Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Duben 2009

Koprová polévka

29. dubna 2009 v 20:33 | Jana H. |  Polévky

Koprová polévka

4 větší brambory, kopr čerstvý
sušený nebo nakládaný, sůl, ocet
3 vajíčka, hladká mouka na zahuštění
½ l mléka, 1 bujónová kostka, 1 zakysaná smetana

Brambory nakrájíme na kostička a dáme vařit asi do 2 l vody. Přidáme sůl, kopr , bujónovou kostku a vaříme doměkka. Z mléka a hladké mouky uděláme záklechtku, vylijeme do brambor. Přidáme vajíčka a necháme je srazit. Na konec zamícháme zakysanou smetanu, přidáme ocet podle chuti.
Z uvedeného množství jsou asi 3 l polévky.

Asijské placičky

29. dubna 2009 v 20:27 | Jana H. |  Mleté maso

Asijské placičky


500 g mletého vepřového masa, 1 vrchovatá lžíce ústřicové omáčky,1 lžíce sojové omáčky, 2 - 3 vejce podle velikosti ,olej, 1 cibule, 4 stroužky česneku, lžička kari,strouhanka

Maso promícháme se surovinami kromě strouhanky a dáme na hodinku odpočinout do lednice. Pak přidáme podle potřeby strouhanku, pořádně propracujeme a tvoříme placičky, které pozvolna smažíme na oleji nebo pečeme v troubě, popřípadě můžeme i grilovat.
Podáváme s jogurtovou omáčkou.
Jogurtová omáčka: 1 velký smetanový jogurt, sůl a pepř. Nebo koření podle chuti.

Pomazánka z makrely

29. dubna 2009 v 18:51 | Jana H. |  Ostatní

Pomazánka z makrely


1 pomazánkové máslo,
1 uzená makrela nebo makrela ve vlastní šťávě v konzervě
1 malá cibule, 1 sladkokyselá okurka, sůl, pepř, 1 lžíce majolky

Do pomazánkového másla přidáme vykostěnou makrelu a vidličkou ji rozmačkáme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okurku , sůl, pepř, majolku a pořádně promícháme.
Mažeme na chleba nebo veku.
Pokud máme makrelu ve vlastní šťávě, tak buď šťávu slijeme nebo když ne, tak už nedáváme majolku. Pomazánka by byla moc řídká.

Selská omeleta

29. dubna 2009 v 18:46 | Jana H. |  Ostatní

Selská omeleta


2 vařené brambory, 2 vajíčka, sůl, pepř
nějaká zelená bylinka, zbytek nějakého salámu, olej

Brambory nakrájíme na menší kousky a dáme na olej. Pak přidáme na kostičky nakrájený salám, rozkvedlaná vajíčka, posypeme bylinkami, osolíme , opepříme a pomalu smažíme až se vajíčka srazí. Pokud máme omeletu vyšší, přikryjeme pokličkou.
Když někdo chce, může posypat strouhanou cihlou.

Kuře plněné pod kůži

29. dubna 2009 v 18:40 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře plněné pod kůži

1 kuře, sůl, kmín, máslo nebo olej, 1 cibule

Na nádivku: 1 rohlík, 1 vejce, troška mléka
100 g uzeného masa nebo anglické slaniny
1 lžíce zelené petrželky, sůl, pepř

Nádivku připravíme tak, že rohlík nakrájíme na malé kostičky a zalijeme mlékem, přidáme vejce, na kostičky nakrájené uzené maso nebo slaninu,sůl, pepř, petrželku a promícháme.
Kuře opláchneme a prsty opatrně oddělujeme kůži od masa. Začala jsem na prsíčkách a pokračovala jsem směrem ke krku a pak na stehnech. Musíme dávat pozor, abychom kůži neprotrhli. Vzniklou kapsu opatrně plníme nádivkou. Na olej nebo máslo dáme nakrájenou cibuli, na to položíme kuře, osolíme, okmínujeme, trošku podlijeme vodou, přikryjeme a dáme do trouby péct. Pečeme asi 1 - 1,2 hodiny. Podle potřeby podléváme.
Podáváme s brambory, rýží jak kdo má rád.

Vepřové plátky s olivami

24. dubna 2009 v 16:51 | Jana H. |  Vepřové maso

Vepřové plátky s olivami

4 vepřové plátky, 2 větší cibule
3 stroužky česneku, 150 g anglické slaniny v celku
1 balíček oliv, olej, sůl, pepř, 5 lžic kečupu
špetka oregána, 4 lžíce parmezánu

Na rozpálený olej dáme naklepané, osolené a opepřené plátky masa a zprudka opečeme, pak přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek , na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, počkáme až cibule pustí šťávu. Když se začne přichycovat, podlijeme trošku vodou a necháme dusit. Pokud je potřeba,podléváme během dušení. Když je maso měkké, přidáme kečup , oregáno , olivy bez nálevu a odstavíme. Na talíři maso posypeme parmezánem.
Podáváme s rýží.

Vepřové nudličky na divočině

24. dubna 2009 v 16:44 | Jana H. |  Vepřové maso

Vepřové nudličky na divočině


500 g vepřového masa, 2 rajčata
1 paprika, hrst zelených fazolek
1 vrchovatá lžička koření divočina
1 větší cibule, pepř, sůl, olej


Na olej dáme nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájené maso. Přidáme koření divočina, osolíme a necháme dusit. Nejprve ve vlastní šťávě a pak , podléváme. Před koncem dušení přidáme na kostičky nakrájená rajčata, papriku a fazolky a dusíme doměkka.
Podáváme s rýží.

Franfurtská

20. dubna 2009 v 8:07 | Jana H. |  Polévky

Franfurtská

1 cibule, olej, lžíce hladké mouky
1 lžíce červené papriky, 3 nožičky slabých párků
sůl, 1 bujónová kostka, pepř

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme papriku, hladkou mouku a uděláme jíšku . Zalijeme 1 l vody, přidáme bujónovou kostku, na kolečka nakrájené párky , pepř a přivedeme k varu. Chvilku povaříme. Pokud je polévka hustá, přidáme vodu.
Kdo chce, může přikusovat pečivo.

Minichlebíčky s česnekovou pomazánkou

20. dubna 2009 v 7:51 | Jana H. |  Ostatní

Minichlebíčky s česnekovou pomazánkou

Na pomazánku: 1 pomazánkové máslo
2 - 3 stroužky česneku nebo podle chuti,asi 3 lžíce majolky

6 rohlíků, salám , okurka , paprika na ozdobení

Do pomazánkového másla prolisujeme česnek, přidáme majolku, pořádně zamícháme a mažeme.Rohlíky nakrájíme hodně zešikma , mažeme pomazánkou a zdobíme podle vlastní fantazie.
Když není po ruce veka a nechtějí se nám dělat jednohubky a přijde návštěva.

Uzený bůček, knedlík a kedlubnové zelí

18. dubna 2009 v 20:44 | Jana H. |  Vepřové maso

Uzený bůček , knedlík a kedlubnové zelí

Knedlíky, kedlubnové zelí, uzený bůček.


Knedlíky si připravíme podle návodu - hrnkové knedlíky v mikrovlnce
Kedlubnové zelí podle návodu - kedlubnové zelí
Uzený bůček osmažíme na pánvi na trošce oleje.

Tvarohová buchta

18. dubna 2009 v 20:32 | Jana H. |  Moučníky

Tvarohová buchta

500 g tvarohu, 125 g másla
180g cukru krupice, 3 lžíce krupice nebo hrubé mouky
3 vejce, 1 lžička prášku do pečiva


Žloutky, cukr a máslo vyšleháme do pěny, pak přidáme tvaroh, mouku, ve které jsme promíchali prášek do pečiva a promícháme. Na závěr přidáme sníh z bílků a opatrně zamícháme. Přendáme do vymazané formy a pečeme asi na 170 stupňů v horkovzduchu. Hlídáme, abychom ji nespálili, protože každá trouba peče jinak.
Po vychladnutí, těsto dost kleslo.
Rada od známé Hančí. V polovině pečení, vyndat na 5 - 10 minut, odhrnout okraje a dopéct.
Tvaroh má tím ztuhnout a buchta by neměla po upečení klesnout. Nemám vyzkoušeno.
Pekla jsem na menším plechu, protože se mi zdálo těsta dost a do bábovkové formy jsem se ho bála dát. Kdo chce, může přidat kůru z půlky citronu.
Inspirace na : www.mimibazar.cz

Smažená vajíčka

18. dubna 2009 v 20:10 | Jana H. |  Levné pokrmy

Smažená vajíčka

8 vajec uvařených natvrdo
sůl, vejce, hladká mouka , strouhanka
olej na smažení


Vejce osolíme, obalíme v hladké mouce, ve vajíčku a strouhance. Kdo má friťák , smaží v něm, kdo nemá, smaží na pánvičce ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran.
Podáváme s brambory, tatarkou nebo tza tziky.
Počítáme dvě vejce na porci.

Tza tziky

18. dubna 2009 v 20:05 | Jana H. |  Ostatní

Tza tziky
1 choceňský smetanový jogurt
1 salátová okurka, 1 stroužek česneku
sůl, popřípadě kopr, špetka pepře


Do cedníku dáme ubrousek, do něho přendándáme jogurt a necháme přes noc vykapat. Vykapaný jogurt přendáme do misky. Okurku oloupeme a vykrájíme jádřinec a pak nahrubo nastrouháme do jogurtu. Přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř, pořádně promícháme. Kdo chce , může ještě přidat trošku kopru.

Plněný Hermelín

12. dubna 2009 v 20:10 | Jana H. |  Ostatní

Plněný Hermelín


2 Hermelíny, asi 30 g rozemletých vlašských ořechů
1 lžíce másla


Hermelíny podélně rozřízneme na dvě poloviny a vydlabeme tak, aby zůstaly mističky. Do misky si dáme vydlabanou hmotu ze sýra, přidáme ořechy, rozměklé máslo a pěkně promícháme. Touto směsí vyplníme mističky Hermelínu, které přitiskneme na sebe. Dáme na chvilku do lednice ztuhnout. Potom krájíme na plátky nebo jako dort na trojúhelníčky.

Sekaná z bůčku

12. dubna 2009 v 17:03 | Jana H. |  Mleté maso

Sekaná z bůčku


750 g bůčku od pupku, 2 větší cibule
sůl, pepř, majoránka, strouhanka
150 ml mléka, 2 vajíčka, 1,5 lžičky česnekové pasty
popřípadě 2 lžíce zelené petrželky


Bůček a cibule umeleme, přidáme pepř, majoránku, vajíčka, petrželku, mléko a česnekovou pastu a pořádně promícháme. Přidáváme strouhanku podle potřeby pořádně propracujeme. Tvoříme větší šišky, kterými boucháme o stůl, aby ze sekané vyšel vzduch. Lépe drží pohromadě. Dáme na pekáč a pečeme v troubě dozlatova.

Zapečené palačinky s mrkvovou náplní

10. dubna 2009 v 9:57 | Jana H. |  Levné pokrmy

Zapečené palačinky s mrkvovou náplní

500 g hladké mouky, 750 ml mléka, sůl
2 vajíčka, 200 g cihly, olej, 4 větší mrkve
pepř, 1 cibule, ocet, 1 lžička hladké mouky

Nejdříve si připravíme náplň. Mrkve nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli dáme na olej zpěnit, přidáme mrkev, osolíme, opepříme a , podlijeme trošku vodou a necháme dusit. Hlídáme, aby se nám voda nevyvařila. Ke konci dušení, necháme vodu vyvařit, aby ji zbylo v mrkvi jen trošku. Pak přidáme mouku , zamícháme, chvilku povaříme a odstavíme. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku octa. Mrkev by měla být trošku nakyslá. Necháme vychladnout.
Na palačinky: do misky si nasypeme mouku, a za stálého míchání vléváme mléko. Těsto by nemělo být moc řídké ani moc husté. Ale to už každá známe. Přidáme vejce, sůl, promícháme a dáváme smažit jednotlivé palačinky. Po upečení palačinky plníme mrkvovou náplní a zavineme. Pekáček vymažeme sádlem nebo nalijeme trochu oleje a pokládáme vedle sebe palačinky. Cihlu nastrouháme, posypeme palačinky a dáme na chvilku do trouby zapéct.

Tmavý vývar

3. dubna 2009 v 16:56 | Jana H. |  Polévky

Tmavý vývar
Jakékoliv maso do polévky, mrkev
petržel, malý kousek celeru, 2 kuličky nového koření a pepře
sůl, 1 stroužek česneku, 1 cibule neloupaná


Do vody vložíme maso, kořenovou zeleninu, na plátky nakrájený česnek a koření. Cibuli pořádně omyjeme, ale nebudeme ji loupat a tím bude vývar tmavý.

Moravské zelí

3. dubna 2009 v 16:53 | Jana H. |  Ostatní

Moravské zelí

1 hlavička sladkého zelí nebo
500 g kysaného zelí, kmín, sádlo
1 - 2 cibule, hladká mouka na jíšku, ocet, cukr


Sladké zelí nakrájíme . Postup bude dále stejný, jak u sladkého tak i kysaného. Zelí dáme do hrnce a zalijeme vodou, osolíme , okmínujeme a necháme vařit doměkka. Během vaření si dáme na sádlo zpěnit cibuli a chvilku ji necháme restovat. Pak přidáme hladkou mouku a ještě chvilku necháme dělat. Když je zelí měkké, scedíme vodu, ale tak, aby trošku v zelí zbyla. Já si dávám 1 sběračku vody do hrníčku, kdyby bylo potřeba na zředění. Do zelí zamícháme cibulovou jíšku, povaříme, do sladkého přidáme ocet a cukr, popřípadě sůl. Do kysaného cukr. Ale dochucení si každý udělá sám ,tak jak to vyhovuje.

Kyselá bramborová

3. dubna 2009 v 16:48 | Jana H. |  Polévky

Kyselá bramborová

1 menší cibule, 3 větší brambory
600 ml mléka, kmín,1 lžíce hladké mouky,1 - 2 vajíčka, pepř, sůl, ocet, olej nebo máslo


Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou tak, aby byly brambory ponořené a necháme vařit doměkka. Když jsou brambory měkké, v hrnečku mléka rozkvedláme mouku a nalijeme do brambor. Mlékem doléváme podle potřeby tak aby polévka nebyla moc hustá nebo řídká. Na závěr v ní rozmícháme vejce a necháme srazit. Přidáme 1 lžičku octa nebo podle chuti. Podle potřeby dochutíme.
Asi 2 l polévky.

Maso se zálivkou

3. dubna 2009 v 16:42 | Jana H. |  Vepřové maso

Maso se zálivkou

750 g masa( vepřové, kuřecí, krůtí)
1 větší cibule, 5 stroužků česneku
1 deci oleje, 1 lžička adžiky, 1 lžíce sojové nebo ústřicové omáčky
1 lžíce hořčice, 1 plechovka Tatry mléka nebo smetana
vegeta, 1000 g brambor, sůl.

Brambory ponoříme do studené vody a necháme pořádně odmočit a potom pořádně omyjeme

Zálivka: do oleje dáme na plátky pokrájený česnek, .hořčici, ústřicovou nebo sojovou omáčku,adžiku, zamícháme a zalijeme Tatrou mlékem.

Do zapékací mísy nebo pekáčku na dno dáme na plátky pokrájenou cibuli, posypeme vegetou. a na ni poklademe naklepané plátky masa. Na maso dáme na plátky ( asi ½ cm), neloupané brambory, trochu osolíme a zalijeme zálivkou. Pečeme podle druhu masa 1 - 11/2 hodiny nejprve přikryté a před dopečením odkryté, aby brambory chytily ti správnou zlatavou barvu.
Se solí opatrně, ústřicová nebo sojová omáčka je slaná.