Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Leden 2009

Plněné bramboráky

31. ledna 2009 v 16:58 | Jana H. |  Levné pokrmy

Plněné bramboráky

Na bramboráky:
4 velké brambory, 1 vejce
trošku polohrubé mouky na zahuštění těsta
1 větší cibule, 5 stroužků česneku
pepř, majoránka, olej

Náplň: 150 g nahrubo nastrouhané cihly
2 lžíce nakládaných kapií, 100 g měkkého salámu

Salám se dá měnit např. olivy, žampióny atd., cihla se obmění Nivou atd., jak kdo má rád.
Brambory se nastrouhají najemno,pak se přidají vejce, sůl, pepř a majoránka, nastrouhaná cibule a rozetřený česnek. Přidá se mouka na zahuštění. Na pánev se dá olej a nechá se rozehřát. Lžící naneseme těsto a upravíme na placičku. Do středu dáme náplň a přikryjeme opět těstem, tak aby se náplň překryla a nevytekla. Pomalu smažíme po obou stranách.
Podáváme samostatné se zeleninovým salátem.

Ořechová buchta s jahodovým želé

31. ledna 2009 v 16:54 | Jana H. |  Moučníky
Ořechová buchta s jahodovým želé
Na těsto: 4 vejce, 2 hrníčky krupičkového cukr
3 hrníčky polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva
200 g vlašských ořechů, 1/2 hrníčku oleje, 1 hrníček mléka

Na krém: 1 tvaroh ve vaničce a l vanilkový cukr
1 vanilkový pudink, 2 lžíce cukru, 1/2 l mléka
Na želé: asi 750 g jahod (mělo by jich být po rozmixování 1 litr - pokud nebude tolik doplníme do 1 litru vodou), cukr podle chuti, 4 sáčky želatiny ( 1 sáček na 250 ml vody)
nebo 2 sáčky každý na 1/2 l vody

Celá vejce šleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháváme olej, pak přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko a rozemleté oříšky. Dáme na vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme asi na 160-170 °C asi 30-40 minut. Zkoušíme špejlí. Záleží na troubě. Když je těsto hotové necháme vychladnout.
Z mléka a pudingového prášku uvaříme klasický pudink, necháme vychladnout za stálého míchání a zamícháme do tvarohu.Krém rozetřeme na těsto. Jahody rozmixujeme, přidáme cukr, želatinu. Vaření želé se řídíme návodem na sáčku. Buď se povaří nebo pouze na 60 °C, pokud se netáhne. Ne každá želatina se vaří. Na to se musí dát pozor. Na krém pomalu lijeme po malých dávkách želé. Necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.


Obložené papriky

31. ledna 2009 v 16:34 | Jana H. |  Ostatní

Obložené papriky


2 papriky, 200 g bramborového salátu
1 vajíčko uvařené natvrdo,okurka, kapie, salám


Omyté papriky podélně rozkrojíme, vyplníme bramborovým salátem, ozdobíme salámem, vajíčkem, paprikou a vějířky okurky. Přikusujeme pečivo.

Obrácené rebarborové řezy

31. ledna 2009 v 16:28 | Jana H. |  Moučníky

Obrácené rebarborové řezy



Těsto: 4 vejce, 2 lžíce krupičkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva
1 lžíce oleje.

Náplň: 750 g rebarbory pokrájené na 0,5 cm slabé plátky
skořice, 1 lžíce cukru na posypání

Na plech: 2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce krupičkového cukru

Rozpuštěné máslo přendáme na plech a pěkně ho rozetřeme. Máslo posypeme cukrem a na cukr dáme rozkrájenou rebarboru. Pocukrujeme a posypeme skořicí.

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a po troškách přidáváme olej. Do mouky zamícháme prášek do pečiva přidáme do našlehaných žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho zamícháme do těsta. Těsto potřeme na rebarboru. V horkovzdušné troubě pečeme asi na 170 - 180 stupňů asi 25 minut.Čas pečení je orientační. Po vychladnutí plech obrátíme na nějakou podložku nebo prkénko. Rozkrájíme na díly, které zdobíme šlehačkou.
Rebarboru lze nahradit jablky, výborné jsou s hruškami. Cukr dejte podle chuti.

Pestrá játra s jogurtem

28. ledna 2009 v 18:42 | Jana H. |  Vnitřnosti

Pestrá játra s jogurtem


500 g drůbežích jater, 1 malá mrkev
1 malá červená paprika
cibulová nať nebo pažitka, pepř, sůl
chilli, 1 cibule, olej, 3 lžíce smetanového jogurtu
1 lžíce worchesterové omáčky
1 lžička citrónové šťávy (nemusí být)


Na olej dáme nadrobno pokrájenou cibuli, játra nakrájená na větší kousky, opepříme, přidáme chilli a necháme chvilku dusit. Je-li potřeba, tak podlijeme vodou. Pak přidáme na kostky nakrájenou papriku, na nudličky nakrájenou mrkev a cibulovou nať a ještě chvilku povaříme. Přidáme jogurt, worchesterovou omáčku,citrónovou šťávu, zamícháme popřípadě dosolíme,.
Podáváme s různě upravenými brambory nebo rýží.
Kdo má rád, může přidat i kukuřici. Kořením jsem nešetřila.

Pekelná pomazánka na chlebíčky

28. ledna 2009 v 18:38 | Jana H. |  Ostatní

Pekelná pomazánka na chlebíčky
1 větší pomazánkové máslo bez příchuti ( 200g)
150 g turistického salámu vcelku, l okurka
malý kousek asi 2 - 3 cm pórku
1-2 lžičky feferónového krému ( lze koupit v supermarketu)
popřípadě 1 malá lžička majolky


Do misky vyklepneme pomazánkové máslo, přidáme na kostičky nakrájený pórek. Salám i okurku nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k máslu. Promícháme, dáme lžičku feferónkového krému a majolky, dobře rozmícháme a mažeme na chlebíčky.

Mletý gulášek pro babičku

28. ledna 2009 v 18:31 | Jana H. |  Vepřové maso

Mletý gulášek pro babičku


750 g vepřového plecka
2 větší cibule, olej, sůl, pepř
paprika, česnek, kmín, majoránka
2 bujónové kostky, bobkový list
hladká mouka na zahuštění


Maso umeleme na větší kousky. Do kastrolku dáme olej a najemno nakrájenou cibuli a necháme smažit dozlatova. Pak do ní přidáme umleté maso,přidáme papriku a zarestujeme. Dále přidáme sůl, kmín, gulášové kostky, bobkový list , přidáme česnek, podlijeme vodou a necháme dusit do měkka. Když je maso měkké, necháme vydusit přebytečnou vodu, zamícháme asi 1 lžíci hladké mouky, podlijeme vodou a necháme chvilku povařit. Nakonec přidáme majoránku.
Podáváme s knedlíky nebo těstovinami.
Já vím, nic nového pod sluncem, ale pro seniory chutný.

Masové kostky na thajském grilu

28. ledna 2009 v 18:19 | Jana H. |  Vepřové maso

Masové kostky na thajském grilu

500 g masových kostek ( krůtí, kuřecí, vepřové)
1 lžíce koření thajský grill, 2 rajčátka
1 sklenička kaparů ve vinném nálevu
1 šlehačka nebo smetana, sůl
1 cibule, 1 pórek, olej


Na olej dáme pokrájenou cibuli a polovinu nakrájeného pórku. Na to dáme maso nakrájené na kostky, přidáme lžíci thajského grillu a necháme dusit ve vlastní šťávě. Asi v polovině dušení přidáme nakrájená rajčata. Podle potřeby podléváme vodou tak, aby byl sos pěkně z cibule a pórku takový hustší. Před koncem dušení přidáme zbytek nakrájeného pórku a vlijeme celou skleničku kapar. Zamícháme, necháme prohřát, přidáme šlehačku a zase mícháme do zhoustnutí. Na závěr můžeme podle potřeby přisolit.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo různě upravenými brambory.

Thajský grill - složení: sůl (max.50%),sladká paprika, chilli, mletý pepř a mletý badyán.Prodávají ve stánku na trhu.

Masová směs s červeným zelím a paprikou

28. ledna 2009 v 18:14 | Jana H. |  Vepřové maso


600 g vepřového masa
200 g červeného zelí
1 malá sklenička nakládané papriky
sůl, 2 cibule, olej, chilli

Na pánev dáme rozehřát olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli , na kostičky nakrájené maso, osolíme, dáme chilli a necháme dusit. Pokud by se to připalovalo, podlijeme trochou vody. Asi po 15 minutách, ale záleží na mase, přidáme na nudličky nakrájené zelí a zase dusíme. Na závěr nalijeme do směsi celou skleničku i s nálevem papriky. Dochutíme jak kdo má rád a podáváme. Kdo chce může přidat zakysanou smetanu, ale není nutné.
Podáváme s rýží nebo různě upravenými brambory.

Tvarohová pomazánka s ředkvičkami

26. ledna 2009 v 15:19 | Jana H. |  Ostatní
Tvarohová pomazánka s ředkvičkami


1 kostka tvarohu, 1-2 svazečky ředkviček
1 malá cibule, mléko na zředění tvarohu, sůl
1 lžíce majolky nebo jogurtu


Do misky dáme tvaroh a zředíme ho mlíkem. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhané ředkvičky.Pořádně zamícháme, osolíme, přidáme lžíci majolky a mažeme na chleba.

Maso na rajčatech s balkánským sýrem

26. ledna 2009 v 15:10 | Jana H. |  Vepřové maso

Maso na rajčatech s balkánským sýrem


2 plátky vepřového masa
15dkg balkánského sýru, sůl, bazalka
3 střední rajčátka,1 cibule
3 lžíce zakysanky nebo smetanového jogurtu
1 lžíce petrželky, hladká mouka, olej


Plátky masa naklepeme, trochu osolíme, obalíme v hladké mouce , dáme na rozpálený olej a zprudka opečeme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme dusit, až cibule pustí šťávu. V polovině dušení přidáme na kolečka nakrájená rajčata a ještě chvilku dusíme. Když je máme rozdušená, přidáme nadrobený balkánský sýr, necháme roztavit (mohou zůstat kousky), zamícháme zakysanku nebo jogurt, trochu bazalky, necháme minutku povařit, přidáme petrželku a můžeme podávat.
Podáváme s rýží nebo kus kusem.
Se solí opatně, balkánský sýr je dost slaný.

Zemlbába

26. ledna 2009 v 15:03 | Jana H. |  Levné pokrmy

Zemlbába


1 krájená veka, 1200 g jablek
1 vanilkový cukr, krupičkový cukr
podle chuti( asi 4 lžíce), skořice, ½ másla

Nakrájenou veku dáme do mísy a trochu polijeme mlékem, aby nasákla. Zapékací mísu vymažeme máslem a skládáme jednotlivé plátky veky vedle sebe. Jablka nastrouháme na plátky a klademe na veku asi 1,5 cm vrstvu. Pocukrujeme krupičkovým i vanilkovým cukrem, a zase vrstvíme veku a na ní jablka. Poslední vrstva je veka. Dáme rozehřát máslo a celou zemlbábu jím polijeme. Dáme do trouby a necháme péct dozlatova asi 20 - 30 minut podle typu trouby. Mám horkovzdušnou troubu , tak jsem ji měla za chvilku hotovou.
Zdroj: www.ekucharka.net, autor: Ivanka a tím bych jí chtěla poděkovat, úplně stejně ji dělávala moje maminka.

Mleté roládky s hořčicovo - sýrovou omáčkou

26. ledna 2009 v 14:56 | Jana H. |  Mleté maso

Mleté roládky s hořčicovo-sýrovou omáčkou


500 g mletého masa, 1 cibule, česnek
sůl, majoránka, mléko, 2 vajíčka, sůl, pepř, strouhanka

Náplň: 100 g anglické slaniny nebo pikantního salámu ( Herkules,Paprikáš atd.), 150 g Nivy, dijonská hořčice.

Omáčka: 1 malá cibule, 2 lžíce dijonské hořčice, Niva, 1 tavený sýr, 1 lžíce zakysanky , 2 lžíce smetanového jogurtu

Do mletého masa dáme všechny ingredience a řádně vypracujeme .
Tvoříme placičky, půlku poklademe salámem , přidáme hranolek Nivy a druhou půlku potřeme hořčicí. Přehneme a pořádně přitiskneme půlky k sobě a vytvarujeme šišky tak, aby sýr při smažení nevytekl. Lepší je když se šišky dělají na větším prkénku, které máme posypané polohrubou moukou. Dáme na olej a pomalu smažíme. Když jsou usmažené, vyndáme na talíř a buď výpek slijeme, pokud je ho hodně , nebo přímo do něho dáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Pak do ní zamícháme 2 lžíce hořčice, přidáme zbytek nastrouhané Nivy a pokud nám jí zbylo méně, přidáme 1 tavený sýr. Necháme rozpustit za stálého míchání. Na závěr přidáme zakysanku a jogurt. Kdo chce, může vynechat zakysanku a dát jen jogurt nebo naopak.
Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.
Pozor na sůl, Niva je slaný dost.
Kdo chce může roládky péct v troubě tak, že na pečící papír dáme trochu oleje, na něj narovnáme roládky a pečeme dozlatova. Je to dietnější.

Luciferova směs

25. ledna 2009 v 17:50 | Jana H. |  Kuřecí maso

Luciferova směs


300 g drůbežího masa, sůl
1 lžička Luciferova koření
1 červená a 1 zelená paprika
1 menší cibule a kousek pórku
sojová omáčka, olej, 2 stroužky česneku
100 ml šlehačky


Maso pokrájíme na menší kostky a dáme do misky spolu s 1 lžící oleje , česnekem , nakrájeným na plátky a 1 lžící sojové omáčky a lžičkou Luciferova koření. Zamícháme a dáme do ledničky uležet, nejlépe přes noc, ale stačí i na dvě hodinky
Na rozpálený olej dáme uleželou směs masa, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, a podusíme ve vlastní šťávě. Ke konci dušení přidáme na nudličky nakrájené papriky a na kolečka nakrájený pórek a ještě chvilku podusíme. Na závěr vlijeme šlehačku, chvilku povaříme, aby se vyvařila voda a můžeme podávat.
Nejlepší příloha je rýže, ale mohou být i různě upravené brambory.

Luciferovo koření - složení: sůl max. 20%, paprika sladká, pálivá a uzená, pepř bílý,i černý a cayenský, chilli, cibule, kurkuma, česnek, saturejka, kmín a zázvor. Já ho kupuji na trhu.
Toto množství je asi na dvě porce

Kuřecí svíčková

25. ledna 2009 v 17:40 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuřecí svíčková

1 kuře, 3 větší mrkve, 2 střední petržele
1 menší celer, celý pepř - 10 kuliček, nové koření - 10 kuliček
jalovec - 10 kuliček, bobkový list, tymián, špek, 1 citrón
sůl, ocet, 500 ml smetany, hladká mouka, 1/2 másla, cibule


Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu octa a necháme vařit, až je kuře měkké. Pak vyndáme uvařené kuře a zeleninu, do kastrolu dáme rozpustit máslo a na něj dáme orestovat na plátky nakrájenou zeleninu. Když je zelenina orestovaná, zalijeme ji přecezeným vývarem a rozmixujeme. Zahustíme smetanou s hladkou moukou a ještě chvilku povaříme. Na konec dochutíme podle potřeby solí nebo komu se zdá kyselejší, tak cukrem.
Kuře obereme a uděláme jednotlivé porce. Podáváme s knedlíky.
Zeleniny dávám dost a nedávám pak tolik mouky.

Bramborový guláš

25. ledna 2009 v 17:26 | Jana H. |  Levné pokrmy

Bramborový guláš
3 větší brambory, 3 špekáčky
1 cibule, necelá lžička mleté papriky
sůl, kmín, bujónová kostka, olej,pepř
mléko nebo smetana, hladká mouka na zahuštění


N a olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené brambory a špekáčky.Přidáme papriku, pepř, kmín, bujónovou kostku, podlijeme vodou a dusíme.
Když jsou brambory měkké, rozkvedláme trochu mouky v mléce, vlijeme do brambor, zamícháme, chvilku povaříme,popřípadě dochutíme a podáváme.

Květákový nákyp

25. ledna 2009 v 15:31 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

Květákový nákyp

1 květák, 5 vajec, sůl, pepř
muškátový květ, lžička másla
1 papriková klobása, 200 g uzeného masa
3 smetanové sýry, které jdou pěkně rozetřít
1 lžíce polohrubé mouky
1 plechovka Tatry mléka
strouhanka na vysypání zapékací misky


Květák uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Zatím si vymastíme a strouhankou vysypeme zapékací misku. Květák pokrájíme na menší kousky, přidáme sůl, pepř, muškátový květ, vejce, na plátky nakrájenou klobásu a na kostičky na krájené uzené maso, přidáme sýry, lžíci polohrubé mouky a promícháme. Přendáme do vymazané a vysypané zapékací mísy nebo pekáčku, zalijeme Tatrou a dáme trouby péct asi na 45 minut.
Podáváme s brambory.
Pokud nemáme uzené maso, dáme dvě nožičky klobásy.

Jihočeská kulajda

25. ledna 2009 v 15:26 | Jana H. |  Polévky

Jihočeská kulajda

Olej nebo sádlo, 3 větší brambory
300 g čerstvých hub, nebo mražených
přiměřeně sušených nebo i sklenička nakládaných
hladká mouka na jíšku, ½ l mléka, smetana, kmín
2 vajíčka, kopr čerstvý nebo nakládaný, sůl,.ocet
pokud se nedávaly nakládané houby a kopr


Na olej nebo sádlo dáme 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a uděláme jíšku, kterou zalijeme asi 1 l studené vody. Přidáme na větší kousky nakrájené brambory, houby, okmínujeme, osolíme a necháme vařit. Musíme promíchávat, aby se nám polévka nepřipálila. Když jsou brambory měkké, vlijeme rozklepnutá vajíčka, zamícháme a chvilku povaříme. Na závěr přidáme nasekaný kopr a odstavíme z ohně. Pokud je potřena dosolíme a ochutíme octem.

Kuřecí špičky v libečkovém jogurtu

25. ledna 2009 v 15:22 | Jana H. |  Kuřecí maso

Kuřecí špičky v libečkovém jogurtu

7 - 8 kuřecích špiček ( horní díl stehýnek)
1 lžička arabského koření nebo grilovacího koření
sůl, 1 velký choceňský jogurt, 1 lžíce posekaného libečku
olej , 4 stroužky česneku, 1kg brambor



Ve velké míse rozmícháme jogurt s libečkem, solí a na plátky nakrájeným česnekem, arabským kořením a trochou oleje. Do této hmoty dáme kuřecí špičky a pořádně promícháme. Dáme do ledničky přes noc. Druhý den dáme špičky i se směsí do prostřed na plech s vysokým okrajem. Oloupeme syrové brambory a poklademe jimi volné místo na plechu. Osolíme, přidáme dvě snítky libečku, malinko podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péci.. Asi po 40 minutách alobal odstraníme a dopečeme do růžova. Kuře i brambory jsou krásně opečené.

Tábornické toastíky

24. ledna 2009 v 18:42 | Jana H. |  Ostatní
Tábornické toastíky
Pro dvě osoby: 6 plátků veky, olej
2 stroužky česneku, 2 nožičky spišského párku
1 malá cibule, 6 plátků cihly
3 lžíce zeleninové pomazánky na topinky.
Když není pomazánka, postačí ostrý kečup


Do skleničky si nalijeme 50ml oleje a do něho prolisujeme česnek a potřeme plátky veky. Pokrájíme párek na slabá kolečka, smícháme s pomazánkou a naneseme na veku. Cibuli nakrájíme na kolečka a poklademe jí kolečka párků. Toto všechno poklademe plátky cihly a dáme do trouby zapéct. Zapékáme na 220 stupňů v horkovzdušné troubě nebo pod grilem.