Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Březen 2009

Těstoviny se strouhankou nebo mákem

31. března 2009 v 9:58 | Jana H. |  Těstoviny

Těstoviny se strouhankou nebo mákem

250 g těstovin, máslo na omaštění
moučkový cukr na posypání, strouhanka nebo mák


Do osolené vařící vody nasypeme těstoviny, ztlumíme plamen a necháme probublávat.
Se strouhankou: na pánev dáme malou lžičku másla a necháme rozpustit. Pak přidáme strouhanku podle chuti a opražíme. Někdo praží nasucho. Máslo na omaštění necháme rozpustit. Uvařené těstoviny slijeme, dáme na talíř, posypeme cukrem a strouhankou, omastíme máslem.
S mákem: 3 lžíce máku umeleme, smícháme s moučkovým cukrem, posypeme těstoviny a omastíme máslem.

Těstovinový salát s kuřecím masem

31. března 2009 v 9:50 | Jana H. |  Těstoviny

Těstovinový salát s kuřecím masem

1 kuřecí stehno nebo prsíčko
1 mrkev, 3 sladkokyselé okurky, 1 cibule, ½ lžičky sušeného česneku,3 lžíce smetanového jogurtu, pepř,1 malá konzerva hrášku, 250 g těstovin

Kuřecí maso uvaříme doměkka a z vývaru můžeme udělat polévku.
Těstoviny, očištěnou mrkev dáme vařit do osolené vody a necháme vychladnout. Obrané stehno, cibuli, okurky, mrkev, cibuli nakrájíme na malé kostky, hrášek scedíme a přidáme k těstovinám. Opepříme, přidáme jogurt, pořádně a promícháme.
Porce: 2

Marinované řízečky

30. března 2009 v 11:18 | Jana H. |  Kuřecí maso

Marinované řízečky

2 plátky masa vepřového, kuřecího nebo krůtího

Na marinádu: 1 vejce, 1 - 2 lžíce solamylu,1 lžička maggi, majoránka, sůl, pepř,kari,1 lžička vorčestru, mletý kmín, trošku chilli ,2 stroužky česneku

Ingredience na marinádu pořádně promícháme a plátky masa do ní vložíme nejlépe přes noc. Druhý den dáme na rozpálený olej a smažíme podle druhu masa.
Zdroj: www.ceskahospodynka.cz, autorka: bur.
V původním receptu je množství masa 750 g a i větší množství ingrediencí na marinádu. Plátky masa se obalují marinádou a vrství se do sklenice na sebe. Autorka píše, že takto naložené maso vydrží v lednici i týden a postupně se maso odebírá podle potřeby, ale to já nemám vyzkoušené.

Kynuté bochánky

30. března 2009 v 10:44 | Jana H. |  Moučníky

Kynuté bochánky

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky, 250 g majolky
150 ml vlažného mlíka, 3 lžíce cukru
1 vejce, sušené droždí na půl kila mouky
sůl, žloutek na potření


Náplň: 250 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti.

Do mísy dáme obě mouky, sůl, majolku, 1 vejce, droždí, vlahé mléko a vypracujeme těsto. Já to dělám s pomocí hnětače. Dáme na teplé místo kynout. Po vykynutí těsta děláme na pečící papír pomocí lžíce bochánky, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct. Pekla jsem v horkovzdušné troubě asi
10 minut na 150 stupňů.. Musíme hlídat. Po upečení necháme bochánky vychladnout. Potom z nich odkrojíme vršky a lžičkou opatrně vydlabeme. Vydlabané těsto dáváme do misky, pak přidáme zakysanou smetanu, promícháme , osladíme a bochánky plníme, přikryjeme vrchním dílem, pocukrujeme.
V původním receptu autorka plní ušlehanou šlehačkou. Zkusila jsem to se zakysankou a byly výborné. Podle mého se dají plnit čímkoliv. Určitě jdou dělat i naslano, ale pak se musí ubrat cukr v těstě.
Zdroj: www.recepty.cz, jako šlehačkové bochánky.

Irský hrnec

27. března 2009 v 20:48 | Jana H. |  Vepřové maso

Irský hrnec

1000 g syrových brambor
2 větší mrkve, 750 g plecka
3 stroužky česneku, sůl, tymián
pepř, 1 bujónová kostka
2 větší cibule, bobkový list
tuk na vymaštění pekáče


Pekáč nebo kastrol vymažeme tukem a budeme vrstvit suroviny.Brambory, česnek a mrkev oloupeme a nakrájíme na plátky, maso na kostky. Já jsem vrstvila nejdříve cibuli, pokrájenou na měsíčky, na ni brambory, sůl, tymián, bobkový list, maso, prolisovaný česnek, mrkev a zase cibuli, brambory a tak pokračovat. Poslední vrstva by měly být brambory, tak je nejlepší si je rozdělit na tři díly. Do hrníčku nalijeme teplou vodu a necháme rozpustit bujónovou kostku, kterou jídlo zalijeme. Přiklopíme vrchním dílem , dáme do trouby a pečeme velmi pomalu.. V původním receptu 2 - 3 hodinky, ale já jsem pekla kratší dobu. Na konci pečení by měla být voda vsáknutá.
Upozornění: se solí opatrně, bujónová kostka je slaná.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz
Porce: 4

Těstoviny s kaparovou omáčkou

27. března 2009 v 17:36 | Jana H. |  Těstoviny

Těstoviny s kaparovou omáčkou

Na kuličky: 600 g mletého masa
1 vejce, majoránka, sůl, mléko
strouhanka na zahuštění, pepř

Na omáčku: malý kousek pórku
1 skleničky kaparů, 1 smetana nebo šlehačka
sůl, pepř, olej nebo máslo, asi ½ hrníčku mléka
1 lžička hladké mouky, 2 lžíce parmezánu nebo Nivy


Mleté maso a ostatní přísady zpracujeme a děláme malé kuličky . Na plech dáme pečící papír, pomažeme trochu olejem a dáme do trouby péct.
Na pánev dáme trochu tuku, na kolečka nakrájený pórek a necháme chvilku smažit. Pak přidáme malou lžičku hladké mouky, zalijeme mlékem a zamícháme až nám zhoustne. Na konec dáme kapary bez nálevu, parmezán a necháme rozpustit. Na závěr vlijeme šlehačku nebo smetanu a necháme chvilku povařit. Pokud je omáčku hustá, přilijeme ještě trochu mléka. Pokud by byla málo slaná, ještě dosolíme.
500 g těstovin vaříme v osolené vodě, tak jak jsme zvyklí.
Na talíř dáme uvařené těstoviny, na ně dáme upečené masové kuličky, polijeme omáčkou.Můžeme posypat zbytkem sýra.
Recept mám od sousedky, ale trochu jsem si ho upravila..
Porce: 4

Kuře na zelenině bez tuku

27. března 2009 v 16:59 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře na zelenině bez tuku

1 kuře,4 větší rajčata, 4 zelené papriky
1 větší cibule, hrst zelených fazolek, sůl

Na dno zapékací misky dáme nakrájenou cibuli, rajčata, papriky a fazolky. Na ni dáme rozporcované kuře, osolíme, popřípadě kdo chce, může přidat koření podle své chuti. Podlijeme asi 150 ml vody, přikryjeme vrchním dílem misky a dáme do trouby péct.Před dopečením odklopíme vrchní díl a necháme kuře ze zlátnout na kůrčičku. Ze zeleniny a z kuřete se udělá dobrý sos.
Podáváme s brambory.
Porce: 4

Chlebová

27. března 2009 v 16:54 | Jana H. |  Polévky

Chlebová

2 krajíce staršího chleba, 1 cibule
1 mrkev, petržel a kousek celeru
sůl, pepř, bujónová kostka, olej nebo sádlo


Na tuk dáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme nalámaný chléb, oloupanou kořenovou zeleninu vcelku, bujónovou kostku, zalijeme asi 1,5 l vody a necháme vařit doměkka. Když je zelenina měkká, vyjmeme ji , chlebový vývar ponorným mixerem rozmixujeme, přidáme naškrabanou nebo nadrobno pokrájenou zeleninu , chvilku povaříme. Na závěr dáme zelenou petrželku.
Polévku jsem nezahušťovala, ale kdo by chtěl hustší, může zahustit smetanou nebo udělat nočky z vajíčka.

Sekaný řízek

19. března 2009 v 18:32 | Jana H. |  Mleté maso

Sekaný řízek


Na řízky: 500 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 1 vejce, mléko, strouhanka, 4 lžíce oleje, kousek másla.
Na trojobal: hladká mouka, 2 vajíčka, strouhanka

Smícháme mleté maso, sůl, vajíčko, pepř, mléko a strouhanku vypracujeme hmotu na řízky. Z masové směsi děláme placičky, které obalujeme v hladké mouce, v rozšlehaných vajíčkách a ve strouhance.
Na pánev dáme trošku oleje a kousek másla, necháme rozpustit. Obalené řízky pozvolna smažíme z obou stran.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 4

Žampióny se smetanou

19. března 2009 v 18:03 | Jana H. |  Houby

Žampióny se smetanou


6 větších žampiónů, 2 menší cibule
6 plátků anglické slaniny
půlka zelené papriky a půlka rajčete
sůl, pepř, 150 ml smetany na vaření, olej


Žampióny oloupáme a vykroutíme nožičky. Na trošku oleje dáme nadrobno nakrájenou cibulku, nožičky, papriku a rajče, osolíme, opepříme a necháme dusit. Směs necháme vychladnout. Až je směs vychladlá, naplníme jí hlavičky žampiónů, přikryjeme anglickou slaninou, pokryjeme druhou nakrájenou cibulí a dáme na olej do zapékací misky. Zalijeme smetanou a dáme do trouby zapéct
Podáváme s bramborami.
Porce: 2

Tvarohová bábovka s mákem

19. března 2009 v 17:57 | Jana H. |  Moučníky

Tvarohová bábovka s mákem


1 Hera, 200 g krupičkového cukru
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva,1 lžíce rumu
3 - 4 vejce podle velikosti
1 vanilkový cukr,250 g tvarohu


Žloutky, Heru a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh, rum a ještě chvilku šleháme. Do mouky vsypeme prášek do pečiva, zamícháme a přidáme do vyšlehané hmoty. Na konec zlehka zamícháme vyšlehaný sníh z bílků. Do jedné třetiny těsta přidáme 1,5 lžíce nemletého máku. Do vymazané a vysypané formy dáme těsto s mákem a na ně zbytek těsta bez máku.
Pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě. Zkoušíme špejlí než je upečená.
Inspirace na : www.mamincinyrecepty.cz

Kuře podle Jitule - vrtule

18. března 2009 v 10:12 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuře podle Jitule-vrtule

1 kuře, sůl, pepř, 2 - 3 cm sardelové pasty, kapary podle chuti, 1 zelená paprika,1 rajče ,½ lžičky tymiánu a rozmarýnu,1 větší cibule ,2 stroužky česneku olej, kousek másla,2 1 lžíce polohrubé mouky,asi 2 hrníčky vývaru

Naporcované kuře osolíme a opepříme, obalíme v 1 lžíci polohrubé mouce a na oleji osmažíme dozlatova. Na druhé pánvičce rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, sardelovou pastu, kapary, papriku nakrájenou na kostičky, rajče na malé kousky, na plátky nakrájený česnek a chvilku necháme restovat. Pak přidáme druhou lžíci mouky a zamícháme, zalijeme vývarem, přidáme tymián a rozmarýn, kuře a necháme dusit. Musíme promíchávat, aby se nám kuře nepřipalovalo. Když tak podle potřeby podléváme.
Podáváme s brambory, bramborovým knedlíkem, rýží.
Zdroj: www.ekucharka.net, autor vrtule - Jituška z USA

Studentský bramborový salát

18. března 2009 v 9:38 | Jana H. |  Saláty
Studentský bramborový salát

1000 g uvařených brambor, 2 - 3 okurky
2 stroužky česneku, sůl, pepř, majolka

Oloupané brambory a okurky nakrájíme na kostičky, trochu osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a majolku, zamícháme .
Salát je nejlepší se sekanou.

Špagety s rajskou omáčkou

18. března 2009 v 9:07 | Jana H. |  Těstoviny

Špagety s rajskou omáčkou

300g vepřového plecka
1 malý rajský protlak, 3 lžíce kečupu
2 rajčata,1 větší cibule
1 lžička sušeného česneku nebo 5 stroužků
olej, sůl, pepř, ½ lžičky oregána, 200 g cihly
1 lžička cukru, špagety

Vepřové plecko nameleme nahrubo. Na olej dáme na kostky pokrájenou cibuli, přidáme maso, pepř, sůl a necháme dusit doměkka. Pokud je potřeba, podlijeme vodou. V půlce dušení přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Chvilku před dokončením, přidáme rajský protlak, kečup , promícháme a odstavíme. Zamícháme česnek, oregáno, cukr, popřípadě dosolíme a můžeme podávat.
Na uvařené špagety dáme omáčku a posypeme nastrouhaným sýrem.

Sýrovo - česneková s vajíčkem

16. března 2009 v 10:53 | Jana H. |  Ostatní

Sýrovo - česneková s vajíčkem
200 g cihly, 100 g měkkého salámu
česnek podle chuti, 3 vrchovaté lžíce majolky
pepř, 2 vajíčka uvařená natvrdo, 1 pomazánkové máslo


Cihlu, vajíčka i salám nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek, pepř a majolku, pořádně promícháme a mažeme na pečivo. Zdobíme čerstvou zeleninou.
Pomazánka vystačí na jednu veku.
Inspirace na www.ekucharka.net

Žemlovka s tvarohem

16. března 2009 v 10:38 | Jana H. |  Levné pokrmy

Žemlovka s tvarohem

Asi 8 housek nebo 1 veka, mléko
vanilkový a moučkový cukr, hrozinky,500 g tvarohu, 1/8 másla


Housky nakrájíme na plátky silné asi 1 cm a zalijeme trošku mlékem, a necháme nasát. Tvaroh smícháme s vanilkovým a moučkovým cukre, přidáme hrozinky a propracujeme v hladký krém.
Zapékací nádobu vymastíme máslem a vrstvíme nejdříve nasátou housku, na ni rozetřeme tvaroh, další vrstva housky a zase tvaroh. Končit by se mělo houskou. Zbytek másla dáme rozehřát a žemlovku s ním pěkně polijeme a dáme do trouby zapéct až se opeče do zlatova.
Po vyndání z trouby pocukrujeme.
Porce:4

Závin z jogurtového těsta

16. března 2009 v 10:24 | Jana H. |  Moučníky

Závin z jogurtového těsta
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
400 g polohrubé mouky, 1 Hera
půl lžičky prášku do pečiva, asi 1000 g jablek


Ze všech přísad vypracujeme těsto ( Heru nastrouháme na hrubém struhadle), rozdělíme na tři části a vyválíme tři placky. Placku posypeme strouhankou, na ni dáme nastrouhaná jablíčka, přidáme cukr a skořici, zavineme a přendáme na plech. Pečeme asi při 170 stupních na horkovzduch do zrůžovění asi 25 -30minut. S těstem se dobře pracuje.

Uherský řez

15. března 2009 v 19:01 | Jana H. |  Ostatní

Uherský řez

500 g točeného salámu
1 cibule, 4 vrchovaté lžíce majolky
1 Kunovjanka, 1 lžíce petrželky
2 sáčky želatina na vaječnou tlačenku
(1 sáček na 300 ml vody)
1 bujónová kostka, chilli koření podle chuti nebo
½ lžičky feferonkového krému, 1 feferonka


Nejdříve si připravíme želatinu.
Kunovjanku slijeme do odměrky a dáme stranou. Nálev doplníme do požadovaného množství, které je uvedeno na sáčku, přelijeme do hrníčku, ve kterém budeme želatinu vařit, přidáme bujónovou kostku , želatinu a dále postupujeme, jak je uvedeno v návodu na sáčku se želatinou. Necháme chvilku vychladit, ale musíme dávat pozor, aby nám neztuhla.
Salám nastrouháme nahrubo. Zeleninu, feferonku a cibuli nakrájíme na malé kousky, petrželku nasekáme najemno. Zeleninu, cibuli, feferonku, chilli koření a petrželku přidáme k nastrouhanému salámu, přidáme majolku a zamícháme. Vlijeme uvařenou želatinu, promícháme a dáme do nádoby, ve které nám řez bude tuhnout. Až bude hmota studená, přendáme do ledničky a necháme ztuhnout.
Inspirace: www.ekucharka.net, autorka: babi, původní recept najdete na Fóru, Nepečené slané.
Já jsem si recept trochu upravila .

Pavlišovský řízek

15. března 2009 v 14:42 | Jana H. |  Vepřové maso

Pavlišovský řízek

vepřový smažený řízek ( hladká mouka na obalení, vejce, strouhanka)
kysané dušené zelí (olej nebo sádlo, 1 větší cibule)
houskový knedlík


Plátky masa obalíme na klasický řízek a osmažíme. Na olej nebo sádlo dáme nakrájenou cibuli, přidáme zelí a dusíme doměkka.
Knedlík můžeme koupit.

Klasický smažený vepřový řízek, dušené kysané zelí a houskový knedlík. Tato skladba je velmi oblíbená v okolí Náchoda, kde se nazývá Pavlišovský řízek a v okolí Trutnova se jmenuje Úpický. Někdo mastí sádlem, někdo výpekem z řízků. My nemastíme, protože k tomuto jídlu dělám dost mastné zelí.

Kuřecí křídla marinovaná ve smetaně

11. března 2009 v 20:45 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuřecí křídla marinovaná ve smetaně
Kuřecí křídla ( na osobu asi 3 - 4 )
2 větší cibule, 1 lžička sušeného česneku
libovolné koření-( grilovací, ďábelské,
paprika sladká, pálivá, kari nebo
nějakou pikantní směs, množství si
určíte sami, jak kdo má rád), 4 lžíce oleje
sůl, 1 lžíce worchesterové omáčky
na 4 porce nejméně ½ l smetany na vaření


Do misky nalijeme olej, přidáme koření podle chuti, trošku soli, worchesterovou omáčku, česnek, cibule nakrájené na měsíčky, zamícháme a přidáme omytá křídla. Pořádně promneme nebo promícháme, zalijeme smetanou, přikryjeme a dáme do ledničky marinovat, nejlépe přes noc.
Druhý den přendáme do pekáčku nebo zapékací misky, dáme do trouby na 170 - 180 stupňů (horkovzduch) a necháme péct doměkka. Pokud by bylo potřeba, podlijeme trošku vodou.
Podáváme s rýží.