkový salát s ředkvičkami a vejcem


1 okurka, 1 svazeček ředkviček, 1 cibule,
2 - 3 lžíce majolky,sůl, pepř, 3 vajíčka uvařená natvrdo

Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky, ředkvičky na plátky, cibuli na půlkolečka, vajíčka na menší kousky. Všechno dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme majolku a dáme do ledničky asi na půl hodinky odležet.

Indický okurkový salát

21. května 2009 v 17:58 | Jana H. |  Saláty

Indický okurkový salát


1 okurka, 3 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku
smetanový jogurt, sůl, pepř, kopr¨


Okurku nastrouháme nahrubo, přidáme na kousky nakrájená rajčata a cibuli, prolisovaný česnek. Osolíme a opepříme, přidáme jogurt. Na konec dáme trochu kopru. Čerstvý je nejlepší, ale když není, tak může být i sušený.

Sýrová pomazánka s paprikou

21. května 2009 v 17:52 | Jana H. |  Ostatní

Sýrová pomazánka s paprikou

200 g cihly
1 červená paprika dužnatá
malý kousek pórku
3 lžíce majolky
pepř
1 stroužek česneku

Cihlu a papriku nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na malé kostičky, čersnek prolisujeme a pořádně promícháme. Přidáme pepř a majolku a dáme na chvilku do ledničky odležet. Mažeme na chleba nebo veku.

Zeleninový salát se sýrem

21. května 2009 v 17:47 | Jana H. |  Saláty

Zeleninový salát se sýrem

                                                                                                            Zeleninový salát se sýrem
1 okurka
3 rajčata
1 cibule
100 g cihly
sůl
pepř
majolka nebo smetanový jogurt

Okurku a rajčata nakrájíme na menší kousky, cibuli na kostičky. Pak přidáme nahrubo nastrouhanou cihlu, majolku nebo jogurt, osolíme a opepříme a dáme do lednice odležet.
Podáváme s pečivem.

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

17. května 2009 v 9:53 | Jana H. |  Polévky

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi


300 g masa na polévku, 1 cibule,1 mrkev,1 petržel, kousek celeru, 1 stroužek česneku,sůl, petrželová nať

Do studené vody dáme maso a všechnu očištěnou zeleninu trošku soli a přivedeme k varu. Uvařenou zeleninu vyndáme a na prkénku ji nožem naškrabeme a vložíme zpět do polévky.
Dochutíme tím, čím to máme rádi, přidáme petrželku a podáváme.
Na talíř nalijeme porci polévky a až teď si do ní vložíme nakrájené nudle.
Návod na nudle jsou v kategorii OSTATNÍ.

Celestýnské nudle

17. května 2009 v 9:47 | Jana H. |  Ostatní

Celestýnské nudle

1 vejce, 70 g polohrubé mouky, sůl, 50 ml mléka

Do rozkvedlaného vejce vsypeme mouku, osolíme, přidáme mléko a pořádně vidličkou propracujeme. Na pánev dáme trošku oleje, vlijeme těsto a smažíme z obou stran. Po usmažení srolujeme jako palačinku a krájíme na 0,5 cm plátky.
Pokud se netrefíme a těsta máme víc, rozdělíme na dvě placky nudlí.

Pomazánka z bramborové kaše

17. května 2009 v 8:54 | Jana H. |  Ostatní

Pomazánka z bramborové kaše


Základní suroviny: zbytek bramborové kaše
1 menší cibule, 2 sladkokyselé okurky, měkký salám
sůl, pepř, majolka

Do bramborové kaše zamícháme na kostičky nakrájenou cibuli, okurky, salám. Trochu osolíme, opepříme, přidáme majolku, pořádně promícháme a mažeme na chlebíčky. Jinak můžeme přidat hrášek, kapii, natvrdo uvařené vajíčko, jak kdo chce. Zdobíme podle své fantazie.

Rajská polévka s hlívou ústřičnou

17. května 2009 v 8:43 | Jana H. |  Polévky

Rajská polévka s hlívou ústřičnou

1 větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 velký rajský protlak, bobkový list, máslo, cukr, sůl, 1 bujónová kostka, ocet, pepř, 1 vajíčko, 1 trs hlívy ústřičné.

Na tuk dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Hlívu nakrájíme na kousky, přidáme k cibuli a necháme chvilku dusit. Pak přidáme hladkou mouku zlijeme asi 1,5 l studené vody, přidáme rajský protlak, bobkový list, bujónovou kostku, trošku pepře a přivedeme k varu. Vaříme dokud není hlíva měkká. Na závěr rozklepneme vajíčko, necháme ho srazit a odstavíme. Dochutíme solí, octem a cukrem, to už podle chuti, jak kdo má rád. Pokud by byla polévka hustá, přilíváme vodu.

Rajská polévka s těstovinami

17. května 2009 v 8:39 | Jana H. |  Polévky

Rajská polévka s těstovinami


1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 velký rajský protlak, bobkový list, olej nebo máslo, cukr, sůl, 1 bujónová kostka, ocet, pepř, hrst těstovin, bazalka

Na tuk dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme hladkou mouku a uděláme cibulovou jíšku. Zalijeme asi 1,5 l studené vody, přidáme rajský protlak, bobkový list, bujónovou kostku, trošku pepře a přivedeme k varu. Chvilku povaříme, přidáme těstoviny a ještě povaříme, dokud nejsou těstoviny měkké. Dochutíme solí, octem a cukrem, to už podle chuti, jak kdo má rád.Úplně na závěr přidáme ½ lžičky bazalky. Pokud by byla polévka hustá, přilíváme vodu.
Inspirace na www.ekucharka.net

Bramborové těsto

17. května 2009 v 8:35 | Jana H. |  Ostatní

Bramborové těsto

750 g vařených brambor, sůl, 1 vejce , asi 300 g hrubé mouky

Uvařené a oloupané brambor nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, vejce a hrubou mouku a vypracujeme těsto. Těsto by se nemělo lepit na vál. Ale nemělo by být moc tuhé, záleží jaké máme brambory
Knedlík vařený v páře
Nejdříve si dáme do kastrolu pařáček a nalijeme vodu, aby dosahovala výše pařáčku a převedeme k varu.
Budeme potřebovat bílý plátěný ubrousek podle počtu šišek. Z vypracovaného těsta uděláme asi 2 šišky. Ubrousek namočíme do studené vody, pořádně vyždímáme , rozprostřeme na stůl a do něho zabalíme udělanou šišku knedlíku. Položíme na pařáček, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a vaříme asi 30 minut podle velikosti knedlíku. Já ho nejprve rozříznu v polovině. Pokud je hotový, nakrájím přes kráječ, pokud je ještě uvnitř syrový, vrátím ho do páry a ještě chvilku vařím.



Bramborové špalíčky
Z vypracovaného těsta si odkrajujeme menší kousky, ze kterých vyválíme váleček o průměru 2,5 - 3 cm. Z něho odkrajujeme plátky široké asi 1 cm. Dáváme do vařící osolené vody vařit. Nejprve plamen stáhnu, po chvilce zvýším teplotu, ale jen tak, aby špalíčky jen tak lehce probublávaly. Po vyplavání na povrch, ještě chvilku povařím a pak už je vyndávám s pomocí cedníku.

Zapečené brambory s mletým masem a sýrem

13. května 2009 v 18:24 | Jana H. |  Mleté maso

Zapečené brambory s mletým masem a sýrem


400 g mletého masa, 1000 g syrových brambor,250 g cihly, 2 velké cibule, sůl, koření čubrica,sůl,1 smetana na vaření, vajíčko, strouhanka, trošku oleje

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do mletého masa přidáme půl lžičky čubrici, malinko soli, trochu mléka, vajíčko a strouhanku na zahuštění. Pořádně propracujeme.
Do pekáčku dáme olej a vrstvíme. Nejdříve dáme polovinu brambor, na ně 1 rozkrájenou cibuli, malinko osolíme a posypeme čubricou. Pak dáme všechno mleté maso a na něj cibuli, nastrouhanou cihlu a na konec zbytek brambor . Opatrně osolíme a ještě posypeme čubricou, zalijeme smetanou a dáme do trouby zapéct. Zapékáme asi 1 hodinu, dokud nejsou brambory měkké.
4 porce.