Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Prosinec 2008

Zapečená krkovička v římském hrnci

11. prosince 2008 v 20:54 | Jana H. |  Vepřové maso

Zapečená krkovička v římském hrnci

                                                                                                             
Zapečená krkovička v římském hrnci
4 plátky krkovičky
900 g brambor
3 velké cibule
1 červená kapie
2 nožičky klobásy
1 Tatra mléko v plechovce
sůl
pepř

Cibuli nakrájíme na plátky, krkovičku naklepeme, osolíme a popepříme, brambory oloupeme a spolu s klobásou nakrájíme na plátky. Na dno římského hrnce dáme cibuli, na ni dáme brambory a klobásu, na nudličky nakrájenou kapii , osolíme, popepříme a promícháme. Na brambory dáme krkovičku a zalijeme Tatrou a dáme do studené trouby péct. Pečeme asi 1,5 hodiny.

Bezé roláda se šlehačkou

11. prosince 2008 v 20:34 | recepty.cz, autor není uveden |  Moučníky

Bezé roláda se šlehačkou

                                                                                                              
Bezé roláda se šlehačkou
170 g cukr krupice
70 g hladké mouky
260 g bílků
70 g vlašských oříšků - mletých
2 šlehačky, moučka cukr na posypání

Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na celý plech 1 cm vrstva. Cedníčkem posypat moučkovým cukrem. Péci cca při 220 °C cca 6 minut. Vychladlý plát obrátit na čistý pečící papír a spodní sundat. Potřít ušlehanou šlehačkou, zabalit a nechat v chladnu uležet. Poté zbytkem šlehačky potřít a ozdobit. Možno ještě posypat oříšky. Krájet mokrým nožem.

V původním receptu jsou lískové oříšky, ale já jsem použila vlašské a roláda byla jedinečná. Tímto bych chtěla poděkovat autorce receptu. 260g bílků je asi 8 - 9 bílků. Já jsem je, ale odvážila.

Čína pro babičku

11. prosince 2008 v 18:54 | Jana H. |  Vepřové maso

Čína pro babičku

                                                                                                             
Čína pro babičku
600 g hrubě mletého vepřového masa
1 velký pórek
sůl
pepř
čubrica
ústřicová omáčka
žampiony
2 stroužky česneku
olej

Na olej dáme pomleté maso, ½ pórku, žampiony malinko osolíme, popepříme a přidáme čubricu a necháme dusit. Když je potřeba podlijeme trochou vody.Když je maso skoro hotové, přidáme druhou půlku pórku a na plátky nakrájený česnek a necháme dodělat. Na konec dochutíme ústřicovou omáčkou a solí..Pokud budete chtít víc šťávy, zahustí se škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě. Nechá se krátce povařit.
Podává se s rýží.

Aztékův poklad

11. prosince 2008 v 18:22 | Jana H. |  Vepřové maso
Aztékův poklad

                                                                                                            
Aztékův poklad
300 g masa (vepřové, kuřecí)
2 lžíce oleje
1 lžíce koření Aztékův poklad (složení: sůl, cibule, pepř, paprika, saturejka, řecké seno)
2 lžíce jogurtu, lepší je smetanový
2 sladkokyselé okurky

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme koření a pořádně prohněteme, a dáme na rozpálený olej. Zarestujeme, zeslabíme plamen, aby maso pustilo vodu, přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Hlídáme aby se voda nevyvařila. Když, tak malinko podlijeme vodou. Když je maso měkké, přidáme jogurt, na nudličky nakrájené okurky a ještě chvilku povaříme. Pokud je šťáva řídká, přidáme 1 lžičku mouky na zahuštění.
Podáváme s různě upravenými brambory nebo rýží.