Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Nekynutý závin

21. ledna 2009 v 18:20 | Jana H. |  Moučníky

Nekynutý závin


Těsto: 900 g hladké mouky, 3 lžíce oleje
100 g krupičkového cukru, špetka soli
1 celé vejce a 1 žloutek, 1 sáček sušeného droždí
citrónová kůra, vlahé mléko

Nejdříve si uděláme nádivky, které necháme vychladnout

Maková nádivka: 200 g mletého máku, mléko,
150 g cukru, hrst rozinek, 2 lžíce rumu
na zahuštění strouhaný perník nebo rozmačkané piškoty a nebo strouhanka
Mák se dá vařit spolu s mlékem za stálého míchání. Pak přidáme rozinky, rum a cukr. Na závěr přidáme perník na zahuštění a necháme vychladnout

Ořechová nádivka: 250 g rozemletých vlašských ořechů
2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, asi 250 ml mléka
a lžička citrónové kůry a hrst rozinek
Všechny ingredience se dájí do kastrolku a za stálého míchání necháme chvilku povařit

Z mouky a ostatních přísad vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky. Na 2 placky naneseme makovou nádivku a na další 2 ořechovou nádivku. Zavineme a dáme na plech na pečící papír. Kdo chce může potřít vajíčkem, aby záviny měly pěknou barvu. Pečeme asi při 170 °C do růžova.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama