Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Únor 2009

Rajčatový salát s vejci

28. února 2009 v 16:33 | Jana H. |  Saláty

Rajčatový salát s vejci

4 větší rajčata, 3 vejce uvařená natvrdo
malá cibule, majolka nebo jogurt, sůl, pepř


Omytá rajčata nakrájíme na kousky a zrovna tak vejce. Cibulku nakrájíme na velmi drobno a přidáme k rajčatůma k vejcím. Osolíme a opepříme podle chuti, přidáme majolku a ti co drží dietu dají jogurt, nebo půl na půl

Pečené brambory

28. února 2009 v 16:18 | Jana H. |  Levné pokrmy

Pečené brambory

10 malých brambor
250 g anglické slaniny
100 g špeku, sůl, pepř
5 stroužků česneku


Brambory pořádně omyjeme, můžeme okartáčovat, tak , aby byly čisté. Připravíme se plech, na který dáme pečící papír a poklademe brambory. Dáme do trouby péct asi na 180 stupňů v horkovzduchu a asi na 30 minut. Hlídáme, protože každá trouba peče jinak. Když jsou brambory měkké, přendáme no větší mísy a rozšťoucháme. Mezi tím, co se nám brambory pečou, dáme na suchou pánev na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, špek a necháme vyškvařit až nám pustí tuk.Do vyškvařené slaniny dáme rozetřený česnek, odstavíme a mícháme, aby se nám nespálil. Dáme na brambory .Můžeme podávat se salátem z kysaného zelí
Dvě porce.

Palačinky s jablkovou náplní

28. února 2009 v 16:14 | Jana H. |  Moučníky

Palačinky s jablkovou náplní
½ l mléka, 1 vejce, asi 5 vrchovatých
lžic hladké mouka,1 vanilkový cukr
sůl., 3 - 4 větší jablka, 1 lžíce cukru
skořice, olej na smažení


Nejdříve si dáme do kastrolku dusit oloupaná, na kousky nakrájená jablka. Přidáme cukr, skořici, podlijeme trošku vodou a necháme dusit. Když jsou jablka rozdušená, odstavíme a necháme vychladnout.
Do misky nalijeme ½ l mléka, přidáme vajíčko, špetku soli a hladkou mouku. Mouku přidáváme za stálého míchání. Pokud je potřeba, mouku ještě přidáme, aby bylo těstíčko nebylo ani moc řídké a ani moc tuhé. Usmažené palačinky potřeme jablečnou náplní, zavineme, pocukrujeme a můžeme podávat. Můžeme ozdobit šlehačkou.

Obložené chlebíčky - klasika

28. února 2009 v 16:04 | Jana H. |  Ostatní

Obložené chlebíčky
1 veka, 400 g bramborového salátu
200g šunky nebo podobného salámu
150g turistického nebo Herkulesu
100 g sýru cihly, 3 větší okurky, kapie, 3 vajíčka uvařená natvrdo, máslo

Plátky veky namažeme máslem, bramborovým salátem, zdobíme kornoutky salámů, kousky sýra, vajíčkem na plátky. Z okurky nakrájíme vějířky , kapii na malé nudličky a dozdobíme.

Obložené vejce

28. února 2009 v 15:54 | Jana H. |  Ostatní

Obložené vejce

Různé druhy salámů: turistický, šunka, šunkový,
Dále. bramborový salát, vejce uvařené natvrdo, nakládané kapie a okurky
Různé druhy sýrů: cihla, Niva
Majolka na přelití vajíčka
Pro inspiraci

Sýrová obložená mísa

28. února 2009 v 15:47 | Jana H. |  Ostatní
Sýrová obložená mísa

Různé druhy sýrů, např. plněný Hermelín, Niva, sýrová roláda, korbáčky atd.
Pro inspiraci

Řezy Raffaelo

28. února 2009 v 14:41 | Jana H. |  Moučníky

Řezy Raffaelo

Piškot: 1 sklenka moučkového cukru
4 celá vejce, 7 lžic polohrubé mouky
1 prášek do pečiva, 3/4 sklenky oleje, 7 lžic mléka

Krém: 4 dcl mléka, 4 lžíce polohrubé mouky
1 Hera, 1 vanilkový cukr, 150 g moučkového cukru
trocha rumu, 1-2 lžíce kokosu

Zavařenina na potření piškotu, nejlepší je rybízová nebo višňová
100 g kokosu na posypání krému
Vejce ušleháme s cukrem,postupně přidáváme olej, na závěr zamícháme mouku s práškem do pečiva a mléko.
Přendáme na plech s pečícím papírem a s vyšším okrajem. Vychladlý piškot potřeme zavařeninou a pomažeme krémem, který uděláme svařením mléka a mouky na kaši, po vychladnutí kaše přidáme další suroviny na krém a vše vyšleháme ve šlehači. Po vyšlehání přidáme lžíci až dvě kokosu a už jen zamícháme. Celý krém navrstvíme na zavařeninu na piškotu, uhladíme, posypeme 100 g kokosu a namačkáme na krém.
Zdroj: www.recepty.cz

Tvarohový makovec

27. února 2009 v 20:35 | Jana H. |  Moučníky


Tvarohový makovec

250 g tvarohu, 250g krupičkového cukru
250 g polohrubé mouky, 200 ml oleje
200 g mletého máku, 2 hrsti rozinek
2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva
6 vajec, 100 ml mléka
tuk na vymazání a strouhanka na vysypání plechu


Žloutky a cukr ušleháme do pěny, pak přidáme tvaroh, olej, mák,mléko, mouku s práškem do pečiva, rum a rozinky. Na konec lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme asi 30 minut v horkovzdušné troubě. Délku pečení si musí každý přizpůsobit druhu trouby. Makovec se může polít polevou citrónovou, rumovou nebo čokoládovou.

Řízek Ondráš

27. února 2009 v 20:10 | Jana H. |  Vepřové maso


Řízek Ondráš

Na těsto:4 velké brambory
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
sůl, 1 cibule, 4 stroužky česneku, pepř
kmín, majoránka, 1 lžíce zelené petrželky
1 vajíčko, olej na smažení.
4 plátky uzeného, kuřecího nebo vepřového masa


Brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl, kmín, majoránku, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, vajíčko a mouku, promícháme v hladké těsto.Těstíčko by mělo být o trochu hustější než na bramboráky.



Na pánev dáme trochu těstíčka, uděláme placičku, na ni dáme maso a přikryjeme opět těstem tak, aby maso bylo zakryté Pečeme zvolna z obou stran
Pokud děláme z kuřecího masa, tak nejlepší jsou řízky ze stehýnek. Trochu naklepeme, osolíme a dále postupujeme jako s uzeným masem.

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

Sýrová roláda

26. února 2009 v 16:50 | Jana H. |  Ostatní

Sýrová roláda

250 g nakrájeného eidamu 40% na tenké plátky
1 pomazánkové máslo, trochu cibule, 1 malá okurka
1 vejce uvařené natvrdo, 200 g turistického
nebo šunkového salámu, troška soli , lžička nakládané kapie,špetka pepře (podle chuti)

Na alobal rozprostřeme plátky sýra tak, aby se překrývaly. Poklademe plátky salámu. V misce si utřeme pomazánkové máslo s nastrouhanou nebo na velmi jemno pokrájenou cibulí, na kostičky nakrájenou okurkou , na malé kostičky nakrájenou kapii a vajíčkem. Přidáme špetku pepře. Pro snadnější roztírání se může přidat lžičku majolky. Touto pomazánkou potřeme roládu, zabalíme pomocí alobalu a dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc. Krájíme na plátky.

Sýrový salát

26. února 2009 v 16:37 | Jana H. |  Saláty

Sýrový salát

250g cihly, 150g měkkého salámu
3 středně velké sladkokyselé okurky
pepř, majolka


Cihlu, salám, okurky i cibuli nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme trochu pepře, majolku, pořádně promícháme a mažeme na veku. Zdobíme podle své fantazie.

Mexické kuře

26. února 2009 v 16:30 | Jana H. |  Kuřecí maso

Mexické kuře

1 kuře, 100 ml vody
3 lžíce ostrého kečupu, 2 cibule
sůl, pepř, chilli, worchesterová omáčka
5 stroužků česneku, 1 bujónová kostka


Ve vodě si rozpustíme bujónovou kostku, worchesterovou omáčku a přidáme kečup. Do pekáčku dáme na kostičky nakrájenou cibuli, vložíme kuře, opepříme, osolíme, přidáme chilli koření podle chuti, zalijeme vodou , ve které jsem rozmíchali ostatní přísady, přikryjeme druhým pekáčkem nebo alobalem a dáme péct. Pokud je potřeba, během pečení podléváme vodou. Před dokončením , pekáček nebo alobal sundáme, a necháme kuře dopéct na kůrčičku.
Podáváme s rýží nebo s brambory.
Pokud budeme podávat s brambory, dáme kuře s brambory do většího pekáčku a pečeme najednou. Vypečená šťáva udělá výborný sosík a brambory se pěkně opečou.
Zdroj: www.ekucharka.net kde je recept i s návodem na videu. Tímto bych chtěla poděkovat autorce receptu Ivance za výborný recept.

Lasagne se špenátem

26. února 2009 v 16:14 | Jana H. |  Těstoviny

Lasagne se špenátem

450 - 500 g špenátového protlaku
1 cibule, 4 stroužky česneku, olej
sůl, pepř, asi 12 plátků lasagní,
které se nemusejí předvářet
150 g uzeného masa nebo anglické slaniny
1 lžíce hladké mouky, 200 g najemno nastrouhané cihly

Bešamel: 50 g másla, 3 mírně vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 bujónová kostka, 30 ml vody a
150 ml mléka

Nejdříve si připravíme špenát. Na olej dáme na malé kostičky cibuli, česnek, přidáme mouku a uděláme jíšku. Do jíšky přidáme rozmražený špenát, sůl, pepř a necháme provařit. Pokud je potřeba přidáme 1 - 2 lžíce mléka a necháme vychladnout.
Na bešamel necháme rozpustit máslo, přidáme 3 lžíce hladké mouky a mícháme, aby se nám nepřipálila. Pak ve vodě rozpustíme bujónovou kostku a vlijeme do jíšky, a opět mícháme, nejlépe metličkou. Dále za stálého míchání přilijeme mléko. Pokud je potřeba, dáme mléka víc.
Zapékací misku vytřeme máslem, položíme lasagně tak, aby pokryly celé dno, pak přidáme špenát a na kostičky nakrájené uzené maso. Potřeme bešamelem, poklademe další vrstvu lasagní a celý postup opakujeme do vypotřebování ingrediencí.Končíme vrstvou špenátu s masem a bešamelem. Na závěr posypeme sýrem a dáme zapékat. Já nejdříve zapékám přikryté, před dokončením odkryji víko zapékací misky a nechám dopéct. Pečeme asi 30 minut podle typu trouby.
Zdroj: www.ekucharka.net kde je podrobný popis receptu i s videem. Ivance velký dík, jsou opravdu výborné.

Jednoduché špagety

26. února 2009 v 16:03 | Jana H. |  Těstoviny

Jednoduché špagety

500 g vepřového plecka nebo libového bůčku
1 velká cibule, 6 stroužků česneku nebo
podle chuti, sůl, pepř, olej, špagety, 200 g cihly


Maso umeleme na větším strojku. Na pánev nalijeme trochu oleje, na kostky nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a necháme dusit. Podle potřeby podléváme opatrně vodou. Před koncem dušení, přidáme na plátky nakrájený česnek. Dochutíme, jak kdo má rád, např. sojovkou, worchesterovou omáčkou, to už záleží, jakou chuť chceme mít. Kdo chce, může zakápnout smetanou, ale není nutné.
Podáváme se špagetami, posypané najemno nastrouhaným sýrem.

Špekové knedlíky

26. února 2009 v 15:52 | Jana H. |  Levné pokrmy

Špekové knedlíky

2 housky, 400 ml hrubé mouky
200 ml mléka, sůl, ½ lžičky prášku do pečiva
2 vejce, 1 cibule, 50 g špeku
200 g anglické slaniny, 1 lžíce zelené petrželky, olej


Nejdříve dáme na olej nadrobno pokrájenou cibuli, špek a anglickou slaninu na kostičky a něcháme vysmažit. Pak odstavíme a necháme vychladnout. Housky nakrájíme na malé kostičky , přidáme vejce, mouku s práškem do pečiva, sůl, mléko, zelenou petrželku a usmaženou směs. Pořádně promícháme a děláme knedlíky velikosti tenisového míčku. Dáme do osolené vody vařit. Knedlíky ve vodě necháváme probublávat asi 20 minut, nevaříme zprudka. Počítejme s tím, že ve vodě zvětší svůj objem.
Jako příloha může být špenát, kysané zelí s osmaženou cibulkou nebo s masem.
Z uvedeného nnožství máme 4 porce.

Kus kus se zeleninou

22. února 2009 v 18:04 | Jana H. |  Ostatní
Kus kus

Pro dvě osoby: 20 ml kus kusu
bujónová kostka
sůl
horká voda podle potřeby - 30ml


Odměřený kus kus nasypeme do misky. Do hrnečku dáme bujónovou kostku a zalijeme horkou vodou a necháme rozpustit. Potom nalijeme na kus kus a mícháme. Přilíváme další vodu a stále mícháme. Vodu přiléváme podle potřeby. Na sáčku je návod, ale já jsem si to upravila Myslím, že je lepší nechat stát asi tak 15 až 20 minut, až se vsákne voda a kus kus změkne.

Dělala jsem ho jak s masovou směsí tak i se zeleninou. Oboje je dobré. Směsi si připravte jaké máte rádi.

Fazolková s vejci

22. února 2009 v 17:56 | Jana H. |  Polévky

Fazolková s vejci
300 g fazolových lusků, 2 vejce
1 cibule, olej, 1 větší brambora
bujónová kostka, sůl, pepř, olej
1 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka
150 g zakysané smetany, ocet


Na olej dáme zpěnit cibuli. Fazolové lusky nakrájíme na menší kousky, bramboru nakrájíme na malé kostičky a přidáme k cibulce. Zamícháme, opepříme, zalijeme 1 l vody, přidáme bujónovou kostku a necháme vařit doměkka. Mezi tím si uvaříme vajíčka natvrdo. Když jsou fazolky měkké, rozkvedláme v mléce hladkou mouku a vlijeme do polévky. Za stálého míchání necháme chvilku povařit. Dochutíme octem a podle potřeby solí. Na závěr zamícháme zakysanou smetanu.
Na talíři přidáme na kostičky nakrájená vejce.

Ovocný salát s ořechy

22. února 2009 v 17:50 | Jana H. |  Saláty

Ovocný salát

2 jablíčka, 2 pomeranče, 2 mandarinky
hroznové víno, 1 banán, kousek ananasu
2 kiwi,hrst posekaných vlašských ořechů, šlehačka, šťáva z citrónu ( 1 lžíce)


Všechno ovoce rozkrájíme na menší kousky, pokapeme citrónovou šťávou,přidáme nasekané ořechy, promícháme a podáváme ozdobené šlehačkou.

Chlupaté knedlíky

21. února 2009 v 20:53 | Jana H. |  Ostatní
Chlupaté knedlíky

750 g syrových brambor
1 vejce, sůl, 7 lžic strouhanky
5 lžic polohrubá mouky


Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o něco víc, než mouky. Mouka by měla držet těsto pohromadě, ale strouhanka je udělá kypré. V ruce děláme knedlíky a zavařujeme do vroucí vody. Zeslabíme oheň tak, aby jen trochu probublávaly. Ne vařit naplno. Asi po 10 minutách jeden vyzkoušet, jestli jsou hotové. Kdo chce může do těsta přidat trochu majoránky. Knedlíky se dělají větší, ne úplně malé.
Množství strouhanky a mouky je orientační, záleží na obsahu škrobu v bramborách. Nejlépe je, když se vyzkouší jeden knedlík a pak se buď přidá mouka nebo strouhanka.

Houskový knedlík vařený v páře

21. února 2009 v 20:35 | Jana H. |  Ostatní

Houskový knedlík vařený v páře



½ kg polohrubé mouky, špetka soli
1 vejce, asi 250ml vlahého mléka
1/2 sáčku suchých kvasnic, 2 rohlíky


Do mouky se dají kvasnice, sůl, vejce a přilije se vlahé mléko, vypracuje se těsto,pak se přidají na kostičky nakrájené rohlíky. Já to dělám hnětačem a nechám vykynout na teplém místě,dávám ho do polštářků. Za hodinku je vykynuté, vyválím šišky a nechám ještě vykynout.. Do většího kastrolu dám asi 3 cm vody, položím na něj plátno, ovážu nití, přiklopím dalším hrnkem a dám vařit. Když se voda vaří položím na plátno dvě šišky knedlíků, přikryju hrncem a vařím podle velikosti 30 - 35 minut. První knedlík rozkrojím v prostředku, abych viděla jestli je hotový, sejmu druhý a nechám 10 minut vypářit. Tento knedlík nejde nakrájet na kráječi, musím ho krájet ručně ostrým nožem a pokaždé namočit do vody. Je moc nadýchaný, někdo tento typ knedlíků nemá rád.
Z tohoto množství mouky jsou 4 malé šišky nebo 3 větší.Já se musím řídit velikostí kastrolu.
Takto vařené v páře dělám i blbouny (ovocné), a ty jsou hotové za 10 minut. Jsou nadýchané a moc dobré.
Lze i vařit na pařáčku, který pomažeme olejem, aby se knedlíky nepřichytily.